12.12.12, 13:15
Czasami jestem swiadkiem przeprowadzki czy wyrzucania materacy gdy jest zbiorka duzych gratow,nieodmiennie ogarnia mnie odraza.Materace sa masakrycznie zasyfione,brudne,i ogolnie nie chcialabym sie na nich polozyc nawet jakby piec przescieradel na nie zalozono.I nie chodzi o plamy ktore ciezko zeprac i zostaja slady,tylko autentycznie brudne przez wielkie b.Co dwa miesiace piore poszycia od materacy,chyba,ze nastapi katastrofa typu nocne wymioty dziecia,to od razu.Czy ja jestem dziwna?bo mam wrazenie,ze nikt z wyrzucajacych tego nie robi?w mysl czego oczy nie widza...
Pierzecie?
Nie mam zadnych problemow dzis,nudzi mi sie,a ten temat mnie meczy jakoswink
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Materace 12.12.12, 13:20
      moze to takie materace co to sie im nie da zdjąć poszyć i wyprac?... u mnie np mozna, u dziecka niekoniecznie, chyba ze sie chce potem wypełnienie ręcznie wpychac na miejsce big_grin
      • edelstein Re: Materace 12.12.12, 13:33
        To jest myslwinkI wszyscy bez wyjatku takie maja?mi zawsze suwak kojarzyl sie z mozliwoscia wyprania,a nie ozdoba.Fakt,troche roboty z tym zasuwaniem jest,szczegolnie jak materac ciezkiwink

“ taaa szukaj w pewnym wieku faceta nie z odzysku, bez zobowiazan i dzieci. Natrafic mozesz tylko na ultradziwaczne resztki nie nadajace sie na zwiazek bo maja nawyki starokawalerskie i wiecznie marza o krzyzowce Claudii Schiffer z Matka Boska, tuziez sa to geje “by princesswhitewolf
        • bbkk Re: Materace 12.12.12, 13:51
          nie zawsze suwak świadczy o możliwości zdejmowania pokrowca do prania
          • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:02
            A o czym ma swiadczyc? Pierwszy materac syna, nie mial sciaganych pokrowcow, dlatego pozyczalam maszyne pioraca co 3-4 miesiace.
            • edelstein Re: Materace 12.12.12, 14:13
              O tym,ze jak sie nie da wyprac to sie nie pierze.Ile srednio sie uzywa materaca,10lat?10lat syfuwink
              • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:18
                Mnie juz po tych trzech miesiacach nosi. Kanape tez piore co 3-4 miesiace, mam jobla na tym punkcie.
                • edelstein Re: Materace 12.12.12, 14:43
                  Teraz juz wiem,vi od materacy tez wierza,ze nic przez przescietadla nie przecieka.Ciekawe jak czesto przescieradla zmieniaja i jak,ze plam nie widza?
                  • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:53
                    No ja akurat plam na materacach nie mam, ale wiem co w nich siedzi...
    • aga90210 Re: Materace 12.12.12, 14:11
      Nie piorę, nie mam oddzielnego materaca na łózku. Nigdy nie mialam, nie mialam tez materacy w domu, nikt łóżek nie prał. Łozka się co najwyżej trzepało. Ale też plam/brudu nie pamiętam- na noc na łozko kładzie sie przecież przescieradło, a w dzien narzutkę.
      • edelstein Re: Materace 12.12.12, 14:18
        Przescietadlo wiadomo nie od dzis swietnie zatrzymuje wymiociny,mocz,krew miesieczna itd.nic a nic nie przelatuje.Tapicerek tez nie czyscisz?
        • aga90210 Re: Materace 12.12.12, 14:21
          Ja nie mam dzieci, a sama nie zostawiam wymiocin, moczu ani krwi miesięcznej. Nie mam samochodu więc tapicerki tez nie czyszczę.
          • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:28
            I sie nie pocisz, a przescieradlo i narzuta chronia przed brudem...
            • aga90210 Re: Materace 12.12.12, 14:32
              No chronią, jeśli ciebie nie chronią to albo masz kiepskie przescieradła albo chodzisz do łózka brudna. Pewnie macie racje co do kurzu i roztoczy, ale brudu jako takiego (jakichkolwiek widocznych plam, zmiany koloru itp.) nie ma.
              • edelstein Re: Materace 12.12.12, 14:41
                Czlowiek produkuje sporo wydzielin plus martwy naskorek,wlosy,sama rozkosztongue_out kiedys modne byly poszycia ciemne lub w maziaje wlasnie ze wzgledu na to,ze plamy nie byly tak widoczne.Gdyby faktycznie nigdy nic to po kiego istnieja tapicerzy?
                • caroninka Re: Materace 13.12.12, 11:21
                  Ogladalismy dzisiaj kanapy (juz sie nie moge doczekac na lato i jej zakup), myslac o tym watku, co kanape, sprawdzalam jej opis. Producenci sobie chyba tak dla picu wypisuja, jak je prac i pielegnowac, skoro to dla niekotrych takie dziwne
              • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:47
                Spisz na ceracie? Wlosy i naskorek maja gdzies jakosc przescieradla, przechodza przez kazde. Klade sie spac umyta i myje sie tez rano, inaczej czulabym sie wymieta.
          • edelstein Re: Materace 12.12.12, 14:37
            Tapicer meblowy to nie znana ci osoba?tongue_outwowbig_grin nie pocisz sie,nie masz okresu,nie uprawiasz seksu,skoro materacy nie masz,to podejrzewam wersalke albo kanape i nigdy nic ci sie na nia nie wylalo,wycieklo,zaden kurz i brud nie osiadl.Wow!
            • aga90210 Re: Materace 12.12.12, 14:40
              No taka sprytna jestem, że nigdy mi się nic nie wylało ani nie wyciekło.
              • edelstein Re: Materace 12.12.12, 14:46
                Perfekcyjnabig_grin jeszcze dodaj,ze na kanapie nikt ci nigdy nie usiadl w spodniach w ktorych wycieral tylek o siedzenia w srodkach komunikacji i dzieci zadnych w gosciach nie masz?wink
                • aga90210 Re: Materace 12.12.12, 14:49
                  > Perfekcyjnabig_grin jeszcze dodaj,ze na kanapie nikt ci nigdy nie usiadl w spodniach
                  > w ktorych wycieral tylek o siedzenia w srodkach komunikacji

usiadł- dlatego mam narzutę na kanapie

>i dzieci zadnych w
                  > gosciach nie masz?wink

nie mam
                  • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:56
                    Ja nie po to wybieralam swoja kanape, by ja narzutami zakrywac.
              • baltycki Re: Materace 16.02.15, 12:42
                > No taka sprytna jestem, że nigdy mi się nic nie wylało ani nie wyciekło.
                Nawet wino spijane z Twego pepuszka?
                (nie polecam czerwonego, zostawia nieciekawe plamy)
      • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:23
        To jakis zart? A jak sie wytrzepuje plamy czy roztocza? U mnie w domu zawsze sie pralo kanapy i lozka. Nie wyobrazam sobie spania na syfie.
        • aga90210 Re: Materace 12.12.12, 14:27
          A u mnie nie. Plam nie było, a roztocza jakoś nikogo nie zabiły (wszedzie są). Teraz jak o tym myslę to rzeczywiście fajnie byłoby czasem uprac łózko aby było swieższe, ale w maciupkiej miejscowosci z której pochodzę nikt o takich urzadzeniach pewnie nawet nie słyszał. A wypozyczalni maszyn piorących nie ma.
          • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:30
            Wystarczy odkurzacz pioracy. Nie mam takiego, bo mi prosciej maszyne wypozyczyc, ale nie powiem, korci mne zakup.
            • edelstein Re: Materace 12.12.12, 14:48
              Ja odwalam poki co recznie,ale do prania recznego tylko kanapa,reszta sciagalna.
              • caroninka Re: Materace 12.12.12, 14:52
                Kanape pralam recznie zanim pojawil sie syn i zaczal przemieszac. Przy produkcji plam w jego wydaniu, mam marne moce wink
                • edelstein Re: Materace 12.12.12, 15:05
                  Ja kupilam nowa,jak dziecko mi zmadrzalowinkczekam az wyrosnie z fazy robienia wypadkow autkami z polka pod tv i wtedy zmieniewink
                  • caroninka Re: Materace 12.12.12, 15:59
                    Tez mamy takie plany, ale narazie mamy problem z malowaniem po wszystkim...
        • aniorek Re: Materace 12.12.12, 15:10
          caroninka napisała:

> To jakis zart? A jak sie wytrzepuje plamy czy roztocza? U mnie w domu zawsze si
          > e pralo kanapy i lozka. Nie wyobrazam sobie spania na syfie.

dziewczyno, na tobie siedzi w tej chwili jakis milion roznych robali niewidocznych dla oka. pranie materaca niewiele tu pomoze.
          • caroninka Re: Materace 12.12.12, 16:01
            Rozumiem, ze poscieli nie przebierasz i ciuchow nie pierzesz, skoro juz na Tobie te miliony siedza, to po co zapraszac nowe, jak sie kocha co sie juz ma.
    • princy-mincy Re: Materace 16.02.14, 20:13
      My pod prześcieradłem mamy jeszcze podkład ochronny, ktory regularnie pierzemy.
      Oprócz tego raz na jakis czas materac tez jest czyszczony.
    • paul_ina Re: Materace 16.02.14, 20:21
      Nie jesteś dziwna, ja też piorę co miesiąc, a małżeński materac mam 180 na 200.
      • bei Re: Materace 16.02.14, 20:31
        Piorę raz kiedy, tak do odświeżenia , pokrowce zazwyczaj mam na zmianę, czasami używamy mat- nakładek na materac, te prane są razem ze zmianą przescieradła.
        Widziałam kiedys materacyk z dziecięcego łóżeczka- JEJKU- łózeczko użytkowało już drugie dziecko a pokrowiec materaca nigdy nie byl prany. Dziecko spało na nim bez prześcieradła - błłłłlłeeeeee.
    • kota_marcowa Re: Materace 16.02.14, 20:42
      Ja w pierwszej chwili pomyślałam, że sama nie piorę materaca i że przesadzacie.
      Ale potem uświadomiłam sobie, że nie kładę prześcieradła bezpośrednio na materac, tylko pod prześcieradłem mam jeszcze podkład/ochraniacz, który piorę i prześcieradło faktycznie nie leży bezpośrednio na materacu. I właśnie robię tak dlatego żeby nie ufajdać materaca wink
    • joanna51 Re: Materace 16.02.14, 21:44
      Mnie tez sie chwilowo nudzi, ale zaraz ide spac. Musze tez napisac, ze tez mam problem, gdy otwieram klatke a tam pod nogami brudny materac lub rozpadajaca sie szafka. Niby jest obowiazek aby meble wywozic w okreslone miejsca, ale malo kogo czystosc wlasnego podworka interesuje. Najlepiej podrzucic sasiadowi pod samochod i zapomniec o materacu jaby nigdy nie byl w naszym uzywaniu. Niech sasiad tlumaczy sie z kukulczego jaja.
      Ot wychowanie z domu. No bo co to moze byc?
      Joanna
    • boo-boo Re: Materace 17.02.14, 07:35
      Ja w ogóle nie wiem co trzeba robić, żeby materac do takiego stanu doprowadzić- no nie wiem może użytkować minimum ze 20 lat...... ja na swoich mam tzw "ochraniacze na materac"- piorę wtedy jak zmieniam pościel. Materace nadal jak nowe wyglądają.
      Ale masz rację- jak widzę niektóre materace powystawiane przed domami to nie wiem gdzie oczami uciekać...
    • eliszka25 Re: Materace 17.02.14, 13:50
      nie wszystkie materace maja zdejmowane pokrowce. poprzedni taki mielismy, ale szybko sie "wysluzyl", bo kiepski byl. teraz mamy gruby i nieziemsko ciezki materac. wprawdzie tez mozna zdjac pokrowiec, ale jak byk stoi na nim, zeby nie prac. odswiezam am wiec co jakis czas febreeze i sciagam odkurzaczem. przescieradla nie klade jednak bezposrednio na materac, tylko na materacu lezy ochraniacz, a przescieradlo dopiero na tym. ochraniacz piore przy zmianie poscieli.

materace chlopakow maja pokrowce, ktore mozna prac i tez je piore co jakis czas. nie jakos regularnie, bo tez zadnemu nie klade przescieradla bezposrednio na materac, tylko kazdy ma na materacu ochraniacz i dopiero na tym przescieradlo. regularnie piore ochraniacze ze wszystkich lozek.

nie tak dawno chowalismy do piwnicy lozeczko po chlopakach (mlodszy do niedawna w nim spal, bo mozna z niego zrobic tapczanik). materac po dwojce dzieci wygladal niemalze jak nowy, tylko z bliska bylo widac, ze pokrowiec byl juz prany. nie wyobrazam sobie spac na takim syfie, jaki czasem widuje.
    • iwopol24 Re: Materace 16.02.15, 12:36
      PO to są pokrowce na materace, aby materac ochraniały, a w razie zabrudzenia można je wyprać. Po pewnym czasie pokrowiec przecież można wymienić, kiedy okaże się, ze niektórych zabrudzeń nie można już wyczyścić.
      Najlepiej kupować materac już z pokrowcem, choć aktualnie większość już jest w takowe wyposażona. Można osobno także dokupić drugi pokrowiec.

Jeżeli ktoś szuka solidnych materacy, polecam nasze

https://iwopol24.pl/images/LONDONstr.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka