Dodaj do ulubionych

problem z głową

22.09.12, 15:03
Dla uściślenia z moją głową. A raczej z niewiedziećczemu wierzeniu obcym ludziom. Ale do sedna: kupiłam wózek używany z ogłoszenia (nie aukcja) z odbiorem osobistym bo pomyślałam, że go sprawdzę odbierając itp, rozłożyłam i złożyłam, przejechałam kawałek i wydawało się dobrze wszystko a teraz okazuje się, że mimo, że w ogłoszeniu był opisany jako sprawny to jest uszkodzony hamulec więc sprawny to on nie jest. Udałam się do sprzedającego z tym wózkiem, obejrzał i stwierdził, że nie wiedział-mogło tak być sądząc po zachowaniu i powiedziałam, że nie chcę tego wózka a on chce mi oddać tylko jakieś drobne a nie całą kwotę. Czy nie mając umowy, odbierając do tego osobiście towar-nie nacisnęłam tego nieszczęsnego hamulca-mogę żądać zwrotu kasy? Czy coś oprócz prośby mogę zrobić? Dziękuję za rady bo może nie wszystko stracone uncertain Zła jestem na siebie okropnie uncertain
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: problem z głową 23.09.12, 06:01
      Nie masz umowy to co mozesz jeszcze zrobic-nic.
      Chyba,ze posiadasz jakas korespondencje z ta osoba to mozna powalczyc,ale szanse oceniam jako marne.
    • beverly1985 Re: problem z głową 23.09.12, 10:25
      Nic nie zrobisz.
    • nenia1 Re: problem z głową 23.09.12, 11:43
      Ale ty jak najbardziej masz zawartą umowę kupna sprzedaży, tyle że ustną. Kodeks cywilny nie nakłada obowiązku zawierania umowy na piśmie, inaczej kupując w sklepie bułkę, musiałbyć podpisywać stosowną umowę.
      Oczywiście, że lepiej było spisać, choćby dla celów dowodowych np. w razie sporu, ale nie zmienia to faktu, że umowa została zawarta.
      Dowodem w tej sprawie może być ogłoszenie o chęci sprzedania wózka, ceny rynkowe podobnych wózków, a jak pan jest chamem to idź do niego jeszcze raz i nagraj rozmowę, wymieniają cenę jaką zapłaciłaś.

wklejam ci odpowiednie paragrafy z kodeksu cywilnego

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
      § 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
      § 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
      § 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

Jak widzisz nabywca w pierwszej kolejności nie może żądać zwrotu pieniędzy (odstąpienie od umowy) a jedynie naprawienia towaru. Dopiero jeśli to nie nastąpi niezwłocznie to może zadać zwrotu pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka