Dodaj do ulubionych

Skóra trądzikowa...

18.09.12, 12:52
Ma któraś z Was ten problem?
Byłam u dermatologa, przepisała mi maść Differin i kazała nanosić na krosty. Powiedziała również że dobre są kosmetyki z firmy Pharmaceris do cery trądzikowej. Oczywiście zakupiłam serię- żel + krem. I co się okazało... ani jedno ani drugie mi nie pomaga. Wyglądam nie powiem jak sad
Chciałabym iść oczyścić twarz ale co chwilę wyskakuje mi coś nowego... bolesne krosty, które jak dla mnie nie są typowym trądzikiem (są dość duże, bolesne i czerwone).
Kuracja już trwa od 2 m-cy? Może to za mało?
Dobijam 30-tki a wyglądam jak zapuszczona nastolatka sad
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 12:53
      A sprawdził dermatolog, czy to aby nie jest jakieś zakażenie? Masz trądzik tylko na twarzy, czy też np. na plecach?
      • kosmitka06 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 12:56
        Tylko na twarzy. Na czole i na brodzie najbardziej.
    • gulcia77 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:09
      Wiesz, może poszukaj sobie innego dermatologa, bo twój wydaje mi się być chodzącą reklamą, a nie lekarzem (mydło siarkowe jest lepsze od pharmaceris smile). A czy sprawdził Ci typ skóry? wysłał na jekiś dodatkowe badania?
      Jak u Ciebie z kwestiami hormonalnymi? Być może potrzebujesz sensownego ginekologa/endokrynologa, a nie dermatologa?
      • kosmitka06 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:16
        No właśnie nie. Zasugerowałam jej badania to mi powiedziała że nie widzi powodu by je robić. A żel i te kosmetyki na pewno mi pomogą.
        Pytałam że może jest coś czego nie mogę jeść i że to chyba nie normalne mieć taką cerę w tym wieku, ale odpowiedziała że to nie ma znaczenia. Że niektóre kobiety nawet do 40-tki mogą mieć trądzik.
        Kazała mi jeszcze zmienić tabletki antykoncepcyjne, jednak ginekolog zasugerował aby dermatolog najpierw spróbował mi pomóc a to w ostateczności, zwłaszcza że jak do tej pory przy tych tabletkach nie miałam problemu i było oki.
        • gulcia77 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:19
          A, to tobie się ten trądzik zrobił niedawno? To bym nie dała za wygraną. Coś musi być nie halo. A dermatologa sensownego złapać to trudna sztuka sad
          • kosmitka06 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:23
            Tak ok pół roku, może nawet nie. Niestety wiem że trudno o dobrego dermatologa.
            Kiedyś byłam u jednego to pokiwał na mnie głową "że jest tyle żeli i kremów" więc na pewno coś sobie dobiorę uncertain
    • fajnykotek Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:28
      Moim skromnym zdaniem, w tym wieku jeśli to rzeczywiście jest trądzik - to raczej różowaty, a jego NIE traktuje się żelami na zwykłe syfy sad.
      • jbielu Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:37
        też tak miałam.
        wysypało mi czoło, między brwiami.
        dermatolog zalecił davercin (na receptę) i skinoren.
        davercin pomógł. teraz na co dzień używam skinoren.
    • bez_gwarancji Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:46
      Oj, trądzik w wieku 30, a nawet 40 lat to wcale nie taka rzadkość. Ja mam z tym kłopot od kilku miesięcy, załatwiłam się sama, na własne życzenie, stosując przez jakiś czas OCM. Dermatolog podejrzewa, że dorobiłam się w ten sposób trądziku olejowego... Było bardzo źle, przepisała mi antybiotyk doustny i coś do smarowania. O ile smarowidło moim zdaniem pogorszyło stan cery (odstawiłam) tak antybiotyk chyba działa. Teraz, po 14 dniach stosowania, jest znaczna poprawa, choć do ideału to jeszcze kawałek. Ten antybiotyk stosuje się 2-3 miesiące, trzeba brać coś osłonowo. Na forum wizażu przeczytałam, że całe masy osób stosują taką lub podobne antybiotykoterapie na trądzik...
      I nie wierz, że jakiś tam kremik drogeryjny, czy nawet apteczny typu Eris Ci pomoże. Trądzik to problem bakteryjny, często na tle hormonalnym. Smarowanie może jedynie przysuszyć zmiany, ale nie wpływa na proces ich powstawania!
      • kropkaa Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 14:03
        Też się nabrałam na OCM. Nie mogę teraz uwierzyć, że byłam aż tak głupia, by szorować twarz ścierką z mikrofibry...
        • best_bej Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 21:12
          ale co jest nie tak z OCM? stosuję może nie codziennie i raczej widzę poprawę niż pogorszenie...
          • kropkaa Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 08:48
            Skórę miałam bardzo wysuszoną (zobaczyłam mniej więcej jak będę wyglądała ze zmarszczkami pod oczami), napiętą, miejscami zdartą - ranki na brodzie. Jakaś warstwa była po prostu zdarta. Było mi naprawdę trudno wrócić do normalności tak, by jej przy okazji nie pogorszyć - nie pozapychać, nawilżyć, trochę natłuścić, ale nie za bardzo. Wysuszona na wiór, a miejscami cienka jak papier.
            Mikrofibra działała jak papier ścierny i to dosłownie. I nie "wiązała" zanieczyszczeń, tylko haratała skórę.
      • jola-kotka Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 03:39
        idz do dobrej kosmetyczki,oczysci ci twarz,bedzie wiedziala czym z tym walczyc.
    • joanna772 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:49
      Ja miałam podobny problem ponad rok temu. zawsze miałam skórę skłonną do wyprysków w tzw. strefie T, ale były to normalne, ze tak się wyrażę, pryszcze. Natomiast w zeszłe wakacje zaczęły mi się robić właśnie takie duże, bolesne i czerwone wykwity, najbardziej na szyi w okolicy uszu, ale też na plecach, a nawet na policzkach. Początkowo trafiłam do jakiejś kiepskiej pani doktor, ale potem znalazłam inną, która zdiagnozowała trądzik grudkowo-krostkowy, dostałam antybiotyk (brałam go pół roku) i Differin. W tym zestawie leki mi pomogły bardzo, ale po roku widzę, że powoli coś tam mi się zaczyna na twarzy pojawiać, nie jest to jednak jakaś tragedia i mam nadzieję, że się nie pogorszy.
      Znajdź innego lekarza, bo ta pani trochę chyba bagatelizuje twój problem.
    • myelegans Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:56
      Moja 35-letnia kolezanka borykajaca sie z tradzikiem od wielu lat przeszla na diete roslinna, tzn. wyeliminowala mieso i nabial, bardzo przetworzone jedzenie i pozbyla sie tradzika tym sposobem. Skora bardzo sie poprawila, wyglada swietnie.
      Moze sprobuj kontrolowac dieta.
      • kosmitka06 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 13:59
        myelegans napisała:

> Moja 35-letnia kolezanka borykajaca sie z tradzikiem od wielu lat przeszla na d
        > iete roslinna, tzn. wyeliminowala mieso i nabial, bardzo przetworzone jedzenie
        > i pozbyla sie tradzika tym sposobem. Skora bardzo sie poprawila, wyglada swietn
        > ie.
        > Moze sprobuj kontrolowac dieta.

Problem w tym że ja mięsa jadam niewiele. Przyglądałam się już swojej diecie i właściwie to bez znaczenia co jem bo krosty i tak wyskakują sad
      • bez_gwarancji Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 14:02
        Ja nigdy nie miałam lepszej cery niż w okresie, gdy byłam na diecie Dukana. A Dukan, to jak wiadomo, niemal samo mięso i nabiał(plus warzywka) smile Ale na pewno przy kłopotach z cerą warto odstawić cukier, kakao, ostre przyprawy (ja przerzuciłam się na same zioła), tłuszcze typu olej, margaryna. Zero kupnej pizzy, chipsów, kebabów i innych śmieciuchów, a ja nie ufam nawet żółtym serom (duża zawartość tłuszczu, diabli wiedzą jakie dodatki w tych marketowych).
    • kropkaa Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 14:00
      Nie wiem, czy masz pojedyńcze krosty czy trądzik trądzik, ale w pierwszym przypadku świetnie się sprawdza żel na niedoskonałości Sanoflore, ten roll-on:
      www.sanoflore.net/pl/famille-1-4/visage/purifying.aspx
      W ogóle cała gama jest fajna, tylko z kremem mam problem, bo ponoć matujących nie powinno się używać.
      Differin i inne podobne masakrycznie wysuszają skórę, w pewnym momencie nie wiadomo co robić - walczyć z krostami czy naprawiać wysuszoną na wiór twarz.
      Nie wiem jak, bo to roślinny specyfik, ale działa. Gdy zaczyna coś się robić, posmarowanie zapobiega wykwitowi, istniejące już szybko wygaja.
      Sanoflore jest w SuperPharmie, często są "okazje" -25, -30%, czasem też sztandarowe produkty są -40%, ale nie pamiętam, czy ten żel się łapał.
      Możesz próbować też najnowszej mody czyli kosmetyków z Maroka - czarne mydło (z oliwek) z eukaliptusem, różne glinki, mydło Aleppo (różne zawartości oleju laurowego, na trądzik polecane te duże, kilkadziesiąt %), jest też jakieś mydło na trądzik i blizny, ale nie pamiętam, jak się zwie.
      Super gamę na twarz z tego typu problemami ma też Phenome:
      www.phenome.pl/pl/main/produkty/1;2;139;niedoskonalosci_skory
      Szczególnie Holistic jest rewelacyjny. Problem tylko z cenami - kiedyś były cały czas jakieś obniżki (typu -50%!), od dłużego czasu nicuncertain Można poprosić o próbki.
      Odkąd zrezygnowałam z aptecznych wysuszaczy jest ok. Z tymi maściami to było błędne koło, w końcu rzuciłam wszystko w diabli i żyłam nadzieją, że kiedyś będzie dobrze, a było różnewink Z tym, że nie miałam trądziku typu późna nastolatka, raczej wkurzające co jakiś czas wykwity.
      • bez_gwarancji Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 14:09
        Holistic wcale nie jest taki super, tu recenzje:
        wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=46635
        • kropkaa Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 14:25
          W Wizaż już dawno przestałam wierzyć, naczytałam się tam tyle bzdur, że głowa mała. OCM, kwasy kupione na Allegro czy w ogóle w hurtowni chemicznej i rozrabianie samej domowym sumptem - i szukanie wzoru na stężenie. Teraz na topie laminowanie włosów żelatyną...
          Niestety, niektórych "rad" posłuchałam; niedawne OCM skończyło się bardzo źle.
          To, o czym pisałam, wypróbowałam sama i mi bardzo pomogło.
          Ale robiłam to kompleksowo - mycie, peelingi, maski oczyszczające, algi, ten lotion, kremy, roll-on. Nie ma cudów, że jeden specyfik zdziała cuda.
          U mnie to zadziałało i efekty nieporównywalnie lepsze z aptecznymi wysuszaczami.
          Poza tym jak ktoś ma twarz typu pizza, nawet Holistic nie pomoże - "Mam cerę zanieczyszczoną, pełną zaskórników i liczyłam na to, że ten preparat oczyści ją oczyści, zwęzi pory" - ja np. liczę na 6 w totka, w kumulacji w dodatku...
    • koolair Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 14:05
      Isc do innego dermatologa na konsultacje i zrobic badania, byc moze tradzik ma inne podłoze. A kosmetyki Pharmaceris sa wg mnie tragiczne. Dobry dermatolog powinien zaproponowac mascie i kremy robione indywidualnie specjalnie pod twój stan skóry. oczyszczania tez sie nikt nie podejmie, bo takiej wykwitowej skóry sie nie oczyszcza, mozna jeszcze bardziej zaszkodzic i poroznosic bakterie..
    • tosterowa Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 14:23
      Stosujesz Differin od 2 miesięcy? Zwykle w tym okresie pogorszenie stanu skóry jest typową reakcją. Z tym, że moim zdaniem, differin nie jest za dobrym lekiem (właśnie z powodu sieczki, którą robi z twarzy). Są lepsze maści np. Epiduo, ale wszystkie je trzeba stosować przez dłuższy czas, np. rok! Z tym, że znowu - moim zdaniem one tylko poprawiają stan skóry, ale nie leczą trądziku.
      Jeśli trądzik masz dopiero od kilku miesięcy, to ja bym szukała zewnętrznych jego przyczyn i pierwszym podejrzanym byłyby tabletki antykoncepcyjne. Nic, poza trądzikiem, nie zmieniło się ostatnio w obrębie organizmu (np. zmiany nastrojów, krwawienia)? A może jesteś ostatnio pod wpływem silnego stresu? A może trądzik to tylko objaw innych zaburzeń hormonalnych? W każdym razie, na twoim miejscu trądzik leczyłabym antybiotykiem doustnym, weźmiesz 2-3miesiące i będzie spokój, a nie smarowała się maściami, które średnio działają (albo nie działają) - szkoda czasu. I zrobiła jakieś badania, żeby znaleźć przyczynę.
      Aha, kosmetyków aptecznych jak najbardziej warto używać, zwłaszcza przy kuracji przeciwtrądzikowej, z tym, że raczej tych do cery wrażliwej/suchej, a nie trądzikowej. I niekoniecznie Pharmaceris.
    • barbibarbi Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 15:27
      dawno temu pomógł mi bardzo miejscowo stosowany antybiotyk - Dalacin T płyn z aplikatorem, ale efekty było widać po kilku tygodniach. Bardzo dobrze działały też kosmetyki z kwasami AHA, teraz mam to:

allegro.pl/listing.php/search?string=clarena+serum+aha&category=0&sg=0
      jak dla mnie super, używam co kila dni
      Pomogły też kosmetyki Neostrata z kw. AHA.
      • nadja11 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 15:36
        Mi dawno temu na forum kobieta , pewna kobieta poleciła amerykański proactiv solution. To jest rewelacyjne , bardzo mi pomogło.
    • ichi51e2 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 15:47
      moze nie pomoze ale pisze bo mam nadzieje ze jak kiedys ktos odkryje COKOLWIEK co mu pomoglo na wrastajace wlosy tez sie podzieli - mialam straszna cere - jak nastolatka na policzkach i skroniach non stop masakra. Zaszlam w ciaze. W ciazy roznie bylo. Pod koniec zaczelam brac olejek z wiesiolka plus kwasy tluszczowe (oeparola) i nagle moja cera zrobila sie piekna. Dziecko sie urodzilo, ja biore DHA+EPA i ciagle mam cere jak nigdy w zyciu. Mozliwe ze to wplyw ciazy hormony etc ale nie wydaje mi sie bo jak mi sie skonczylo pudelko i przestalam brac to natychmiat bylo gorzej...
    • petiber Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 16:02
      Z tradzikiem walcze od lat... obecnie jestem dobrze po 30-tce i tak naprawde wszelkie antybiotyki, masci i inne cuda pomagaja na chwile, nie likwiduja przyczyny powstawania tradziku.
      Oprocz tradziku mialam tez powazny problem z egzema na dloniach (otwarte ranki - bardzo bolesne, pomagal tylko kortyzon)... w koncu niedawno trafilam do lekarza od metod naturalnych... stwierdzil, ze truje sie rzeczami, ktorych moj organizm nie jest w stanie przetworzyc, typu: mleko i wszystkie jego przetwory, biala maka, kawa (pijalam litrami), czarna herbata, owoce cytrusowe, orzechy, oczywiscie fast food... kazal to wszystko odstawic... nie bylo latwo, ale po kilku miesiacach (najwczesniej 3) widac super rezultaty. Tylko krotko przed miesiaczka wyskakuje mi kilka plytkich krostek, jak potowki... wczesniej byly to bardzo glebokie zmiany, takie kulki pod powierzchnia skory, nie tylko w strefie T, ale tez na szyi, policzkach, plecach... bardzo bolesne, dlugo sie gojace... nie wspomne o wygladzie(((
      Wiem, najtrudniej uwierzyc w cos takiego.... bo to wiaze sie ze zmiana wieloletnich przyzwyczajen (zamiast 4 kaw latte dziennie pijam kawe zbozowa z miodem i cynamonemsmile))), latwiej posmarowac sie kremem... ale to naprawde pomaga!
      • kropkaa Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 21:00
        A jak dłonie?
        Też miałam problem, z tym, że ja wiedziałam od czego - od płynu do mycia naczyń. Rękawiczki i płyn ekologiczny plus często jakiś eko krem do rąk i jest idealnie.
    • sadosia75 Re: Skóra trądzikowa... 18.09.12, 16:15
      Miałam potęzny problem z trądzikiem. Tylko kuracja antybiotykiem i dobre kremy ( teraz mam cetaphil i jestem za niego wdzięczna !! ) na pojedyńcze wypryski mam epiduo ( na receptę ) wcześniej przez pól roku brałam antybiotyk ( nazwy nie pamiętama le był złożony z dużej dawki vit A ) i przez kolejne pół roku brałam uzupełnienie kuracji.
      Popytaj o dobrego dermatologa w swoim mieście. podstawa to badania krwi i samego wymazu z pryszcza przecież na oko nie oceni co to jest prawda?
      • kamire12 badania 18.09.12, 16:25
        a jakie badania się robi dokładnie?
        wymaz z pryszcza, to rozumiem
        a krew? to co konkretnie?
        i co jeszcze?
        • cottonka Re: badania 19.09.12, 08:27
          To ja jeszcze dorzucę swoją historię z trądzikiem. POjawił się w okresie dojrzewania, ale to chyba bardziej był taki trądzik hormonalny. Chodziłam do kosmetyczek, bywało raz lepiej raz gorzej. No i chyba któraś kosmetyczka musiała zarazic mnie gronkowcem. Tak mi powiedział dermatolog. Wcześniej stosowałam antybiotyki, rózne maście itd.
          Ten dermatolog zastosował szczepionkę pp. gronkowcowi. I muszę powiedziec, że pożegnałam się z trądzikiem. Polecam najpierw dobrego dermalogoa. napewno nie kosmetyczki, oczyszczanie twarzy bo ci rozniesie na resztę twarzy.
          Trądziku nie mam od ładnych 10 lat, ale cerę mam nieciekawe. I kurcze zaczęłm stosowac ten OCM, ale tylko z olejkiem jojoba i moja cera jest cudna po prostu. Ale ja napierw zmywam wszystko wodą miceralną, potem płuczę twarz ciepła wodą, smaruję kilkoma krolami olejku jojoba i obmywam zimna wodą. Moją skórę, które miała rozszerzone pory świeciła się i była brzydka ocm poki co postawiło na nogi.
      • evee1 Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 08:55
        > wcześniej przez pól roku brałam antybiotyk ( nazwy nie
        > pamiętama le był złożony z dużej dawki vit A ) i przez kolejne pół roku brałam
        > uzupełnienie kuracji.
        Pewnie to byla doksycyklina. Faktycznie pomaga wytluc bakterie, ktore powoduja zakazenie. Ale niestety to cholerstwo moze po jakims czasie wracac.
    • roksanka_3 Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 09:30
      przede wszystkim zero kremow zeli i innych podobnych kosmetykow do cery tradzikowej czy to drogeryjnych czy aptecznychj, takie kosmetyki pomagaja utrzymac cere juz po wyleczeniu tradziku!!

po 2 zrob badania hormonalne przede wszystkim testosteron, nawet prywatnie jesli bedzie trzeba, po 3 jesli juz jakiej leki to od dermatolog wymagaj antybiotyku doustnego, ja leczylam antybiotykiem sie 1,5 roku
      pozniej jesli pomoze to najlepszy na swiecie jest EPIDUO zel, troche moze na poczatku podrazniac ale stosujac na niego krem nawilzajacy bedzie ok

zadne differiny zadne skinoreny mi nie pomogly dopiero ten zel, no ale on troszke drogi jest cos ok 50 zl w zasadzie tyle co skinoren a o niebo lepszy

jesli juz bedziesz chciala jakies kosmetyki apteczne to rewelacyjny jest la roche posay effaclar A.I. genialny na krostki takie bolace, po 1 -2 dniach wchlaniaja sie i nie powoduja ropienia tych zmian, tak przynajmniej jest u mnie, mozesz tez nim posmarowac cala brode lub czolo przysuszy i wyleczy anie nie wysuszy za bardzo

takze polecam :najpierw antybiotyki +oslona, pozniej epiduo + LRP effaclar a.i. na pojedyncze zmiany
      u mnie zdzialalo cuda
      po zakonczeniu leczenia jak juz sie cera uspokoi warto zadbac delikatnie o to zeby cera sie nie przetluszczala
      ale podczas leczenia do mycia czy smarowania twarzy uzywaj tylko delikatnych nawilzajacych (nie natluszczajacych) kosmetykow, bron boze zadne do cery tlustej i tradzikowej

aa sa jeszcze tabletki roacutin czy cos takiego, podobno rewelacyjne ale wysuszaja spojowki, kuracja jest dosc droga iu nie kazdy dermatolog chce je przepisywac, maja dzialanie teratogenne czyli nie wolno ich uzywac w ciazy w czasie karmienia piersia i jakis tam czas przed planowanym zajsciem w ciaze, ale podobno jedyny lek ktory leczy tradzik raz na zawsze, chcialam kiedys sprobowac ale kurcze drogo...
      • angela10086 Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 09:38
        widze poprawe jak jestem na diecie bezpszennej ( mam alergie na pszenice) jednak wtedy spada mi bardzo hemoglobina
        zero kremow
    • grave_digger Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 10:02
      bo ty prawdopodobnie masz trądzik różowaty. pharmaceris czy iwostin z serii do trądzika różowatego pomaga, ale tylko, gdy masz maści przepisane przez dermatologa. mi pomaga metronidazol. znajdź innego dermatologa! ja zaliczyłam trzech.
    • kosmitka06 Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 17:51
      Dzięki za wszystkie info wink
      Tylko że u mnie problem jest taki że moja cera jest oki, ogólnie gładka i bez większych przebarwień. A te krosty są pojedyncze... jedna na brodzie, jedna na czole ale wielkie... czerwone, pełne i bolesne. Nawet gdym chciała wycisnąć to nie mam co. I taka krosta sobie jest kilka dni, potem sama zanika i pozostaje kropka- ślad po niej którą chciałabym kiedyś "oczyścić".
      Ogólnie czoło, policzki i broda są gładkie. Tylko te pojedyncze krosty uncertain
      • gagunia Re: Skóra trądzikowa... 19.09.12, 19:55
        Takie problemy spowodowane były u mnie zaburzeniami hormonalnymi. Dostałam na 3 miesiące tabletki antykoncepcyjne od ginekologa i przeszło. Po paru latach pojawiło się ponownie - znów problemy z hormonami.
        I to nie był typowy trądzik typu wysyp ropnych krost. To były bolesne, pojedyncze bąble podskórne, które nie chciały za bardzo wyleźć - siedziały, bolały, znikały. Raz na czole, raz na brodzie. Zanim się jeden wygoił, to drugi i trzeci wyłaził. Nawet jak się wygoiły, to pod skórą jeszcze jakiś czas malutkie zgrubienie było.
        • kosmitka06 gagunia... 19.09.12, 22:12
          Właśnie o czymś takim mówię uncertain
          Dokładnie to co opisałaś. Może faktycznie dobrze by było zmienić tabletki, w sumie nic nie tracę a mogę wiele zyskać wink
          Dzięki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka