japanunieprzerywalempanieposle 25.10.12, 11:32 nie moge nigdzie znalezc takiego typu sortowania. kot pies kot pies mysz kot a chce kot kot kot pies pies mysz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:36 U góry zakładka dane i sortuj? Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:41 tak się nie da, przecież to nie jest alfabetycznie. Mozesz spróbować ustawic sortowane wedlug własnej reguly (sortuj według-> lista niestandardowa-> dodaj wlasną), ale ja nie widze tu zadnej reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:46 Ale to chyba był tylko przykład z tym kotem i psem nie sądzę, żeby jej zależało na dokładnie takiej kolejności. Klikasz w sortuj i ustawiasz sobie, jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 11:46 Wstaw kolumnę, daj w niej jakąś funkcję typu jeżeli: jeżeli (a1 = kot, to 1, jak nie to (jeżeli a1=pies, to 2, jak nie, to 3)) I posortuj potem po dodanej kolumnie. Jesli to ma być jednorazowo i faktycznie masz tylko 3 wartości Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:23 morgen a ty co mialas na mysli ? bo ja mam porozwalane rozne np dzialy i chce je zebrac do kupy zeby np wszystkie koty byly jeden pod drugim potem np psy itp a nie raz jedno raz drugie Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:34 No, ale w jakiej kolejności to ma być? Alfabetycznie? Czy w jakiejś nietypowej? Bo jak alfabetycznie to ustawiasz się na tych danych, wybierasz z menu Dane -> Sortuj, określasz czy kolumna ma wiersz nagłówka i decydujesz o kolejności sortowania (a->z czy z->a). Jaka masz wersję excela? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:39 No zaznaczasz wszystko, co chcesz posortować, klikasz u góry na "Dane" i przycisk Sortuj. Finito. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:52 morgen_stern napisała: > No zaznaczasz wszystko, co chcesz posortować, klikasz u góry na "Dane" i przyci > sk Sortuj. Finito. taaa ale jeszcze trzeba wiedziec JAK posortować bo są różne możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:53 No to je trzeba wypróbować, nie jest to zbyt skomplikowane, pokazałam gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:29 A, w ogole, to głupio ci radzę. Wstaw kolumnę, załóż filtr, wyfiltruj koty, wstaw im jedynkę w nowej kolumnie, zmień filtr na psy, wstaw im dwójkę, zmień filtr na myszy, wstaw im trójkę, zdejmij filtr, posortuj po nowej kolumnie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:40 Ale po co, mika? To się zrobić jednym przyciskiem przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:43 Mika zakłada nietypową kolejność sortowania. Autorka się nie wypowiedziała czy ta kolejność w przykładzie to przypadek czy efekt zamierzony. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:44 Napisała, czego chce: Cytatbo ja mam porozwalane rozne np dzialy i chce je zebrac do kupy zeby np wszystkie koty byly jeden pod drugim potem np psy itp a nie raz jedno raz drugie Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 14:14 Zakładam, że wynikowa kolejność ma być inna niż automatyczna I wymyślam, jak ją narzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 14:23 Sortuj -> lista niestandardowa (excel 2007). Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 14:23 A ja zazwyczaj na wstępie zakładam najprostsze rozwiązanie w poście założycielskim nie pisała nic o jakiejś szczególnej kolejności. Nie należy mnożyć bytów niepotrzebnie i komplikować, gdy to nie jest konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: sortowanie w excelu 25.10.12, 13:51 ja tu widzę taki algorytm sortowania: słowo, które występuje pierwsze w kolumnie, słowo, które występuje drugie itp. ale nie wiem jak to zrobić w excelu łatwo, bo naokoło to jakąś funkcją na pewno. natomiast jeśli nie musi być taka kolejność jak wyżej, to najłatwiej posortować alfabetycznie a efekt zgrupowania tych samych słów będzie zapewniony. Odpowiedz Link Zgłoś