ella_nl 18.07.12, 20:32 Witam! Podpowiedzcie proszę jak oczyścić skutecznie z piachu i ziemi kurki? Można je zostawić na noc w wodzie? Ostatnio byłam pewna, że dobrze wymyłam ale i tak "czułam" w zębach piach Dzięki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubgogo Re: Kurki:) 18.07.12, 20:55 Myłam każdą z osobna, a później jeszcze 2 razy płukałam w wodzie, czyste były. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Kurki:) 18.07.12, 21:07 nie zostawiaj w wodzie na dłużej, bo będą wstrętne. Zalej ciepłą wodą z solą, zostaw na kilka minut i dokładnie umyj. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Kurki:) 18.07.12, 21:43 uwielbiam kurki, ale nienawidze ich czyszczenia... niestety ale jak nei chce czuc piachu, to po prostu kazda myje osobno - pod kranem z ktorego leci cienka struzka wody. Odpowiedz Link Zgłoś
nandadevir Re: Kurki:) 18.07.12, 21:49 a co będziesz robić, ja jestem fanką kurek, wg mnie najlepsza jest zupa albo suszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Kurki:) 18.07.12, 21:52 Najpierw placek ziemniaczany z sosem z kurek, a potem makaron w sosie serowo-porowo-kurkowym Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Kurki:) 18.07.12, 23:18 Ja uwielbiam kurki w occie. Chyba wybiorę się w weekend do lasu Odpowiedz Link Zgłoś
delecta Re: Kurki:) 18.07.12, 23:34 Gdzieś w necie to wyczytałam i rewelacyjnie mi się taki sposób sprawdza: kurki wrzuca się do miski z mąką pszenną, miesza się dłońmi (kurki nie łamią się).Do tej mąki przylepiają się igły sosnowe, piasek i inne brudy. Potem trzeba to zalać wodą i mieszać przez kilkanaście sekund, następnie spłukać grzyby pod kranem. Wszystkie syfy spłukują się razem z mąką. Robi się to wszystko łatwiej i szybciej niż pisze o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Kurki:) 19.07.12, 10:44 o jezu przeciez to jakies ciasto sie zrobi przy plukaniu maki wodą ... jakos nigdy nie mialam problemu z wymyciem piachu z kurek pod biezaca wodą a moczenie im nie sluzy Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kurki:) 19.07.12, 14:30 we frani upierz nalej wody do suszarki do salaty i krec Odpowiedz Link Zgłoś