Dodaj do ulubionych

sortowanie w excelu

25.10.12, 11:32
nie moge nigdzie znalezc takiego typu sortowania.

kot
pies
kot
pies
mysz
kot

a chce

kot
kot
kot
pies
pies
mysz
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:36
      U góry zakładka dane i sortuj?
    • beverly1985 Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:41
      tak się nie da, przecież to nie jest alfabetycznie. Mozesz spróbować ustawic sortowane wedlug własnej reguly (sortuj według-> lista niestandardowa-> dodaj wlasną), ale ja nie widze tu zadnej reguły.
      • morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:46
        Ale to chyba był tylko przykład z tym kotem i psem smile nie sądzę, żeby jej zależało na dokładnie takiej kolejności. Klikasz w sortuj i ustawiasz sobie, jak chcesz.
    • mika_p Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:46
      Wstaw kolumnę, daj w niej jakąś funkcję typu jeżeli:
      jeżeli (a1 = kot, to 1, jak nie to (jeżeli a1=pies, to 2, jak nie, to 3))
      I posortuj potem po dodanej kolumnie.
      Jesli to ma być jednorazowo i faktycznie masz tylko 3 wartości
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:23
        morgen a ty co mialas na mysli ? bo ja mam porozwalane rozne np dzialy i chce je zebrac do kupy zeby np wszystkie koty byly jeden pod drugim potem np psy itp a nie raz jedno raz drugie
        • z_lasu Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:34
          No, ale w jakiej kolejności to ma być? Alfabetycznie? Czy w jakiejś nietypowej? Bo jak alfabetycznie to ustawiasz się na tych danych, wybierasz z menu Dane -> Sortuj, określasz czy kolumna ma wiersz nagłówka i decydujesz o kolejności sortowania (a->z czy z->a). Jaka masz wersję excela?
        • morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:39
          No zaznaczasz wszystko, co chcesz posortować, klikasz u góry na "Dane" i przycisk Sortuj. Finito.
          • bazylea1 Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:52
            morgen_stern napisała:

> No zaznaczasz wszystko, co chcesz posortować, klikasz u góry na "Dane" i przyci
            > sk Sortuj. Finito.

taaa ale jeszcze trzeba wiedziec JAK posortować bo są różne możliwości...
            • morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:53
              No to je trzeba wypróbować, nie jest to zbyt skomplikowane, pokazałam gdzie.
      • mika_p Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:29
        A, w ogole, to głupio ci radzę.
        Wstaw kolumnę, załóż filtr, wyfiltruj koty, wstaw im jedynkę w nowej kolumnie, zmień filtr na psy, wstaw im dwójkę, zmień filtr na myszy, wstaw im trójkę, zdejmij filtr, posortuj po nowej kolumnie.
        • morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:40
          Ale po co, mika? To się zrobić jednym przyciskiem przecież.
          • z_lasu Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:43
            Mika zakłada nietypową kolejność sortowania. Autorka się nie wypowiedziała czy ta kolejność w przykładzie to przypadek czy efekt zamierzony.
            • morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:44
              Napisała, czego chce:

Cytatbo ja mam porozwalane rozne np dzialy i chce je zebrac do kupy zeby np wszystkie koty byly jeden pod drugim potem np psy itp a nie raz jedno raz drugie

• mika_p Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 14:14
                Zakładam, że wynikowa kolejność ma być inna niż automatyczna smile
                I wymyślam, jak ją narzucić.
                • z_lasu Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 14:23
                  Sortuj -> lista niestandardowa (excel 2007).
                • morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 14:23
                  A ja zazwyczaj na wstępie zakładam najprostsze rozwiązanie wink w poście założycielskim nie pisała nic o jakiejś szczególnej kolejności. Nie należy mnożyć bytów niepotrzebnie i komplikować, gdy to nie jest konieczne.
    • bazylea1 Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:51
      ja tu widzę taki algorytm sortowania: słowo, które występuje pierwsze w kolumnie, słowo, które występuje drugie itp. ale nie wiem jak to zrobić w excelu łatwo, bo naokoło to jakąś funkcją na pewno.
      natomiast jeśli nie musi być taka kolejność jak wyżej, to najłatwiej posortować alfabetycznie a efekt zgrupowania tych samych słów będzie zapewniony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka