asikol 16.12.12, 16:13 Mojemu M na Święta zachciało sie tataru a ja nigdy nie robiłam ani tego nie jadłam. Macie może jakiś sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inez21 Re: Tatar jak zrobić 16.12.12, 16:21 Kupić polędwicę wołową(może być tez inna wołowina ewentualnie) zmielić, dodać dużo pieprzu,soli,trochę maggi i olej. Wymieszać ułozyć ładnie na talerzu dookoła obłożyć pokrojoną cebulką i ogórkiem kiszonym. Niektórzy dodają jeszcze surowe jajko ale ja jestem przeciwnikiem surowych jaj Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 21:37 Z jajka tylko żółtko jak już. Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Tatar jak zrobić 16.12.12, 16:22 Mięso wołowe takie na zrazy, bez żyłek zmielić w maszynce, dodać sól, pieprz mielony, sok z cytryny, olej i solidnie wymieszać. Posiekać drobniutko cebulkę. Uformować z mięsa kulę, położyć na talerzyku i lekko spłaszczyć, na wierzchu zrobić wgłebienie, do którego wkładamy surowe żółtko, a cebulkę formujemy w wianuszek dookoła kulki. Ja robię tak, a niektórzy dodają jeszcze siekane grzybki w occie lub korniszony, moja tesciowa dodaje musztardę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 21:45 Najlepszy tatar jest z koniny, więc jak mężu chcesz dogodzić, to pędź do rzeźnika, żeby ci ładny kawałek koniny wybrał i resztę zrób, jak dziewczyny radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 22:41 odrobina wody dodana do mięsa nie zawadzi Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 22:48 Mieso drobniutko posiekac,nie mielic. Sol,pieprz, maggi, olej,musztarda,wokól miesa posiekane korniszony, marynowane grzybki,cebulka,żóltko w zagłebieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 22:53 Nie słuchaj tych niezbyt mądrych rad i nie kupuj zwykłej wołowiny. Kup specjalne, już zmielone mięso na tatara. Takie mięso jest dodatkowo badane. Kiedyś, gdy moja mama miała praktyki w rzeźni, mięso na tatara musiało przejść obowiązkowo przez trzy stanowiska weterynaryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 22:54 no nareszcie! chociaż jedna dobra odpowiedź. mięso na tatara się sieka! a nie mieli... a do niego nie dodajemy żadnego maggi, bo to chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 23:50 bombastycznie napisała: > no nareszcie! chociaż jedna dobra odpowiedź. > > mięso na tatara się sieka! a nie mieli... > > a do niego nie dodajemy żadnego maggi, bo to chemia. Nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Tatar jak zrobić 17.12.12, 22:59 na tatara bierze sie poledwice wołową i nie przepuszcza sie przez maszynke, tylko sieka nozem. Troche soli, pieprzu, zółtko (na wierzch), kapary, pietruszka naciowa, szalotka, oliwa z oliwek, musztarda i już Ty, jako cięzarna, niestety musisz sie obejśc smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Mięso na tatar w zasadzie powinno się siekać 17.12.12, 23:11 a nie mielić. Dobrze jest też dodać wody. Oczywiście żadnej maggi, a sól gruboziarnistą, posiekaną cebulkę, pieprz, żółtko i to tak naprawdę jest podstawa tatara. Można też dodać ogórka marynowanego, grzybki, kapary, anchois - wszystko razem, albo do wyboru. Można go też doprawić dobrą musztardą. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Mięso na tatar w zasadzie powinno się siekać 18.12.12, 09:29 Ciut maggi daje jednak inne doznania smakowe,serio to zbrodnia kulinarna? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Mięso na tatar w zasadzie powinno się siekać 18.12.12, 11:00 Zbrodnia nie, pewnie po prostu rzecz smaku Ja z zasady unikam zarówno maggi, jak i wegety Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Mięso na tatar w zasadzie powinno się siekać 18.12.12, 12:22 lola211 napisała: > Ciut maggi daje jednak inne doznania smakowe,serio to zbrodnia kulinarna? nie zbrodnia a uzależnienie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Mięso na tatar w zasadzie powinno się siekać 18.12.12, 12:24 Ale jakie przyjemne!! Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: na wigilię ale że? :) 18.12.12, 11:02 Napisała przecież, że na święta. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Tatar jak zrobić 18.12.12, 12:00 Jestem wielkim miłosnikiem tatara. Zamawiam go zawsze przy kazdej okazji jak knajpa oczywiście wzbudza zaufanie i tak najlepszego tatara w wlkp jadłem w : 1. Bezapelacyjnie resteuracja Gryszczeniówka 2. Motel 2000 w Stęszewie. 1. Tatara robi sie z poledwicy wołowej. Li jedynie. nie ze zrazowej nie z jakijś wołowiny nie z jakiejś mielonki!!! 2. Mieso na tatara sie SIEKA!!! Ale, ok kto próbował robic tatara ten wie ile czasu i siły potrzeba do posiekania kilku porcji tatara. Jak ktoś nie ma dobrego tasaka to łapki opadną a nadgarstki pobolą jeszcze po Nowym Roku. Mozna mielić na drobnym sitku dwa trzy razy. 3. Do miesa dodaje sie wodę inaczej wyjdzie z tego coś niezbyt ciekawego przypominającego w konsystencji pomielona podeszwę. I nawet dokładne długie wyrabianie go nie uratuje. 4. Tatara się nie przyprawia. Do tatara podaje się przyprawy i kazdy doprawia go sobie indywidualnie wg uznania. 5. Tatar zawsze jest podawany z żółtkiem na wierzchu. A wariantów przyprawiania jest tyle ilu jest amatorów tatara. Podstawowe które wystepują zawsze to: - sól, pieprz, oliwa, drobno posiekana cebula i drobno posiekane ogórki kiszone Rzadziej ale też spotkałem dość często: - musztarda, korniszony posiekane grzybki w occie, maggi Zdarzały się też: - kapary, karczochy, jakieś blizej niokreslone pikle, drobno siekany czosnek, oliwki czarne lub zielone Totalnym nieporozumieniem sa dla mnie - kiełki, anchois, zielska, seler naciowy... Osobiscie ja zawsze doprawiam: -sól pieprz oliwa, cebulka (nie szalotka) ogórek kiszony maggi.. Tak maggi.. To jedyne danie gdzie tę przyprawę toleruję. Ba nawet uważam że tatar z maggi jest najlepszy. Nie z zadnym sosem sojowym, tylko własnie z maggi. Ktoś mi kiedyś tak polecił i mimo wielkich oporów spróbowałem i niestety musiałem przyznac że maggi do tatara jak dla mnie jest niezbedna. Czasem dodaje siekane prawdziwki w occie. Wszystko przed samym spozyciem przyprawiam 50g zmrozonej wyborowej, później doprawiam wyborową w trakcie jedzenia "do smaku" )) Odpowiedz Link Zgłoś