Dodaj do ulubionych

ciesn nadgarstka

30.10.12, 12:28
chyba mnie dopadla, pracuje przy kompie, ciagle z klawiatura i myszka
reka i nadgarstek bardzo boli, mam wizyte u ortopedy jutro, to chyba odpowiedni specjalista do tego?
co poradzicie tak na szybko ? mialyscie moze te przypadlosc?
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 12:56
      > mialyscie moze te przypadlosc?

Poniekąd wink Miałam uzasadnione podejrzenie. Tzn. lekarze podejrzewali, nie tylko ja. Objawy jak przy cieśni, oprócz bólu mrowienie i utrata czucia w palcach, bóle w nocy itd. Okazało się, że to jednak od kręgosłupa. Masz prześwietlenie? Bo bez tego to Ci ortopeda też nic nie powie.
      • an_ni Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:02
        przeswietlenia nie mam, po to ide do ortopedy wink ale czy przeswietlenie cos pokaze?
        • z_lasu Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:14
          U mnie pokazało, że z nadgarstkiem wszystko w porządku, za to z kręgosłupem niekoniecznie smile
          • an_ni Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:37
            a to musialabym sie cala przeswietlic
            z kregoslupem tez mam klopoty
            • yenna_m Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:54
              szyjny lubi dawać takie objawy podobno

no, ale ortopeda Cię zbada i będzie w stanie Ci więcej powiedzieć, niż forum
              • an_ni Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 15:23
                oo szyjny tez mi dolega ...
      • patryk_dbamokregoslup_pl Re: ciesn nadgarstka 22.12.14, 16:12
        Można się zastanowić nad usztywnieniem nadgarstka na okres kilku tygodni tak aby pomóc mu się zregenerować. Do tego celu służą stabilizatory nnadgarstka, zapraszam do zapoznanania się z naszą ofertą. dbamokregoslup.pl/stabilizatory-nadgarstka,215.html

dużo zdrowia
        Patryk
        • burzawa3 Re: ciesn nadgarstka 10.04.15, 08:19
          o.k.
    • amonette Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 13:07
      Witamina B 6 - pomaga, ale nie od razu. Porządne badania, w tym przewodnictwo nerwowe.
    • morgen_stern Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 13:08
      Ja miałam. Obyło się bez żadnych zabiegów, maść przeciwbólowa i KONIECZNIE odpowiednia ergonomiczna podstawka do myszki i klawiatury. Po miesiącu przeszło i na razie nie wróciło.
      • yenna_m Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 13:14
        dobrze też wsadzić rękę w stabilizator

no i dołączyć mikroelementy (magnez i takie tam)
        ale - ortopeda Ci wszystko powie

trzymam kciuki, żeby szybko puściło!
        • damakama Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:09
          Miałam. Jestem po zabiegu. Prześwietlenie to nie bardzo jest potrzebne. Należy zrobić badanie EMG (przewodnictwo nerwowe). Mnie akurat prowadził chirurg. Czy zostaniesz skierowana na zabieg, czy będziesz się bawić w maści i rehabilitację zależy od stopnia uszkodzenia nerwu. Powodzenia!
          • an_ni Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:38
            licze na to ze nie jest to etap na ktorym pomoze tylko operacja dlatego nie ide do chirurga wink
        • morgen_stern Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:25
          Przeczytałam "dobrze jest wsadzić rękę w wentylator". Kto wie, może by i pomogło tongue_out
          • yenna_m Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:28
            wentylator w tej kwestii jest zawsze niezawodny big_grin big_grin big_grin
            • damakama Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:31
              Jak w środku nocy budziłam się z bólu - to faktycznie jej odcięcie (choćby wentylatorem) brałam pod uwagę smile
              • yenna_m Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:40
                nie tylko Ty big_grin
    • brak.polskich.liter Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 14:48
      Na szybko to moge polecic zmiane myszy na pakiet tablet+pioro.

Przy problemach z nadgarstkiem (mialam na innym tle niz RSI, ale przy pracy mysza napier....al tak, ze nie szlo wytrzymac) rewelacja.
    • sokhna Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 15:19
      JEZELI to faktycznie zwezenie ciesni nadgarstka, to sobie reke mozna nie tylko w wentylator ale i w czarna d...ziure wsadzic big_grin Owszem, w poczatkowej fazie bole i dretwienie moze trwac kilka tygodni i przejsc, ale wroci... wroci na pewno. Taki stan "pojawiam sie i znikam" moze trwac rok, moze dwa...
      Obojetnie czy udasz sie do chirurga czy ortopedy on i tak zapewne w pierwszej kolejnosci da skierowanie do neurologa, ew. przeswietli odcinek szyjny kregoslupa.
      Jesli podejrzenia sie potwierdza to w zaleznosci od wyniku albo operacja teraz albo kiedys tam. Powinni Ci tez dac (albo przepisac) takie bandaze z usztywnieniem (podobne do ochraniaczy na rolki) , w ktorych bedziesz spala, one bardzo pomagaja (mechanizmu tego pomagania nie chce mi sie teraz tlumaczyc) smile

Maz operuje takich ciesni nascie w tygodniu, to teraz chyba jakas choroba cywilizacyjna smile
      Trzymam kciuki, zeby wyniki nie byly zle, to operacje da sie troche odroczyc. Aha, ja tez to mialam operowane. Problem mialam w obu rekach, ale operowana mialam jedna strone i automatycznie po jakims czasie wynik w drugiej rece wrocil do normy. Sama operacja trwala jakies 7 minut, potem gojenie ok 2 tyg.
      • an_ni Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 15:25
        oo fuck postraszylas
        a przede mna jeszcze 30 lat pracy ...
        juz nawet na lopate sie nie przekwalifikuje wink
        • sokhna Re: ciesn nadgarstka 30.10.12, 16:16
          Spokojnie, my to u nas traktujemy jak wyrwanie migdalow wink Operacja jak operacja brzmi strasznie, ale jakby mialo do niej dojsc to potem masz na lata spokoj i spokojnie mozesz w rowach pracowac smile
          • an_ni Re: ciesn nadgarstka 31.10.12, 10:00
            a u nas to gdzie? mozesz napisac na priv jesli wolisz
            • verdana Re: ciesn nadgarstka 31.10.12, 10:55
              Nie musi być tak źle. Moja matka i córka mają zespół cieśni - matka przez lata pisała zawsze z usztywnionym nadgarstkiem, kiedy przerzuciła sie na komputer, kupiła myszkę dla leworęcznych - w ten sposób nie obciąża prawej ręki.
              Moja córka zaczęła mieć kłopoty w wieku 16 lat (podobno najmłodsza pacjentka tego neurologa) - usztywniała nadgarstek przy pisaniu, chodziła na rehabilitację, przestała w ogóle pisać ręcznie i nie jest gorzej - nawet jest trochę lepiej.
            • sokhna Re: ciesn nadgarstka 31.10.12, 17:22
              Sorki, nie sprecyzowalam, mieszkam w Niemczech.

To "u nas" bylo jednak bardziej do tego, ze u nas w pracy, a nie u nas w Niemczech wink Pisze na wzselki wypadek, bo zaraz sie patriotki odezwa wink
    • rosapulchra-0 Re: ciesn nadgarstka 31.10.12, 10:58
      Ortopeda?
      Raczej neurolog.
    • sonia-3 Re: ciesn nadgarstka 31.10.12, 17:45
      U nas w szpitalu cieśń nadgarstka operuje neurochirurg, a nie ortopeda.
    • duola77 Re: ciesn nadgarstka 31.10.12, 18:24
      Może to nie jest zespół cieśni nadgarstka . Tak może się manifestować przeciążenie stawu nadgarstkowego np przez używanie myszki. A tego się nie operuje , wystarczy rehabilitacja , czasowe odciązenie a potem ergonomiczne stanowisko pracy ( jakoś tak to nazywają ) czyli mycha + podkładka z podparciem silikonowym pod nadgarstek .
      • an_ni Re: ciesn nadgarstka 31.10.12, 23:18
        no i tak to okreslil ortopeda
        dostalam lek przeciwzapalny (Movalis), do smarowania Voltaren żel i odciazanie reki
        mam nadzieje ze pomoze jak nie to pojde do neurologa
        no ale nie wytrzymalam i przyszlam pykac na emame wink dziubie lewa reka, ale w gre od morgen pograc nie moge sad
        • monia111175 Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 00:01
          poszłąm do rodziinego po skierowania do neurologa-rodzinna pyta,a po co???
          --mówie co i jak(a juz wiedziałąm co mi jest,ze raczej cieśnia,dużooo znajomych to ma/miało)
          i dała mi skierowanie--do neurologa czekałąm ok.miesiaca-potem neurolog dał skierowanie na badanie EMG,czekałam na badanie ok.hmmmm 3 tyg.badanie poszło,wynik po 10 dniach--wykazał obustronne zapalenie cieśnie nadg.
          z wynikiem poszłąm do szpitala na oddział chirur.
          i sie zapisałąm na operacje-na jedną ręke --10.04.2013
          druga ręka-coby na jednym L4 poleciec-04.06.2013 roku
          zapisywałam sie w połowie czerwca tego roku
          tak tyle sie czeka na operacje
          Śląsk/no Zagłebie

......................................................................
          Daniel,Dawid,Patrycjasmile-moja Trójca świetasmile
        • malgosiek2 Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 22:11
          an_ni napisała:

> mam nadzieje ze pomoze jak nie to pojde do neurologa

Ale neurolog też Ci nie pomoże jeśli nie zlikwidujesz przyczyny.
          Na razie likwidujesz skutek.
          Jeszcze chwila, a możesz mieć zabieg na cieśń nadgarstka, bo dolegliwości będą się nasilać.
      • morgen_stern Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 08:10
        To pewnie ja to miałam. Pomogły leki przeciwbólowe i "ergonomiczne stanowisko pracy".
        • phantomka Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 09:06
          To oszczędzaj ręce jak możesz. Ciotka miała w obu rękach. dwie operacje, miesiąc totalnego wypoczynku, bo nie mogła do ręki wziąć niczego. Z tym, że ona długo to bagatelizowała.
        • duola77 Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 11:14
          zespoły przeciążeniowe są częstsze niż zespół cieśni ale to się na szczęście łatwo różnicuje
    • ulas123 Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 14:58
      Miałam podejrzenie tego schorzenia, drętwienie, ból budzący w nocy itp. pomogły duże dawki magnezu plus witamina b6 /oprócz tej co była w preparacie magnezowym/ i kupienie najbardziej płaskiej i sporej myszy jaką znalazłam /przedtem miałam małą i wyższą/
      • kajmanik Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 18:30
        z powodu zespołu cieśni nadgarstka mam za sobą operację lewej dłoni i -niestety- juz w planach zoperowanie drugiej. po zabiegu dolegliwości natychmiast ustępują a sprawność wraca bardzo szybko. blizna jest niewielka- u mnie ok. 5 cm - i raczej mało widoczna bo usytuowana w naturalnym zgięciu dłoni. ja jedynie żle wspominam- jak przy kazdej operacji- znieczulenie ogólne.
        • pi.asia Re: ciesn nadgarstka 01.11.12, 22:08
          To faktycznie jakaś cywilizacyjna choroba jest wink
          Znalazłam informację diagnostyczną - test Kogoś-tam: należy położyć ręce na stole w taki sposób, by dłonie luźno zwisały. Jeśli w ciągu 60-ciu sekund pojawi się mrowienie lub/i drętwienie, to jest to zespół cieśni nadgarstka.
          Cholera, też to mam. Na razie ból nie jest dotkliwy, no ale odczuwam poważny dyskomfort - takie ciągłe zmęczenie i słabość dłoni.
          Jutro idę po witaminy i voltaren.
          • astra21 Re: ciesn nadgarstka 10.12.12, 11:17
            Mam ten sam problem tylko kto daje takie skierowanie? Neurolog odsyła mnie do ortopedy a ortopeda do neurologa, internista może dać skierowanie do chirurga?
          • charakterystyka Re: ciesn nadgarstka 12.04.13, 19:18
            Czyli to po prostu typowe zwyrodnienie stawów, niestety.
    • yoko0202 mam to od lat 10.12.12, 11:28
      an_ni napisała:

> chyba mnie dopadla, pracuje przy kompie, ciagle z klawiatura i myszka
      > reka i nadgarstek bardzo boli, mam wizyte u ortopedy jutro, to chyba odpowiedni
      > specjalista do tego?
      > co poradzicie tak na szybko ? mialyscie moze te przypadlosc?

nie nazwano tego u mnie akurat zespołem cieśni nagarstka, w ogóle nie pamiętam czy lekarz jakoś to nazwał, no ale problem jest
      zmartwię cię, bo niewiele da się z tym zrobić, jeżeli regularnie pracujesz na kompie to trzeba się z tym schorzeniem cywilizacyjnym po prostu pogodzić.
      najbardziej w pewnym momencie pomagał zastrzyk sterydów prosto w staw, i był spokój na prawie na rok
      byłam na laseroterapii itp., ale za wiele nie zwojowałam
      na codzień voltaren albo inny żel, jak robi się źle to wtedy bandaż elastyczny
      nagarstki odzywają się u mnie różnie, czasami siadają na zmianę raz na kilka tygodni, że dosłownie kubka z kawą nie mogę unieść, a czasami wiele miesięcy jest spokój albo pobolewają bardzo delikatnie.
      raczej tego nie wyleczysz, no ale da się z tym normalnie żyć.
      nie dokucza mi aż tak, odkąd zamawiam zakupy przez net i nie dźwigam ciężkich siat.
    • princesswhitewolf Re: ciesn nadgarstka 10.12.12, 11:34
      tak mialam. A u ciebie to lewa czy prawa reka? U mnie prawa byla. Ilosc mikro ruchow prawa reka jaka musisz wykonac + obciazenie dla prawej jest ogromne

Wyleczylam sie przez nauczenie sie obslugiwania myszy w komputerze lewa reka i odciazylam prawa. Na poczatku bylo nieudolne to klikanie ale juz po 2-3 dniach szlo oki.
      • an_ni Re: ciesn nadgarstka 10.12.12, 13:01
        szczesliwie mi przeszlo!
        mysle ze przeciazylam miesnie obreczy barkowej, o ile je dobrze lokalizuje , w kazdym razie bolaly mnie barki, szyja, mialam po jakim czasie wrecz jakis podly nerwobol w lewym (dla odmiany barku)
        i stad bol az po nadgarstek, bo drugi tez pobolewal a drugiego do myszki nie uzywam
    • zebra12 Re: ciesn nadgarstka 12.04.13, 20:33
      A które palce Wam drętwieją? Bo mnie trzy ostatnie. To chyba nie ta cieśn.
      • stuletnia_stokrotka Re: ciesn nadgarstka 13.04.13, 06:20
        zebro-mi drętwieją 2 ostatnie palce i okazało się,że to nie cieśń tylko uszkodzenie nerwu łokciowego.po badaniach stwierdzono duże uszkodzenie i będę miała rekonstrukcję tego nerwu.
        • zebra12 Re: ciesn nadgarstka 13.04.13, 06:30
          No to prędzej to. Czasem czuję drętwienie właśnie po stronie łokciowej całej ręki, aż do ramienia. Najgorzej jest z dłonią, bo w zasadzie mam sprawne dwa palce: kciuk i wskazujący.
          A czy ten ból i dyskomfort masz ciągle czy pojawia się i znika? Bo ja mam okresowo. W najgorszych okresach mam całkowicie niesprawną rękę.
          • stuletnia_stokrotka Re: ciesn nadgarstka 13.04.13, 06:41
            mnie ręka nie boli tylko mam ją zdrętwiałą i brak mi częściowo czucia.stan ten jest stały i trwa już z rok.czasem bywa gorzej i nawet szklanki w tę rękę nie wezmę-ale bywa też lepiej.
          • kai_30 Re: ciesn nadgarstka 13.04.13, 08:25
            Ja mam też okresowo, w tym roku najgorzej było w grudniu, nie byłam w stanie odśnieżyć samochodu, bo nie mogłam utrzymać szczotki w ręce - ani w jednej, ani w drugiej. Potem trochę przeszło, teraz znów zaczyna. U mnie objawy wskazują na cieśń nadgarstka prawej ręki (drętwieje i boli połowa dłoni z kciukiem na czele) i zespół kanału łokciowego lewej (drętwieje mały palec i serdeczny). Od ortopedy dostałam skierowanie na badanie EMG, ale jeszcze się nie wybrałam...
            • stuletnia_stokrotka Re: ciesn nadgarstka 13.04.13, 09:44
              u mnie najbardziej drętwieje palec mały i serdeczny i połowa dłoni.
              jestem po badaniu EMG i właśnie ono wykazało duże uszkodzenie nerwu.
              • kai_30 Re: ciesn nadgarstka 13.04.13, 10:08
                Cholera, ja miałam nadzieję, że skoro problemy pojawiają się okresowo, a potem przez jakiś czas jest lepiej, to znaczy, że jakieś poważne uszkodzenie nerwu jest wykluczone (miałam nadzieję, że to tylko przeciążenie), ale mówisz, że u Ciebie też sinusoida, raz mocniej, raz słabiej?

Przy okazji zapytam (chociaż trochę głupio big_grin) - czy badanie EMG jest bolesne? Bo opis nie najfajniejszy...
                • stuletnia_stokrotka Re: ciesn nadgarstka 13.04.13, 10:37
                  też się bardzo bałam tego badania ale to z wbijaniem igieł bodajże to w badaniu mięśni.
                  samo badanie nerwu jest niebolesne ale momentami nieprzyjemne-takie kopanie prądem-ręka ci skacze na wszystkie strony big_grin
                  • gwendolina85 Re: ciesn nadgarstka 12.08.14, 15:39
                    Ja jestem już niestety po operacji, pracując przy komputerze nadal odczuwam ból i na dodatek zaczynają bolec mnie łokcie.
                    Byłam już u wielu lekarzy, ale nic mi nie pomagało.
                    Podpatrzyłam ostatnio u znajomego na biurku jakąś dziwną myszkę i okazało się, że jest to mysz ortopedyczna nazywa się Orthomouse. Czekam właśnie na przesyłkę i mam nadzieję, że skoro jemu pomogła to i mnie jakoś uratuje.
    • minimikro Re: ciesn nadgarstka 12.08.14, 15:43
      Też to u siebie podejrzewałam (od częstego zginania nadgarstka przy noszeniu dziecka na biodrze), ostatecznie lekarz zdiagnozował"zapalenie wyrostka rylcowatego kości promieniowej"... wink Pomógł noszony regularnie stabilizator nadgarstka. Od czasu do czasu ból wraca (częściowo moja wina, bo sporo gram w tenisa), ale wtedy wystarczy założyć stabilizator na 2-3 dni.
    • pulcino3 Re: ciesn nadgarstka 12.08.14, 17:49
      - jeśli nie jest to zaawansowane stadium, to:
      maści przeciwzapalne,
      orteza/stabilizator
      i fizykoterapia
      • spalona_gora Re: ciesn nadgarstka 12.08.14, 18:11
        > i fizykoterapia
        > i... telemark

big_grinbig_grinbig_grin

• mnietoniemi Re: ciesn nadgarstka 12.08.14, 18:46
      an_ni napisała:

pracuje przy kompie, ciagle z klawiatura i myszka
      > reka i nadgarstek bardzo boli

Używam komputera z klawiaturą i myszką już od kilkunastu lat, przez wiele godzin dziennie i nic mnie nie boli.
      Może dlatego, że jestem mądrzejszy od przeciętnej użykowniczki komputera?

Tak sobie myślę, że jak upowszechnią się komputery sterowane głosem, to większość przeciętnych uzytkowniczek zacznie się leczyć na cieśń krtani big_grin
    • helufpi Re: ciesn nadgarstka 13.08.14, 01:16
      A małego dziecka, które trzeba dużo podnosić nie masz przypadkiem? Mógłby to być wówczas zespół de Quervaina. Tak czy owak ortopeda musi to obejrzeć.
    • bachula_gr Re: ciesn nadgarstka 13.08.14, 08:23
      Mialam, zoperowalam (zabieg w znieczukleniu miejscowym, 7 szwow) kilka lat temu, reka jak nowa. Druga tez mam ale sie ociagam (bo to lewa a w tzw miedzyczasie chirurg neurolog ktory mi naprawil prawa...zmarl).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka