a-ronka 09.10.12, 19:46 która to ? Kocianna ? Mam mega ważną sprawę i chciałabym napisać kilka słów. Która tam mieszka w tym pięknym kraju i zna się na..............poczcie Pomocy mi trza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocianna Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:25 Oprocz mnie to pare tu takich podobno. Ja jedna sie tak bezczelnie przyznaje. O poczcie (Poczcie Rosji) wiem tyle: Poczta Rosji. List powinien być wyczekiwany. Poczta Rosji. To my wymyśliliśmy rodzynki. Poczta Rosji. Niech cały świat zaczeka. Poczta Rosji. Nie wszystko stracone. Poczta Rosji. Nie dotarło? Poczta Rosji. Tu nie DHL. Poczta Rosji. Celnicy są winni. Pisz na gazetową pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 21:00 no wiesz, jeśli się wysyła pocztą winogrona... Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:29 czego i kiedy bys nie wyslala to i tak nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:32 a jak dojdzie to przez pomyłkę najlepiej wysyłać cokolwiek autobusami albo pociągami. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:36 Kurierem, np. pocztexem. Dojdzie na pewno i nie utknie na urzędzie celnym, w odróżnieniu od dużych firm kurierskich. Ale normalną też dochodzi. Zazwyczaj. I można reklamować przesyłkę z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:34 Nie no, nie jest AŻ tak źle. W większości dojdzie, tylko nie zawsze wiadomo, kiedy. Poczta Rosji. Taka jestem nieprzewidywalna.... Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:37 > W większości dojdzie, tylko nie zawsze wiadomo, kiedy W moim przypadku na 10 wyslanych 10 nie doszlo Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:38 A no nie wiadomo kiedy. wysłałam znajomej kartkę na urodziny. W maju ( na początku, urodziny znajomej na początku czerwca ) i kartka doszła we wrześniu Ale doszła !! Kocham za to Rosję Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:42 hihi! To jest szansa, ze moje tez dojdzie(niewazne, ze wyslalam 3, 2 lata rok i kilka misiecy temu) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: eMateńka z Rosji :) 09.10.12, 20:44 Szansa zawsze jest ! gorzej z możliwościami Ale plusem jest to,że kartka doszła akurat w dzień urodzin koleżanki. Choć prawie 3 m-c później. Ale doszła Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 09:30 ale żeście dorobiły ideologie do mojego pytania wy świntuchy Nic nie chcę wysłać ani dostać CHODZI MI O POCZTĘ - ile kosztuje znaczek do Polski,ile do np. Afganistanu - co jest na znaczkach ,jakie motywy - poczta jako urząd- od której do której czynna -jaki kolor ubranka mają listonosze (listonoszowie ?) -jakie mają auta (pewnie łady ale to też ważne) i jaki kolor -czy na poczcie są sklepy,bufety ? -co ciekawego związane jest z pocztą -jakieś konkursy ,wielkie budynki, listonoszka została miss Rosji ? To jest dla mego syna,który ma napisać wypracowanie o poczcie w Rosji. Jak popatrzyłam na wikipedie to tam nic nie ma. Jak KOcianka ma czas to nich skrobnie (nawet przetłumaczając na polski) jakiś tekst o poczcie. spasiba Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 10:16 W zimie mają waciaki (ale takie eleganckie) i wełniane szynele i uszanki. Granatowe. Latem czapki z otokiem. Czynne są w zależności od typu urzędu - od całej doby, poprzez 8-21 pn-pt, 8-20 sob, 9-18 niedz (1 klasa), 2 klasa pracuje krócej, 3 klasa pracuje tak samo jak druga, ale ma obiad 13-14 i wolne w niedzielę, 4 klasa (wiejskie poczty) pracuje od 9-17, w soboty od 9-16, ma obiad od 13-14 i wolną niedzielę + jeden dzień w tygodniu. Znaczek lotniczy zagraniczny kosztuje 28 rubli, niezależnie od kraju. Samochody można sobie tutaj obejrzeć, to nie łady, tylko gazele albo ZIŁy. Wszystkie mają system GLONASS, to jest tutejszy odpowiednik GPS. Na poczcie można kupić znaczki, kartki i takie tam, zgłosić obcokrajowca do urzędu migracyjnego, złożyć podanie na uczelnię wyższą, skorzystać z taniego internetu, zamówić i odebrać Quelle, bilety lotniczne i kolejowe, i miejskie, i na imprezy masowe (w niektorych oddzialach), loterie, zamowic prenumeratę czegoś, a także zamówić list OD Świętego Mikołaja. Nie można wysłać telegramu (to tylko w telegrafie). Na znaczkach są różne rzeczy. Najsławniejszym rosyjskim listonoszem jest Pieczkin ze słynnej i kochanej od pokoleń kreskówki "Prostokwaszino". www.russianpost.ru Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Re: hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 10:25 DZIĘKUJĘ Odwdzięczę się pocztą polską hehe. Jesteś cudowna,już kopiuję i daję synowi. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 10:27 a-ronka napisała: > Jesteś cudowna,już kopiuję i daję synowi. A ja, a JAAAAA????? Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 10:27 kocianna napisała: > Najsławniejszym rosyjskim listonoszem jest Pieczkin ze słynnej i kochanej od pokoleń kreskówki "Prostokwaszino". O tak, Pieczkin rules!!! Odpowiedz Link Zgłoś
quesuerte Re: hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 11:48 Na mojej poczcie (nie wiem, ktorej byla klasy, ale jedna z wiekszych) listy miedzynarodowe mozna bylo wysylac tylko od 14 (moze to kwestia tej przerwy obiadowej?), zawsze dochodzily w miare szybko. Zastanawiajace bylo, ze za kazdym razem pani w okienku pytala, do jakiego kraju wysylam, a cena (i forma znaczka) byly identyczne. Paczki DO Rosji (glownie z ksiazkami) nie dochodzily nigdy i do nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 10:24 Z ciekawostek - Poczta Rosji właśnie obchodzi 10-lecie: Ciekawe jest, odziedziczone po ZSRR, pisanie na kopercie kodu pocztowego, jest tutaj. Ze względu na wielkość kraju mają dość obszerną kodyfikację. Świadczone usługi na ładnym wykresie. Jeśli znasz język Puszkina, to na ich stronie jest dużo informacji. Powodzenia! www.russianpost.ru/rp/servise/ru/home Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Re: hehe uśmiałam się jak norka 10.10.12, 10:27 Też DZIĘKUJĘ Jak młody dostanie 5 to idziemy na kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: eMateńka z Rosji :) 10.10.12, 12:34 Wysłałam ubranka dziecięce - list doszedł w przeciągu kilku dni. Wysłałam zabawkę - po miesiącu straciłam nadzieję. Doszło po dwóch. Jubilat chyba już zapomniał o urodzinach Jedyne, co mi się kojarzy - rosyjska ruletka Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Mateńki 5 z wykrzyknikiem !!! 16.10.12, 09:25 kawa,ciastko i nawet winko . Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon a-ronka 16.10.12, 11:37 Właśnie miałam pytać, jak tam wypracowanie To super, że dobrze ocenione, polecamy się na przyszłość! Odpowiedz Link Zgłoś