Dodaj do ulubionych

Krakowianki, prośbę mam

22.11.12, 21:23
Czy wiecie może gdzie można znaleźć kryteria przyjęć, a konkretnie ilośc punktów w zeszłym roku konieczną do dostania sie do szkół średnich? A może ktoś po prostu wie, jakie były progi?
Głównie chodzi mi o ZSŁ i podobne.

Wiem, że to wszystko zalezy od roku i trudności egzaminów, ale daje też pewne pojęcie ogólne...
Obserwuj wątek
    • agawa56 Re: Krakowianki, prośbę mam 23.11.12, 10:50
      Myślę, że najlepiej zadzwonić do konkretnej szkoły i dopytać, bo z "progami" bywa różnie. Często szkoła podaje próg, a już w trakcie rekrutacji obniża, gdyż okazuje się, że mało kandydatów spełnia pierwotne wymogi. Z tego, co wiem, zawsze najwyższy próg (ponad 150) ma ZSŁ przy Monte Cassino, bo to naprawdę bardzo dobra szkoła. Wszystko zależy też od klasy, do której się startuje. Jeśli braknie punktów do wymarzonej klasy, zawsze można załapać się do jakiejkolwiek w wymarzonej szkole, a po półroczu przenieść się do klasy właściwej. Warunkiem są zazwyczaj dobre oceny i "uwolnione" miejsca w tej klasie. Kilku moich byłych uczniów tak zrobiło właśnie w ZSŁ przy Monte Cassino i im się udało, więc nie jest to nierealne.
      • andaba Re: Krakowianki, prośbę mam 23.11.12, 23:18
        agawa56 napisała:

Z tego, co wiem, zawsz
        > e najwyższy próg (ponad 150) ma ZSŁ

Auć. Serio aż tyle?! Na stronie strony znalazłam, że ok 130...

Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka