Dodaj do ulubionych

Mała pływaczka :)

18.10.12, 17:04
Gdyby Wasze dziecko potrafiło pływać jak ta mała, miałybyście stracha? Czy ze spokojem patrzyłybyście na to? Ja bym chyba umarła smile ale to pewnie dlatego że sama trochę boję się wody, tzn pływać potrafię, ale juz za nic nie zanurzę głowy pod wodę.

<iframe width="560" height="315" src="www.youtube.com/embed/hi4aLY1ajTY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 17:08
    • 3-mamuska Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 17:09
      Super tylko głupi pomysł z tym plywaniem z twarzą pod woda.
      Ciekawe czy umie zaczerpnąć powietrza na środku basenu czy dopiero jak ja ktoś złapie.
      • franczii Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 21:58
        Czemu glupi? Plywanie z glowa pod woda jest o wiele wydajniejsze i szybsze. I tak dziecko samo w basenie plywac nie bedzie a z czasem nauczy sie wynurzac glowe zeby zaczerpnac powietrza.
    • beverly1985 Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 17:14
      Przeciez mama/opiekunka tego dziecka jest caly czas 2-3 metry od niego. Oczywiście że nie patrzyłabym ze spokojem stojac 50 metrów od basenu, ale w takiej odległości co się może stać? Jeśli dziecko zapada sie pod wodę to mama go łapie i tyle.
      • zona_mi Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 17:19
        Właśnie.
        Bez problemu bawiłabym się tak z dzieckiem.
    • woman_in_love a czego tu się bać 18.10.12, 17:18
      płód żyje w "wodzie" i się nie topi (a mógłby próbować przecież oddychać ustami i się zakrztusić). Zatem jeśli od urodzenia dajemy dziecku pływać w wodzie, to nie traci ono tej umiejętności i woda jest dla niego naturalna. Są rodzice, którzy zaczynają od porodu w basenie a potem codziennie wkładają do niego niemowlaka. To pewnie ci.
      • ma_dre Re: a czego tu się bać 19.10.12, 11:23
        W rzeczy samej, plod od 15 tc "oddycha" i nabiera wody plodowe do pluc, bez zadnej szkody dla zdrowia.
    • estragonka Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 17:28
      moja corka lepiej plywala w tym wieku. nie 'plywala' z twarza pod woda przede wszystkim.

i jak ktos wyzej napisal - plywa doslownie od urodzenia bo urodzila sie do wody, a potem to juz tak poszlo.
      • ma_dre Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 11:25
        dobry plywak plywa z twarza pod woda, wiec powiedziec w tych warunkach ze twoja corka plywala lepiej to puste przechwalki
        • estragonka Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 13:50
          ma_dre napisała:

> dobry plywak plywa z twarza pod woda,

taaaaak, tak plynie i plynie i plynie az sie udusi wink

wiec powiedziec w tych warunkach ze twoja
          > corka plywala lepiej to puste przechwalki

a co, widzialas? nie przechwalam sie tylko stwierdzam fakt.
          • franczii Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 13:54
            Akurat twarz sie wynurza tylko w celu zaczerpniecia powietrza. Nie plywa sie z twarza na wierzchu. To nawet dzieci ktore plywaja instynktownie zanurzaja twarz bo wtedy szybciej sie przemieszczaja.
    • echtom Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 18:29
      Uroczy filmik smile Umiem pływać, kocham wodę, w tej konkretnej sytuacji nie widzę zagrożenia dla dziecka. Może nie zachęcałabym do skoku na główkę na płytkim basenie.
    • beverly1985 Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 18:49
      >pływać potrafię
      >za nic nie zanurzę głowy pod wodę.

To sie wyklucza. Jedyny styl pływacki, w którym nie zanurzasz głowy pod wodę to pływanie na grzbiecie (na plecach).
      • mewa000 Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 19:10
        No ale np dziecko może się zachłysnąć wodą, to jest chwila.

beverly1985 napisała:

> >pływać potrafię
        > >za nic nie zanurzę głowy pod wodę.
        >
        > To sie wyklucza. Jedyny styl pływacki, w którym nie zanurzasz głowy pod wodę to
        > pływanie na grzbiecie (na plecach).

Oj tam oj tam tongue_out Jeszcze niby-żabką można pływać bez zanurzania głowy wink ważne, że nie idę pod wod big_grin
        • beverly1985 Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 20:49
          Ty się boisz zanurzyc glowy pod wodą, dlatego boisz się tego filmiku. Umiem pływac i nie wyobrażam sobie, ze miałabym się zachłysnąć pod wodą- dziecko które umie pływac tez tego nie zrobi.
          • franczii Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 22:00
            Kazdy sie moze zachlysnac. Ja tez plywam dobrze (a od zeszlego roku nawet bardzo dobrze) ale czasami zdarza mi sie zaciagnac woda.
            • franczii Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 22:01
              To co chcialam napisac kazdy sie moze zachlsnac ale zachlysniecie to nie tragedia.
    • karolina17w Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 20:40
      Strach zawsze by był smile

Mojej kuzynki córka (ma obecnie 3 lata) pływa fantastycznie, umie nurkować z otwartą buzią i pływać pod wodą, bez problemu wskakuje do wody. Zazdroszczę im trochę wink A to wszystko dzięki temu, że kuzynka pracuje na basenie, uczy pływać więc małą jest dobrze "szkolona" smile
      • robitussin Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 23:52
        > umie nurkować z otwartą buzią

A cóż to takiego i w czym jest lepsze od nurkowania z zamkniętą buzią?
    • dziennik-niecodziennik Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 20:52
      mnie to przeraza ze to dziecko płynie całkiem z twarzą pod wodą big_grin ale ogolnie świetna sprawa, jakby moja tak mogła to chętnie bardzo bym sie z nią tak bawiła smile
    • rulsanka Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 20:53
      Mój syn trochę starszy, w wieku 4 lat nauczył się sam pływać właśnie w ten sposób. Nie, nie boję się, jestem obok i łapię gdy trzeba. Teraz czasem udaje mu się wynurzyć głowę by zaczerpnąć oddechu, ale na początku pływał tylko z głową pod wodą.
    • franczii Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 21:56
      nie mialabym stracha.
      Moje tez sie wody nie boja, skacza na gleboka od dawna ale przyznam ze nie probowalam ich w tym wieku ile beda w stanie sie utrzymac na wodzie. 2latkom zakladalam po prostu rekawki.
      • eliszka25 Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 22:54
        moje chlopaki boja sie zanurzyc glowe, wiec zazdraszczam tej malej smile.

czy bym sie bala? w takim basenie, z mama czy tam kims innym obok co sie moze dziecku stac? mala przeplywa tak naprawde ledwie kilka metrow w rece mamy, wiec sie pod woda nie udusi.
    • robitussin Re: Mała pływaczka :) 18.10.12, 23:45
      mewa000 napisała:

> Gdyby Wasze dziecko potrafiło pływać jak ta mała, miałybyście stracha?

Przed czym? Przecież jest pod opieką mamy smile

> Czy ze s
      > pokojem patrzyłybyście na to? Ja bym chyba umarła smile

A ja nie, moje dzieciaki uczyły się pływać będąc z grubsza w tym samym wieku, co ta dziewczynka. Tzn. podejrzewam, że ona ma ok. 2-3 lata.
      Ale my jesteśmy pływacka rodzina z dziada pradziada wink

> pływać potrafię, ale juz za nic nie zanurzę głowy pod wodę.

Nie bardzo rozumiem, jak to możliwe, bo dla mnie to się wyklucza wink
      • paliwodaj Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 01:19
        a ja nie zazdraszczam.
        matka robi glupote ze namawia dziecko do skakania na glowke na tak plytkiej wodzie. Pochwala zly zwyczaj, ktory moze sie skonczyc tragedia. Normalnie przy obecnosci ratownika dostalaby ostrzezenie, nie wolno takch rzeczy robic.
        Dziecko utrwala sobie zla pozycje do plywania w wodzie,. nie uzywa ramion do plywania.
        Wiele nalezy tu korygowac, a matka mowi tylko :good job" co jest ok do czasu, ale powinna jednoczescie wprowadzac zasady prawidlowego oddychania, co jest nierozlaczne z plywaniem, niestety nie ma plywania bez oodychanie, rybami nie jestesmy
        Ogolnie, nie podoba mi sie ten pomysl.
        Moj syn plywal samodzielnie w wieku 4 lat, corka w wieku 4 lat plywa cos na ksztalt tej dziewczynki, plus oddychanie, plus ramiona
        • franczii Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 06:05
          Wyobraz sobie ze dzieci sie uczy plywac stopniowo i najpierw plywaja bez ramion. Dzieci w tym wieku nie maja jeszcze na tyle rozwinietej koordynacji, zeby plywac jak dorosli. Poza tym to dziecko nie ma techniki plywania ono rusza sie w wodzie instynktownie. Na technike przyjdzie czas. To samo z oddychaniem. Jest to instynktowne. Moje dzieci tez plywaly z glowa pod woda a potem zeby zaczerpnac powietrza wyciagaly glowe po czym znowu zanurzaly. Nie musialam ich tego uczyc. 6 latek juz uzywa sprawnie ramion ale to kwestia ostatniego roku. Prawidlowego oddychania jeszcze sie nie nauczyl.
          • franczii Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 06:23
            btw duzi jak sie ucza plywac to tez nie od razu wszystko tylko najpierw nogi potem dokladaja oddychanie proste, potem ramiona z plywakiem i oddychaniem bocznym. Przynajmniej tak ja sie uczylam jak bylam juz w wieku kumatym. A nawet moja mama po 50 tez sie w ten sposob uczyla. A wy jak sie plywac uczylyscie?
        • kocianna Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 09:41
          Nie przesadzałabym z tym skakaniem na głowę. Moją Młodą trener uczył właśnie w podobny sposób wskakiwać do naprawdę płytkiego basenu, z typowym "skakaniem na główkę" nie ma to nic wspólnego.
          Fajnie maluch pływa.
        • paskudek1 Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 09:52
          chwileczkę, ale dla tej dziewczynki to basen wcale płytki nie jest czyz nie/ Owszem dziecko samo jeszcze nie oceni czy jest bezpiecznie czy nie ale od tego ma opiekuna. I nie analizowałabym każdego ruchu pod kontem porawności bo rzeczywiście na tym etapie rozwoju dziecko plywa instynktownie. Jak zacznie dorastać to zapewne dojdą nowe elementy i instrukcje, choćby taka, że zanim skoczy na główkę ma sprawdzić głębokość.
          Mój syn skacze, co prawda nie na główkę, nad jeziorem na glębokosc która jego kryje i gdyby umiał, móglby spokojnie tam na główke skakać, dorosłemu facetowi jednak bym odradzała. Ale syn ma jakies 130 cm wzrostu a tatuś 170, jest różnica?
          • naturella Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 10:10
            Moje dzieci dużo starsze, bo 5 i 7 lat - ale w te wakacje nauczyli się pływać, i to właśnie z twarzą pod wodą, nie potrafią jeszcze wystawiać na powierzchnię. Ja sama też tak się uczyłam, i uważam, że umiejętność wstrzymywania oddechu pod wodą, wypuszczania powietrza, czy brak strachu przed zanurzeniem to podstawa.
            • robitussin Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 11:51
              > Ja sama też tak się uczyłam, i uważam, że umiejętność wstrzymywania oddechu po
              > d wodą, wypuszczania powietrza, czy brak strachu przed zanurzeniem to podstawa.

Oczywiście, że tak. Dlatego naukę zaczyna się właśnie od tych elementów, a nie od ramion, jak tutaj koleżanka wyżej sugeruje wink
            • franczii Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 13:39
              Dokladnie, wstrzymywanie oddechu to byla pierwsza plywacka umiejetnosc moich dzieci kiedy chodzilismy na kurs plywania dla niemowlakow.
          • rudylis35 Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 14:40
            Oglądałam ten fragment ze skokiem ze 3 razy i jak dla mnie to mała skacze "na nogi" smile
        • robitussin Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 11:50
          > matka robi glupote ze namawia dziecko do skakania na glowke na tak plytkiej wod
          > zie.

Jak dla tego konkretnego dziecka, to woda nie jest płytka, więc trochę przesadzasz.

> Dziecko utrwala sobie zla pozycje do plywania w wodzie,. nie uzywa ramion do pl
          > ywania.

Łoboziu, to dziecko ma 21 miesięcy (teraz zauważyłam). Ono ledwo nóg do chodzenia używa, a Tobie się marzą ramiona przy pływaniu. Przecież nauki pływanie nie rozpoczyna się od razu od używania rąk. Najpierw nogi i oddech. To jest podstawa.

> Wiele nalezy tu korygowac, a matka mowi tylko :good job" co jest ok do czasu, a
          > le powinna jednoczescie wprowadzac zasady prawidlowego oddychania,

Jak wyżej - to jest niespełna 2-latka! Grunt, że dzieciak sam wie, jak kontrolować oddech, a więc potrafi podnieść głowę, gdy czuje, że już czas, nie panikuje, nie boi się. Poza tym to raptem jeden filmik - skąd wiadomo, w jaki sposób to dziecko pływa w innym czasie. Może korzysta z deseczki, z makaronu itp.

> Ogolnie, nie podoba mi sie ten pomysl.
          > Moj syn plywal samodzielnie w wieku 4 lat, corka w wieku 4 lat plywa cos na ksz
          > talt tej dziewczynki, plus oddychanie, plus ramiona

To teraz weź może poprawkę na wiek i wyluzuj smile
    • mozambique Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 13:57

tzn pływać potrafię, ale juz za nic nie zanurzę głowy
      > pod wodę.

to oznacza ze NIE UMIESZ PLYWAC

to tak jakbys powiedziala ze umiesz jezdzic na rowerze tylko skręcac nie umiesz
      albo umiesz jezdizc konno tylko zagalopowac sie boisz
      itp
    • anaj75 Re: Mała pływaczka :) 19.10.12, 15:24
      Moje najmłodsze dziecko w podobnym wieku pływało bardzo podobnie. A potem coraz lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka