Dodaj do ulubionych

Jelenia Góra, zamek Chojnik...

18.10.12, 10:31
Był ktoś może?
Chcemy pojechać tam w niedzielę. Mam pytanie:
- czy na Chojnik wejście czarnym szlakiem jest bardzo trudne, czy z pięciolatkiem damy radę, czy lepiej nie ?
- co ciekawego w Jeleniej i gdzie moglibyśmy smacznie zjeść obiad?
Dzięki jeżeli ktoś się odezwie.
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 10:33
      z pięciolatkiem dacie spokojnie radę
      jedzenia polecam w Jagniątkowie - jakaś karczma tam jest w mierę w środku wsi
    • guderianka Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:09
      Byłam jako dziecko-było mi ciężko
      Moja Starsza była na wiosnę-było bardzo ciężko (łatwiej było wejść na Sniezkę)
      • joanna.pio Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:40
        Naprawdę bardzo ciężko? Chyba nie piszemy o tym samym Chojniku. Są dwa podejścia - łatwiejsze (wręcz banalne) i nieco trudniejsze (trochę kamieni do pokonania). Łatwiejszym nawet podjeżdżają kolarze górscy bez zbędnej zadyszki. Wejście nie jest ani długie ani wymagające. W czasach, gdy miałam niemal zerową kondycję dałam radę wejść tym trudniejszym - niby - szlakiem.
        Ps. Śnieżka też nie jest szalenie trudna. Mój sześciolatek dał sobie lepiej radę niż my - dorośli. O kondycję dziecka na Chojniku tym bardziej bym się nie martwiła smile
        • mikas73 Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:45
          Dzięki , zmieniam decyzję : wchodzę czarnym, schodzę - czerwonym. Te kamienie wydają mi się fajną atrakcją dla małego...
        • guderianka Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:48
          te kamienie to schody, jest ich ponad 300 chyba wink niektóre pokonac łatwo inne są w bardziej stromych punktach. Opinia mojej corki może byc niemiarodajna ale kilkoro dzieci z jej klasy też trochę wymiękało smile I wydaje mi się, że jednak nie można porównać kondycji dorosłej zdrowej babeczki do 5 latka. Ale-różne sa dzieciaki, jedne lubią takie atrakcje i mimo trudu wchodza i się świetnie bawią a dla innych to zbyt mozolne i nudne wink
        • mgla_jedwabna Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 14:02
          Jako ośmiolatka na koloniach bez żadnego trudu weszłam tym trudniejszym. Jak banda dzieciaków zobaczyła oba szlaki, to niektórzy chcieli tym łatwiejszym (płaska droga vs górska ścieżka),a le przewodnik powiedział, że tamta jest dla osób na wózkach i babć z laseczkami, a my mamy zdrowe nóżki, to wejdziemy tą kamienistą. I weszliśmy, cała ekipa siedmio-ośmiolatków smile Nikt nie marudził szczególnie.
      • mikas73 Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:41
        Hej, dwie skrajne opinie wink
        Ojej, jeżeli ciężej niż na Śnieżkę , to chyba pójdziemy czerwonym, szkoda, te skałki mnie pociągały.
        A do Jeleniej warto zajechać? Jest jakaś jeleniogórzanka?
        • joanna.pio Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:50
          Ja znam JG bardzo dobrze. Bardzo lubię plac ratuszowy, lubię Stawy Podgórzyńskie (jest tam smażalnia ryb z pysznymi daniami rybnymi smile ). Na samym Placu Ratuszowym jest knajpka z jedzeniem włoskim (drogo, ale smacznie), chyba już - niestety - zlikwidowano grecką.
          Gdy pójdziesz z placu ratuszowego w dół deptaka ( w kierunku Bramy Wojanowskiej) mają bardzo dobre lody i inne słodkości - cukiernia Bristolka.
          Z dzieciakami warto pojechać do Cieplic - fajny park norweski.
          W pobliżu - w Świeradowie Zdroju - wyciąg gondolowy na Szrenicę. Blisko też Karpacz (syn podpowiada, że tam koniecznie tor Kolorowa) i Szklarska Poręba.
          • joanna.pio Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:53
            aaa, przed Karpaczem, jadąc z kierunku Jeleniej, jest miasteczko cyrkowe - zapomniałam nazwy...
            Możecie też wyskoczyć na wodospad Szklarki (bardzo lekko) i Kamieńczyka (trudniejsze podejście, ale niesamowita frajda ze zwiedzania w kaskach - moje dzieciaki uwielbiają).
            • mikas73 Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 12:27
              Dzięki smile
          • asia_i_p Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 13:01
            Potwierdzam smażalnię, moje dziecko się tam zajadało solą (znaczy się rybą solą). I mają fajny ogród, a w nim ptaszarnię, ze strusiem i pawiami - tylko nie wiem, jak to działa jesienią.
          • ib_k Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 19.10.12, 08:44
            joanna.pio napisała:
            > W pobliżu - w Świeradowie Zdroju - wyciąg gondolowy na Szrenicę

???? co miałaś z geografii?
    • asia_i_p Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:48
      Moja niecała siedmiolatka weszła lekko po kamieniach.
      Jak nie będzie tłumu, spytajcie o coś kustosza zamku Jędrka. O cokolwiek. Facet jest kopalnią wiedzy i potrafi opowiadać:
      www.youtube.com/watch?v=1k0ke7ycs7Q
    • mor_lena Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 11:54
      Na Chojnik wchodziliśmy swego czasu z pięciolatką, spoko.
      • aniaturek0409 Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 12:28
        wchodziliśmy z grupą sześciolatków, te o słabszej kondycji szły powoli te rozbiegane wchodziły biegnąc.(szlak trudniejszy) Nikt nie narzekał na zmęczenie. Jeżeli jeszcze coś chcecie zobaczyć w pobliżu to polecam karpacz lub szklarską (kamieńczyk). O jedzeniu się nie wypowiadam, bo to co dla jednego jest smaczne dla drugiego nie do przełknięcia.
    • klaviatoorka Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 18.10.12, 13:26
      oba podejścia na Chojnik nasz pieciolatek spokojnie zaliczył- a spacer po górach o tej porze roku jest cudowny! Polecam wejście od Zachełmia (to niby-trudniejsze: ale piękniejsze widoki na skały i zamek) a zejście łatwiejszą drogą. Wyprawa na kilka godzin.
      Tuż obok Pod Zachełmiem jest smażalnia ryb z takim mini-zoo (strusie, pawie, kaczki, bażanty, kolorowe rybki...), placem zabaw, stawem z molo- nie tanio, ale pyszne frytki i świeża surówka oraz ryba. Nie pamietam nazwy, poszukaj w googlach.
      Jak z dzieckiem to polecam jeszcze Kowary- Sztolnie i Park Miniatur, Rudawy Janowickie, Karpacz-Gołębiewski- aquapark i tężnia, grota solna, wiele basenów i jacuzzi
    • mikas73 Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 19.10.12, 08:30
      Dzięki wielkie.
      Mam już cały plan wycieczki. Smażalnia zlokalizowana - super miejsce i pod samym Chojnikiem. Nieocenione z Was źródło wiedzy, a mąż googluje i googluje wink
    • gocha_74 Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 19.10.12, 10:19
      Jak Rudawy Janowickie to bardzo polecam kolorowe jeziorka. O tej porze roku będzie tam cudnie.
      rudawyjanowickie.pl/ciekawe_miejsca_przyroda_w_rudawach_janowickich/kolorowe_jeziorka.html
    • viewiorka Re: Jelenia Góra, zamek Chojnik... 19.10.12, 11:38
      Witam,
      mieszkam w Jeleniej Górze od 6 lat i na Chojniku byłam już z 10 razy.
      Czarny szlak to mój ulubiony.
      I tak :
      1 wejście z 9 miesięczną córeczką ( w nosidle).
      2 wejście córeczka rok i 9 miesięcy (weszła sama) ja w 5-tym miesiący ciąży
      3 wejście córki 4,5 i 2,5 ja w ciąży wink
      4 wejście w tym roku wiosną córki 6,5 4,5 i syn 2 lata weszliśmy (syn trochę w chuście bo leniuch) i jeszcze część szlaku przeszliśmy jaskinią (to dopiero jazda).

Poza najstarszą córką moje dzieci to leniuszki do chodzenia. Szlaki czerwony, żółty i niebieski chyba (od Zachełmia) są nuuudne. Czarny dla dzieci najatrakcyjniejszy .
      Te 300 schodów o których pisała inna forumowiczka to od Zachełmia właśnie, one są dopiero pod sam koniec, większość drogi lekko pochyła.

Ja polecam czarny szlak, naprawdę warto smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka