Dodaj do ulubionych

gó...arstwo na drodze

21.08.12, 12:56
w sumie nie wiedzialam jak zatytulowac watek

czy u Was tez dzieciaki okolo8-12 lat namietnie jezdza po ulicy na rolkach/wrotkach? masakra jakas, jest gdzie jezdzic, nie trzeba po ulicy, nie jest to ulica malo uczeszczana, moze nie glowna droga w miescie ale taka odnoga od glownej, dochodzi do tego ze kierowca musi zwalniac i uwazac bo gowniarz (niestety inaczej go nie nazwe) jedzie sobie na rolkach, a jak mi wpadnie pod auto to bedzie raban

mozna to gdzies zglosic? na policje? ale zanim oni przyjada to juz bedzie po ptokach

a moze ja sie czepiam? wink
Obserwuj wątek
    • soha2 Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 13:03
      nie tylko dzieci tak mają smile
      obok mnie jest ścieżka rowerowa - zgadnij gdzie jeżdżą jakby nie było dorośli ludzie - i ci około 30-stki i ci około 60-tki - ofkors 45-latki też jeżdżą radośnie ulica a nie szeroką, wygodną i bezpieczną ścieżką smile
      a spróbuj im uwagę zwrócić uncertain
      • tomelanka Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 13:05

doroslych na rowerze jeszcze jakos bym scierpiala, w koncu tam gdzie nie ma sciezek to jezdza i raczej pod kola nie wpadaja, powiedzmy ze ruchu nie utrudniaja, a teraz wez w to samo miejsce dziecko ktore na rolkach jezdzi slalomem od jednej krawedzi do drugiej

gdybym wiedziala czyje to to normalnie chyba za ucho bym do rodzicow zaprowadzila (no moze nie doslownie wink)
        • iin-ess Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 14:02
          wgląda na to, ze masz chyba problem z dziećmi a nie rowerami
          • tomelanka Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 14:14
            chyba z rolkami wink sama jestem matka i nie zyczylabym sobie zeby moje dziecko jezdzilo po drodze i utrudnialo ruch narazajac siebie i innych na niebezpieczenstwo

nie no faktycznie zachwycona musze byc z tego powodu?
            • iin-ess Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 15:47
              ale piszesz, ze dorośli ci nie przeszkadzają. Wiadomo, ze dzieci są mniej przewidywalne, a właściwie w ogóle i jako kierowca trzeba na nich bardziej uważać, jak sa na chodniku też bo w każdej chwili taki może wylecieć pod koła..
              • tomelanka Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 15:57

dorosli tez by mi przeszkadzali gdyby tymi rowerami jezdzili slalomem od jednej krawedzi do drugiej a nie prosto przy krawedzi jezdni (zazwyczaj tak jezdza wink)
                a na dzieci, rowniez te na chodnikach jestem bardzo wyczulona, zawsze zwalniam i mam oczy dookola glowy, jestem bardzo przewidujacym kierowca, staram sie bardzo, nie mam za grosz zaufania do innych uczestnikow drogi, zwalniam przed przejsciami, przed krzyzowkami gdzie wiem ze z podporzadkowanej kiepsko widac itd., kilka razy mi sie to przydalo juz
      • lauren6 Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 13:07
        To jest dla mnie prawdziwa zagadka. Byłam na urlopie w pewnej mieścinie. Ulica jak ulica, w sezonie ruch duży. Obok szeroka, wyraźnie zaznaczona znakami ścieżka rowerowa, po drugiej stronie chodnik dla pieszych. Zgadnijcie gdzie jeździli rowerzyści?
        • iwoniaw Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 13:48
          Stawiam na chodnik (na podstawie obserwacji w naturze w mojej okolicy).
    • woman_in_love klaps by tu pomógł - od rodziców lub kierowców 21.08.12, 14:02
      hehe
    • olakociak Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 14:23
      Jeśli nie ma tam znaku D40 - "Strefa zamieszkania" to nie mogą jeździć, ale czy straż miejska da radę to egzekwować to nie wiem - można spróbować.
      U nas jest gorzej, bo jest ten znak, no i wiadomo, że się stosujemy, ale część dzieciaków głupieje np. jedziemy, widzimy chłopaczka na rowerze on zatrzymuje się przed jezdnią i stoi - wygląda jakby czekał aż przejedziemy i nagle po kilku sekundach rusza nam prosto pod maskę...no wtedy jest nerwowo. On nie stoi przy pasach, bo tak to byśmy go puścili nawet jakby stał, ale nie, na środku ulicy sobie chce przejechać. Często też przy wyjeździe tyłem ktoś sobie stoi za autem " bo but mu się rozwiązał" a takiego 7 latka to nie bardzo widać, więc trzeba mieć naprawdę oczy z tyłu głowy.
      • tomelanka Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 14:34
        nie ma takiego znaku, bo to nie jest droga osiedlowa, po osiedlowych niech obie jak dla mnie jezdza jak musza
    • dziennik-niecodziennik Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 15:17
      u nas nie, ale u nas dwa lata temu w ramach wykorzystania środków unijnych odnowiono jakies 70% chodników w miescie, robiąc z nich przyjemne, równe ciągi z pasami ruchu dla roweró i innych takich.
      obecnie im przyjemniej jezdzic po chodnikach i tych ścieżkach rowerowych smile
    • xxe-lka Re: gó...arstwo na drodze 21.08.12, 15:53
      Nie wiem czy można zgłosić, ale mnie rozwala z kolei moda na tzw. gokarty i inne psedo gófna na ulicach polskich kurortów nadmorskich
      po co to komu nie wiem a jak widzę dzieciaka na oko 7 letniego jadącego tym środkiem głównej ulicy to mnie telepie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka