Dodaj do ulubionych

Pyranie o przecinki

09.12.12, 11:18
Emamy wiedzą wszystko.
Przepraszam, że tutaj się wciskam ze swoim pytaniem, ale forum ORTOGRAFIA nie jest zbyt często odwiedzane, a potrzebuję porady w tej chwili.
Czy w poniższym zdaniu powinny byc przecinki? Wydaje mi się, że nawet 2, ale mogę się mylić.

>>Członkowie fundacji oraz wolontariusze bez względu na charakter pracy działają zawsze
na rzecz podopiecznych.<<

Proszę o usuniecie wątku dopiero po odpowiedzi którejś mamy-polonistki.
Obserwuj wątek
    • aneta-skarpeta Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 11:21
      moim zdaniem, choc nie jestem polonistką, powinno być tak

Członkowie fundacji oraz wolontariusze, bez względu na charakter pracy, działają zawsze na rzecz podopiecznych.
      • jansen25 Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 11:51
        Aneto, dziękuję. Moim zdaniem właściwie postawiłaś przecinki. Też tak zrobiłam.
        A korekta je usunęła...
        • marzeka1 Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 11:59
          Można to "bez względu na charakter pracy" potraktować jako wtrącenie (wtedy lepiej byłoby oddzielenie myślnikami), ale to jest tylko jedno zdanie pojedyncze i przecinki nie muszą być, dlatego korekcie się nie dziwię, że usunęła. Też bym tak zrobiła.
          • aqua48 Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 12:04
            Autor ma prawo mieć swoje zdanie, i nie zgadzać się z korektą. Mnie uczono, że wtrącenia oddziela się przecinkami.
            • marzeka1 Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 12:10
              No bo tak to można potraktować- jako wtrącenie. Ale też czytając to zdanie, mamy po prostu jedno zdanie pojedyncze.
              • kiddy Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 13:29
                Tylko że to zdanie jest dwuznaczne.
                1. Członkowie fundacji oraz wolontariusze bez względu na charakter pracy działają zawsze
                na rzecz podopiecznych - to oznacza, że członkowie oraz wolontariusze bez względu na to, co robią i jaki rodzaj pracy wykonują (czy pracują z domu, czy np. na festynach, czy w fundacji, czy piszą, czy sortują paczki), zawsze działają na rzecz podopiecznych.
                2. Członkowie fundacji oraz wolontariusze, bez względu na charakter pracy, działają zawsze
                na rzecz podopiecznych - osłabia się "bez względu na charakter pracy", traktuje jak wtrącenie, dopowiedzenie. Wtedy zdanie można odczytać tak: jedni i drudzy, i członkowie, i wolontariusze, zawsze działają na rzecz podopiecznych itd.).
                Jest różnica?
                Trzeba się dowiedzieć, "co autor miał na myśli" smile
                • annajustyna Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 15:19
                  Ad. 2 - Myslniki, nie przecinki!
            • annajustyna Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 15:19
              Skoro wstawiasz przecinek przed "i" jak powyzej, to raczej nie czuj sie mocna w interpunkcji...Wtracenie w powyzszym przykladzie mozna oddzielic myslnikami (uzyska sie wtedy zaakcentowanie tej czesci frazy).
              • kiddy Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 15:44
                smile)))
                Annojustyno, to radzę zajrzeć do słownika ortograficznego i prześledzić, co się dzieje w przypadku zestawienia "i coś, i coś", "albo coś, albo coś", bądź coś, bądź coś".
                Przecinki także mogą wyodrębniać wtrącenia!
                • annajustyna Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 16:18
                  Odnioslam sie do konkretnego przypadku. Nie myl zasady ogolnej z wyjatkiem! Parafrazujac: Singularia non sunt extendenda!
              • kiddy Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 15:47
                Annojustyno, proszę: www.ekorekta24.pl/aktualnosci-jezykowe/6-interpunkcja/157-przed-ril-nie-stawia-sie-przecinka-czyli-mity-polskiej-interpunkcji
                • annajustyna Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 16:19
                  Jeszcze raz powtorze: Singularia non sunt extendenda!
                  Nie myl lacznika zdania rownorzednego z powtorzeniem spojnika...
                  • kiddy Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 19:53
                    Ale o co ci chodzi?
      • wies-baden Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 13:47
        Zgadzam się.
    • angazetka Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 12:21
      Jestem polonistką, redaktorką i fanką przecinków. I jako taka powiem, że przecinki w tym zdaniu być mogą, ale wcale nie muszą.
      • jansen25 Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 12:33
        Bardzo dziękuję wszystkim.
        Angezetko, również jestem fanką przecinków. Jeśli w tym zdaniu być mogą, ale wcale nie muszą, to niech pozostanie tak, jak postanowiła korekta.
        Nie odczuję bólu po tej amputacji, nie chciałam tylko wyjść na głąba, chociaż wątpliwość nie dotyczyła jakiejś niezwykle ważnej pracy.
    • stuletnia_stokrotka Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 12:33
      nie jestem polonistką ale w tym zdaniu nie postawiłabym żadnego przecinka
    • anika772 Re: Pyranie o przecinki 09.12.12, 13:29
      Ja bym nie postawiła nigdzie. Nie jestem fachowcem, przecinki stawiam "na wyczucie".
      Myślę że się ich nadużywa w języku polskim.
      • prywatyzacjaxxi Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 15:14
        Przecinki są tu zbędne. Zdanie jest zrozumiałe i jednoznaczne bez przecinków. Mam wrażenie, że ostatnio wszędzie nadużywa się przecinków wink.
        • annajustyna Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 15:23
          A wrecz stawia po angielsku - czyli np. po pierwszym wyrazie w zdaniu typu: "Niespodziewanie, Andrzej powrocil do domu", "Wspolczesnie, wolacza w jezyku polskim sie praktycznie nie stosuje". Kuleje tez zrozumienie konstrukcji zdaniowej typu 1a, 2, 1b etc...
    • m_incubo Re: Pyranie o przecinki 11.12.12, 20:03
      Nie ma takiej potrzeby, zdanie zarówno z przecinkami jak i bez będzie poprawne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka