Dodaj do ulubionych

urlop tacierzyński bez ślubu

06.08.12, 13:41
Dziewczyny! Macie jakieś namiary na podstawy prawne urlopu tacierzyńskiego? Czy jeśli nie ma ślubu, to tez się należy i czy dwa tygodnie, tzn 10 dni roboczych czy 14 tych dni?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 13:48
      Do wniosku dołącza się (jeśli się nie zostawiło w pracy wcześniej - np. do urlopu okolicznościowego) akt urodzenia dziecka, gdzie ojciec jest wpisany. Nie musi być ślubu. Urlop ojcowski to 2 tygodnie, 10 dni roboczych, 14 'normalnych' (chyba, że ma się pecha i w środku wypadnie jakieś święto).
    • kamelia04.08.2007 nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 13:53
      zęby dola na to durne okreslenie, tylko półgówki i gazeciarze z wyborczej używaja tego.

Urlop ojcowski sie należy, nie ma znaczenia czy jest sie po slubie czy nie.
      Jesli jest okreslenie 2 tygodnie, to 14 dni, jesli 10 dni, to roboczych
      • papalaya Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 13:58
        nie, przyjęło się powszechnie w potocznej polszczyźnie

zalecam częstsze chodzenie do dentysty, może pieńki jeszcze się da uratować big_grin
      • murwa.kac Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:00
        tacierzyński w potocznej wymowei jak najbardziej jest prawidlowy.
      • jakasmama Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:01
        Kamelia! Masz rację - ojcowski. I tu nie ma znaczenia ślub. A w przypadku wykorzystania przez ojca części niewykoryzstanego przez matkę urlopu macierzyńskiego? Trzeba być małżeństwem?
        • kamelia04.08.2007 Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:08
          no własnie nie trzeba.

Prawa pracownika zwiazane z rodzicielstwem w ogóle nie zależą od obraczki na palcu.
          Matka i ojcem jestes niezaleznie od zawarcia zwiazku małżeńskiego. ustawa nie rozróznia, a skoro nie rozróznia, to znaczy, że nie ma znaczenia.
          Prawo do uprawnien macierzyńskich czy ojcowskich dokumentujesz aktem urodzenia dziecka - tam widnieje kto jest ojcem. Jesli wiec twój facet uznał dziecko (konieczne!!!!), to ma takie same prawa jako ojciec żonaty. Nie wiem czy ci jasno wytłumaczyłam
          • jakasmama Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:30
            Rozumiem. Mojemu partnerowi szef (katolicki ortodoks, ale nie wiem na ile ma to tu znaczenie) powiedział: "a pan to ma ślub z tą swoją, bo jak nie to panu się nie należą żadne dni opieki" I nie wiem co miał na myśli. Zanim jednak mój facet podejmie dyskusję muszę się dopytać. Znalazłam już , ze te 2 dni rocznie, które się należą na dziecko też nie zależą od ślubu.
            mhy...co autor miał na myśli....
            • dziennik-niecodziennik Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:44
              swiadczenia na dziecko nie zależą od ślubu, a od faktu bycia rodzicem. skoro Twoj facet ma dziecko to mu sie nalezy it yle...
              • mmomika Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:47
                KP, ustawa zaisłkowa mówi o uprawnieniach RODZICIELSKICH, a nie małżeńskich. Slub nie ma nic do rzeczy, jeśli jest się opiekunem dziecka - to ma sie prawo do świadczeń w/w.
            • kamelia04.08.2007 Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:45
              a co go obchodzi czy ma ślub, czy nie ma. Chyba chodzi o zwykłe darcie kotów i pyskówke.
              Warunkiem skorzystania ze swoich uprawnien jest bycie ojcem.

Tutaj ci wklejam komentarz Józeja Iwulskiego:
              "Pracownik może z niego (urlopu - przyp. kamelia) skorzystać do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia lub na warunkach określonych w § 1 pkt 2, także w czasie, gdy matka dziecka korzysta z urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu wychowawczego. Warunkiem udzielenia tego urlopu jest pisemny wniosek pracownika złożony nie później niż 7 dni przed jego rozpoczęciem. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. Pracownik korzystający z urlopu ojcowskiego objęty jest ochroną, jaka przysługuje w związku z korzystaniem z urlopu macierzyńskiego. "

Mówiąc krótko, musi pisemnie złożyc ten wniosek, miec na to dowód (np. listem poleconym) i urlop sie twojemu facetowi należy, jak psu buda.
            • murwa.kac Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:49
              niech facet wydrukuje panu szefowi kodeks pracy z artykulem i tyle.
            • kamelia04.08.2007 i jeszcze 06.08.12, 14:50
              tłumacze ci po "prawniczemu".
              Przyjrzyj sie brzmieniu tego przepisu, jest pracownik-ojciec, czyli by skorzystac z uprawnien nie trzeba byc mężem, a ojcem (no i pracownikiem).

Art. 182(3). § 1. Pracownik - ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni,.....

W komentarzu było jeszcze wyłączenie prawa - jesli ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich, to nie ma prawa do tego urlopu.
            • robitussin Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:52
              jakasmama napisał(a):

> Rozumiem. Mojemu partnerowi szef (katolicki ortodoks, ale nie wiem na ile ma to
              > tu znaczenie) powiedział: "a pan to ma ślub z tą swoją, bo jak nie to panu się
              > nie należą żadne dni opieki"

Co za palant!
              Mógł mu Twój chłop dla jaj powiedzieć "tak, mam, a co?".
              Przecież chyba nie zażądałby przyniesienia metryki ślubu.

> Zanim jednak mój facet podejmie dyskusję muszę się dopytać.

Ale tu nie ma miejsca na dyskusję. Ojciec składa wniosek i koniec.
              Pracodawca nie ma prawa mu odmówić, bo mu się to należy, jak psu kość.
            • z_lasu Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 15:09
              > "a pan to ma ślub z tą swoją, bo jak nie to panu się
              > nie należą żadne dni opieki" I nie wiem co miał na myśli.

Może miał na myśli opiekę na Ciebie, czyli opiekę nad członkiem rodziny. W świetle prawa nie jesteś członkiem rodziny pracownika, więc nie przysługuje mu opieka nad Tobą (w przypadku Twojej choroby).
              Ustawa zasiłkowa
    • murwa.kac Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 13:57
      www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000008.pdf
      Art. 182/3
      • murwa.kac Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 13:58
        Przytoczony przepis nie mówi natomiast nic na temat tego, że ojciec musi być mężem matki, a co za tym idzie związek partnerów nie musi być formalny. Nie nakazuje on także, aby ojciec mieszkał z matką i dzieckiem. Musi jednak uczestniczyć w procesie wychowawczym, a co za tym idzie, nie powinien mieć ograniczonej władzy rodzicielskiej czy też być jej pozbawionym.
    • robitussin Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 14:48
      jakasmama napisał(a):

> Dziewczyny! Macie jakieś namiary na podstawy prawne urlopu tacierzyńskiego? Czy
      > jeśli nie ma ślubu, to tez się należy i czy dwa tygodnie, tzn 10 dni roboczych
      > czy 14 tych dni?

A co ma ślub do bycia ojcem??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka