Dodaj do ulubionych

Jesteś Bogiem

20.09.12, 14:56
Widziałam wczoraj, nie jestem jakąś fanka hip-hopu, ale film polecam, szczególnie tym, którzy pamiętają czasy dyskietek, walkmanów i łączenia się z netem za pomocą kabla telefonicznego.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 18:25
      Obejrzę, bo może niekoniecznie Paktofonika, ale Kaliber...
      • gku25 Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 18:27
        Na pewno się zapoznam.
    • ola Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 20:30
      Kaliber 44 i Paktofonika to była moja młodosc. Miałam wtedy 16 lat i strrrrasznie mnie ta muzyka ruszała. Sposób, w jaki śpiewał Magik, Brat Joka i reszta. Pójde na film w pierwszym możliwym terminie.
      • anulka.p Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 20:46
        A mnie bardzo rozczarował. Typowy polski suchar z drętwymi dialogami i papierowymi postaciami. Spodziewałam się czegoś zupełnie innego.
        • gku25 Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:15
          Było iść na sensacyjny. Czego się spodziewałaś po takim filmie?
    • sumire Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 20:57
      pójdę. kawał mojej młodości (zwłaszcza, że urodziłam się w Kato i bywałam na pierwszych koncertach Kalibra i Paktofoniki jako nieśmiała licealistka, i kto by wtedy, w tych zadymionych norach pomyślał, jak to wszystko się potoczy)...
      poza tym Tomasz Schuchardt w tym gra, a widziałam go w teatrze parę razy i uważam, że chłopak jest nieznośnie, nieprzyzwoicie zdolny.
    • hawa.etc Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 21:33
      Na pewno pójdę. Kiedy byłam nastolatką, bardzo na mnie tam muzyka działała. Muszę poszukać, na pewno mam gdzieś jeszcze płyty...
    • edelstein Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 21:38
      “Mam jedna pier...schizofrenie,zaburzenia emocjonalne,prosze pusc to na antenie...Jestem Bogiem uswiadom to sobie“Kupie DVD jak wyjdzie,chyba,ze za miesiac pomkne do Pl.Uwielbiam hip-hop.
      • gku25 Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:16
        Jest już na youtube.
    • magiczna_marta Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 22:13
      Zawsze wolałam Kaliber, ale doceniam i bardzo lubię twórczość Paktofoniki.
      Magik był postacią wyjątkową, między innymi również po części z jego powodu powstało moje "pseudo", które funkcjonuje od 2001 roku.
      A głosu Fokusa to mogłabym słuchać całe noce wink
    • naomi19 Re: Jesteś Bogiem 20.09.12, 23:32
      pozycja obowiązkowa, szczególnie, że urodziłam się i mieszkam w Mikołowie. Nie mogę się doczekać filmu.
    • shellerka Re: Jesteś Bogiem 21.09.12, 07:52
      "Gdyby" mogłabym słuchać na okrągło w aucie, zwłaszcza jak mam podły humor i mnie wszystko wku wia

my się wybieramy
      • nutka07 Re: Jesteś Bogiem 22.09.12, 21:01
        Ja mam tak z Nowinami smile
    • upartamama Re: Jesteś Bogiem 21.09.12, 08:26
      A gdzie obejrzałaś jak wszędzie piszą, że wchodzi do kin 21 września? Czyli dziś?
      • naomi19 Re: Jesteś Bogiem 21.09.12, 08:49
        może była na premierze?
      • joanna772 Re: Jesteś Bogiem 21.09.12, 09:52
        Na premierze nie byłam, Dodą nie jestem ani Siwiec smile, ale jak wiadomo każdy film ma wiele pokazów przed premierą, dla sponsorów itd., nie martw się z chomika nie ściągnęłam.
        Mój mąż pracuje w branży okołofilmowej i często takie wejściówki do domu przynosi.
    • koolair Re: Jesteś Bogiem 21.09.12, 10:33
      Chyba sie szykuje hit kasowy, bo u mnie przez cały weekend nawet seanse o 22 sa juz w pełni wykupione..
      • to_ja_tola Re: Jesteś Bogiem 21.09.12, 11:53
        obiecałam bratu pójść z nim...On się ta muzyką teraz interesuje,dla mnie to muzyka z młodoścismile
    • sarling Re: Jesteś Bogiem 22.09.12, 15:15
      Byłam wczoraj. I ciągle o tym filmie myślę.
      Nie jestem z pokolenia hip-hopu, jestem dzieckiem grunge'u, a koledzy z blokowisk nie nosili kapturów bo byli raczej metalami. Hip-hop zaczął się kiedy byłam na studiach.
      Jak zdawałam maturę, to w pierwszej klasie pojawili się pierwsi kolesie z luźnych spodniach i kapturach.
      Ale płyty Kalibra i Paktofoniki miałam.
      Nie utożsamiałam się jednak z tekstami, to nie były moje klimaty, moje problemy.
      Teraz, z perpektywy dorosłej osoby, widzę co się działo z tymi chłopakami i sercem jestem z nimi.
      Magik (ten filmowy) nie zdobył mojej sympatii, Rah i Fokus - ciągle ich widzę, świetni.
      Pomyslałam też, jak trudne zadanie mieli, żeby stworzyć zespół, współpacujący zespół, składający się z nadwrażliwych, zamkniętych, obrażalskich kolesi.
      Mam nadzieję, że nie spoilerowałam za bardzo.
      • claudel6 Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 03:15
        ja pewnie podobne pokolenie, Kalibra słuchałam na studiach, Paktofonika wydała płytę, gdy już pracowałam. ale hip-hopem, który wtedy nazywany był rapem interesowałam sie wcześniej, bo miałam szczęscie mieć w domu MTV. więc jak w tym roku pojechałam na Opener i byłam na koncercie Public Enemy.. to zsikałam sie w majtki ze szczęścia wink
    • inguszetia_2006 Re: Jesteś Bogiem 22.09.12, 21:30
      Witam,
      Jeszcze nie oglądałam, ale mój brat młodszy zaraził mnie miłością do Kalibra44, to i Paktofonikę łyknęłam w prezencie;-P Mimo wszystko wolę Kalibra, jest subtelniejszy, myśl głębsza i bardziej wwierca się w mózg. Moja córa uwielbia Film i inne kawałki. Mój mąż - fan Kalibra44, zdecydowanie chce iść na film. Czy można na ten film iść z 11-latką? Bo bardzo chce. Czy trzeba ją dziadkom podrzucić? What do you think?
      Pzdr.
      Ing
    • yoko0202 eee no widzę, że jeszcze Pl nie zginęła 22.09.12, 22:19
      a ja już myślała, że poza moim osiedlem to tylko rihanna i nicki minaj smile
      moja historia z hip hopem zaczęła się jeszcze przed PFK, mniej więcej gdy Public Enemy popylali w budzikach na szyi
      potomstwo przejęło pałeczkę, więc idziemy razem
    • sanrio Byłam... 23.09.12, 12:38
      nie mogę przestać myśleć, wracają lata 90. jak migawki z tego filmu, pamiętam jak na przystanku siedziałam z kolegą i on na walkmanie puścił mi Plus i Minus...to było na początku liceum i wszyscy słuchali Kalibra. Potem PKF i Fokus...ajjj ten głos mnie hipnotyzujewink Dziwnie tak jakoś, kiedy historia się na naszych oczach tworzy i my w sumie jako fani byliśmy tego cząstką. Mam mega mocną słabość do historii Magika, zwłaszcza, że w tamtym czasie, na przełomie roku 1999/2000 wypadł (?) z X piętra mój kuzyn...
    • moofka Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 11:03
      widzialam wczoraj i mieszane mam uczucia
      z jednej strony brawa za ogromna dbalosc o szczegoly - czulam ten klimat i te lata w kazdej minucie filmu - swietne zdjecia oddajace te szarosc i brzydote moze az za bardzo
      nawet ci przystojni aktorzy byli brzydcy szarzy i niezdrowi smile
      tym bardziej czulam, ze te bogucickie ulice znam od dziecka
      w latach 90 na tym samych osiedlu mieszkalam i do spodka na koncerty latalam smile
      znalam i kaliber i paktofonike kiedy zaczynali
      a fokus do dzis mnie zachwyca nowymi utworami smile
      natomiast wyszlam cokolwiek zadziwiona, bo pojecia nie mam po co ten film i o czym
      jedyna odpowiedz, ktora mi sie nasuwa to ot tak po prostu, powspominac o magiku
      i dla kasy oczywiscie
      • sanrio Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 18:22
        a to film musi być po coś???
        • moofka Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 19:35
          sanrio napisała:

> a to film musi być po coś???

no
          nie mowie ze zaraz przeslanie wink
          ale zeby chociaz zostawil czlowieka z czyms takim do przetrawienia
          a tu wychodzilam przygnieciona
          z mysla po raz kolejny w jakiej ujowej rzeczywistosci przyszlo nam zyc wtedy
          • sanrio Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 21:01
            moja droga, a więc ten film skłonił cię do refleksji jednak...wg mnie takie filmy są wartościowe, nie rozumiem za to sensu produkowania filmów komediowych, żenuje mnie to i męczy - nie poszłabym do kina na komedię typu Kac wawa czy coś w podobie.
            • moofka Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 21:15
              takie refleksje to ja po wiadomosciach tez mam
    • gagunia Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 11:15
      Idę w poniedziałek.
    • paartycja Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 11:28
      nie wybieram się,to kompletnie nie moje klimaty
    • robitussin Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 11:31
      joanna772 napisała:

> szczególnie tym, którzy pamiętają czasy dyskietek, walkmanów i łączenia się z netem za p
      > omocą kabla telefonicznego.

Zabrzmiało to tak, jakby dotyczyło co najmniej okresu przedwojennego wink Chyba nie masz złudzeń, że są tu ludzie, którzy takich czasów nie pamiętają.
    • wespuczi Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 15:41
      choc hip hop to nie moje klimaty byly, to kiedy wpadl mi w rece kaliber to nie moglam przestac, pozniej dopiero przyszla paktofonika - powala na kolana i otwiera wszystkie emocjonalne pory jakie mam, a jak slucham film to czuje jak mi sie endorfiny uwalniaja..
      obejrze jak bedzie na dvd, bo w juseeju w kinach nie pokaza raczej wink
      • klubgogo Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 18:26
        Bo to nie hip hop, tylko hardcore psychorap wink
    • gazeta_mi_placi Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 15:50
      Do tych co byli -polecacie czy nie?
      • sarling Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 20:27
        TAK
    • xxe-lka Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 19:00
      Jakoś nie urzeka mnie historia tego zespołu oraz tego pana
      Owczego pędu do kin nie rozumiem
      ja się nie wybieram
      • best_bej reklamy 29.09.12, 21:29
        Czy mi się wydaje czy film jest jakoś niezwykle rozreklamowany? Co chwila widzę spoty w TV, ba!
        W ostatniej Rzepie była "informacja" na pól strony że film obejrzało już tyle a tyle.
        Ciekawa jestem filmu bardzo, ale przyznaję że ta wszechobecna reklama lekko mnie irytuje i bezceremonialnie (nawet nie dorabiając do tego ideologii) pokazuje że chodzi o odcinanie kuponów od śmierci magika.
        • tezee Re: reklamy 29.09.12, 21:54
          Widziałam go dzisiaj.
          Wiele oczekiwałam po tym filmie, może też przez to ze jest tak szeroko reklamowany/komentowany , zbiera same pozytywne recenzje ,bije rekordy oglądalności. Niestety rozczarowałam sie , moze i na PL standardy nie jest taki zły ale mimo wszystko nie zachwyca.
          Według mnie przereklamowany.
    • czarnaalineczka Re: Jesteś Bogiem 29.09.12, 21:57
      nie ogladalam i nie obejrze
      wlasnie z tym powodow z ktorych polecasz
      to moja mlodosc do ktorej baaardzo bym chciala wrocic
      a o ile nie mam wehikulu czasu zeby sie tam znowu przeniesc to po kij sie katowac wspomnieniami sad
      • josef_to_ja Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 00:22
        Czujesz się nieszczęśliwa? sad
        • uczula Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 09:50
          nie moj czas, nie moje klimaty, hip hopu nie trawie
          wychodzi na to ze srednia na emamie to 10 lat mniej smile heh
          • kai_30 Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 10:14
            Hehe, nie jesteś sama big_grin Umarłam na hasło o pamiętaniu łączenia się z netem po kablu - ja pamiętam czasy, kiedy internet był rzadkością big_grin Pierwszy album Paktofoniki ukazał się, kiedy urodziłam syna big_grin Nie mój czas, nie moje klimaty muzyczne, acz niektóre teksty Magika cenię. Jakby tak film o Nirvanie - o, to tak, poszłabym.
            • tezee Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 10:20
              Na forum najwięcej matek urodzonych w latach 80 , tak wnioskuję.
              • kai_30 Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 10:30
                Czas umierać? wink Niebawem w takim razie powinno pojawić się forum ebabcia big_grin Albo, o: eteściowa! Ja mam trzech synów, więc pole do popisu w tej roli w przyszłości spore big_grin
              • sanrio Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:09
                to zabrzmiało jak oblegatongue_out a przecież do pokolenia 80. teraz świat należy - jesteśmy młodzi, tworzymy rzeczywistość, płodzimy nowe pokolenie, zarabiamy na staruszków (hehe, sarkazm...), generujemy PKB...
        • czarnaalineczka Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:39
          tak
      • sanrio Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:11
        naprawdę chciałabyś wrócić do czasów końca podstawówki? To było takie super? I do tych szarawych lat 90.? Ja nigdy w życiu, chociaż jak grał Kaliber to już w liceum byłam dawno ale sto razy wolę moje obecne życie, no ewentualnie początek XXI wiekuwink
        • czarnaalineczka Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:35
          tak konca podstawowki i liceum
          bardzo bardzo
          chociaz nie chcialbym znowu miec nastoletnich jazd hormonalnych wink
          ale tak chcialabym wrocic do tamtych czasow
        • czarnaalineczka Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:38
          a no i te lata wcale nie byly szarawe
          byly na maksa kiczowato kolorowe big_grin
        • nutka07 Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:58
          Szarawe lata 90te???
          To ja zylam w jakis zupelnie innych smile
          • sanrio Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 16:18
            owszem, szarawetongue_out nie cierpiałam lat 90., przede wszystkim z powodu mody, która zupełnie nie pasowała do mojej figury, ohydnych fryzur, krzaczastych brwi i tego pseudo-rozkwitu kapitalizmu, no i szkoła - najgorszy czas w moim życiusmile
        • josef_to_ja Kiedyś sie żyło lepiej niż teraz. 30.09.12, 14:26
          Życie było bardziej stabilne.
          • czarnaalineczka Re: Kiedyś sie żyło lepiej niż teraz. 30.09.12, 15:05
            stabilnie w latach 90tych ? big_grin
            z byka spadles ?big_grin
            nie nie bylo stabilnie
            nie bylo tez lepiej ani gorzej
            ale bylo inaczej
            ja bylam mloda i inna
    • angazetka Re: Jesteś Bogiem 30.09.12, 11:00
      Jestem niemuzyczna, a już zwłaszcza niehiphopowa. Paktofonika była dla mnie zupełnie pustą nazwą. Nie byłam przekonana, czy chcę iść na ten film. Przekonały mnie tak naprawdę wyniki z pierwszego weekendu - byłam zwyczajnie ciekawa.
      I nie żałuję. Trochę mnie na poczatku męczyła muzyka, ale jak się wsłuchałam w teksty, to nawet zaczęłam podziwiać niektóre frazy, bo są celne i piękne. Aktorsko - rewelacja. Cała główna trójka zagrała bajecznie. Momentami miałam wrażenie, że to dokument jest wink Świetnie odtworzony klimat przełomu wieków, można się wzruszyć na widok tych wszystkich dyskietek, łącza netowego z tepsy i budek telefonicznych wink
      Film jednak idealny nie jest. Pierwszy ból, jak zawsze w polskim filmie, to udźwiękowienie. Jak są jednocześnie dialogi i muzyka, to trzeba się wsłuchiwać uncertain Spora wpadka przy takim filmie. No i mam wrażenie, że scenarzysta chciał powiedzieć wszystko o wszystkim: o Paktofonice, o Magiku, o artyście, ktory nie odnajduje się w codzienności, o niedojrzałości, o blokowiskach, o menedżerach... Za dużo grzybów w barszcz i trochę się to rozłazi.
      Ale mimo tych niedoróbek - film jest ważny i ciekawy, i świeży. Warto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka