Dodaj do ulubionych

nadwrażliwość ucha

24.07.12, 23:48
Nie wiem już gdzie szukać, więc liczę na zbiorową mądrość forum...

Mój syn miał kilkakrotnie zapalenie ucha zewnętrznego i raz zapalenie trąbki słuchowej - wszystko w prawym uchu. Od czasu zapalenia trąbki (rok temu) ma nadwrażliwe to jedno ucho - wystarczy, że posłucha muzyki trochę głośniej (zaręczam, żadna dyskoteka), czy użyje słuchawek - ucho go pobolewa, i to niekiedy przez dłuższy czas (po kilkugodzinnym użyciu słuchawek - 2 tygodnie). Podobnie po jeździe rowerem czy na rolkach - ucho mu dokucza przez kilka dni. Teraz jest na obozie żeglarskim i ilekroć do mnie dzwoni, skarży się, że ucho go boli (wiadomo, wiatr na jeziorze itd.). Takie pobolewanie po jakimś czasie ustępuje bez śladu, więc nie jest to kolejne zapalenie itp.

Na początku czerwca byłem z nim w podobno bardzo dobrej warszawskiej klinice laryngologicznej. W uchu nic nie widać, słuch bardzo dobry. Kiedy powiedział lekarce o nadwrażliwości, stwierdziła, że ludzie tak mają i nie powinien się tym przejmować. Sprawiała wrażenie kompetentnej, zrobiła dobre wrażenie na nas obu, szczerze mówiąc, uznałem wtedy, że może Młody trochę przesadza. Ale odkąd jest cieplej, syn ma więcej ruchu i za każdym razem po sporcie dokucza mu to ucho, to znowu zacząłem się niepokoić. Przy tym syn nie jest szczególnie wrażliwy na ból i nie ma skłonności do hipochondrii.

Jeszcze jedna kwestia - kiedy na ostrym dyżurze laryngologicznym zapytałem lekarzy, dlaczego te zapalenia ucha powracają i czy można temu zapobiec, stwierdzili, że można zrobić wymaz z ucha i to coś powie. Ale kiedy zapytałem o to lekarkę w klinice, stwierdziła, że jego zapalenia wcale nie są takie częste i syn może jeszcze z tego wyrośnie.

Próbowałem szukać informacji w Internecie, ale nie znalazłem żadnych wiarygodnych źródeł. Wiem, że to dość specyficzny problem, więc będę b. wdzięczny za wszelkie pomysły i uwagi. Może ktoś borykał się z czymś podobnym lub zna dobrego laryngologa w Warszawie?

Przepraszam, że tak szczegółowo i pozdrawiam. B.
Obserwuj wątek
    • exina Re: nadwrażliwość ucha 25.07.12, 00:06

Imho to choroba cywilizacyjna, spowodowana zbyt częstym uzywaniem słuchawek, stąd zapalenia i bóle. Lekarze specjalisci zwykle są w sile wieku i mimo aktualizowania wiedzy nie muszą miec pojęcia o tym, jak powszechne jest teraz uzywanie słuchawek i jaki to moze miec wpływ na uszy.
      Ja uzywałam słuchawek 2-3 godzny dziennie, cicho (mp3 i ts ze znajomymi), po 3 latach nie nadaję się juz do niczego, musiałam zrezygnowac ze słuchawek całkowicie.
      Sprawdz jak często syn korzysta z mp3 i słuchawek.
      • borys314 Re: 25.07.12, 00:18
        Dzięki za odpowiedź. Ale to raczej nie może być przyczyna. Zapalenia zaczęły się, kiedy syn miał może z 8 lat - i wtedy przy okazji jednej z wizyt laryngolog powiedział nam, że słuchawek nie wolno używać - żadnego rodzaju i nawet cicho. Syn się tym przejął, ja też, i słuchawek nawet nie ma, mp3 też nie. Ten jeden raz, który przytoczyłem, był w wyjątkowej sytuacji i poza domem. Wcześniej, przed tą rozmową z laryngologiem, słuchawek używał b. rzadko, był małym dzieckiem.

A swoją drogą - nie wiedziałem, że konsekwencje mogą być tak dotkliwe. Trzymam kciuki za Twoje uszy.wink
        • exina Re: 25.07.12, 00:29
          Cóż, w takim razie specjalista miał rację. Nadwrazliwosc jest po prostu powikłaniem zapalenia trąbki. Ja mam to samo, podczas upału mam problemy z uszami (mimo ze juz nie uzywam słuchawek), na jedno ucho bardziej. Po prostu choroba daje o sobie znac, mimo ze juz minęła.
          Z tego co zauwazyłam, problemy z uszami mogą miec tez osoby z nadmiernym wydzielaniem łojotoku oraz z łojotokowym zapaleniem skóry, na to nie ma lekarstwa (leczącego przyczynę)
    • sylki Re: nadwrażliwość ucha 25.07.12, 09:23
      Mam podobny problem z moją dwuletnią córką, zapalenie ucha miała w swym życiu trzykrotnie, po ostatnim razie ma nawroty bólu prawego ucha, ogólnie dziecko zdrowe, ale ma takie ataki, że potrafi płakać..
      Laryngolog twierdzi, że ucho czyste, na pytanie o wymaz z ucha odpowiedział, że bez wysięku ropnego nie ma sensu go robić uncertain, ale pobrał wymaz z nosa. Tak więc odebraliśmy wyniki i córka ma jakieś bakterie w nosie, mam nadzieję, że po odpowiednim leczeniu wyjdziemy całkiem z jej chorób usznych, bo są uciążliwe.

Tak więc, może warto twojemu synowi zrobić wymaz z nosa, może powracające zapalenia, to własnie wina jakiejś bakterii
      • borys314 Re: 25.07.12, 17:31
        Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale Twoja córka może jeszcze wyrosnąć z chorób uszu - jak pewnie wiesz, uszy dzieci są trochę inaczej zbudowane, co ułatwia tworzenie się stanów zapalnych.

I pewnie przy kolejnej wizycie będę naciskał na lekarza, żeby zrobił ten wymaz...

Aha, mojemu synowi lekarka odradziła chodzenie na basen (w ogóle - moczenie uszu) i używanie patyczków do uszu - to sprzyja chorobom.
        • sylki Re: 25.07.12, 22:40
          A wiem wiem, mój syn (obecnie lat 12) też miał przeboje, no ale nie aż takie.

Patyczki do uszu to wróg nr jeden każdego laryngologa wink

Wymaz warto zrobić
    • black-cat Re: nadwrażliwość ucha 25.07.12, 09:31
      Krajmed na Wałbrzyskiej, dr Wojciech Lipiec.
      • penelopa40 Re: nadwrażliwość ucha 25.07.12, 10:51
        w Warszawie:
        MEDINCUS na Konwiktorskiej, powiązany z kliniką prof Skarzyńskiego w Kajetanach,
        Poradnia Specjalistyczna OTOLARYNGOLODZY24.pl na Wiertniczej
        znam też 2 świetnych laryngologów: jedną z Krajmedu, jedna prywatna, operuje w Enel-medzie... mogę podac na priva namiary ale medincus i otolayngolodzy24 specjalizują się w uszach, mają specjalistyczny sprzęt do badań z monitorami, robią tympanometrię i inne diagnostyczne badania.....
        • montechristo4 Re: nadwrażliwość ucha 25.07.12, 12:53
          prof Skarżyński Instytucie Fizjologii i Patologii Słuchu w Kajetanach (albo ktoś z jego zespołu), tylko tam są długie terminy
          dr Krzysztof Miszka - Lecznica Profesorsko-Ordynatorska Alfa ul. Ordynacka
          idź jeszcze raz do laryngologa, gdyby sie okazało, że to coś poważnego i zależałoby Ci jednak na kontakcie z Kajetanami - daj znać na priv. Jeżeli to będzie pierdoła, to nie smile

A tak swoją drogą - niech młody założy sobie "opatrunek" z waty lub wacika. Nie będzie mu wiało i może przestanie boleć.
          • borys314 Re: 25.07.12, 17:56
            Dzięki. Zaczynam myśleć, żeby zapisać się do Kajetanów, a w oczekiwaniu na termin odwiedzić jeszcze jednego czy dwóch laryngologów.

Odnośnie do opatrunków - kupiłem mu 2 opaski na uszy, które przy mnie nosi i oczywiście pomagają, ale narzeka, że są niewygodne, zsuwają się, poci się pod nimi, no i w dodatku rujnują mu fryzurę.wink Właśnie jestem w trakcie przetrząsania Internetu w poszukiwaniu zatyczek do uszu - ale nie tłumiących dźwięk (kiepskie rozwiązanie np. na rower), a zabezpieczających uszy przed przewianiem - i, co ciekawe, niczego takiego nie mogę znaleźć!
            • montechristo4 Re: borys 25.07.12, 18:07
              zrób mu zwykłe kulki z waty i włóż delikatnie do ucha. Mnie pomaga, jak mi uszy w środku przemarzają z zimna. A do Kajetan zadzwoń, sprawdź, jakie są terminy. Warto.
              Włącza mi się opcja zarządzania, więc nie napiszę nic więcej smile
              • borys314 Re: 25.07.12, 22:32
                Nie sądzę, żeby się zgodził na watę w uszach - ma duże opory przed wkładaniem czegokolwiek do uszu (oczu zresztą też - nie chce tknąć szkieł kontaktowych). Ale liczę na to, że do zatyczek mógłby się przekonać (łatwość wyciągania), choć nie ma takiej pewności.

Nie wiem, co masz na myśli, pisząc o opcji zarządzania, ale jeśli masz jeszcze jakieś rady, to b. chętnie wysłucham. smile
        • borys314 Re: 25.07.12, 17:41
          No właśnie ostatnio byliśmy w Medincusie. Lekarka była młoda, więc może mało doświadczona (?). Pewnie czas teraz na Kajetany i/lub Otolaryngologów24...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka