Dodaj do ulubionych

Okna drewniane

26.10.12, 22:15
Może jeszcze zdążę wstawić nowe okna w listopadzie i marzą mi się drewniane zamiast PCV. W necie czytam tyle sprzecznych opinii, że mam w głowie mętlik. Poleci mi ktoś sprawdzoną empirycznie firmę - ogólnopolską (tzn. mającą salony w różnych miastach) albo lokalnego pomorskiego producenta?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Okna drewniane 26.10.12, 22:28
      Ja kupowalam w M&S moze u ciebie tez wymieniaja,firma ma siedzibe w szczecinie.
    • baltycki Re: Okna drewniane 26.10.12, 22:31
      Dobrze Ci sie marzy.
      Podziwiam.
      A jeszcze niech Ci sie zamarzy, aby ich forma odpowiadala poprzednim.
      Szlag mnie trafia, gdy widze w jednym budynku, w jednej kamienicy 3-4 rozne rodzaje okien, najczesciej nie majacych nic wspolnego z forma oryginalnych.
      Gdzie byly 2-skrzydlowe.. jedna wielka szyba, bo taniej.. a najlepsze, gdy wszesniej w ramie byly 2-3 szyby a teraz jedna wielka.. katastrofa.
      Te kamienice we Wrzeszczu powinny podlegac konserwatorowi zabytkow.. wymiana owszem, ale bez zmiany wygladu fasady kamienicy.
      No bo tak.
      • jola-kotka Re: Okna drewniane 26.10.12, 22:37
        przeciez inaczej nie wolno,chyba juz wszedzie obowiazuje zasada,ze nie mozna zmieniac okien na inne niz byly w orginale np.jak byly brazowe to maja byc brazowe.
        • baltycki Re: Okna drewniane 26.10.12, 23:09
          Ale to nie chodzi tylko o kolor. ale o forme.
          Budynek mojej siostry (i moj rodzonywink) 3 klatki, 2 pietra.. a okien chyba 5 rodzajow/form roznych.
      • pochodnia_nerona Re: Okna drewniane 26.10.12, 22:38
        Może i podlegają opiece konserwatora, ale każdy ma to w dupie i nie pyta go o zdanie?
      • niutaki Re: Okna drewniane 26.10.12, 22:40
        >>Gdzie byly 2-skrzydlowe.. jedna wielka szyba, bo taniej<<
        Czasem nie taniej tylko wiecej swiatla, jesli jest waskie okno dwuskrzydlowe, do tego ze slupkiem stalym to ludzie czesto tlumacza, ze chca wiecej swiatla. A ze masakrycznie wyglada ze jedno okno takie, drugie siakie to sie zgadzam calkowicie.
        • anetaa Re: Okna drewniane 26.10.12, 22:45
          w temacie nie poradzę smile

oczywiście wiesz ze one wymagają sporo wysiłku jeżeli chodzi o konserwację szczególnie te z południowej strony ?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Okna drewniane 27.10.12, 13:19
        ja mam wymieniona z dwuskrzydlowych na jednoskrzydlowe - bo wygodniejsze do mycia i mam akurat ladny widok z tego okna. co innego wymalowac balkon na jakies dziwne kolory a co innego wstawic estetyczne i praktyczniejsze okna tongue_out
      • kamelia04.08.2007 Re: Okna drewniane 28.10.12, 01:15
        baltycki napisał:

> Szlag mnie trafia, gdy widze w jednym budynku, w jednej kamienicy 3-4 rozne rod
        > zaje okien, najczesciej nie majacych nic wspolnego z forma oryginalnych.

masz racje chlopie, bo mnie tez trafia. No, ale Polakowi nikt niczego narzucał nie bedzie, oo

U mnie w bloku i w blokach sasiednich sa wytyczne i okna maja byc w konkretnym kolorze i w konkretnej formie. I nie ma ułańskiej fantazji, dzieki temu blok wyglada przyzwoicie.
    • baltycki W temacie:-) 26.10.12, 22:49
      Kiedys zakupiono okna plastykowe do Grand Hotelu w Sopocie.. konserwator nie zgodzil sie, musieli zamowic i wstawic drewniane.
      Dowiedz sie u kogo zamawiali, kto wstawia.. w Grand Hotelu lipy nie wstawiali smile
      • echtom Re: W temacie:-) 26.10.12, 23:12
        Grand Hotel chyba stać na firmę z wyższej półki smile Moi sąsiedzi powstawiali wyjątkowo brzydkie plastiki i chyba nikt się ich nie czepiał.
        • baltycki Re: W temacie:-) 26.10.12, 23:27
          Wlasnie to mnie dziwi, ze nie ma zasady zapisanej w prawie, ze okna wymieniamy w formie, wygladzie zewnetrznym na takie jak poprzednie ( lub inne. za zgoda konserwatora, architekta miejskiego, ale wszystkie jednakowe)
          I nie oczekuje, ze beda 4 szybki w jednej ramie, bo tak bylo.. moze byc jedna szyba a listewki miedzy szybami, tania imitacja, ale wyglad fasady z zewnatrz podobny.
          Ze panuje samowolka "w tym temacie".

• sadosia75 Re: W temacie:-) 26.10.12, 23:12
        Krakowski GH to jedna wielka lipa...
        Mam drewniane okna w domu. No ale ja zamawiałam w firmie z Sokółki. Podobno Okna z Krakowa się sprawdzają. I jakaś firma z Inowrocławia ( ma swoje oddziały na terenie polski ) jutro zapytam znajomą z Ino co to za firma i dam Ci znać .
        • baltycki Re: W temacie:-) 26.10.12, 23:15
          sadosia75 napisała:

> Krakowski GH to jedna wielka lipa...
          A gdzie tam krakowskiemu do Sopockiego.. Phiii.
          • sadosia75 Re: W temacie:-) 26.10.12, 23:21
            Przyznam, że w Sopockim nie byłam. Ale jeśli twierdzisz, że Phiii ( przez aż trzy iiii ) to wierzę na słowo !
            • adellante12 Re: W temacie:-) 27.10.12, 09:09
              Odkąd siegam pamiecią jak ktoś mówił Grand - to tylko Sopot brało się pod uwagę a nie jakieś Zapipowo. Grand w Sopocie jest jedyny w swoim rodzaju.
    • solejrolia Re: Okna drewniane 26.10.12, 23:28
      właśnie w poniedziałek zdemontują nam w domu drewniane okna, i w końcu założą nam pcv- może wreszcie będzie ciepło, nie będzie wiało, córce w pokoju podczas nawet niewielkiego deszczu woda leje się do środka, jedno okno jest w tej chwili zabite gwoździami, bo zawiasy nie działają, jedno wypaczyło się tak, ze widać przez szparę świat zewnętrzny. naturalnie najgorzej to wygląda od południa i od zachodu- drewno rozeschło się na takie pojedyncze płatki.
      uszczelki- jakie uszczelki?.
      a okna nie są stare, 15 lat, ale do wymiany były już po 3latach.

więc albo kupujesz z najwyższej półki, i wybierasz najlepszą opcję, albo sobie daruj drewno, bo za moment będziesz zmieniać, jak my.

(z ciekawości byłam po wycenę, i wyszło, ze najtańsze drewniane kosztują 1,5raza tyle, co najlepsze pcv, hmmm)
    • grave_digger Re: Okna drewniane 27.10.12, 09:34
      16 lat temu zamontowałam sobie okno drewniane w pokoju. nie różni się niczym od okien pcv w reszcie mieszkania. raz było malowane. to wszystko.
    • notting_hill Re: Okna drewniane 27.10.12, 10:23
      Drewniane okna trzeba co jakiś czas malować....

Moi rodzice jakieś 10 lat temu uparli się na drewniane (białe), bo wyczytali, że są bezpieczniejsze w razie pożaru (.... iii, tak jakby to było najważniejsze w takiej sytuacji), teraz plują sobie w brodę, bo okna wymagają malowania. Ja mam pcv z dobrej firmy, z brązową okleiną na zewnętrznych ramach, żeby dostosować się do elewacji, jest super po latach. Jeśli drewniane, to założyłabym w naturalnym kolorze drewna, dobrze zabezpieczone jakąś warstwą na zewnątrz, która nie wymaga malowania co 3 lata. Tyle, że to duży wydatek. W bloku to imo bez sensu, w domku bym się może zastanowiła, bo zawsze podobały mi się ramy w kolorze drewna.
      • agni71 Re: Okna drewniane 27.10.12, 10:28
        Jeśli drewniane, to założyłabym w natu
        > ralnym kolorze drewna, dobrze zabezpieczone jakąś warstwą na zewnątrz, która ni
        > e wymaga malowania co 3 lata.

Kolejny mit. Mam okna drewniane od 15 lat. W tym czasie okna od południowej strony trzeba było malować raz, bo wypłowiały. Oczywiście o żadnym zaciekaniu, przewiewaniu nie ma mowy. Okna nie sa żadnej super hiper renomowanej firmy, przypuszczam, że na Pomorzu nie działają (firma Dziadek).
    • imasumak Parę lat temu poleciłabym Ci okna z Urzędowskiego 27.10.12, 12:22
      sama mam takie w domu, a przedtem w jednym z mieszkań w Krakowie. Ale w czasach, kiedy je zakładaliśmy, ta firma bardzo dbała o jakość i estetykę, teraz wiem że dużo się pozmieniało.
      Z ogólnokrajowych to może jeszcze Sokółka ewentualnie Włoszczowa.
    • esr-esr Re: Okna drewniane 27.10.12, 14:58
      www.karo.pl/ bardzo dobre okna, niestety nie są tanie (ale jakość musi kosztować). z tego co wiem to robią też wyjazdowo. mają moi rodzice, mam ja, ma siostra, u mnie na budowie ponad dwadzieścia okien wstawili w niecałe dwie godziny.
    • kamelia04.08.2007 Re: Okna drewniane 28.10.12, 01:13
      do drewna mam nabozny stosunek, wiec oczywiście jestem za drewnianymi oknami. Moi rodzice tez kupowali drewniane i to w czasach, kiedy to te z pcv były droższe, jak i póxniej, gdy z drewna zrobiły sie drozsze. Były to okna z sokółki bodajże, a połaciowe fakro.

odnosnie tego, jak jest na zachodzie, to mieszkam teraz juz w drugim mieszkaniu i okna sa z plastiku, a w ogóle, jak okna sa wymienione na podwójne, to po prostu, ach, och i klekajcie narody, bo jest tak nowoczesnie. Nadal jest sporo lokali z pojedyńczymi oknami.
      Drewnianych jest niewiele, bo drozsze, a juz na wynajem, to tylko plastik.
      • xfinlandia Re: Okna drewniane 25.11.12, 23:20
        Ciekawe. 20 okien w 2 godziny, Okno w 6 minut. Gratuluję. TO ilu ich było? Sześciu czy więcej?

Prawda jest jedna i leży tam gdzie leży. Każde gó...ane okno będzie słabe i nie ma znaczenia z jakiego materiału wykonane. Karo - znam, byłem u nich - cholernie agresywnie napadają na człowieka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka