Dodaj do ulubionych

Chodzicie do solarium?

05.07.12, 18:36
Byłam dziś u kosmetyczki, której gabinet jest w jakimś centrum opalania. Turbo łóżka i inne takie. Ruch nieprawdopodobny.
Zdziwiłam się w sumie, bo dla mnie solarium=zuo, ale może teraz są takie kosmetyki i takie lampy, że szkodzą mniej?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 18:43
      Nie; miałam krótki "romans" z solarium, ale gdy zobaczyłam, jak to wpływa na moją skórę, a szczególnie skórę szyi- wyleczyłam się, dłuuugo doprowadzałam skórę do normalności. Przestała się w ogóle opalać ,w sensie: idę na plażę i rozkładam się na kocu i opalam.
    • lady-z-gaga Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 18:49
      Nie no, co Ty, wszystkie co chodziły, juz dostały raka i powymierały, a te co nigdy nie chodziły, noszą dowód zawieszony na szyi, bo tak często są pytane o wiek, że nie nadążają dokumentu z torebki wyciągac.
      • marzeka1 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 18:57
        Nie żartuj z raka , bo na czerniaka zmarły znane mi dwie osoby; kobieta- czerniak na plecach, fanka opalania ekstremalnego, lat 38 i facet- czerniak "ulokował" się w skórze głowy.
        I pisałam tylko o swoim doświadczeniu, mi solarium "zdemolowało" skórę, szczególnie na szyi.
        • lady-z-gaga Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:14
          Ja nie żartuję z raka, tylko z histerii niektorych forumek, a zwłaszcza z wiary, że unikanie opalania zapewni komukolwiek wieczną młodość.
          • marzeka1 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:19
            lady-z-gaga napisała:

> Ja nie żartuję z raka, tylko z histerii niektorych forumek, a zwłaszcza z wiary
            > , że unikanie opalania zapewni komukolwiek wieczną młodość.

no nie, wiary w wieczną młodość nie mam zdecydowanie big_grin
          • k1k2 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:45
            a gdzie ty tu widzisz histerie? bo mowa o zdziwieniu tylko.

tez mnie dziwi ze tak ewidentnie niezdrowy nawyk jest popularny (z paleniem papierochow podobnie)
            • lady-z-gaga Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 20:02
              k1k2 napisała:

> a gdzie ty tu widzisz histerie? bo mowa o zdziwieniu tylko.
              >

Nie w tym wątku, pisałam ogolnie.

> tez mnie dziwi ze tak ewidentnie niezdrowy nawyk jest popularny (z paleniem pap
              > ierochow podobnie)

No właśnie, dobry przykład. Palenie tez może spowodowac raka, ale jesli ktos napisze, że od kilku papierosów zachoruję na bank, to dla mnie jest histeria. Nie mówiąc o tym, że na raka płuc chorują tez niepalący.
              Słusznie napisałas, niezdrowy jest NAWYK, a nie sporadyczne korzystanie z solarium.
              Kiedyś solaria były popularniejsze, opalanie na skwarkę na plażach było popularne, kremy z filtrem uzywano tylko dla dzieci, dorośli smarowali się przyspieszaczami.....całe pokolenie powinno już lezeć na cmentarzu albo na onkologii.

• marzeka1 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 20:07
                Cóż, jak popatrzysz na Donatellę, to jak widać opalanie na skwarkę nie minęło; efekty są mocne wizualnie : Tekst linka
                • lady-z-gaga Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 20:21
                  Nie lubię horrorów suspicious
              • k1k2 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:51
                poczytaj statystyki zachorowalnosci na czerniaka w obecnym pokoleniu. poszly drastycznie w gore, zapewne nie *tylko* z powodu solariow (dostepnosc podrozy do slonecznych krajow, dziura ozonowa, itp) ale *tez* z ich powodow.
                • jola-kotka Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 00:00

k1k2 napisała:

> poczytaj statystyki zachorowalnosci na czerniaka w obecnym pokoleniu. poszly dr
                  > astycznie w gore, zapewne nie *tylko* z powodu solariow (dostepnosc podrozy do
                  > slonecznych krajow, dziura ozonowa, itp) ale *tez* z ich powodow.

jak we wszystko i w to wliczone jest ryzyko,takie jest zycie.
    • czarnaalineczka Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 18:49
      nie
      chodzilam tylko dawno dawno temu przed studniowka
    • kkalipso Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:01
      nigdy nie korzystałam z solarium..

opalam się tylko nad morzem do delikatego brązu ,jak schodzi opalenizna to znów troszkę na słoneczku i tak mija lato...
    • 18_lipcowa1 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:10
      tak,bo nie jestem w stanie wyleżec na słoncu ani nie mam na to czasu

wiec ide 2x5 min, 2x10 i jestem brązowa
      twarzy nie opalam- wystarcz tyle co chwyci slonce+ jakis puder/bronzer
    • edelstein Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:17
      Tak,raz,dwa razy w miesiacu po 20minut.Zle wygladam blada.Nadal jestem pytana o dowod,a na solarium chadzam z 10lat jak nie dluzej.
      • kajmanik Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:55
        tak. w zimie dla zdrowia psychicznego głowniewink w lecie bo lubię kolor swojej opalenizny a nie mam czasu na leżenie na słońcu. na swoje lata nie wyglądam a na jakość skóry nigdy nie narzekałam tym bardziej ze medycyna estetyczna czyni cudawink
    • k1k2 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:54
      nie szkodza mniej, tylko babki albo wierza reklamie, albo cenia sobie opalenizne (urode) bardziej niz wlasne zdrowie

no ale gdyby tak wszystkiego unikac.... farby do wlosow sa szkodliwe, balsamy zawieraja zwiazki podobne do estrogenow i wplywaja na gospodarke hormonalna (prawdopodobnie zwiekszajac ryzyko na przyklad raka piersi), szkodliwe sa tez prawie wszystkie rozpuszczalniki (a wiec i lakiery, zmywacze, itp). szkodliwy bisphenol w plastiku z ktorego robi sie butelki dla nie mowlat. itd, itp.
    • hotya Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:55
      Nie chodzę, byłam kilka lat temu jeden jedyny raz. Ani to szczególnie przyjemne, ani efekt na paniach, które chadzają nie podoba mi się.
    • gazeta_mi_placi Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 19:56
      Raczej rzadko, ale zdarza się, nigdy nie opalam twarzy.
    • gagunia Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 20:02
      Nie. Po pierwsze nie znoszę się opalać. Po drugie mam jasną karnację, opalam się na czerwono, a każde opalanie to kolejne pieprzyki. A po trzecie szkoda mi skóry. Wolę mieć d.pę bladą ale gładką. To samo z twarzą.
    • paartycja Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 20:19
      byłam kiedyś 3 razy i więcej nie pójdę gdyż:
      -autentycznie szkoda mi mojej skóry (nie,nie pytają mnie o dowód ale mam pracową koleżankę,która smaży się cały rok,na słońcu lub w solarium i wygląda strasznie)
      -nienawidzę się opalać i jak mi jest za gorąco
      -w leżącym nie dam się zamknąć bo kojarzy mi się z trumną,w stojącym boję się,że mi się drzwi zepsują i nie będę mogła wyjść tongue_out
      • czarnaalineczka Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 09:28
        moja genialna siostra kiedys sie w stojacym solarium zgubila big_grin
    • wespuczi Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 20:29
      a w zyciu!
    • thorgalla Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 21:02
      Jak mi kiedyś na mózg padnie to się wybiorę
    • rita75 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 21:08
      Nie. Uwazam, ze absurdem jest stosowanie kremów przeciwzmarszczkowych i opalanie sie. Moje kolezanki (30+), ktore zawsze sie sporo opalaly, teraz wygladaja strasznie.
      • jola-kotka Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:37
        rita75 napisała:

>. Uwazam, ze absurdem jest stosowanie kremów przeciwzmarszczkowych

Ty to napisalas na serio czy moze i mam nadzieje to zart?
        • magda.ogonk Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 08:44
          Wyjasnię ci, bo mam dzis misję i wyjaśniam świat. Rita miała na myśli, że opalanie się i stosowanie kremów przeciwzmarszczkowych maja się do siebie tak jak dokładanie drew do ogniska i równoczesne polewanie go wodą. Rozumiesz?
    • mary_lu Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 21:14
      Jak miałam 17-25 lat, to zdarzało mi się pójść na 5 minut kilka razy do roku (obsługa była bardzo zdziwiona, że ktoś chce tylko 5 min).

Teraz robię się starą d...ą i żal mi skóry - nie opalam się wcale, chodzę wypacykowana mocnymi filtrami. Moim zdaniem ochrona przed słońcem/niechodzenie na solarium opóźniają starzenie skóry.
    • platki_sniadaniowe Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 22:11
      nie , mam ładną karnację
      ani za jasną ani za ciemną
    • sueellen Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:26
      Za każdym razem gdy jadę do Hiszpanii i widzę Hiszpanki 40+ pomarszczone jak staruszki, skutecznie odechciewa mi się zarówno solarium jak i opalania w ogóle. Wole być biała i gładka. Dziewczyny niewiele starsze ode mnie mają już zmarszczki koło oczu. Dziękuję bardzo za takie piękno.
    • antyideal Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:30
      Nie chodze i dobrze na tym wychodze.
      • jola-kotka Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:40
        Chodze regularnie w zime raz w tygodniu w lato dwa razy.Dobre kremy balsamy i nie ma problemu ze skora czy zmarszczkami ale trzeba je stosowac regularnie dwa trzy razy dziennie.
    • izabellaz1 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:38
      Nie korzystam. Staram się dbać o skórę.
    • rubia88 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:44
      nigdy nie byłam i nie zamierzam.

zresztą chyba teraz mocno opalona skóra jest już passe? coraz mniej spalonych panienek widuje się na ulicach.
      • platki_sniadaniowe Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:48
        > zresztą chyba teraz mocno opalona skóra jest już passe? coraz mniej spalonych p
        > anienek widuje się na ulicach.

no nie wiem
        ja tam skwarki nadal widuję
      • edelstein Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 09:14
        No tak,bo jak ktos chodzi na solarium to musi byc mocno opalonytongue_out
        • platki_sniadaniowe Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 09:57
          > No tak,bo jak ktos chodzi na solarium to musi byc mocno opalony:

nic takiego nie napisałam
          po prostu nadal widuję kobiety a raczej dziewczyny które przesadzają
    • kosheen4 Re: Chodzicie do solarium? 05.07.12, 23:48
      może i są, ale opalenizna z solarium nigdy nie wygląda tak jak naturalna. dziękuję, postoję, nie skorzystam.
    • a.va Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 00:47
      Nie chodzę. Miałam okres, kiedy chodziłam regularnie, tak z 10 lat temu, teraz szkoda mi skóry.
    • alba27 Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 08:08
      Jako nastolatka chodziłam potem zmądrzałamsmile
      Za bardzo szanuję swoje ciało żeby je niszczyć w solarium...
    • zuwka Re: Chodzicie do solarium? 06.07.12, 08:39
      trzy lata temu byłam i poparzyłam sobie dupę tak skutecznie, że teraz omijam solaria szerokim łukiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka