04.01.13, 21:18
Witam po dłuuugiej przerwie. Dużo się u mnie działo w zeszłym roku i to same niedobre rzeczy więc się nie pojawiałam na forum - straciłam pracę, potem pracowałam tylko z domu, teraz znowu idę do pracy w pełnym wymiarze - trzymajcie kciuki smile Potem pojawił się kryzys małżeński (po 13. latach związku - czy to ta pechowa 13?) Na szczęście chyba juz wszystkie problemy przezwyciezone, dzieci pięknie rosną tylko... mój starszy synek (skończone 10 lat) ma problem z zwężonym napletkiem tzw. stulejką. W połowie stycznia okaże się czy konieczny będzie zabieg bo maść poszerzyła napletek ale nadal nie schodzi do końca. A więc czy miałyście taki problem z synkiem, jak wyglada taka operacja, gdzie w stolicy najlepiej ją wykonać bo wolę przygotować się na gorszą opcję. Syn bardzo to przeżywa choć pocieszam go, że to drobny zabieg, ale pelna narkoza niestety. Będę wdzięczna za wasze opinie i porady.
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: Stulejka 04.01.13, 21:24
      Mój w wieku trzech lat miał podcinany napletek.
      Najlepszym chirurgiem od tego typu spraw jest doktor Bejm ze szpitala MSWiA- babka jest świetna a co najważniejsze przez cały tydzień po sama ściąga i robi higienę trochę to męczące ( codzienne wizyty) ale warto.
    • kol.3 Re: Stulejka 05.01.13, 08:07
      Mój syn miał zabagnioną sprawę w niemowlęctwie przez chirurga, który zerwał mu napletek. Później zabieg był robiony najpierw w Łodzi gdzie trafiliśmy na chirurga idiotę, który sobie nie poradził ze zrostami (bo z powodu tej wczesnej interwencji chirurgicznej wdały się zrosty), a potem już bez eksperymentowania udaliśmy się do prof. Perdzynskiego w Warszawie, który sprawę załatwił do końca.
      W sumie zabieg robi się pod znieczuleniem miejscowym, wg mojego syna jest mało bolesny. Nie ma nic gorszego dla takiego małego faceta od hodowania stulejki - i psychicznie i zdrowotnie.
      • kol.3 Re: Stulejka 05.01.13, 08:09
        Idź do urologa raczej niż do chirurga.
    • lolinka2 Re: Stulejka 05.01.13, 08:28
      dr Piotr Gastoł, chirurg-urolog dziecięcy. Dla mnie w kwestii i chir. dziec. i urol. dziec. największy autorytet.
      CZD lub Lux Med.
      • mama-tyma Re: Stulejka 05.01.13, 09:50
        dr Gastoł ma opinie chyba najlepszego urologa dziecięcego, więc jeśli masz taką możliwość radzę się wybrać do niego i polecam słynny na dziecięcych forach jego wykład o stulejkach www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553
        • bergamotka77 Re: Stulejka 05.01.13, 19:35
          Bardzo dziękuję - zgłoszę się do dra Gastoła gdy tylko dostaniemy skierowanie na zabieg. Kiedys mieliśmy abonament w LIM/Lux-medzie teraz w Medicoverze ale najwyżej pójdziemy do niego prywatnie. Chodziło mi o kogoś sprawdzonego bo dla małego faceta to najważniejsza sprawa by nie mieć dyskomfortu zw. z penisem. Zwłaszcza gdy jest u progu dojrzewania płciowego. Dzięki!
    • nabakier Re: Stulejka 05.01.13, 19:43
      Obaj moi mają, a właściwie mieli, bo starszemu już się wyrównało (dorosły jest), ale niedawno, gdzieś tako w okolicach 16 roku życia, a młodszy (lat 14) ma nadal.
      Lekarze radzili różnie- jedni ciąć inni-czekać. Ze starszym poczekaliśmy, i się samo rozwiązało, z młodszym poczekamy. Nie ma stanów zapalnych itd. Nie ma co ingerować, na to będzie jeszcze ewentualnie czas. A blizny po ingerencji może usunąć tylko operacja plastyczna, a i to jest ryzykowne.
    • mynia_pynia Re: Stulejka 05.01.13, 19:47
      Ponoć trzeba trochę stosować maść sterydową żeby stulejka ustąpiła a ponadto trzeba trochę poćwiczyć wink.
      • iwona_woz Re: Stulejka 06.01.13, 20:20
        Dr Gastol lub Perdzynski
    • chipsi Re: Stulejka 07.01.13, 12:50
      To ja może od strony "juz po". Znajomy , który został obrzezany jako dziecko - z powodu stulejki właśnie - żyje, ma się dobrze i sobie chwali wink
      Inny miał problemy, na zabieg się nie zdecydował. Z wiekiem "się wyrobiło" ale bywa że czasem narzeka.
      Jeszcze inny zdecydował się na zabieg jako dorosły już chłop. Zadowolony ale z tego co opisywał to dobrze że dzieciom dają narkozę - on dostał 3 zastrzyki znieczulające, bardzo bardzo bolesne.
      • kol.3 Re: Stulejka 07.01.13, 18:31
        Nie każde usuniecie stulejki jest obrzeżaniem. Typowy zabieg stulejki polega tylko na rozcięciu ciasnego napletka.
        pl.wikipedia.org/wiki/Obrzezanie

• chipsi Re: Stulejka 08.01.13, 09:03
          Wiem że nie każde smile A rodzajów tych zabiegów też jest kilka. Znajomi lekarze nie są zwolennikami częściowej plastyki chociaż mężczyźni nie lubią się rozstawać z tak ważną dla nich częścią ciała i wybierają mniej radykalne, hm, cięcia.
    • madziulec Centrum Informacji o Stulejce 07.01.13, 18:39
      www.stulejka.com/
      To po pierwsze.
      Po drugie nieodklejający sie napletek nei jest stulejka (na boga miłe panie, po co klikacie w link do wykładu?).
      • kol.3 Re: Centrum Informacji o Stulejce 07.01.13, 19:23
        No właśnie kliknijcie sobie w zakładkę Doświadczenia po lewej stronie i poczytajcie relacje młodych panów, którzy stulejkę przeżyli. Cudne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka