Dodaj do ulubionych

fenomen minecrafta

14.08.12, 13:22
czy wasze dzieciaki tez wpadły po uszy?
Gra (oczywiscie na moj osąd) bardzo prymitywna, grafika żadna, a zachwyt dzieciaków.........niesamowity!!
I tak na całym swiecie jak widze, powstały blogi, fora, fan-cluby, a ja nie pojmuje dlaczego? wink
Obserwuj wątek
    • amonette Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 13:25
      Wpadły, nie qmam, ograniczam.
      • robitussin Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 20:58
        amonette napisała:

> Wpadły, nie qmam, ograniczam.

Bez sensu, to tak jakbyś ograniczała klocki lego.
    • deszcz.ryb Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 13:39
      Jaka prymitywna? Ona daje masę możliwości eksplorowania świata, kombinowania, łączenia różnych emelentów, kreatywności, budowania, tworzenia. Powinnaś sama zagrać. Albo - jeżeli grać nie lubisz - powinnaś obejrzeć parę filmików na youtube i zobaczyć, co można w Minecrafcie zrobić.

A że wygląda, jak wygląda - ciężko byłoby stworzyć taką grę, żeby wyglądała super - żaden komputer by jej nie uciągnął.
    • aneta-skarpeta Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 13:48
      nie kumam tego fenomenu, moj syn wpadł po uszy ( z natury klockowy), teraz jakoś troszke mniej, ale juz slysze, że się szykują na jakąś wypasioną budowę z kumplami

nie ogarnia tego moj ciasny umysłsmile
      • troompka Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 13:51
        hehe, ogładałam filmiki a jakze (zostalam zmuszona smile), co więcej-niejako w tym uczestnicze, bo wgrywam mu mody, ale i tak nie pojmuję. Do tego ten język - hihi, nic skumac nie idzie, zas oni doskonale sie rozumieją.
        W sumie ciesze się, bo nie strzelanka ani naparzanka i świetnie rozwija orientację przestrzenną.........moze dlatego nie kumam, bo u mnie z orientacja przestrzenna jest kiepsciutko, oj kiepsciutko.
        • amonette Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 13:54
          He-he, zależy w jakim trybie wink
    • mika_p Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 13:50
      Owszem, starszy jęczał, że chce, i rok temu dostał na 13. urodziny jeszcze wersję beta. Mąż też grywa, i młodsza córka też sobie czasami dłubie.
      Prymitywna grafika to specjalny urok, toż nasze dziecięta wychowały się juz na całkiem niezłej. Pamiętam, jak w którejś aktualizacji zmieniono kwadratowe słoneczko na okrągłe - syn mi z oburzeniem zrelacjonował ten fakt smile
    • melmire Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 16:28
      Znam, nie czuje bluesa, wole Dwarf Fortress smile
    • gagunia Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 17:24
      Niestety. Nie mogę go oderwać od kompa. Wygoniłam właśnie na orlika, co by garba nie dostał wink
      • thaures Re: fenomen minecrafta 15.08.12, 13:55
        Mój, prawie, 13-latek też gra. Gdybyśmy nie ograniczali czasu przy kompie, nie odchodziłby od niego...
    • antyideal Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 17:36
      Dokladnie, wpadł po uszy ...
      Teraz jestesmy na szczescie na wakacjach i ma
      przymusowy odwyk hue hue
    • yenna_m Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 17:40
      moi namiętnie hodują wszelkie zwierzaki i je przefarbowują na różne kolory big_grin
      wgrywają co rusz jakieś mody
      śledzą na yt jakieś poradniki
      czyste wariactwo

tak, wpadli po uszy
      ograniczam więc kompa jak mogę

ale z dwojga zlego, wole żeby grywali w minecrafta niz w gta tongue_out wink
    • nanuk24 Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 17:56
      tak. musze ograniczac i pilnowac, a on cwana bestia. Nie moze dotykac xbox, to cichaczem bierze ipada, zabrobronie dotykac ipada, leci do kompa.
    • marieclaire12 Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 19:46
      W jakim wieku sa Wasze dzieci w to grajace???
      • peggy1 Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 20:03
        8 - latek .... Ograniczam .
      • robitussin Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 21:01
        marieclaire12 napisała:

> W jakim wieku sa Wasze dzieci w to grajace???

Zaczynali jak mieli 10 lat.
      • nanuk24 Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 21:01
        moj ma 8 lat
      • yenna_m Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 21:49
        10 i 11,5 wink
    • nika8811 Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 20:28
      Moje 5 i 9 lat. Też się staram ograniczać.
    • robitussin Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 20:58
      > czy wasze dzieciaki tez wpadły po uszy?

Synowie w zeszłym roku.

> Gra (oczywiscie na moj osąd) bardzo prymitywna, grafika żadna, a zachwyt dzieci
      > aków.........niesamowity!!

Też tak myślałam, dopóki nie przyjrzałam się temu bliżej.
      Gra jest BARDZO kreatywna i pobudzająca wyobraźnię, a im dalej w las, tym więcej jest możliwości. To de facto nie jest gra, tylko jakby wirtualny plac budowy i tworzenia przeróżnych budowli, systemów, konstrukcji.
      • yenna_m Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 21:50
        gra jest kreatywna i stosunkowo mało w tym przemocy
        • robitussin Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 22:09
          yenna_m napisała:

> gra jest kreatywna i stosunkowo mało w tym przemocy

Przemoc jest jedynie w momencie obrony przed creeperami, zombiakami i innymi, których imion nie pomnę wink Tudzież potrzebna jest do ubicia krowy czy owcy. Owszem, są jakieś opcje, że się można napitalać z innym osobnikiem, jeśli gra się w multiplayera, ale na własnym kompie raczej nie ma takich możliwości.
          • yenna_m Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 22:41
            moi mają konta premium i na serwerach grywają namiętnie big_grin
            tudzież stawiają własne serwery (dzięki minecraftowi właśnie potrafią, dzięki grze wiedzą, co to IP i takie tam... wink )
    • paskudek1 Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 21:17
      o rety a myslalam że tylko mojego i sąsiadki ogrnęlo szaleństwo. gra miesci się kurka, chybana starej dyskietce, a maly zafascynowany jak glupi smile
    • skubany_kotecek Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 21:26
      Tak, mój też uwielbia, gra a także ogląda te filmiki na you tubie - jak słyszę " cześć tu Madzia " to już mnie mdli wink
      • bloopsar Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 22:01
        > gra a także ogląda te filmiki na you tubie - jak słyszę
        > " cześć tu Madzia " to już mnie mdli

A nie 'ja jestem JJ Joker...'?? wink

30-letni kolega z Walii przekonywał mnie wczoraj online jaka to świetna zabawa, dziś nadal tkwi ze swoją grupą w jakimś wielkim budowlanym projekcie związanym z reaktorem atomowym smile

Moim zdaniem to, o ile gra się w tryb single player lub ze sprawdzonymi kolegami, to jest to na tyle szkodliwe na ile szkodliwe jest budowanie z klocków Lego Technic. Jedynym czynnikiem może być fakt dłuższego patrzenia się w ekran i tylko tutaj widzę potrzebę ewentualnego ograniczania czasu grania. Milion razy lepsze dla dzieci niż kradzenie samochodów w GTA czy strzelanie do policjantów w Payday...
        • yenna_m Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 22:41
          o tak
          ile się człowiek na temat DżejDżeja nasłucha, to jego big_grin wink
    • gku25 Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 21:28
      Coś słyszałam ale nie wiem o co chodziwink
    • virtual_moth Re: fenomen minecrafta 14.08.12, 22:37
      Ta, moja Młoda też, rok temu w wieku 8 lat. Ograniczam, ale bez przesady, gra jest nieszkodliwa i rozwija wyobraźnię przestrzenną. Niemniej w szczegółach nie wiem o co w tym chodziwink Grafika to taka moda, obecnie jest trend na oldschoolowe klimaty (dla dorosłych polecam niesamowitą pikselową przygodówkę "gemini rue"), w minecrafcie rzecz jest w doskonałej grywalności, która nie zalezy od grafiki. BTW jak najbardziej można stworzyc podobną grę z tzw, dobrą grafiką, zresztą sporo jest takich gier, podejrzewm nawet bardziej rozbudowanych, które dzwiga komputer sredniej jakości. W grach jednak nie chodzi o jakość grafiki, co doskonale obrazuje wyżej podany przykład "gemini rue", klasycznej gry przygodowej, a jak wiadomo, w grach przygodowych grafika jest ponoc bardzo ważna. Otóż niewink
    • evee1 Re: fenomen minecrafta 15.08.12, 07:02
      Moj ma 15 lat i o jakiegos roku w to grywa. Buduje rafinerie, lotniska, samoloty i inne cuda. W weekend wstaje na ogol o 5tej rano, by wspolnie z jakimis goscmi ze Stanow cos tam budowac.
      Moj jest jeszcze maniakiem GMod, ale uzywa jej glownie do tylko do budowy roznych obiektow (i ich ewentualnego rozwalania). Co prawda w ogole fanka gier nie jestem, ale uwazam, ze tego typu gry lepsze sa Call of Duty albo Halo.
    • alutkama Re: fenomen minecrafta 15.08.12, 08:45
      Ja tez kupilam mojemu 10 latkowi, a teraz mi narzeka ze u kolegow w grze pada deszcz a u niego nie wink
      • troompka Re: fenomen minecrafta 15.08.12, 19:42
        zeby padal deszcz musi wgrac moda too many items smile - jest tam wiele innych mozliwosci, fajny mod (gadam jak moj syn smile)
    • nchyb mój woli lola... 15.08.12, 14:04
      mój prywatny 12-latek zapytany, stwierdził, ze kiedyś grał, ale ogólnie gra mu się nie podoba. Zapytany dlaczego, stwierdził, ze lipna grafika, ogólnie gra do bani, jego budowanie jakichś tam klocków nie bawi. Uważa, że gra jest uzależniająca.
      I stwierdził, żeby mu teraz nie przeszkadzać bo właśnie rozgrywa mecz w lola, którego obaj moi synowie bardzo lubią...

natomiast co do pytania:
      > I tak na całym swiecie jak widze, powstały blogi, fora, fan-cluby, a ja nie poj
      > muje dlaczego? wink

mogłabym to samo napisać chociażby o piłce nożnej... wink
    • alabama8 Re: fenomen minecrafta 15.08.12, 14:54
      Minecraft jest super! Budujesz swój własny świat, domy, lasy, ogrody, kształtujesz góry, potoki, jeziora ... to w wersji dla początkujących. Fakt - grafika cienka - same klocki, ale przez to się nie dziubie latami, ale buduje w miarę szybko.
      Młody 9l. też "pogrywa". Lato jest więc chwilowo zamiast Minecrafta mamy kumpli i piłkę, ale jesienią znów przysiądzie (a lekcje odrobiłeś?!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka