bella-bloom6 01.12.12, 14:42 Czy ktos moze zna naprawde trudna zagadke? (z rozwiazaniem oczywista ;0) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paskudek1 Re: Zagadka 01.12.12, 14:51 czy trudne to nie wiem ale za kija, no za Chiny Ludowe i inne pomniejsze państwa, nie mogę zrozumieć poniższego zadania matematycznego chleb waży kilo i pół chleba (ewentualnie cegła waży kilo i pół cegły) Znam odpowiedź i przyjęłam za pewnik. A matematycznym zerem nie jestem. Miałam to rozpisywane a i tak NIE ROZUMIEM. Blokada jakaś czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zagadka 01.12.12, 14:57 paskudek1 napisała: > chleb waży kilo i pół chleba chleb (dwie polowki) waży kilo i pół chleba na jednej szalce chleb (dwie polowki), na drugiej polowka i kilogramowy odwaznik czyli, jedna polowke zastepuje kilogramowy odwaznik Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Zagadka 01.12.12, 14:58 paskudek1 napisała: > czy trudne to nie wiem ale za kija, no za Chiny Ludowe i inne pomniejsze państw > a, nie mogę zrozumieć poniższego zadania matematycznego > chleb waży kilo i pół chleba (ewentualnie cegła waży kilo i pół cegły) Znam odp > owiedź i przyjęłam za pewnik. A matematycznym zerem nie jestem. Miałam to rozpi > sywane a i tak NIE ROZUMIEM. Blokada jakaś czy co? Tak na chlopski rozum: jesli chleb wazy kilo i pol chleba, to ow kilogram jest tez polowa chleba. Czyli caly wazy dwa kilo. Pomoglo? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zagadka 01.12.12, 15:06 Wszystkie moje bogactwa są przechowywane w sztabkach zlota jednakowej wielkości. Pierwszy syn otrzyma polowe moich sztabek złota plus pół sztabki złota. Drugi syn otrzyma połowę pozostałych sztabek zlota plus połowę sztabki złota. I trzecii syn otrzyma połowę pozostałych sztabek zlota plus połowę sztabka złota. Wszystkie sztabki rozdane, a zadna nie zostala przecieta. Ile mialem sztabek złota? Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala Re: Zagadka 01.12.12, 20:20 Fajne Było 5 pierwszy miał 3 drugi 2 trzeci 1 Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zagadka 01.12.12, 20:44 sofija_biala napisała: > Było 5 > pierwszy miał 3 > drugi 2 > trzeci 1 3+2+1=6 Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala Re: Zagadka 01.12.12, 20:59 Mów mi blondi, zgubiłam pół sztabki w pierwszym równaniu było 7 pierwszy dostał pół i 1/2 czyli 4 drugi pół reszty i 1/2 czyli 2 trzeci pół reszty i 1/2 czyli 1 Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zagadka 01.12.12, 21:34 teraz zgadza sie Trudniejsza. Co jest ciezsze: 1. funt pierza czy funt zlota? (Tak, pytam poważnie.) 2. uncja pierza czy uncja zlota? (Dlaczego ciągle myślisz, że nie pytam poważnie?) Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Zagadka 01.12.12, 15:15 Ja najbardziej lubię taką: "Jedną dziurą się wchodzi, a dwiema wychodzi, a kiedy się już wyjdzie, dopiero jest się w środku." Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka005 Re: Zagadka 01.12.12, 15:52 to moja popisowa, i nigdy nikt nie może zgadnąć Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Zagadka 01.12.12, 20:25 Wchodzi cowboy do saloonu i prosi barmana, by ten wycelował w niego strzelbę. Barman wyciąga spod baru swoją giwerę i celuje w cowboya. Cowboy rozradowany dziękuje barmanowi i wychodzi z saloonu. Dlaczego tak się zachował? Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Zagadka 01.12.12, 20:41 Bo miał czkawkę A to: Idą trzy pajączki po torach. Nagle jeden odwraca się i woła: Pociąg! Uciekajcie, bo zaraz będzie dziesięć trupów! Pytanie: czemu dziesięć trupów, skoro pajączki były trzy? A moja ulubiona brzmi tak: Co to za zagadka, dwie kulki i armatka? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: Zagadka 01.12.12, 23:59 thegimel napisała: > Co to za zagadka, dwie kulki i armatka? > to zagadka z cyklu :" czarne, białe, czarne, białe, bęc". Odpowiedz Link Zgłoś
mirkar1 No i zarżnięte 01.12.12, 21:42 grave_digger napisała: > Wchodzi cowboy do saloonu i prosi barmana, by ten wycelował w niego strzelbę. B > arman wyciąga spod baru swoją giwerę i celuje w cowboya. Cowboy rozradowany dzi > ękuje barmanowi i wychodzi z saloonu. > Dlaczego tak się zachował? Odpowiedz Link Zgłoś