Dodaj do ulubionych

utrzymanie psa m-c - na szybko

08.11.12, 09:40
ktoś może tutaj ma psa i mógłby mi pomóc. Chciałabym zabrać psa ze schroniska, zapewnić dom. Nie może jednak to być szczeniak. Nie potrafię oszacować tak mniej więcej ile wyniesie mnie utrzymanie takiego psa. Chodzi o koszt miesięczny. Czy psy żywią się tylko suchą karmą, witaminy itp. No i jak to jest ze szczepieniami i czy weterynarz i w jakich sytuacjach. I jeszcze jak to wygląda po odebraniu go ze schroniska mam iść od razu na wizytę do weterynarza? Bo tak bym wolała ale nie wiem czy to konieczne. Proszę o porady od osób mających psa, a najchętniej takich, które wzięły również ze schroniska.
Obserwuj wątek
    • izak31 Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 10:12
      Ja mam sunię ze schroniska. Miesięczny koszt to tak wg mnie 100-150 zł. utrzymanie zalezy od mi.n zdrowia psa i rodzaju karmienia. co do zywienia to musisz probowac co pies lubi i co będzie jadl. Przede wszystkim poczytaj w necie czego pies nie może. Probujesz rózne sposoby zywienia i zachowanie psa, stan siersci a przede wszystkim kupa psa "powiedzą" Ci czy taki sposób jest odpowiedni wink. Moja sunia nie za bardzo toleruje kurczaka (gotowanego czy w karmie) i karme Acana. Duzo jej gotuje np. zołądki i serca indycze (3 kg miesa), 1 kg marchwi i po pół kilo pietruszki i selera, do tego trzy paczki ryżu i mam porcji na dwa tygodnie. Tylko meczące. Dlatego teraz kombinuje z suchą karmą. Kiedyś kupiłam 13 kg karmy i to mi na baaaardzo długo starczylo (mój piesek waży 10 kg).
      Raczej uwzam,że wizyta u weta jest konieczna po odebraniu pieska. Czasami wet powie wiecej niż wolantariusze w schronisku. Poza tym moze warto przebadac pieska na okoliczność robaków itp.
    • montija Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 10:29
      bardzo dziękuję za wskazówki. Krótko, zwięźle i na tematsmile dzięki
    • ashraf Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 10:38
      Nie chce Cie zniechecac, ale przemysl, czy jestes w stanie zmierzyc sie z ew. chorobami psa wzietego ze schroniska i przygotuj sie na taka ewentualnosc. U nas cale zycie byly psy, ale nie spodziewalam sie tego, co stalo sie po wzieciu szczeniaka ze schroniska (bylo to jeszcze w moim domu rodzinnym). Przy wydawaniu wydawal sie zdrowy, potem wyszly na jaw takie atrakcje jak robaki, pasozyty powodujace lysienie (musialam smarowac psa x dni nafta, smrod na cale mieszkanie), ciagle zatrucia pokarmowe (czopki, zastrzyki, kroplowki, dieta, piesek slaniajacy sie z bolu i wykonczenia), wreszcie (mimo szczepienia!!) nosowka (3 x dziennie kroplowka u lekarza, drogie leki, pies wynoszony na dwor na rekach) itd. Pierwsze 2 lata mialam w domu szpital, a dodam, ze bylam wtedy w liceum, wiec moglam sobie pozwolic na jazdy do weterynarza kilka dni w tygodniu. Teraz, gdy pracuje, nie byloby to mozliwe sad Musze przy tym przyznac, ze wielka ulga byla mozliwosc darmowego leczenia psa w przyschroniskowym szpitalu (dobrze wyposazony, swietni weterynarze). Dowiedz sie koniecznie o taka mozliwosc!
      Co do samych kosztow, to przede wszystkim liczysz jedzenie - gotujesz mu sama (wtedy ok. 150 zl, moze troche wiecej) lub dajesz karme (nie orientuje sie obecnie w cenach). Raz na rok szczepienie, odrobaczanie. Okazjonalnie (przy zdrowym psie) 70-150 zl za wizyte u weta. Na poczatku liczysz wyprawke - smycz, kaganiec (miekki, nie utrudniajacy oddychania), legowisko, zabawki, miski, ew. ubranko zimowe (dla malych, krotkowlosych psow). Ceny sprawdz na allegro, nie warto przeplacac. Nie mozna zapominac o kosztach opieki podczas Waszej nieobecnosci czy choroby - 7-20 zl za godz spaceru.
      Powodzenia smile
    • ashraf Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 10:42
      Acha, zapomnialam dodac, ze bezplatne leczenie mialam przez rok. Weterynarz schroniskowy powinien psa przebadac i zaszczepic (przy wydawaniu), zalozyc ksiazeczke zdrowia i udzielic wskazowek dot. zywienia i pielegnacji.
      Z praktycznych porad - ew. wymioty krotko po przyjezdzie psa do domu to najczesciej raczej stres w nowym miejscu, zastosuj diete i nie pedz od razu do weta smile
      • izak31 Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 10:53
        To też wazna kwestia. moja sunia była juz dorosła (1,5) roku i co prawda wzięta z DT ale umowe adopcyjną mam ze schroniskiem. Tez jest sunią z problemami - miała uraz kregosłupa i do dzis zostało jej podwijanie łapek. W zasadzie od 8 miesięcy leczę jej ranę na łapce. Teraz jest zimno i może miec w koncu załozony opatrunek gojący (koszt 20 zł na tydzien i tak przez kilka miesięcy). U mojego weta juz mnie znają i obcinanie pazurków i czyszczenie zatok mam za darmo...
    • gazeta_mi_placi Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 10:53
      W zależności od wielkości psa od 80-150 zł samo karmienie. Raz w roku szczepienie na wściekliznę.
      Jak zdrowy pies to tyle wystarczy. Jak chory to trzeba brać uwagę wizyty u weterynarza ( od 30 do 100 zł za wizytę, rozbieżności tu są duże w zależności od przychodni i prowadzonego leczenia).
    • bea.bea Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 11:06
      Mój duży pies jest ze schroniska.....Myślę, ze łatwiej założyć sobie roczną średnią ( przy dwóch moich ) to wystarczy mi 200 zł...
      Jedzenie dla obu to wydatek 150 zł ( ducha karma) pozostałe 50 to leczenie, albo duperele dla psa.. nie zawsze się to wykorzystuje , ale nigdy nie wiadomo co może wyskoczyć...Nie ma co demonizować schroniskowych psów...starszy pies odwdzięczy sie taką miłością...ze sama nie myślałam , że tak może być..smile
      Propagowałam ..i chyba jeszcze propaguje hasło...adoptujcie stare wielkie psy smile
      • bea.bea Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 11:08
        adoptowałam 9 cio letniego olbrzyma smile
    • aneta-skarpeta Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 11:14
      ja miałam z hodowli, od szczeniaka i na poczatku mialam duzo wydatków

ale jak juz jest duzy to wet i nas był ostatnio rok temu wscieklizna i w marcu zastrzyk na kleszcze

ale mój to świnia, żre wszystko, nie grymasi, kupuję mu najtańszy tran i dodaje po łyzeczce do jedzenia.

jedzenie to suche, karma, gotowane ( najbardziej lubi)
      mysle, ze nie je wiecej niz za 4-6 zł dziennie- raz drozej raz taniej ( gdy gotuje np serca z kaszą) czy dostaje to co "wyłazi z lodówki"

ale kuzynka wziela doroslego labka od złych włascicieli i wydali fortune na weta, musza karmic go specjalna karmą, bo po innych ma sensacje i maja bardzo wysokie koszty utrzymania
    • hm1976 Re: utrzymanie psa m-c - na szybko 08.11.12, 11:39
      Witam
      W sierpniu tego roku wzięłam psa ze schroniska. Maluch ma 3 lata. Jeszcze w schronisku przeszedł wszystkie badania i leczenie, bo kaszlał. Dostał szczepionki uodparniające. Na dalsze leczenie bezpłatne mieliśmy przyjeżdżać do schroniska. Piesek nie brudzi, zostaje sam na czas kiedy jesteśmy w pracy, zero agresji ( w domu mam 7 i 3 latka). Pies jest uwielbiany przez wszystkich. Od jakiś 2 miesięcy spuszczam go ze smyczy, pilnuje się.
      Gotuje mu żołądki, drób, marchew,ryż ,kasze, pietruszkę. Dostaje też jedzenie które zostaje nie zjedzone. Mięso z zupy dostaje pies bo u nas nie jedzą wink. Pies nie lubi suchej karmy. Bawi się nią. Raz na 3 miesiące mam dawać mu tabletkę na odrobaczenie ze względu na dzieci

https://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/547192_348705381882343_1712108459_n.jpg
    • izak31 Hm, masz ślicznegp psa :) 08.11.12, 11:55
      Tylko wypieścić smile. W moim profilu są fotki mojej Figulencji wink
      Droga autorko, nie ma reguły. Mozesz miec zdrowego pieska ze schroniska a chorego z hodowli. Pieski adoptowane odpłacają za dom i miłość całymi swoimi serduszkami...Tylko psiarze potrafią to zrozumieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka