Dodaj do ulubionych

wady henny do włosów

11.07.12, 17:20
Nabyłam byłam hennę, na opakowaniu napisane, że jest "złocistobrązowa", dostępna była jeszcze czekolada. Skład 100% naturalny, choć oprócz lawsonii ma jeszcze jakieś barwniki roślinne. Kupiona w sklepie prowadzonym przez hindusów dla hindusów, sprowadzona z Indii. Mój naturalny kolor to ciemny blond.

Instrukcja jest inna niż w sieci (zalać gorącą wodą bez cytryny, nakładać od razu, trzymać godzinę).

Ghmm, boję się. Raczej nie chciałabym mieć marchewkowych włosów.... ani ich ścinać.

Wszędzie czytam o zaletach henny. Jakie ma wady?
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: wady henny do włosów 11.07.12, 17:55
      Że się nie zmyje. Zamyka te jakieś płytki na całej długości włosów, więc trzeba się zdecydować raz a dobrze.
      Reszta, faktycznie, tylko zalety.
    • brak.polskich.liter Re: wady henny do włosów 11.07.12, 18:08
      O ile chcialabys kiedys zmienic kolor wlosow (zwlaszcza na jasniejszy), to po uzyciu henny mozesz miec z tym problem - np. po kontakcie z farba chemiczna wlosy ufarbowane henna moga wyjsc zielone badz niebieskoszare.

A poza tym wad henny nie widze.
    • kawka74 Re: wady henny do włosów 11.07.12, 18:10
      Wady - do nakładania najlepiej mieć osobne pomieszczenie i pancerną odzież.
      Poza tym, jeśli to jest prawdziwa henna, a nie henna z chemicznymi dodatkami, to nie ma wad smile
    • e-bellatrix Re: wady henny do włosów 11.07.12, 21:06
      Wady są takie: beznadziejnie się nakłada takie błotko, ja uzyskuję zawsze rudawy przebłysk widoczny w słońcu, który mnie drażni, po kilku kolejnych myciach po "farbowaniu" henną brudzi mi ręczniki i poduszkę.
      Zalety: włosy są niesamowicie gładkie, miękkie, zdrowe po hennie, głowa mniej się przetłuszcza, efekt końcowy jest tak uzależniający, że ciągle wybieram hennę mimo że jest dużo bardziej upierdliwa w nakładaniu niż farba.
    • kocianna Re: wady henny do włosów 12.07.12, 08:41
      No dobra, położyłam.
      I mi się podoba. I to bardzo.
      Teraz pytanie techniczne: jako że ja leniwa jestem, to po obejrzeniu pięciuset tutoriali wybrałam sobie nakładanie henny metodą "nałożyć błotko na czubek głowy i zamieszać jak przy myciu włosów". Włosy mam długie i gęste, ale efekt jest całkiem, całkiem.
      Czy popełniłam jakiś grzech śmiertelny i następnym razem trzeba się jednak bawić pędzelkiem kosmyk po kosmyku?
      • e-bellatrix Re: wady henny do włosów 12.07.12, 23:00
        Jeżeli znalazłaś dobrą i szybką metodę to się jej trzymaj smile moje błotko ma taką konsystencję że nie dałoby rady rozsmarować po włosach, jest za gęste, jak odrobinę rozrzedzę już mi spływają stróżki za uszami, po karku. Mąż mi nakłada hennę pasmo po paśmie i każde oddzielnie zawija na czubku głowy, włosy mam bardzo długie, w efekcie mam 5 kg masy na głowie, trzymam 6 godzin, jest to męczące. Hennę zamawiam samą czystą bez domieszek przez net, oddzielnie kupuję amlę i indygo i mieszam sama w różnych proporcjach. Muszę kiedyś spróbować jakiegoś zmieszanego gotowca.
    • rumpa Re: wady henny do włosów 12.07.12, 23:10
      instrukcja jest inna, bo prawdopodobnie dowalili chemicznego świnstwa, które w ogóle jest "niepolecane" do użytku bezpośrednio na ciele. Czyli - henna sfałszowana. Nawet na pewno, bo nie ma czegoś takiego jak henna złocistobrązowa.W najlepszym wypadku będzie szybko blaknąć. Prawdziwą henne mieszasz na parę godzin, zalezy od temperatury otoczenia. Osobiście nie uzywam cytryny, bo okrutnie smierdzi, wolę czerwone wino. Na łeb co najmniej na 3 godziny. Kupuję w mehandishop, dostepne ze strony - hennnaforhair.
    • virtual_moth Re: wady henny do włosów 12.07.12, 23:19
      Imho najwieksza wada henny jest to, ze nie mozna uzyskac natualnego odcienia, zawsze sa to zbyt ciepłe barwy - z czerwonym lub żółtym refleksem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka