Dodaj do ulubionych

Prezenty, prezenty

30.11.12, 20:30
Skoro pojawiły się już takie wątki to i ja się odważęsmile Był wątek o prezentach dla mężow/partnerów to może w tym wątku zajmiemy się reszą rodziny? Dla mnie takie wątki są nieocenioną kopalnią pomysłów. Ja mam już prezenty dla wszystkich z wyjątkiem mojego ojca, po siedemdziesiątce, z gatunku tych, którym nigdy nic nie trzeba i 14- letniego syna, kompletnie nie wiem co im kupić. Podzielcie się pomysłami.
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 20:43
      a co masz dla pozostałych członków rodziny, to może inni czyt. ja skorzystają z twoich pomysłówsmile
      • joanna35 Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 21:12
        Dla brata mam latarkę wielofunkcyjną i golarkę do swetrów. Dla męża książki i wodę toaletową. Dla młodszego syna książeczki dźwiękowe i aparat fotograficzny, zastanawiam się jeszcze nad zabawką, ale mniej więcej wiem co chcę mu kupić; dla starszego , jak na razie mam książkę, ale on z tych nieczytających raczej i utknęłam. Na ojca nie mam żadnego pomysłu, a wręcz robi mi sie słabo jak pomyślę o kupowaniu znowu tych samych części garderoby - nuda , panie, nudawink
        A jeżeli chodzi o pomysły to starszy na Mikołaja zażyczył sobie tasownik do kart -sama bym na to nie wpadła.
    • kosmitka06 Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 21:00
      Ja chyba dorosłym kupię jakieś pachniełka, widziałam reklamę zapachów limitowanej świątecznej edycji. Bo co roku jak coś kupię to poznej widzę że to stoi po kątach niewykorzystane sad
    • jematkajakichmalo Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 21:01
      joanno, bezczelnie podlacze sie pod pytanie, gdyz mam problem z prezentem dla 80-letniego taty... oczywiscie tez typ "wszystko mam i niczego nie potrzebuje". U mnie dodatkowo pojawia sie problem, ze prezent ma byc naprawde symboliczny i niewielki, bo musze go wyslac poczta.
    • emilka_x Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 21:13
      Tacie może jakiś witaminowy specyfik z apteki, a dla 14-latka to może jakiś bon do Empiku albo Media Markt czy jakiegoś ciuchowego sklepu, dobre słuchawki, jakieś gadżet do komputera, ciekawa myszka czy klawiatura, wszystko zależy od zainteresowań chłopaka.
      Ja dla mamy kupię jak zwykle perfumy a teściowej dobry krem, ten sam co roku, do tego jedna i druga dostana po apaszce, tacie i teściowi sprezentuje po jakimś dobrym portfelu, dla męża jeszcze nie mam, ale zapewne chciałby jakąś grę na konsole, córka lat 4 napisała list do Mikołaja, tyle pozycji że mam z czego wybierać. Reszta rodziny dostanie po jakimś drobnym upominku, może czekoladki Chocolissimo,nie wiem bo jeszcze się nad tym nie zastanawiałam.
      • kawka74 Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 10:08
        dla 14-latka to może jakiś bon
        > do Empiku albo Media Markt czy jakiegoś ciuchowego sklepu,

DZIĘKI!!!
        [caps celowy smile]
      • majenkir Re: 01.12.12, 13:37
        emilka_x napisała:
        > Tacie może jakiś witaminowy specyfik z apteki

A moze od razu dzialke na cmentarzu? uncertain
      • imasumak Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 13:44
        emilka_x napisała:

Tacie może jakiś witaminowy specyfik z apteki,

Co to za durny zwyczaj kupowania starszym ludziom w prezencie aptecznych specyfików? Na prawdę to, że ktoś jest stary oznacza że jego zainteresowania mają być skupione na zdrowiu?
        • aacee Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 13:54
          A nie rozumiesz, że niektórzy starsi ludzie wolą ziołową nalewkę witaminową którą wykorzystają niż dwudziestą apaszkę do szafy, albo na siłę tworzenie im "zainteresowań" których nigdy w życiu nie mieli? Wiele osób starszych żyje w obszarze: kuchnia-ogród-lekarz i koniec, a sami sobie ziół za 60zł nie kupią bo uważają że za drogie.
          • joanna35 Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 13:56
            Wszystkie macie rację - ludzie są różnismile tylko nie zapominajmy, że ludzie w starszym wieku często przyjmują różne leki, z którymi te nalewki mogą wchodzi w interakcje.
          • aacee Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 13:58
            osobiście nigdy takich aptecznych produktów nie kupowałam, ale moi starsi członkowie rodziny dostawali od innych i byli z nich zadowoleni. Bo starsi ludzie naprawdę bywają schorowani i wiele wysiłku muszą włożyć w to, by organizm się trzymał w przyzwoitej kondycji. Oczy za słabe by czytać, palce zbyt sztywne by szydełkować. Słodka nalewka dwa razy dziennie im poprawia humor.
            • hamerykanka Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 21:02
              Jesli oczy zbyt slabe by czytac, to moze audiobooki?
    • myelegans Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 21:24
      Dla mnie dobrym pomyslem sa wszelkie subskrypcje, czasopism, periodykow, czy magazynow zgodnie z zainsteresowaniami osoby obdarowywanej, wlacznie z dziecmi. Wielekroc dawalismy zaprzyjaznionym dzieciom roczna subskrypcje jakiegos dzieciecego czasopisma i zawsze bylo przyjmowane z duza wdziecznoscia.
      Dla doroslej osoby moga to byc Polityka, Wprost, Neewsweek, czy cos hobbystycznego moze National Geographic? Ja dostaje Running Magazine
      Dziecko trzeba wyczuc co chce, podpytac, albo obserwowac na co tesknie spoziera. Z dzieckiem to ja mam najmniejszy problem. Tesciowa lubi jak w jej imieniu dajemy dotacje do organizacji charytatywnej ktora wspiera.

Ja najbardziej lubie prezenty z cyklu "nie wiedzialam, ze jest mi to potrzebne, albo sie przyda, a teraz zyc bez tego nie potrafie" albo cos co moge zjesc (ptasie mleczko w kazdych ilosciach, albo dobra czekolada) , albo wypic (wina wszelakie, likiery, nalewki, dobre kawy, albo wypasione czekolady do picia), albo przeczytac i wyrzucic, tak ze mi zycia nie zabalagania. I rodzina juz sie zorientowala i nie dostaje duzo zasmiecaczy.
      Tesciom, ktorzy wlasnie odgracaja dom i przymierzaja sie do zamiany na cos mniejsze, kupujemy zazwyczaj skrzynke wina roznego asortymentu.
      • joanna35 Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 21:29
        Problem polega na tym, że ani syn, ani my nie mamy jakiś wypasionych oczekiwań., bo w zasadzie mamy wszystko co jest nam potrzebne lub chcemy mieć. Założyłam ten watek w nadziei nna pomysły z cyklu "nie wiedzialam, ze jest mi to potrzebne,
        > albo sie przyda, a teraz zyc bez tego nie potrafie" i , jeżeli tylko wątek się rozwinie, to na pewno Panie mnie jakoś zainspirują, albo sobie czyjś pomysł zapożyczęsmile
    • adwarp Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 21:46
      etui na okulary /jeśli nosi/
      torba na kółkach / jeśli chodzi na zakupy/
      kije do nordic walking /dobre nawet na krótkie spacery/
      kalendarz na cały rok ze zdjęciem wnuków
      preparaty witaminowe z apteki
      zestaw kosmetyków
      parasol
      spożywcza paczka ze smakołykami
      ...
      • alfa36 Re: Prezenty, prezenty 30.11.12, 23:08
        7 latkowi kupujemy lornetkę, do tego drobiazgi typu: latarka na glowę, kompas; siostrze blender (wlasnie szukam sensownego); siostrzenica ksiażkę; mąż dostanie banalną piżamę. Na pomysły też czekam, bo nie mam nic dla Rodziców.
    • sadaga72 Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 06:11
      Moje "typy"-dla rodziców którzy oczywiście wszystko mają-zestaw syropów barmańskich o różnych smakach do kawy(z allegro )dla 8 latki - zestawy style me up do robienia biżuterii i zestaw kosmetyków z monster high(jak dostanę jeszcze w jakiejś biedronce ,dziś robię objazd) dla 12 latka wielofunkcyjny drążek ćwiczeń taki do zawieszenia na drzwi ( bardzo mu się podobał jak widział latem u mojego brata) i książkę album o ptasznikach(kocha pająki)Muszę jeszcze coś dla brata i jego żony...na razie mieszkają z naszymi rodzicami więc też...wszystko mają...przeglądam allegro i forum zakupy i szukam inspiracji....smile
    • aacee jaki procent miesięcznych zarobków przeznaczacie 01.12.12, 11:22
      na prezenty świąteczne?

bo mam z tym o roku problem.
      na święta tradycyjnie zjeżdżamy się wszyscy do rodziców (będzie 10-15 osób).
      osoby są o różnym statusie materialnym, a także różnym podejściu do dawania prezentów(do dawania, bo brać-wszyscy biorą).
      -i tak, jedna osoba kupuje każdemu po butelce alkoholu za 15-20zł i tyle.
      -ktoś inny nie robi wcale prezentów- co trzeci rok kupi dwa kilo cukierków dla wszystkich i tyle.
      -starsza ciocia prawie nie wychodząca z domu pieje trele wdzięczności za prezenty od nas, tłumaczy się, że ona nie ma jak kupić nam, a całkiem niezłą emeryturę chowa w materacu przed wszystkimi i nikomu "koperty" dawać nie zamierza.
      -dzieciate małżenstwo daje po jednym prezencie a dostają trzy dla męża,żony i dziecka.
      -rodzice dają lokal i część wyżywienia (częsć też kupuję) więc oni prezentów nie dają.
      -itd itp

Jak tu kupić sensowne prezenty? na ogół wydawałam na osobę minimum 50 max 150 zł. Za mniej to można kupić byle jaką tandetę, ciężko cokolwiek tańszego a fajnego znaleźć co by się spodobało. Ale co roku bardziej mi gula rośnie, bo wydam z 700-1000 złotych na prezenty dla innych a wracam z prezentami wartymi 200 zł. Jestem sama, praca niezbyt dobrze płatna, właściwie wystarcza na spłatę kredytu mieszkaniowego i życie codzienne. Zwyczajnie takie święta mi się przestają "opłacać".

Jak wy podchodzicie do kwestii finansowych ? Czy zawsze jest prezent za prezent , czy dajecie sporo bez względu na to czy wam też dają?
      • maggorlo Re: jaki procent miesięcznych zarobków przeznacza 01.12.12, 11:34
        Ja robię za tyle na ile mnie stać i nie podliczam innych. Prezenty kupuję bo mam na to ochotę, lubię dawać. Bywało i tak, że jako jedyna nie dostałam nic, bo rodzice z braku czasu przekazali mi swoje fundusze z prośba o organizację prezentów dla wszystkich, a mi głupio było kupować dla siebie samej. Mama podzieliła się wtedy zawartością swojej paczki smile

• joanna35 Re: jaki procent miesięcznych zarobków przeznacza 01.12.12, 11:38
        Nas na Wigilii jest niewiele, bo nas czworo, mój ojciec. Ojciec daje koperty, wszystkim po równo i wynosi go to dobre kilka tysięcy. Miło jest dostawać takie koperty, ale mnie takie prezenty zawsze wprawiają w zażenowanie, bo ja robię prezenty symboliczne. Jedynie do czego przywiązuję wage to staram się zawsze wybierać prezent pod gust/oczekiwania obdarwywanego, a nie mój. A prezenty kupuję często po sezonie - jest to bardzo korzstne cenowo. Brat też nas obdarowuje i też symbolicznie, więc spoko.
      • imasumak Re: jaki procent miesięcznych zarobków przeznacza 01.12.12, 13:19
        Skoro Cię nie stać, to po co się aż tak wykosztowujesz? Rób prezenty symboliczne, np album na zdjęcia, ładna świeczka, bombonierki, a dla dzieci jakieś kredki czy świąteczne słodycze. Naprawdę można kupić miły prezent w granicach 30 zł.
    • maggorlo Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 11:47
      ojca, po siedemdziesiątce, z gatunku tych, którym nigdy ni
      > c nie trzeba

dobra naleweczka do sączenia w zimowe wieczory,
      książka z taką specjalną lampką do przyczepiania i lupką,
      witaminy (jakiś geriavit itp),
      zioła adekwatne do stanu zdrowia, albo herbata smakowa + specjalny kubek do parzenia,
      zimowe skarpeciochy (nieuciskowe),
      coś co domu, co i tak trzeba kupić bo już stare/zużyte,
      koc elektryczny,
      zestaw kosmetyków

i 14- letniego syna,

może jakieś gry na PC?
      nowa komórka, doładowanie?
      jeśli uprawia sport to odpowiednie akcesoria,
      a jak kompletnie brak pomysłu to bony i niech sam sobie coś potem wybierze wink
    • pleaseme Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 12:55
      dla corek (9 l. i 19 l) kupuje w necie kolejny zestaw bransoletek Shains (ok. 30-40 zl + dostawa). Uwielbiaja je. Niestety dla 12 -letniego chlopaka prezent bedzie drozszy - najnowsza gra na Play Station - FIFA 13. W necie znalazlam najtaniej za niecale 200 zl.
    • majenkir Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 13:41
      Z ojcem to rozumiem dylemat, bo rodzice zwykle "wszystko juz maja" wink, ale syn?
      Naprawde o niczym nie marzy?? Nie mozesz go po prostu zapytac?
      Listy moich dzieciakow (13 i 11) do Mikolaja sa zawsze bardzo specyficzne big_grin.
      • joanna35 Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 14:05
        Oczywiście, że pytałam - on nie wie, nie ma pomysłu. Zwykle trafiam z prezentem nie konsultując tego z młodym, ale tym razem "ciemność widzę, ciemność"wink Założyłam te wątek, bo pomyślalam, że są jakieś gadżety/bajery znane forumkom, o których ja nie mam pojęcia. Ja wiem, że jest z czego wybierać, tyle, że nie chcialabym prezentu z cyklu"ale to już było", podobnie rzecz się ma z ojcem. Mnie nawet nie chodzi o to, żebyście szukały prezentu za mnie, tylko, żebyście napisały o swoich pomysłach na prezenty dla Waszych bliskich, bo liczę, że - jak w poprzednich latach - one mnie zainspirująsmile
        • agni71 Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 16:25
          Z synem nie pomogę, mam same córki, ale ojcu mojemu, który też "niczego nie potrzebuje" zazwyczaj robię fajną paczkę głównie ze slodyczami i wysyłam przed Świętami, niezależnie od tego czy akurat Świeta spędza z nami czy nie. Sa tam rzeczy troszke droższe, których sam sobie nie kupi, a które bardzo lubi: chałwa, dobre czekolady, dobra liściasta herbata, krówki. Planuję dołozyć dżem pomarańczowy własnej roboty i jakis kosmetyk (szampon, żel do golenia, dobry krem do rąk). Wydaje mi sie, ze łakocie to dobre rozwiązanie dla kogoś, kto "wszystko ma", bo nie stanie się to durnostojką, tylko zostanie skonsumowane z przyjemnością smile
    • nicol.lublin Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 20:56
      ja czasem mam super pomysł i go realizuję, a czasem po prostu kupuję coś oczywistego, ale z wyższej półki -tata o tym nie ma pojęcia i nie jest zdruzgotany sumą jaką wydałam smile bo tez nienawidzi dostawac prezentów smile
      raz takim prezentem była pianka do golenia vichy z kremem czy balsamem po goleniu (nie pamiętam) - świetny, niezobowiązujący prezent

w tym roku patrzę na koc elektryczny z lidla, wygląda naprawdę obiecująco
      https://tugazetka.pl/files/g/0__32193_7.jpg

fajne sa tez portfele z witchena i paski
      • nicol.lublin Re: Prezenty, prezenty 01.12.12, 20:57
        a syn ma mp3? to może jakieś fajne nauszne słuchawki? (te duże)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka