jakasmama 06.08.12, 13:41 Dziewczyny! Macie jakieś namiary na podstawy prawne urlopu tacierzyńskiego? Czy jeśli nie ma ślubu, to tez się należy i czy dwa tygodnie, tzn 10 dni roboczych czy 14 tych dni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuika Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 13:48 Do wniosku dołącza się (jeśli się nie zostawiło w pracy wcześniej - np. do urlopu okolicznościowego) akt urodzenia dziecka, gdzie ojciec jest wpisany. Nie musi być ślubu. Urlop ojcowski to 2 tygodnie, 10 dni roboczych, 14 'normalnych' (chyba, że ma się pecha i w środku wypadnie jakieś święto). Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 13:53 zęby dola na to durne okreslenie, tylko półgówki i gazeciarze z wyborczej używaja tego. Urlop ojcowski sie należy, nie ma znaczenia czy jest sie po slubie czy nie. Jesli jest okreslenie 2 tygodnie, to 14 dni, jesli 10 dni, to roboczych Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 13:58 nie, przyjęło się powszechnie w potocznej polszczyźnie zalecam częstsze chodzenie do dentysty, może pieńki jeszcze się da uratować Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:00 tacierzyński w potocznej wymowei jak najbardziej jest prawidlowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasmama Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:01 Kamelia! Masz rację - ojcowski. I tu nie ma znaczenia ślub. A w przypadku wykorzystania przez ojca części niewykoryzstanego przez matkę urlopu macierzyńskiego? Trzeba być małżeństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:08 no własnie nie trzeba. Prawa pracownika zwiazane z rodzicielstwem w ogóle nie zależą od obraczki na palcu. Matka i ojcem jestes niezaleznie od zawarcia zwiazku małżeńskiego. ustawa nie rozróznia, a skoro nie rozróznia, to znaczy, że nie ma znaczenia. Prawo do uprawnien macierzyńskich czy ojcowskich dokumentujesz aktem urodzenia dziecka - tam widnieje kto jest ojcem. Jesli wiec twój facet uznał dziecko (konieczne!!!!), to ma takie same prawa jako ojciec żonaty. Nie wiem czy ci jasno wytłumaczyłam Odpowiedz Link Zgłoś
jakasmama Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:30 Rozumiem. Mojemu partnerowi szef (katolicki ortodoks, ale nie wiem na ile ma to tu znaczenie) powiedział: "a pan to ma ślub z tą swoją, bo jak nie to panu się nie należą żadne dni opieki" I nie wiem co miał na myśli. Zanim jednak mój facet podejmie dyskusję muszę się dopytać. Znalazłam już , ze te 2 dni rocznie, które się należą na dziecko też nie zależą od ślubu. mhy...co autor miał na myśli.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:44 swiadczenia na dziecko nie zależą od ślubu, a od faktu bycia rodzicem. skoro Twoj facet ma dziecko to mu sie nalezy it yle... Odpowiedz Link Zgłoś
mmomika Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:47 KP, ustawa zaisłkowa mówi o uprawnieniach RODZICIELSKICH, a nie małżeńskich. Slub nie ma nic do rzeczy, jeśli jest się opiekunem dziecka - to ma sie prawo do świadczeń w/w. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:45 a co go obchodzi czy ma ślub, czy nie ma. Chyba chodzi o zwykłe darcie kotów i pyskówke. Warunkiem skorzystania ze swoich uprawnien jest bycie ojcem. Tutaj ci wklejam komentarz Józeja Iwulskiego: "Pracownik może z niego (urlopu - przyp. kamelia) skorzystać do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia lub na warunkach określonych w § 1 pkt 2, także w czasie, gdy matka dziecka korzysta z urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu wychowawczego. Warunkiem udzielenia tego urlopu jest pisemny wniosek pracownika złożony nie później niż 7 dni przed jego rozpoczęciem. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. Pracownik korzystający z urlopu ojcowskiego objęty jest ochroną, jaka przysługuje w związku z korzystaniem z urlopu macierzyńskiego. " Mówiąc krótko, musi pisemnie złożyc ten wniosek, miec na to dowód (np. listem poleconym) i urlop sie twojemu facetowi należy, jak psu buda. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:49 niech facet wydrukuje panu szefowi kodeks pracy z artykulem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 i jeszcze 06.08.12, 14:50 tłumacze ci po "prawniczemu". Przyjrzyj sie brzmieniu tego przepisu, jest pracownik-ojciec, czyli by skorzystac z uprawnien nie trzeba byc mężem, a ojcem (no i pracownikiem). Art. 182(3). § 1. Pracownik - ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni,..... W komentarzu było jeszcze wyłączenie prawa - jesli ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich, to nie ma prawa do tego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 14:52 jakasmama napisał(a): > Rozumiem. Mojemu partnerowi szef (katolicki ortodoks, ale nie wiem na ile ma to > tu znaczenie) powiedział: "a pan to ma ślub z tą swoją, bo jak nie to panu się > nie należą żadne dni opieki" Co za palant! Mógł mu Twój chłop dla jaj powiedzieć "tak, mam, a co?". Przecież chyba nie zażądałby przyniesienia metryki ślubu. > Zanim jednak mój facet podejmie dyskusję muszę się dopytać. Ale tu nie ma miejsca na dyskusję. Ojciec składa wniosek i koniec. Pracodawca nie ma prawa mu odmówić, bo mu się to należy, jak psu kość. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: nie ma czegos takiego jak urlop tacierzyński 06.08.12, 15:09 > "a pan to ma ślub z tą swoją, bo jak nie to panu się > nie należą żadne dni opieki" I nie wiem co miał na myśli. Może miał na myśli opiekę na Ciebie, czyli opiekę nad członkiem rodziny. W świetle prawa nie jesteś członkiem rodziny pracownika, więc nie przysługuje mu opieka nad Tobą (w przypadku Twojej choroby). Ustawa zasiłkowa Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 13:57 www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000008.pdf Art. 182/3 Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 13:58 Przytoczony przepis nie mówi natomiast nic na temat tego, że ojciec musi być mężem matki, a co za tym idzie związek partnerów nie musi być formalny. Nie nakazuje on także, aby ojciec mieszkał z matką i dzieckiem. Musi jednak uczestniczyć w procesie wychowawczym, a co za tym idzie, nie powinien mieć ograniczonej władzy rodzicielskiej czy też być jej pozbawionym. Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: urlop tacierzyński bez ślubu 06.08.12, 14:48 jakasmama napisał(a): > Dziewczyny! Macie jakieś namiary na podstawy prawne urlopu tacierzyńskiego? Czy > jeśli nie ma ślubu, to tez się należy i czy dwa tygodnie, tzn 10 dni roboczych > czy 14 tych dni? A co ma ślub do bycia ojcem?? Odpowiedz Link Zgłoś