Dodaj do ulubionych

Religia w szkole - sonda

29.11.12, 19:01
Inspirując się sondą GW, zamieszczam sondę dot. finansowania religii w szkole.
Bardzo ciekawa jestem Waszego zdania.

Religia w szkole powinna być finansowana:
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 19:03
      Nie powinna być na terenie szkoły, ewentualnie jeśli już to finansowanie (między innymi wynajęcie szkolnej sali) powinno być ze strony Kościoła, mają na tyle pieniędzy.
    • zona_mi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 19:07
      4 - bezwzględnie.
      O umiejętnościach nauczania młodzieży i wiedzy katechetów to już się nie będę litościwie wypowiadać...
      • kub-ma Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 20:35
        A dla mnie nie bezwzględnie. Tyle tylko, że religia nie powinna być uwzględniana w siatce godzin, tylko po lekcjach (lub przed). Małe dziecko samo na religię nie dojdzie do kościoła, nie widzę przeszkód, by w szkole takie zajęcia się odbywały.
        • jak_matrioszka Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 20:45
          kub-ma napisała: Małe dziecko samo na religię nie dojdzie do kościoła, nie widzę przeszkód, by w szkole takie zajęcia się odbywały.
          A dlaczego nie dojdzie? To w jaki sposob dostaje sie do szkoly?
          • kub-ma Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:20
            Do szkoły dowożone o 7.00 i zabierane o 17.00. Katecheza o 18.00, to byłaby czysta porażka.
            • jak_matrioszka Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:36
              Ale skoro bylaby nieobowiazkowa, to chyba daloby sie to przezyc? Kto by chcial by dzieci uczestniczyly, ten by wozil. Zreszta kwestia dowozenia to taki lekko sztuczny problem, albo dotyczacy wybranych: koscioly w Polsce dosc gesto stoja, z wiekszosci domow na pieszo tez mozna do ktoregos dojsc.
              • 1monia4 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 11:07
                Nie to nie jest sztuczny problem-moje dzieci nie chodzą do szkoly rejonowej.Sa dowozone samochodem--i jeszcze dluuugo beda.Kosciol mam 30 min pieszo.Dziecko-(male)samo chodzilo nie będzie.Wiec jest to moj logistyczny problem jak go tam dowieźć-a pracuje na zmiany.I nikogo nie mam zamiaru prosic o przyslugę
                Więc ja jestem baaardzooo zadowolona z religii w szkole.
              • attiya Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 11:59
                religia JEST w Pl nieobowiązkowa
                nie widze opcji zmuszenia mnie aby dziecko na religię chodziło
                • 1monia4 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 12:01
                  Ona jest nieobowiązkowa więc....
                  • kitka05 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 15:31
                    monia4 napisała:

> Ona jest nieobowiązkowa więc....
                    ........nie będziesz musiała dowozić i po problemie.

Jak ja byłam w podstawówce moi rodzice mieli własną firmę i pracowali nie do 15,00 a do 19.00. Jakimś dziwnym cudem na lekcje religii chodziłam. Kiedyś wszystkie dodatkowe zajęcia były po za szkołą i musieli to logistycznie rozwiązać, a teraz to najlepiej oddać rano do szkoły i mieć problem do wieczora z głowy.
                    • 1monia4 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 15:37
                      Może chodziłaś sama-bo blisko.
                      Ja jak juz pisałam mam 30 min pieszo-i same chodziły nie będą
                      Jestem za religia w szkole--bo to bardzo wygodne.I nie nie należe do tych rodziców ,którzy z radościa pozbywaja sie dzieci w szkole.Po prostu wole ich zajęcia "pozaszkolne " w szkole-bo nie mam kłopotu z dowozem na miejsce-oraz nie musze przesiadywać pod klasą(to dla mie strata czasu)
            • gazeta_mi_placi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:36
              W takiej sytuacji (gdyby to ode mnie zależało) księża (czyli Kościół) musieliby płacić cenę rynkową za wynajem sali szkolnej, zaś nauczaliby za darmo, we własnym zakresie finansowania (oczywiście gdyby chcieli mogli by dojść z rodzicami do porozumienia, że współfinansują, ale od szkoły nie dostaliby ani złotówki ani darmowej sali).
            • anna.vanilla Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 06:53
              Jeśli rodzicom zależy na tym, żeby dziecko chodziło na religię, to z pewnością zorganizują się, aby to dziecko tam dostarczyć.
              Lekcje religii dla młodszych dzieci, które same nie dojadą, mogłyby się też odbywać przy kościołach w soboty. Tak jak "polskie szkoły" np. w Wielkiej Brytanii, USA czy Kanadzie. Rodzicom zależy, to i sobotni ranek poświęcą.
            • kitka05 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 09:42
              kub-ma napisała:

> Do szkoły dowożone o 7.00 i zabierane o 17.00. Katecheza o 18.00, to byłaby czy
              > sta porażka.

To wynajmij opiekunkę.
        • robitussin Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 20:48
          > Małe dziecko samo na religię nie dojdzie do kościoła,

A od czego ma rodziców? Małe dziecko nie dojdzie też samo na:
          - basen
          - karate
          - tańce
          - naukę języka
          - warsztaty plastyczne
          - inne
          a jakoś te zajęcia spokojnie mogą odbywać się zarówno poza zajęciami szkolnymi, jak i poza budynkiem szkoły.

> nie widzę przeszkód, by w szkole takie zajęcia się odbywały.

Dla mnie tylko i wyłącznie w przypadku, gdyby szkoła w ten sposób zarabiała np. na wynajmowaniu pomieszczeń.
          • kub-ma Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:24
            Niektórzy nie obwożą dzieci na zajęcia, bo zwyczajnie długo pracują, a szkoła oferuje wystarczający wachlarz zajęć dodatkowych.
            A dla mnie szkoła nie musi zarabiać na zajęciach dodatkowych, jakichkolwiek. To są zajęcia dla dzieci, a szkoła jest właśnie dla dzieci.
            • robitussin Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:31
              kub-ma napisała:

> Niektórzy nie obwożą dzieci na zajęcia, bo zwyczajnie długo pracują, a szkoła o
              > feruje wystarczający wachlarz zajęć dodatkowych.

Szkoła jako szkoła (nauczyciele) czy niezależne firmy, które działają na terenie szkoły?
              Bo obawiam się, że jednak to drugie, więc nie wyobrażam sobie, by szkoła udostępniała im pomieszczenia za darmo. Nie ma zresztą nawet takiej możliwości.

> A dla mnie szkoła nie musi zarabiać na zajęciach dodatkowych, jakichkolwiek. To
              > są zajęcia dla dzieci, a szkoła jest właśnie dla dzieci.

Jak wyżej - to nie szkoła prowadzi religię, tylko kościół. Więc albo powinien to robic w swoich placówkach albo opłacać pomieszczenia wynajęte od szkoły.
              • kub-ma Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:39
                Ja to tak idealistycznie patrzę na szkołę, bardziej jak na społeczność w danym rgionie, wspólne dobro i takie tam. Ale ok, w dzisiejszych czasach instytucje zewnętrzne płacą.
                • followthesun Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:42
                  A kościół instytucją zewnętrzna jest.

kub-ma napisała: Ale ok, w dzisiejszych czasach instytucje zewnętrzne płacą.
                  • papalaya Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:56
                    Kościół jest ważną i integralną częścią lokalnej społeczności...
                    • gazeta_mi_placi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 22:00
                      I najczęściej bardzo zamożną więc za wynajem sali lekcyjnej na pewno go stać, a i szkoła na tym zarobi, fundusze potem może przeznaczyć np. na remonty lub dodatkowe wyposażenie.
                      Dlaczego bogaty ma mieć wynajem państwowej sali za darmo?
                • robitussin Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:44
                  kub-ma napisała:

> Ja to tak idealistycznie patrzę na szkołę, bardziej jak na społeczność w danym
                  > rgionie, wspólne dobro i takie tam. Ale ok, w dzisiejszych czasach instytucje z
                  > ewnętrzne płacą.

No raczej.
                  Przecież na tym zarabiają, więc trudno, by miały dostęp do pomieszczeń publicznych za darmo.
                  • gazeta_mi_placi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 22:03
                    Dokładnie.
                    Poza tym w tym konkretnym przypadku na biednego i ubogiego nie trafiło.
        • zona_mi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:02
          Chodziłam na religię do kościoła, prowadzili mnie rodzice, potem już sama, doszłam do matury i jakoś nie miałam, ani rodzice, z tym problemu.

A w szkole traktowane jest to jak jeden z przedmiotów, które trzeba zaliczyć i zgoła dalekie od duchowości, szczególnie gdy prowadzone przez osoby niedokształcone i z kiepskim podejściem.
          Dodam, że ubolewam nad tym, a nie wytrząsam się nad biednymi katechetami czy Kościołem w ogóle.
          • kub-ma Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:18
            Też chodziłam sama (od pierwszej klasy), ale u mnie obecnie jest taki układ, że szkoła i kościół są dość oddalone od siebie, z ogromnym skrzyżowaniem między nimi. Ja do pracy mam daleko, tata dziecka też i jedyna opcja to katecheza wieczorna. Dla dziecka to zadna opcja.
            Jak dla mnie religia może być w szkole, ale jako zajęcia po lekcjach, tak jak np. angielski, karate, itd. Szczególnie dla najmłodszych. Dla starszych - do rozważenia.
            • zona_mi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 22:39
              Myślę, że i tak najważniejsza jest osoba, która tę religię wykłada. Wtedy już mniejsze znaczenie ma to, gdzie się lekcje odbywają.
              Ale w mojej ocenie kościół jest bardziej odpowiednim miejscem (sala katechetyczna przy/w nim) niż szkoła, gdzie sprowadza się to tylko do kolejnego przedmiotu szkolnego.
        • kitka05 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 09:40
          Przez tyle lat nie było problemu z doprowadzaniem do kościoła na religię. Doprowadza się tak jak do szkoły czy na dodatkowe zajęcia. Religii w szkole mówię zdecydowanie NIE. Jeśli już ma być to religioznawstwo.
    • jowita771 Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 19:10
      W tamtej sondzie też się wypowiedziałam, cieszy mnie, że opcja, którą zaznaczyłam jest najliczniej zaznaczaną. Może sie cos ruszy, pewnie jeszcze nie teraz, ale myslę, że ja dożyję czasów, kiedy księża wrócą na swoje miejsce.
    • thegimel Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 19:26
      Zdecydowanie nr 4. Nie tylko ze względu na to, że szkoła powinna być świecka. Także ze względu na dobro religii. Teraz jest to kolejny przedmiot a prowadzący te zajęcia to kolejny belfer. Często zresztą niezbyt dobrze przygotowany do roli nauczyciela.
      • zona_mi Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:04
        No wiec właśnie.
        Świeckość szkoły to dla mnie też argument przeciwko katechezie tam.
      • alone_i_break1 Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:20
        Zgadzam się z thegimel.
    • kropkacom Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:16
      Szkoła to nie miejsce na religię. No, przynajmniej nie w takim wymiarze jak w Polsce. W końcu to nie państwo wyznaniowe. Pewnie nie da się wyrzucić religii ze szkoły. Bo KK, bo rodzicom wygodnie... No, ale to nie mój problem big_grin
    • sarling Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:46
      Odkąd religia pojawiła się w szkole (byłam wtedy w liceum) - jestem temu przeciwna.
      Religia w salkach katechetycznych była super, każdy chodził, po religii wszyscy odprowadzaliśmy się godzinami do domów. I nikt nie psioczył na katechetki, na zmuszanie, na jakieś wytykanie palcem.
      Mam nadzieję, że w końcu religia wyjdzie ze szkół.
      • cherry.coke Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:48
        sarling napisała:

> Odkąd religia pojawiła się w szkole (byłam wtedy w liceum) - jestem temu przeci
        > wna.
        > Religia w salkach katechetycznych była super, każdy chodził, po religii wszyscy
        > odprowadzaliśmy się godzinami do domów. I nikt nie psioczył na katechetki, na
        > zmuszanie, na jakieś wytykanie palcem.
        > Mam nadzieję, że w końcu religia wyjdzie ze szkół.

Jak byla religia w parafii to nawet ja chodzilam big_grin
        • papalaya Re: Religia w szkole - sonda 29.11.12, 21:54
          biorąc po uwagę niszowy charakter tego forum i czerwoną proweniencję większości piszących, jego wynikami można sobie podetrzeć dooopę po konsumpcji wiadra kiszonej kapusty smile)))
          • abdullah_abdullah Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 00:06
            > biorąc po uwagę niszowy charakter tego forum i czerwoną proweniencję większości
            > piszących, jego wynikami można sobie podetrzeć dooopę po konsumpcji wiadra kis
            > zonej kapusty smile)))

smile
            • morgen_stern Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 10:13
              Najbardziej wstrząsające jest to, że siedzicie latami na tym niszowym forum i oderwać się nie możecie... fenomen!
        • yenna_m Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 00:12
          jak była religia w parafii to chciałam iść do klasztoru wink (zamknięty, Nowy Sącz)
          potem religia przyszła do szkół a mnie przeszła ochota na klasztor tongue_out (załapałam się w klasie maturalnej)
    • anna.vanilla Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 06:45
      4
    • deelandra Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 09:47
      4 - bezdyskusyjnie, niechaj sobie nauczają religii w wyznaczonych salach w domu księżowskim, w salach katechetycznych, wynajętych pomieszczeniach w szkole PO lekcjach, i niechaj księża/zakonnice/katecheci czynią to za darmo/kościół im płaci
      osobiście uważam, że krzewienie wiary wśród dzieci winno być księżowskim/zakonnym powołaniem
    • lauren6 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 10:02
      Przez lata religia była prowadzona poza szkołą, a i tak mamy 95 czy 98% katolików w społeczeństwie. Jak widać nie potrzebne nam krzewienie wiary w szkołach, bo wiara sama o siebie potrafi zadbać.

Jesteśmy natomiast bardzo biednym społeczeństwem i każda złotówka z budżetu powinna być dwa razy obejrzana przed wydaniem. Nie stać nas na finansowanie zajęć z religii: sal, katechetów, rekolekcji w czasie lekcji itd. z budżetu. Te pieniądze potrzebne są gdzie indziej.
      • kropkacom Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 10:08
        Jak to nie stać? Przecież Polska bogata i w ogóle. big_grin Stać ją na finansowanie nauki religii w szkołach. Nie stać? To czemu finansuje?
    • anel_ma Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 10:19
      4 - poza szkolą w ogóle
      • blekitny.zamek Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 11:47
        Jestem zdecydowanie za 4 i chciałabym,żeby religia wróciła do kościoła.
        Ci którym zależy będą chodzili,a niewierzący nie będą mieli problemu z przeczekiwaniem lekcji religii w świetlicy lub bibliotece. Z tego co widzę rzadko kiedy lekcje religii są na pierwszej lub ostatniej lekcji.
        Ktoś wcześniej pisał,że problemem będzie dostarczenie dziecka. Jakim cudem w takim razie przez lata dzieci trafiały popołudniami na lekcję katechezy? z tego co wiem teleportacja nie istniała smile
        No i jeszcze jedna sprawa która mi się bardzo nie podoba,to wtrącanie się kościoła w sprawy szkoły. U nas skończyły się np. fajne bale dla dzieci z okazji halloween,bo zaprotestował kościół,a pani dyrektor chyba nie chcę wchodzić z nimi w konflikt..
        za czasów mojej edukacji religia weszła do szkół pod koniec podstawówki i pamiętam,że zrobiło się bardzo nieprzyjemnie. Wykorzystywanie władzy nad uczniami(bo będziesz miał obniżoną średnią) dziwne sprawdziany i wymagania,dowody,że się było na mszy,czy u spowiedzi itd. To wszystko jakoś zdecydowanie zniechęcało,a chyba nie takie było zamierzenie.
        • 1monia4 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 12:00
          Taaa-faktycznie teleportacja nie istniala(i to sie nie zmienilo)
          Zmienil sie natomiast system pracy wielu rodziców-pracuja na zmiany-a nie jak kiedyś do 15.
          jak juz pisalam -ja mam do kościola 30 min ieszo-i moje dzieci nie beda chodzily same.A ja nie zawsze moge je zaprowadzić.
          zajecia pozaszkolne-wszystkie-w szkole(np.angielski,basen)
          • mondovi Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 12:10
            Bez przesady, praca na zmiany i 30 lat temu była, kiedy religia była tylko w salach katechetycznych.
            • 1monia4 Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 12:18
              Niewątpie-ale statystycznie to sie zmienilo.
              I znacznie wiecej osób pracuje inaczej
    • attiya Re: Religia w szkole - sonda 30.11.12, 11:54
      pasuje mi też opcja płacenia przez zainteresowanych oraz kosciół
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka