borys314
24.07.12, 23:48
Nie wiem już gdzie szukać, więc liczę na zbiorową mądrość forum...
Mój syn miał kilkakrotnie zapalenie ucha zewnętrznego i raz zapalenie trąbki słuchowej - wszystko w prawym uchu. Od czasu zapalenia trąbki (rok temu) ma nadwrażliwe to jedno ucho - wystarczy, że posłucha muzyki trochę głośniej (zaręczam, żadna dyskoteka), czy użyje słuchawek - ucho go pobolewa, i to niekiedy przez dłuższy czas (po kilkugodzinnym użyciu słuchawek - 2 tygodnie). Podobnie po jeździe rowerem czy na rolkach - ucho mu dokucza przez kilka dni. Teraz jest na obozie żeglarskim i ilekroć do mnie dzwoni, skarży się, że ucho go boli (wiadomo, wiatr na jeziorze itd.). Takie pobolewanie po jakimś czasie ustępuje bez śladu, więc nie jest to kolejne zapalenie itp.
Na początku czerwca byłem z nim w podobno bardzo dobrej warszawskiej klinice laryngologicznej. W uchu nic nie widać, słuch bardzo dobry. Kiedy powiedział lekarce o nadwrażliwości, stwierdziła, że ludzie tak mają i nie powinien się tym przejmować. Sprawiała wrażenie kompetentnej, zrobiła dobre wrażenie na nas obu, szczerze mówiąc, uznałem wtedy, że może Młody trochę przesadza. Ale odkąd jest cieplej, syn ma więcej ruchu i za każdym razem po sporcie dokucza mu to ucho, to znowu zacząłem się niepokoić. Przy tym syn nie jest szczególnie wrażliwy na ból i nie ma skłonności do hipochondrii.
Jeszcze jedna kwestia - kiedy na ostrym dyżurze laryngologicznym zapytałem lekarzy, dlaczego te zapalenia ucha powracają i czy można temu zapobiec, stwierdzili, że można zrobić wymaz z ucha i to coś powie. Ale kiedy zapytałem o to lekarkę w klinice, stwierdziła, że jego zapalenia wcale nie są takie częste i syn może jeszcze z tego wyrośnie.
Próbowałem szukać informacji w Internecie, ale nie znalazłem żadnych wiarygodnych źródeł. Wiem, że to dość specyficzny problem, więc będę b. wdzięczny za wszelkie pomysły i uwagi. Może ktoś borykał się z czymś podobnym lub zna dobrego laryngologa w Warszawie?
Przepraszam, że tak szczegółowo i pozdrawiam. B.