krejzimama 12.01.13, 09:35 Czy nie byłoby uczciwe gdyby przeciwnicy WOŚP przy przyjeciu do szpitala ich lub ich dzieci podpisywali oświadczenie iż nie życzą sobie leczenia przy pomocy sprzętu zakupionego przez WOŚP. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 09:40 chyba niewykonalne, przynajmniej w przypadku noworodków, wszystkie mają robione badanie słuchu Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 09:42 Ja to myśle, że te noworodki sa pod przykrywka tych badan czipowane. Wiadomo na czyjej smyczy trzymany jest Owsiak. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 09:46 A mnie się marzy Wielka Orkiestra dla zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 09:47 To by się dopiero prawactwo zapluło. Zwierzeta traktujmy dobrze przez cały i to wystrczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:04 klubgogo napisała: > A mnie się marzy Wielka Orkiestra dla zwierząt. Też o tym myślałam, może Owsiak wpadnie na taki pomysł. ..... Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:04 Chyba by Owsiaka powiesili. Już dawno temu, chyba na "Społeczeństwie" była dyskusja o odpisach 1%. Jedna z internautek zrobiła ze mnie morderczynię dzieci, bo przeczyłam te nieszczęsne 1% na pomoc zwierzętom, a nie chorym dzieciom. Biedna, pewnie nie spała przez całą noc z powodu mojego braku człowieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:07 Dokładnie tak niech każdy przeciwnik się określa przy wejściu - moje dziecko nie może korzystać z respiratora od Owsiaka ... Odpowiedz Link Zgłoś
stuletnia_stokrotka Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:15 panidemonka napisała: > Już dawno temu, chyba na "Społeczeństwie" była dyskusja o odpisach 1%. > Jedna z internautek zrobiła ze mnie morderczynię dzieci, bo przeczyłam te niesz > częsne 1% na pomoc zwierzętom, a nie chorym dzieciom. kiedyś tu na ematce była podobna dyskusja.napisałam wtedy,że 1% oddaję zwierzakom-osłuchałam się jak świnia grzmotów-jaka to nieczuła,głupia i beznadziejna jestem Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:17 No to sama widzisz, co mogłoby się stać z Owsiakiem Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:45 Bardzo dobrze, że przekazujecie pieniądze na zwierzęta. Jak przyjdzie co do czego to na dzieci zostaną wykopane spod ziemi na zwierzęta niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:28 krejzimama napisał: > Czy nie byłoby uczciwe gdyby przeciwnicy WOŚP przy przyjeciu do szpitala ich lub ich > dzieci podpisywali oświadczenie iż nie życzą sobie leczenia przy pomocy sprzętu > zakupionego przez WOŚP. Darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:31 Za to po człowieku udostępniającym konia można jeździć jak po nomen omen "łysej kobyle'. Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:36 Powiem tak.... nie podoba mi się że Owsiak układa się z władzą, i nie to żebym cos miała do obecnej władzy, poprostu źle mi to wygląda, mimo że rozumiem że wszyscy mają w tym interes. Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:48 Wogóle to słyszałam dobrą plotkę , w bazie Ghazni w Afganistanie tez gra orkiestra problem w tym że coś sie "obsra...ło" i żołnierze w tym miesiącu wyjątkowo dostaną zaliczkę pod koniec mca , więc są bez kasy prawie nikt nie ma pieniedzy przy tyłku, wyglada na to że zbiórka raczej będzie fasadowa Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:59 panidemonka napisała: > Za to po człowieku udostępniającym konia można jeździć jak po nomen omen "łysej > kobyle'. "Udostępnia" konia, afirmując jednocześnie przekazywanie chorych koni do rzeźni, ale nie można go krytykować, bo ma status świętej krowy i jest w układzie towarzysko-politycznym z prezydętem - razem tworzą fajną Polskę fajnych ludzi. Stare konie nie są "fajne". Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 11:13 możesz wyjaśnić w JAKI sposób afirmuje?? Masz na myśli te dwa zdania o eutanazji? Kochana to co się dzieje w tym kraju systemowo to jest nie eutanazja ale zabijanie chorych ludzi, i to nie tylko starych. Owsiak nazwał rzecz po imieniu i dlatego go chcą zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 11:15 Lepiej niech nie robi nic, mi to rybka. Ostatecznie po co komu konie, czyt. respiratory dla maluchów od WOŚP. Bez WOŚP na pewno byłoby tych "koni" więcej. "Rzeźnia" dla "starych koni" to sprawa dyskusyjna/światopoglądowa/dotycząca etyki, nie martw się na pewno nie przejdzie. Przypominam, ze jazda po "łysej kobyle" zaczęła się zaraz po udostępnieniu "koni", a przed "rzeźnią". Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 18:27 > Stare konie nie są "fajne". i dlatego zbiera dla nich pieniądze w tym roku? Brakuje w tym myśleniu logiki... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 10:50 To by było uczciwe, gdyby w szpitalu stał taki np. respirator kupiony za pieniądze podatników i obok drugi - od Orkiestry. Wtedy można by podpisywać oświadczenia, że nie chce się korzystać ze sprzętu, który inni sfinansowali. Ale w sytuacji, gdy taki np. respirator kupowany jest szpitalowi przez Orkiestrę, to szpital ze swoich pieniędzy drugiego respiratora już nie kupi, więc można korzystać tylko z tego, który jest. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 11:08 Czyli można spokojnie korzystać ze sprzętu kupionego przez antychrysta i można jednocześnie go obrażać i opluwać. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 11:17 Podatnicy za bardzo nie lubią się dzielić swoimi pieniędzmi. Nie chcą, by odbierać im zbyt dużo - na tyle, żeby wystarczyło na takie "fanaberie". Nie lubią, gdy im się "odbiera" na rzeczy, które ich nie dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 11:21 mondovi napisała: > Podatnicy za bardzo nie lubią się dzielić swoimi pieniędzmi. Nie chcą, by odbie > rać im zbyt dużo - na tyle, żeby wystarczyło na takie "fanaberie". Nie lubią, g > dy im się "odbiera" na rzeczy, które ich nie dotyczą. W dodatku nie mają żadnej gwarancji, że z tych pieniędzy były zakupione te "darowane konie". Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 11:20 Ale gdyby Owsiak tego respiratora nie kupil, to by w szpitalu nie było zadnego- zatem dla przeciwnikow WOSP byłaby to identyczna sytuacja.Moj wczesniak nie zyje wlasnie dlatego m.in., ze kilkanascie lat temu w szpitalach nie było sprzetu do ratowania takich dzieci-teraz jest -sfinansowany przez WOSP wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 11:39 Moje dziecko również nie żyje (także) z tego powodu. Aaa.. i nadal jestem za eutanazją (to, gdyby jaka katoliczka chciała na mnie splunąć-niech ma). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 15:52 A nie zauważyłaś, że Owsiak dlatego kupuje sprzęt dlatego, że szpitali na niego nie stać? A nie szpitale mają w d... doposażanie IOM'ów w aparatury ratujące życie, bo mają chrapkę na darmówkę od WOŚP? Nie ma WOŚP - nie ma sprzętu. Nie podoba się Owsiak i jego pomoc- nie korzystaj. A że nie ma innego restiratora...? Cóż, niech rodzina siedzi 24/7 i osobiście dmucha w rurkę... > To by było uczciwe, gdyby w szpitalu stał taki np. respirator kupiony za pienią > dze podatników i obok drugi - od Orkiestry. A ja bym chciała, żeby stało 10 respiratorów szpitalnych i ani jednego od WOŚP. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 15:24 Mi trochę przeszkadzało, że zbiórki są tylko na dzieci, tak jakby cierpienie dorosłych nie było ważne. Podoba mi się że w tym roku część pieniędzy będzie wydana na geriatrię, chętniej wrzucę coś do puszki kwestujących. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 15:55 OMG A dlaczego tylko na dzieci? A czemu nie na dorosłych? A czemu nie ma rolników? A czemu nie na zwierzęta? A czemu nie na ochronę przyyrody? A czemu nie na wioski dziecięce? A czemu nie na domy samotnej matki? A czemu nie na noclegownie dla bezdomnych? Przecież wszyscy oni są równie ważni! Ludzie, ogarnijcie się. Lisku- chcesz zbiórki geriatrycznej? Żaden problem- zorganizuj, skrzyknij ludzi, zbierz 10 milionów, przekaż na hospicja i odpowiadaj potem ludziom, czemu nie zbierasz na ochronę lisów przed trutkami... Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 17:05 Nie muszę tego robić bo w tym roku WOŚP mnie wyręczy - to oni przekażą część kasy na starsze osoby. Owsiak specjalizuje się w sprzęcie medycznym noworodków ale cieszy mnie że zauważył potrzeby innych. Mam wrażenie że w Polsce zbiera się tylko na dzieci i zwierzęta. Nie rozumiem o co się żołądkujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 17:20 Mam wrażenie że w Polsce zbiera się > tylko na dzieci i zwierzęta. Nie. Ale fakt faktem- na to zbiera się najłatwiej a przynajmniej tak się utarło i tak mówią ci, którzy nie mają pomysłu jak zebrać na swój cel Ale zbiera się też na narkomanów, bezdomnych, samotne matki, szkoły w Rwandzie itp., itd. Zebrać kasę na naukowe badania hydrologiczne np.- to dopiero wyzwanie Ciekawi mnie bardzo jak wyjdzie Owsiakowi w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 18:08 a to już chyba zależy tylko od nas samych Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 10:30 Nie tylko...mówić o nas będzie równie dużo Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 10:43 o właśnie a czemu nie na świątynie bożej coś tam albo na kolejny kościół albo dom parafialny albo inny licheń mam w dupie przeciwników, zawsze tacy się znajdą - w domyśle jaki ten Owsiak zły, bo nie katolik/nie zbiera na wspieranie chrześcijaństwa w krajach trzeciego świata/nie zbiera na mrówki i inne glony/nie zbiera tylko kasy dla wyznawców końca świata w 2049 mam dosłownie obok siebie - tam gdzie mieszkam takich przeciwników - co się nasłuchałam na temat WOŚP przez ostatnie kilkanaście lat, to moje - ale takich bzdur to wierzcie mi, nie słyszałam/czytałam jeszcze w necie... Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 18:22 Szkoda, że Owsiak oprócz działalności charytatywnej angażuje się ideologicznie i politycznie. Mógłby brać przykład z Ochojskiej, Dymnej i wielu innych cichych dobroczyńców. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 18:53 możesz napisać w jaki sposób on się angażuje ideologicznie?? Bo jakoś nie umiem skumać. A że robi szum? Taka konwencja, z definicji akcja była dla młodych a tych smęceniem nie skusisz. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 19:09 Cisi darczyńcy są super, ale Owsiak z powodu hałasu, jaki zrobił wokół Orkiestry zbiera zdaje się znacznie wyższe sumy. Poza tym Owsiak trafił genialnie do bardzo młodych ludzi, którzy raczej nie angażowali się w tego typu akcje charytatywne. To właśnie młodzież była i jest największą grupą wśród ludzi angażujących się w organizację akcji. Dziś pomoc ze strony WOŚP jest dla nas oczywista jak to, że słońce wzejdzie, ale nigdy nie zapomnę swojego osłupienia, kiedy po powrocie od koleżanki z Niemiec dowiedziałam się, ze podczas pierwszego finału orkiestra zebrała 1,6 miliona złotych (na stare 16 miliardów). To było coś nie do uwierzenia. A co roku rekordy są bite. Nie rusza mnie to, ze jakiś procent jest przeznaczany na utrzymanie fundacji. Tam pracuje mnóstwo ludzi, dla nich jest to praca, a nie wolontariat. Nie rusza mnie, że Owsiak organizuje także Przystanek Woodstock, zwłaszcza, że ostatnie edycje są czymś znacznie więcej, niż tylko festiwalem muzycznym. Nie rozumiem w ogóle za co można potępiać Owsiaka, nawet jeśli ma parcie na szkło i promuje się poprzez tę działalność i nawet jeśli się z tego utrzymuje i dobrze żyje - nie mam o to pretensji. Daleko więcej korzyści odnieśliśmy wszyscy dzięki jego parciu na szkło, niż szkody. I tego sie będę trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 21:30 Co roku mamy tutaj tą dyskusję i co roku zdania są podzielone. Ja jestem w grupie ludzi, którzy mają dzieci/dziecko ratowane za pomocą sprzętu od WOŚP i dlatego zbiórkę wspomagam i wspomagać będę. Zwisa mi z kim się Owsiak przyjaźni, na kogo głosuje, przy kim się lansuje i ile metrów ma jego chata. Jak dla mnie może wszystko, byleby robił to co robi. Są też ludzie, którzy go z gruntu nie trawią i nie popierają ani jednej jego inicjatywy - też im wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 12.01.13, 21:42 mam nieodparte odczucie że to inni sie przy Owsiaku lansują a nie on przy tych innych. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 00:07 Ty i ja możemy tak myśleć a jak ktoś jest na "nie" to mu skomentuje i wytknie numer buta. Mi to zwisa, ja mu życzę bogactwa oraz dóbr wszelakich bo ja wiem, co mu (jego inicjatywie) zawdzięczam. I zostało mi to wprost powiedziane - "Pani Syn by nie żył, tydzień temu ten sprzęt przyjechał, z WOŚP". Tyle mi starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 10:14 Mnie tez zwisa ile on "ma"Ale chodzi o to ,żeby respiratory były w szpitalu-bo państwo o nas dba( z naszych podatków)-a nie ze zbiórek społecznych. Dobrze ,że są i dzięki niemu Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 13:39 właśnie przed chwilą widziałam Dymną, "lansującą" się obok Owsiaka mówiła, że jej wolontariusze zbierają dzisiaj na wośp... Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 18:49 Niestety dzialalnosc charytatywna prawie zawsze jest powiazana z polityka, nie da sie uniknac - jakbys zapytal Ochojskiej, to by Ci wiele powiedziala. Pomoc humanitarna dla innych krajow i dalsza dystrybucja tej pomocy to czysta polityka: z polityki tez wynika w ogole potrzeba pomocy i to, ze taka pomoc jest w ogole potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 18:53 W ogole pomoc humanitarna to jest - z koniecznosci szara strefa: fundusz na lapowki dla lokalnych urzednikow, straznikow granicznych, posrednikow, przemycanie ludzie przez granice, nielegalne przekraczanie granicy, falszowanie paszportow zeby wydobyc ludzi z wrogiego kraju i mnostwo innych przekretow. Takie sa realia. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 13:11 croyance napisała: > W ogole pomoc humanitarna to jest - z koniecznosci szara strefa: fundusz na lapowki dla > lokalnych urzednikow, straznikow granicznych, posrednikow, przemycanie > ludzie przez granice, nielegalne przekraczanie granicy, falszowanie paszportow > zeby wydobyc ludzi z wrogiego kraju i mnostwo innych przekretow. Takie sa realia. Mam nadzieję, że jednak jeszcze nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 15:05 Mysle, ze podczas stanu wojennego np. moglo byc dokladnie tak. My mielismy np. przemycana nielegalnie Milupe i antybiotyki. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 19:26 scher napisał: > Szkoda, że Owsiak oprócz działalności charytatywnej angażuje się ideologicznie > i politycznie. Mógłby brać przykład z Ochojskiej, Dymnej i wielu innych cich > ych dobroczyńców No, jesli Ochojska jest cicha, to ja jestem chińską cesarzową. to, że nie robi wielkiej imprezy nie skutkuje cichością. Ja nawet rozumiem szczytne cele PAH, ale przypominam, że zbiórkę na sprzet ratujacy powodzian w Polsce to jednak zorganizował Owsiak. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 10:25 gila mnie komu Owsiak nalewa herbatki ze swojego czajniczka i kto Owsiakowi do herbatki kostki cukru wrzuca. Gila mnie ile Owsiak razy w tv się pokazuje dla lansu i baunsu. Ważne jest to, że Owsiak dzięki temu wszystkiemu i ludziom,którzy chcą pomagać pomaga realnie . I nie pomaga grupce a milionom dzieci w tym zasmarkanym kraju. Potrafi pomagać, wie jak pomagać i korzysta z tego ! I chwała mu za to ! i niech się chłop zdrowiem cieszy przez dłuuugie lata a jak go zabraknie to niech ktoś równie mądry przejmie po nim pałeczkę i czajniczek... W tym roku cała moja rodzina wspiera WOŚP. Moje córki, mój mąż, moje psy i ja. I nie wyobrażam sobie tego, ze jest ktoś w tym kraju kto nie wrzuci chociaż złotówki do puszek bo mu się ideologicznie coś nie zgadza... Ideologie trzeba sobie w kieszeń schować i pomyśleć o innych. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 17:12 sadosia75 napisała: > gila mnie komu Owsiak nalewa herbatki ze swojego czajniczka i kto Owsiakowi do > herbatki kostki cukru wrzuca. Mnie też by gilało, gdyby za te kostki cukru nie płacił podatnik - z pieniędzy publicznych. WOŚP to niestety doskonała okazja do lansu dla urzędników. Nie płacą za ten lans z prywatnych kieszeni niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1970 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 13:52 Ja jestem przeciwnikiem całej tej akcji jak słyszę ich w telewizji to od razu wyłączam, Caritas przez cały rok zbiera wielokrotnie więcej pieniędzy niż cały Owsiak nie trawię tego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Caritas kradnie większość pieniędzy 13.01.13, 14:28 co chwila słychać o przekrętach Caritasu - Płock, Warszawa, Lublin, Trójmiasto, Lubin. Pieniądze Caritasu są be żadnej kontroli i nie wiadomo ile zbiera i na co wydaje. Dopiero wykryte oszustwa pozwalają rzucić trochę światła na to śmierdzące bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1970 Re: Caritas kradnie większość pieniędzy 13.01.13, 15:07 Pełny tytuł tego tekstu powinien brzmieć “CZEGO NIE WIESZ A POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O WIELKIEJ ORKIESTRZE ŚWIĄTECZNEJ POMOCY” Jeśli jesteś osobą, która wspiera fundację to ten tekst jest dla Ciebie. Przedstawię w nim fakty ze sprawozdań finansowych WOŚP za lata 2008-2011 zamieszczonych na stronie fundacji. Skupię się na tym czego nie dowiesz się z mediów. Na koniec podsumowanie. Sprawozdanie finansowe za 2008 XVI finału przyniósł fundacji ponad 33,7 mln, a inne źródła 8,1 mln. W tym roku fundacja na zaopatrzenie rzeczowe placówek służby zdrowia i grup ratownictwa wydała tylko 24,1 mln zł. Na koncert Przystanek Woodstock wyłożyła 1,9 mln (czyli aż 5,6% zebranych środków podczas finału). W 2008 r fundacja poniosła stratę finansową w wysokości 1,6 mln zł na sprzedaży jednostek uczestnictwa w funduszach inwestycyjnych. Chciało się zainwestować ale się nie udało. strata 1,6 mln = 4,7% środków zebranych podczas 16 finału WOŚP. Sprawozdanie finansowe za 2009 XVII finału przyniósł fundacji ponad 42 mln, a inne źródła 12,3 mln. W tym roku fundacja na zaopatrzenie placówek służby zdrowia i grup ratownictwa, hospicja i pomoc indywidualną wydała tylko 26,1 mln zł. Na Przystanek Woodstock wyłożyła 2,6 mln (czyli aż 6,1% zebranych środków podczas finału). W 2009 r fundacja poniosła stratę finansową w wysokości 3 mln zł wynikającą z ujemnych różnic kursów. Co to znaczy? Fundacja zamieniła złotówki na waluty najprawdopodobniej w celu zarobienia. strata 3 mln = 7,1% środków zebranych podczas 17 finału WOŚP. Na koniec roku 2009 na kontach fundacji pozostało 32 mln zł i była to o 11 mln zł więc niż w 2008 roku. W jakim celu fundacja zatrzymuje tak duże kwoty pieniędzy? Sprawozdanie finansowe za 2010 XVIII finału przyniósł fundacji prawie 43mln, a inne źródła 15,4 mln. W 2010 r fundacja poniosła stratę finansową w wysokości 1,5 mln zł wynikającą z ujemnych różnic kursów. Czyli powtórka z rozrywki z 2009r. strata 1,5 mln = 3,5% środków zebranych podczas 18 finału WOŚP. A na “działalność propagatorską, informacyjną i pożytku publicznego” fundacja wydała aż 4,8 mln zł. W tym roku sprawozdanie finansowe fundacji zmieniło formę. Nie wyszczególnia się kwoty jaką fundacja wykłada na organizację Przystanku Woodstock. Zakładam jednak, że w tej kwocie znajduje się koszt organizacji tej imprezy. Sprawozdanie finansowe za 2011 Na dziań 31.12.2010r. na kontach i w kasie fundacja miała 32 mln (i to przed wielkim finałem). Po co fundacji taka ogromna kupa pieniędzy? Dlaczego nie zakupiła za nie urządzeń do szpitali? Rozumiem, ze każda instytucja musi mieć rezerwę finansową zapewniającą jej funkcjonowanie ale po co fundacji prowadzącej działalność charytatywną rezerwa takiej wielkości? Na koniec 2011r. na kontach i w kasie fundacja miała 34,7 mln w tym na kontach 25,7 mln. Co oznacza, że w kasie WOŚP przechowywał 9 mln. Ciekawe nieprawdaż? Jeśli na myśl przyszło Ci, że fundacja potrzebowała takich środków w kasie na zorganizowanie finału to nie trafiłeś. Organizacja finału kosztowała 1,8 mln zł. Więc w jakim celu fundacja potrzebowała kwoty 9 mln w kasie? W bilansie możemy przeczytać, że fundacją zebrała ponad 59 mln zł, a na realizacje działać statutowych wydała tylko 49 mln zł. Z tych 49 mln na “zaopatrzenie placówek medycznych i pomoc medyczną” fundacja wyłożyła tylko 38 mln zł. A na “działalność propagatorską, informacyjną i pożytku publicznego” fundacja wydała aż 6 mln zł. W tej kwocie najprawdopodobniej jest również koszt organizacji Przystanku Woodstock. Koszty administracyjne wyniosły aż 12,5 mln zł. W 2011r fundacja zakupiła nieruchomości za kwotę ponad 8 mln zł. PODSUMOWANIE: - w latach 2008-2011 z powodu błędnych decyzji finansowych fundacja poniosła straty w wysokości 6,1 mln zł, - od początku 2008 do końca 2011r aktywa fundacji zwiększyły się o 23,4 mln zł, - na koniec 2011r. aktywa fundacji wynosiły 55,7 mln i były większe niż przychody z XIX finału WOŚP, - na koniec roku 2011 na kontach i w kasie fundacji znajdowały się kwota 34,7 mln zł, Wnioski: W ciągu ostatnich lat fundacja zgromadziła ogromny majątek i posiada niczym nieuzasadnione ogromne rezerwy finansowe. Złe zarządzanie doprowadziło do bardzo dużej straty finansowej (6,1 mln). Fundacja jest droga i nieefektywna. Zanim wrzucisz grosik do puszki Owsiaka zastanów się czy nie lepiej przekazać go innej fundacji, która nie organizuje wielkich imprez, nie spekuluje na walutach lub giełdzie, a skupia się na pomocy. Jeśli podzielasz mój pogląd przęśli ten tekst swoim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love słabo, o Caritasie i przekrętach w nim 13.01.13, 15:41 jest 100 razy więcej artykułów, a i skala oszustw w milionach znacznie większa Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Caritas kradnie większość pieniędzy 13.01.13, 17:24 a nie pomyślałaś, że te rezerwy są dlatego, że nie było potrzeby tej kasy wydawać od razu? Że lepiej pomoc rozkładać w czasie i zaspokajać potrzeby, które cały czas stopniowo się pojawiają? Inwestowanie - to jest sztuka. Nie zawsze się udaje. Być może rzeczywiście pieniądze były ulokowanie zbyt ryzykownie. Trudno mi z tym dyskutować, bo nie znam szczegółów. Natomiast wiem, że ludzie pomagaja za pośrednictwem fundacji, gdyż cenią sobie efekty jej pracy. Czy wczesniej ktoś robił coś podobnego? Dlaczego nie rozliczasz finansów radia Maryja, które ograbia z kasy wpatrzonych w nich jak w obraz starszych ludzi? Ci ludzie dają być może o wiele większe sumy, nie oczekując żadnych sprawozdań, tak bardzo im namieszano w glowie. Czy to jest twoim zdaniem w porządku? Ponadto byłoby dobrze gdybyś odpowiedziała na pytanie stawiane dziś pytanie: czy w sytuacji choroby swojej czy dziecka odmówiłabyś skorzystania z urządzenia zakupionego przez WOŚP? Skoro uważasz, że to przekręciarze i nie należy im powierzać środków - to byłoby konsekwentne. Zrobiłabyś tak? I wreszcie - mozesz być spokojna, twoich pieniędzy fundacja nie sprzeniewierza. Pozwól innym wierzyć i ufać tym, którym chcą i pomagać, jak uważają za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 14:32 No i wolno Ci. Ja na przykład nie wspomagam w żaden sposób zbiórek Caritasu, bo nie. Z tysiąca powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 16:49 Droga marianno1970 - Caritas dostaje sporo kasy np. z budżetu mojej gminy - co roku ogromne dotacje: na działalność, na remonty. ze zbiórek od parafian to może na cienką zupkę dla potrzebujących starczy. joanna Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 19:32 marianna1970 napisała: > Ja jestem przeciwnikiem całej tej akcji jak słyszę ich w telewizji to od razu w > yłączam, Caritas przez cały rok zbiera wielokrotnie więcej pieniędzy niż cały O > wsiak nie trawię tego człowieka Mało konkretnie napisałaś. Powinno być "Caritas przez cały rok zbiera wielokrotnie więcej pieniędzy z budżetu. Przez układy i układziki wygrywa np. konkursy na prowadzenie jadłodajni, a potem i tak domaga sie dodatkowych srodków. Te złodzieje w kieckach bezposrednio ode mnie dostały pieniadze przy pierwszej akcji sprzedawania wigilijnych świeczek. Dałam dychę , nie czekałam na reszte. Przy mnie nikt mniej niz 5 zł nie dawał, wiekszośc po 10, a niektórzy wiecej. Myślę, że tak jak w tamtej parafii było w całej Polsce. A potem niejaki Łazewski wystapił w telewizorni i powiedział, że sprzedali 3 mln swieczek i zebrali 12 mln. Co sie stało z resztą pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 21:01 Bo tak właśnie działa Caritas i to przez cały rok, a nie raz w roku. Jazgoczą, bo to boli kiedy kasa nie trafia w ich łapska. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 09:57 Ale pod jego respirator sie polozysz? Brzydze sie takimi ludzmi jak ty, wypelnionymi nienawiscia. Odpowiedz Link Zgłoś
werka_m Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 18:10 Ja też nie trawię tego człowieka, ale zawsze daję ponieważ ważne jest to na co to zostaje wykorzystane, że dzięki temu udało się uratować niejednego dzieciaczka i to polecam wszystkim, którzy nie trawią tego człowieka bo zawsze może okazać się, że jego dzieciaczek będzie potrzebował skorzystać z pomocy tego sprzętu. No chyba, że ktoś zakłada że nigdy nie będzie mieć dzieci a jak się trafi to usunę, wówczas rozumiałabym sposób podejścia takiej osoby do tych akcji, tacy ludzie też przecież się zdarzają. Mnie sam Owsiak mało interesuje dla mnie ważny jest cel. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 17:53 Jerzy Owsiak jest tym bardziej niebezpieczny, im więcej realnego dobra przynosi jego akcja. WOŚP nie może bowiem usprawiedliwiać nieodpowiedzialnych wypowiedzi, które doprowadzić mogą do zmiany postaw społecznych wobec eutanazji. Apogeum akcji Jerzego Owsiaka, entuzjazm związany z kolejnym biciem rekordu nie jest być może dobrą okazją, by po raz kolejny roztrząsać problemy związane z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy i jej twórcą. Ale trudno od tego uciec, gdy pod każdym (może niemal każdym) polskim kościołem stoją tłumy wolontariuszy, którzy kwestują na osoby starsze i dzieci, jakby nie zauważając, że ich lider wszedł w głęboki spór już nie tylko z instytucją Kościoła, ale z całą tradycją europejską, której chrześcijaństwo jest fundamentem (podkr. moje). Trudno też zrezygnować z dyskusji, gdy cały medialny mainstream zajmuje się dławieniem jakiejkolwiek krytyki „świętego Eutanazego”, jak zdążono już internetowo ochrzcić Jerzego Owsiaka, i ostrym atakiem na każdego, kto nie ma ochoty wspierać „owsiakowego grania”. Pozytywny WOŚP Zanim jednak przejdę do polemik, warto zacząć od kilku zdań o pozytywach tej akcji (a nie brakuje ich). W polskich szpitalach jest rzeczywiście sporo sprzętu, który trafił tam dzięki WOŚP. Rodzice małych dzieci mogą się o tym przekonać niemal wszędzie. I nawet jeśli, jak to się często powtarza na rozmaitych forach, część z tego sprzętu jest źle wykorzystywanego, a granie zdejmuje odpowiedzialność za służbę zdrowia z państwa i przenosi ją na akcję, to nie sposób zanegować, że dzięki tej akcji można było pomóc wielu dzieciom. O tym niewątpliwie trzeba pamiętać. Jest także faktem, że Orkiestra wciąga w działalność społeczną i wolontariat masę młodych (i starszych też) ludzi. Cały dzień na mrozie z puszką – to wcale nie jest prosta sprawa. I jeśli ktoś się na to decyduje, to niewątpliwie jest to dobra robota, i pozytywna energia, której nie należy potępiać czy nie doceniać. Intencje, głębokość zaangażowania nie mają przy tym znaczenia, liczy się to, że ktoś zaczyna działać, i że chce – nawet jeśli tylko raz w roku – pomagać innym. Akcja Owsiaka może być więc szkołą wolontariatu i zaangażowania społecznego. Ideologicznie jest to zaangażowanie ukierunkowane lewicowo, ale dobrze, że jest i takie. Każda akcja charytatywna i każde budzenie pozytywnych emocji społecznych ma swoje znaczenie. Wymuszany entuzjazm Problemy z tą akcją i jej twórcą zaczynają się jednak, gdy spojrzymy na nią nie tyle z perspektywy działalności charytatywnej, ale kreowania debaty publicznej. W tej przestrzeni jest już zdecydowanie mniej przyjemnie. Entuzjazm dla Owsiaka i jego akcji (a powoli także dla jego poglądów) jest zwyczajnie wymuszany. Politycy, którzy nie chcą popierać tej akcji są rytualnie potępiani, ci, których skrytykuje Owsiak stają się napiętnowania (podkr. moje), a publicyści, których nie zachwycają niebezpieczne pomysły są określani mianem „podłych” i wzywa się ich „do bycia lepszymi ludźmi”. I tak kreuje się postać, która może powiedzieć wszystko, i która za swoje słowa nie jest w ogóle odpowiedzialna. A gdy poczuje, że palnęła głupotę zawsze – przy entuzjazmie mediów – może się z tego wycofać i rżnąć głupa. Tak było z wypowiedzią o eutanazji. Tu nie mogło być wątpliwości, Owsiak nie pytał i nie zastanawiał się, tylko stwierdzał, że jest za eutanazją, która dla niego jest sposobem pomocy. Gdy zaś zauważył, że nawet tak „wielki autorytet” jak on nie może sobie pozwolić na bezkarne popieranie zabijania chorych i staruszków zaczął opowiadać o tym, że to tylko pytanie, i zapewniać, że on oczywiście za zabijaniem nie jest. Media zaś podchwyciły jego narrację i z dnia na dzień zaczęły zachwycać się nie tyle tym, że ktoś złamał wreszcie zmowę milczenia wokół eutanazji, ale że ktoś zaczął – tak potrzebą – dyskusję na jej temat. A że zrobił to „żyjący święty”, to i dyskusja z takimi poglądami staje się niemal niemożliwa. Każdy bowiem, kto krytykuje sugestię, że dyskusja nad zabijaniem jest potrzebna, albo uznaje, że eutanazja jest zła musi zmierzyć się z zarzutem, że zebrał mniej pieniędzy niż WOŚP i Jerzy Owsiak. Co ma jedno do drugiego nie bardzo wiadomo, ale w debacie medialnej jest to niezwykle wygodny argument. (podkr. moje) Im lepiej, tym gorzej Wszystko to razem pokazuje, że niestety im więcej realnie dobrego robi Jerzy Owsiak (a że robi nie zamierzam z tym polemizować) tym dużo więcej złego czyni swoimi skandalicznymi wypowiedziami. (podkr. moje) Gdyby eutanazję poparł, bo ja wiem, Jakub Władysław Wojewódzki, to jego słowa zostałyby uznane za kolejny wygłup, gdyby z podobnymi deklaracjami wyskoczył Janusz Palikot, to nawet zwolennicy takich poglądów uznaliby to za metodą na zdobycie poparcia. Ale gdy robi to „lewicowym święty”, to sprawa ma się inaczej. Tu polemika się kończy. Można tylko uklęknąć i podziękować za wspaniały pomysł. A realne dobro, która działo się za sprawą lidera WOŚP, służy za usprawiedliwienie zła, jakie może się za jego sprawą wydarzyć. Łyżka (a w tym przypadku nie była to łyżka, ale zdecydowanie więcej) trucizny wpuszczona do beczki z jedzeniem, zatruwa całość i sprawia, że szlachetna w założeniu akcja zaczyna służyć złu. Nie ma w tym zresztą nic zaskakującego. Od dawna jest tak, że wielkie zło przybiera czasem maskę wielkiego dobra, a realnie dobre akcje czy działania powodowane dobrymi intencjami służą złu. Od momentu, gdy Jerzy Owsiak świadomie i dobrowolnie opowiedział się po stronie „cywilizacji śmierci” - tak właśnie trzeba traktować Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. (podkr. moje) I jest to tym bardziej przykre, że wielu ludzi angażując się w nią ma naprawdę dobre intencje, których nie powinno się lekceważyć. Tomasz P. Terlikowski Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 18:00 ciekawam,czy obywatel Terlikowski dopuszcza myśl, że ktoś wyraził głośno pogląd, który wielu po cichu popiera... oj, boli go chyba, że na niego media aż takiej uwagi nie zwracają. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 18:02 Moment, w którym ten facet zacznie na golasa biegać po Warszawie i krzyczeć, że goni do wielki żółty ptak, jest już bliski... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 18:20 Rzygać się chce na myśl, że taka menda chodzi po świecie, bredzi farmazony i obraża człowieka, któremu się coś chce zrobić dla innych. Powinniście razem z tym debilem Terlikowskim beknąć za to w sądzie. Ciekawe, czy tyle samo energii wkładacie w rozliczanie Rydzyka, który zajumał kasę emerytów na ratowanie stoczni chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 18:40 jakby nie zauważając, że ich lider > wszedł w głęboki spór już nie tylko z instytucją Kościoła, ale z całą tradycją > europejską, której chrześcijaństwo jest fundamentem Chrześcijaństwo nie jest fundamentem, ale pasożytem przywleczonym z bliskiego wschodu. Azjatycką złośliwą naroślą na ciele Europy, która zniszczyła i skazała na zapomnienie rdzennie europejskie tradycje Celtów, Piktów, Sasów, Gotów, Wikingów, Słowian. > Tomasz P. Terlikowski BUAHAHAHAHAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
scher Przypuszczałem, że 13.01.13, 18:43 ...komentarze do wypowiedzi Terlikowskiego będą na poziomie Onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Przypuszczałem, że 13.01.13, 18:50 No ale co? "Cywilizacja śmierci" co zawojowała w Polsce? Mamy eutanazję, aborcja na maksa ograniczona i nie wyegzekwować. Ale co noworodki ratowane i diagnozowane są Owsiaka sprzętem to są? Proszę, można polemizować. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Przypuszczałem, że 13.01.13, 19:08 Ech... Nie mamy prawa do eutanazji - miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przypuszczałem, że 13.01.13, 18:50 a na jakim poziomie jest jego wypowiedź? bo trudno powiedzieć, by miłość bliźniego tryskała z każdego słowa. ale może nie o nią we współczesnym chrześcijaństwie chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przypuszczałem, że 13.01.13, 20:56 Wypowiedzi Terlikowskiego są poniżej... nie tylko Onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Terlikowski to taka menda, która sama nic nie 13.01.13, 18:45 zrobiła sensownego dla innych. Ale napisał jedno sensowe zdanie: "Łyżka (a w tym przypadku nie była to łyżka, ale zdecydowanie więcej) trucizny wpuszczona do beczki z jedzeniem, zatruwa całość i sprawia, że szlachetna w założeniu akcja zaczyna służyć złu.", idealnie obrazuje działalność współczesnego KK w Polsce. To łyżką trucizny w polskim KK są: tolerowanie oszustw w Caritasie i innych fundacjach kościelnych, przestępcza działalność kościelnych firm w stylu - Wydawnictwo Archidiecezji Gdańskiej "Stella Maris" Sp. z o.o. ., tolerowanie i ukrywanie pedofilii, biskupi i księża jeżdżący po pijaku. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 18:46 Moj brat lezal kilka lat temu w szpitalu. W sali z nim bylo czterech starszych panow caly czas nadajacych na Unie, Tuska, sprzedawanie Polski etc. Umknal im fakt, ze oddzial byl caly fundowany z pieniedzy unijnych - mieli faktycznie swietna opieke i profejsonalny sprzet. Rozczulil mnie facet, ktory nadawal na zdradliwa Unie uzywajac w tym samym czasie maszyny rehabilitacyjnej, na ktorej byla naklejona wielka unijna flaga. Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna_marta Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 02:12 Taka sama sytuacja będzie za moment na oddziałach geriatrycznych które wspomoże WOŚP, geriawitki wierne Rydzykowi nadające na Owsiaka będą korzystać ochoczo ze sprzętu przez niego zakupionego Odpowiedz Link Zgłoś
powerextension Jazgot brzydkich ludzi 13.01.13, 19:08 Czytam te ociekające jadem wypowiedzi na forum Frondy, na wielodzietnych.org, na Fb i zastanawiam się kto tym smutnym, zgorzkniałym, wściekłym na wszystko, brzydkim ludziom zrobił krzywdę? Ksiądz proboszcz?katechetka? nawiedzeni rodzice? Przecież taki p.i.e.r.d.o.l.e.c. nie bierze się znikąd. Paranoję i manię się leczy. Ci paskudni, zaniedbani faceci z lichym wąsem, krzywym zgryzem, twarzą w bliznach po trądziku, sfrustrowani swoją nieudacznością pyszczą po internecie ich brzydkie, tłuste żony podobnie. A co oni zrobili dla bliźnich ? Oprócz obłudnej deklaracji wsparcia modlitwą? Nic. Coś strasznego. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Jazgot brzydkich ludzi 13.01.13, 21:14 Jak to mowia, bledow nie popelnia tylko ten, kto nic nie robi - lepiej robic cokolwiek (nawet nieidealnego), niz tylko krytykowac innych, ktorym chce sie ruszyc tylek. IMO wszyscy ci ludzie nie powinni miec glosu: a skoro wszyscy tak dobrze wiedza, jak POWINNO byc, niech sie sami zbiora i zrobia konkurencyjna akcje. Ale nie robia, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 21:05 oddawalam dzisiaj krew na orkiestrze (a co, się pochwalę, bo to moj pierwszy raz i przy okazji gadalam e znajomym który kwestowal. powiedział że jeden starszy pan powiedzial że nie wrzuci im kasy bo "nie będzie się dokladal do zakupów automatów do eutanazji"... Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:14 Bo, jak powszechnie wiadomo, aparaty do badania sluchu u niemowlat maja podwojną funkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
sole78 Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 23:28 trzeba być ... musiałam wykasować, bo nie wypada napisać jakim, żeby być takim anty WOŚP. Jak dla mnie to niesamowita akcja, która jednoczy ludzi w ten jeden dzień, by działać dla wszystkich. Zawsze uczestniczę w akcji, moje dzieci skorzystały z darowanego szpitalom sprzętu i niech sobie Jurek żyje jak król do końca świata i jeden dzień dłużej i się nie poddaje, bo nikomu się jeszcze takiej akcji nigdy nie udało zorganizować i to 21 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Przeciwnicy WOŚP 13.01.13, 23:45 sole78 napisała: )) > trzeba być ... musiałam wykasować, bo nie wypada napisać jakim, żeby być takim > anty WOŚP. Jak dla mnie to niesamowita akcja, która jednoczy ludzi w ten jeden > dzień, by działać dla wszystkich. Zawsze uczestniczę w akcji, moje dzieci skorz > ystały z darowanego szpitalom sprzętu i niech sobie Jurek żyje jak król do końc > a świata i jeden dzień dłużej i się nie poddaje, bo nikomu się jeszcze takiej a > kcji nigdy nie udało zorganizować i to 21 razy. Niestety w tym właśnie jest problem, że nikomu takiej akcji jeszcze nie udało się zorganizować, dopiero Owsiak dał radę pociągnąć za sobą tylu głównie młodych ludzi. Nie męczeńsko, nie martyrologicznie czyli po polsku, nie w w kościołach i nie na klęczkach. Jest groźny, stanowi konkurencje Nieważne, że WOŚP robi wiele dobrego-trzeba opluć, bo jakoś trudno zniszczyć. No i tyle pieniędzy idzie na demoralizację- "róbta co chceta", no kto to widział! Powinien być obowiązek corocznego, comiesięcznego, cotygodniowego płacenia dziesięciny. Ułamek z ułamka z tego poszedłby na Caritas. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 04:56 argument z wielodzietni.pl dlaczego nie dawac. powalil mnie na ryj. 1. Pieniądze z WOŚP nie trafiają do chorych dzieci, tylko do „chorych” czyli niedofinansowanych instytucji publicznych, jakimi są szpitale. Działalność charytatywna powinna z definicji trafiać do osób (Caritas = miłosierdzie można okazywać osobom, a nie instytucjom) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:22 coś w tym jest żadna fundacja nie powinna kupowac sprzętu dla szpitali - powinno to robić państwo. ale my zyjemy w dzikim kraju, i jak widać - musimy sobie radzic inaczej a w temacie - ja jestem katoliczką / niezsbyt nawiedzoną /, od 2 finału daję kasę na Orkiestrę, kwestowałam też kilka razy. ale przyglądam się temu dziełu nie bezkrytycznie jak coniektórzy tutaj . WOŚP to nie jest samo dobro, trzeba sobie to jasno powiedzieć - ale dla mnie bilans zysków jest ważniejszy niż bilans strat. poza tym - wyznaję zasadę, że nie myli się ten, co nic nie robi, więc wspomagam i wspomagac będę, mimo, że nie wszystko mi sie podoba w samym Jurku i fundacji. mam jednak dla niego wiele uznania i szacunku za to, co już zrobił i co jeszcze zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:03 Oczekiwanie, że jakaś instytucja będzie idealna jest nierealne. Tam gdzie są ludzie, tam zdarzają się i przekręty, błędy, wypowiedzi nie do końca przemyślane, etc. Ale jak na skalę WOŚP to tych minusów jest na tyle mało, w porównaniu do zysków jakie społeczeństwo ma z Orkiestry, że wypowiedzi takie jak p. Terlikowskiego są po prostu wredne. Najciekawsze jest to, że najwięksi zwolennicy czarno-białego postrzegania rzeczywistości dziwnie milknie, gdy ujawnia się przekręty i nieprawidłowości w instytucjach im bliskich. Jak ktoś napisze o księżach pedofilach to od razu atakuje KK, nawet jeśli nie ocenia całej działalności a o nieprawidłowościach pisze, bo chce by były wyeliminowane. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:06 thegimel napisała: > Ale jak na skalę WOŚP to tych minusów jest na tyle mało, w porównaniu do zysków jakie > społeczeństwo ma z Orkiestry, że wypowiedzi takie jak p. Terlikowskiego są po prostu wredne. Jeżeli przeczytałaś tekst źródłowy, to Terlikowski nie atakuje Owsiaka i dokonań Orkiestry. Terlikowski występuje w obronie życia. Zawsze, konsekwentnie w obronie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:36 więcej powiem - Terlikowski ma rację pisząc, że Orkiestra ściąga z państwa obowiązek ładowania kasy na sprzęt w szpitalach. no niestety - ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 15:13 Ale to jest zawsze dylemat przy akcjach humanitarnych: wysylac pomoc i tym samym np. utrzymywac morderczy rezim, czy narzucic sankcje i czekac, az bedzie tak zle, ze ludzie sami zorganizuja pucz? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 16:09 niestety, tak to wygląda ja, mimo takiego dylematu i świadomości, że nieco / / wyręczam państwo, daję na orkiestrę. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:59 śmiem twierdzic że swoją "obroną zycia" poczętego zwłaszcza pan Terlikowski ma na sumieniu więcej śmierci kobiet oraz rujnacji ich zdrowia czy życia niz Owsiak. Smiem twierdzic ze Owiskak realnie, chociaz posrednio (poprzez zakupiony sprzet, akcje uczenia pierwszej pomocy itp) ma na koncie więcej uratowanych ludzkich istnien niz Terlikowski będzie miał kiedykolwiek. Samym pierdo...lneniem o "cywilizacji śmierci" wartości zycia opczętego Terlikowski nie uratował ZADNEGO zycia, a wiele na pewno skutecznie zmarnował Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 13:06 nie wiesz - to nie oceniaj, nie sądź i nie twierdź. oceń siebie, a nie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 13:11 Ale Terlikowski może oceniać? I za to go podziwiasz? Jakąś niekonsekwencję tu widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 13:16 poglądy i ich obrona to jedno, a wyliczanie komuś, co zrobil albo czego nie - to druga rzecz. szanowna moja poprzednicza nie wie zarówno ile żyć ocalił Terlikowski jak i nie wie, ile ocalił Owsiak. a skoro tego nie wiemy - to niech każdy z nas zajmie się tym, ile osobiście żyć ocalił i komu pomógł. demagogię widze, tanią demagogię, a nie argumenty. wiesz, o tych belkach i drzazgach w oku sobie myślę myślę, że sensowniej jest zacząc po porstu ocenę od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 13:28 kochana ile istn ień ludzich ocalił Owsiak, rozkręcając swoja akcje to nie wie nikt i wiedziec nie będzie. A plując sie o świętosci zycia, dażąc niezmiennie i z konsekwencja taranu do CAŁKOWITEGO zakazu aborcji terlikowski ma na rekach krew wielu kobiet oraz zmarnowane zycie wielu osób, w tym np. osieroconych oprzez zmarłe w wyniku ciąży kobiety. I nie pierd...dol k że tak nie jest. Cała atmosfera wokół aborcji, nawet tej dozwolonej prawnie w Polsce jest taka zeby tych aborcjni nie wykon ywać i gorącym zwolennikiem takiego stanowiska jest niezmiennie pan Terlikowski. Owsiak uruchamia akcje w której zbiera sie kase a potem kupuje sprzęt i ten sprzęt REALNIE a nie na papierze ratuje ludzkie życie. owsiak uruchamia akcje kształcenia dzieciaków w udzielaniu pierwszej pomocy i jezeli chociaz raz umiejętności w takich szkoleniach pomogły tej pomocy udzielic to jest to pośrednio zasluga Owsiaka, bo jemu sie chce organizować takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 13:51 Terlikowski ma prawo do własnych poglądów, i nie powinnaś mu tego prawa odbierać ani oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 13:55 alez mam, taie samo jak ma pan terlikowski na temat pogladow owsiaka, jego działalnosci itp. an terlikowski tez komewntuje min. MOJE poglady nt aborcji czy eutanazji, więc ja mam prawo komentowac poglądy terlikowsiego. tym bardziej że ja nie wymagam od niego żeby żyl wg MOICH pogladów on byłby najszczęśliwszy gdyby ustawowo nakazal mi życie wg JEGO zasad i poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 15:40 i tu sie mylisz - bo jeśli przejdzie aborcja na życzenia albo eutanazja, to będziemy żyć w kraju, w którym będzie się żyło wg tych zasad, a nie wg zasad powiedzmy - katolickich/ piszę w wielkim uproszczeniu, bo się spieszę - prosze o nie łapanie za słówka/. tak to już jest, że zyje się według czegoś, i zawsze coś ktoś komuś narzucać będzie. to chyba demokracja się nazywa miałam do Ciebie pretensję nie o polemikę z poglądami Terlikowskiego, a o wyliczanie mu , ilez to żyć zachował albo nie - wybacz, ale to nie jest Twoja sprawa, i nie Ty jestes od rozliczania tegoż. jak chodzi o rozliczanie, to każdy z nas powinien się zająć wyłącznie sobą, i sobie zadać pytanie - ile zrobiłam dobrego, a ile złego. polemizuj więc ile chcesz, ale nie rozliczaj i nie osądzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 15:45 A dlaczego ja mam żyć wg zasad katolickich? I strasznie słaba musi być ta wasza wiara, że musicie wszystkich za mordę trzymać, bo inaczej katoliczki masowo usuwają ciążę i mordują bezbronnych staruszków. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 15:57 równie dobrze mogę zapytać, dlaczego ja mam żyć w kraju ateistycznym? pewnie mi zaraz wyskoczysz z konstytucją - problem tylko w tym, że w konstytucji jest odniesienie do wartości chrzescijańskich, więc znowu jest to bron obosieczna. zresztą, nie widzę, żeby konstytucja była łamana - czy ktoś na siłę kogoś nawraca? nie zauwazyłam za to jest jasne, że w naszym ustroju to większość decyduje o prawie w Polsce. póki co większość to nie ateiści. jak dojdą do głosu i będa stanowili większość, a ja będę w mniejszości, z pokorą dostosuję się do tego, co chce większość. a o samej wierze może nie powinnaś się wypowiadać, skoro nic o niej nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 16:24 Nie no, pewnie, całe dzieciństwo i młodość wychowywałam się w ateistycznej komunie, co ja tam mogę wiedzieć. Naprawdę nie myślałam, że stać cie na wyciągnięcie tego bzdurnego argumentu, miałam cię za inteligentną dziewczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 16:30 hehe, a dziękuję Ci bardzo za uznanie mej inteligencji myślę jednak, że naprawdę o samej wierze / nie mylić z jej zasadami - może to powinnam doprcyzowac wcześniej / nie wiesz za dużo to podobnie jak ja o zyciu ateisty, czy osoby innej wiary, a mam conajmniej kilka takich osób w bliskim otoczeniu , z dwoma się nawet przyjaźnię i nie był to żaden argument bynajmniej. ot, stwierdzenie faktu. co można wiedziec o materii, w której się nie uczestniczy, szczególnie, jeśli to sfera duchowości? co ja moge powiedzieć o duchowości osoby dla przykładu prawosławnej? zapewnie niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 16:53 Dziewczyno, ogarnij się, ja byłam dość głęboko wierząca do 14 roku życia, pochodzę z katolickiej rodziny i w takim środowisku się wychowałam, jakim prawem twierdzisz, że ja nic o tym nie wiem? Jaki "fakt" stwierdzasz? Chyba istniejący tylko w twojej wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 16:59 prawem takim że wciąż podkreślasz, że jesteś ateistką nie śledzę Twej historii życiowej, skąd mam wiedziec, gdzie i jak się wychowaywałaś ? inteligentna jestem, ale daru jasnowidzenia nie posiadam i więcej luzu proponuję, zwykle nie jestes taką sztywniarą Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 17:03 Ale nie jestem nią od urodzenia, to się akurat w Polsce dość rzadko zdarza i wielokrotnie o tym pisałam. Zupełnie nie wiem, dlaczego to założyłaś z góry. Zdawało mi się, że rozmawiamy teraz na dość poważne tematy, czy jak nie wstawiam emotikonów co drugie zdanie i nie robię sobie żarcików to od razu jestem sztywniarą? Czy to taki celowy zabieg, który ma sprawić, że wyjdę na spienioną krzykaczkę, a ty na wyluzowaną i przyjazną ciocię - klocię? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 17:06 Cytat prawem takim że wciąż podkreślasz, że jesteś ateistką Jeszcze takie śliczne zdanko znalazłam. Nie no, pewnie, w dyskusjach na temat ateizmu, wiary i kościoła powinnam skrupulatnie ukrywać mój ateizm, a nie tak bezczelnie się nim wciąż obnosić. Kiedy katoliczki piszą w wątku "jako osoba wierząca" jest ok, a ja "wciąż podkreślam". Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 17:11 Solaris wydaje sie wierzyc, ze zycie jest proste i czarno-biale: jestem katoliczka - jestem przeciwna aborcji - aborcja powinna byc zakazana prawnie jestem ateistka - jestem za aborcja - aborcja powinna byc dozwolona zawsze i wszedzie Tymczasem wcale tak nie jest, i istnieja najrozniejsze kombinacje: a to ateisci ktorzy sa przeciwni aborcji i chcieliby jej zakazac; a to katolicy, ktorzy sa przeciwni ale uwazaja, ze to nie kwestia prawa tylko indywidualnego sumienia, i tak dalej, i tak dalej. Nie ma czegos takiego jak automatyczny pakiet swiatopogladowy przypisany na podstawie bycia lub nie katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 17:35 nie. bardzo się mylisz. ja właśnie marzę o tym środku ale o tym juz wyżej pisałam, to się powtarzac nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 17:32 no dobra, emotek nie będę używać - chociaz z nimi czy bez nich dyskutuję zupełnie powaznie. i nie jestem żadna ciocią-klocią. foch ! nie miałam obowiązku wiedzieć, że wychowywałaś się w rodzinie katolickiej i ze od 14 roku zycia jestes ateistką. siedzę na tym forum juz dobre kilka lat, Ty jesteś dość aktywną uczestniczką różnych dyskusji, nie tylko "katolickich", ale musisz wybaczyć - nie śledzę życiorysów moich interlokutorek. wiem tylko, że jesteś ateistką, i zdaje się - także apostatką. i w porządku - ok. nie wtrącam się w życie ateistów, nie nawracam ateistów, nie gardzę nimi ani nie namawiam do niczego. miałam bardzo dobrą koleżankę ateistkę, potrafię rozmawiać z ludźmi i zachowywać otwarty umysl przy okazji. skoro masz blade pojęcie o wierze katolickiej - ok., przyjmuję do wiadomości. podobnie ja mam blade pojęcie i ateizmie i o innych wiarach. ale o samej duchowości juz nie bardzo, i zupełnie nie wstydzę się tej niewiedzy. nie mam patentu na nieomylność, nie wiem wszystkiego. a skoro nie wiem - to sie nie wypowiadam - bo po co? jeśli myślisz, żem katoliczka z wiarą głęboką jak studnia - bardzo się mylisz. targają mną rózne watpliwości, mam oczy, widzę, ile dzieje się w moim kosciele złego. potrafię to przyznać, chociaz to bardzo boli. ale moge odpowiadac jedynie za siebie samą, za innych nie. i tak zwyczajnie, po ludzku, czasem mnie drażni, jak osoba niezwiązana z moim kościołem/ nie piszę konkretnie o Tobie i Twoich słowach w tym wątku - żeby nie było niejasności/, próbuje mi tłumaczyć, na czym polega moja wiara, co powinnam czuć a czego nie. wiele razy tak było - i może stąd mój pogląd, że mówić trzeba tylko wtedy, jak się ma coś do powiedzenia. dlaczego podkreślam, że jestem katoliczką? nie dlatego, żeby się popisać, jaka to święta jestem - bo nie jestem mówiąc nawiasem. pisze to po to, żeby iędzy innymi osobom takim jak Ty, ateistom, którzy z jakiegoś powodu odwrócili się od kościoła pokazac, że umiem myśleć, nie jestem zaślepiona, mam tolerancję dla innych ludzi, cchę religii w salkach przy kosciele a nie w szkole, nie wspieram Rydzyka, potrafię się przyznać, że widzę, co złego się dzieje w moim kościele. czyli - że nie jestem jakąś ultraprawicową dziunią, tylko normalnym, myślącym człowiekiem. piszę to po to, żebyś wiedziała, że wśród katolików są zupełnie normalni , otwarci na świat ludzie, a nie tylko przysłowiowe moherowe oszołomy. nie jest to moje chełpienie się swoją wiara. to próba udowodnienia, że katolik też człowiek zupełnie normalny i myślący - ale czasem z innymi zasadami, do których ma prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 17:01 Nie kazda wierzaca osoba zyczy sobie zyc w panstwie wyznaniowym - to nie jest takie proste, ze jesli jestes wierzaca, to od razu automatycznie nie chcesz rozdzialu Kosciola od panstwa. Dokladnie tak samo jak nie wszyscy ktorzy uwazaja aborcje za moralne zlo chca automatycznie, zeby byla zakazana prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 17:38 > Nie kazda wierzaca osoba zyczy sobie zyc w panstwie wyznaniowym no ja akurat nie miałabym na to ochoty. widzę rolę kościoła zupełnie inaczej, ale to chyba pozostanie w sferze moich marzeń Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 14:16 Skoro on ocenia innych, musi się niestety liczyć, że i inni go ocenią. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 09:35 Terlikowski: "Jerzy Owsiak jest tym bardziej niebezpieczny, im więcej realnego dobra przynosi jego akcja." Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:18 W takim razie mam nadzieje, ze Owsiak juz niedlugo stanie sie jednym z najniebezpieczniejszych ludzi w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 10:22 A co biedne dziecko winne, że ma rodziców debili słuchających Terlikowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Przeciwnikom powiadam jedno: 14.01.13, 11:22 Idźcie i zorganizujcie inaczej, lepiej, na dowolny cel. Nikt Wam nie zabrania. Nikt też siłą pieniędzy z rąk nie wyrywa by wspomóc akcję. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:24 krejzimama napisał: > Czy nie byłoby uczciwe gdyby przeciwnicy WOŚP przy przyjeciu do szpitala ich lu > b ich dzieci podpisywali oświadczenie iż nie życzą sobie leczenia przy pomocy s > przętu zakupionego przez WOŚP. A przeciwniczki szczepień powinny podpisywać oświadczenia, że poniosą wszelkie koszty leczenia swoich dzieci, jeśli ich dzieci zachorują na to, na co powinny być zaszczepione a z powodu fanaberii rodziców nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:57 > A przeciwniczki szczepień powinny podpisywać oświadczenia, że poniosą wszelkie > koszty leczenia swoich dzieci, jeśli ich dzieci zachorują na to, na co powinny > być zaszczepione a z powodu fanaberii rodziców nie są. I, że zapłacą wysokie odszkodowanie rodzinom dzieci, które mogą być szczepione ze względów zdrowotnych, a zarażą się od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:58 Osobiście jestem za. Uważam też, że dzieci nieszczepione wskutek fanaberii rodziców, nie powinny być przyjmowane do publicznych żłobków, przedszkoli i szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:45 czy jest w ogóle możliwe, że nie będzie publicznego zjazdu po osobie, która deklaruje się, że nie daje na Orkiestrę? dlaczego został wytworzony mechanizm - kto nie z nami, ten przeciwko nam? mozna nie dawać na orkiestrę i nie być jakimś oszołomem. nie jest to żaden przymus, i nikt nikogo z dawania bądź niedawania nie powinien rozliczać. tymczasem coraz bardziej dawanie na orkiestrę i pokazywanie się celebrytów/polityków w towarzystwie Jurka lub choćby puszki do kwesty - staje się być poprawne politycznie. i zaczynamy dochodzić do absurdu -ludzie pomagają, bo tak trzeba i wypada, bo inaczej ktoś wytknie - a nie dlatego, że chcą. tymczasem uważam, że nie powinno się piętnować tych, którzy nie dają. widocznie mają swoje powody, ich prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:50 Nie rozumiesz, że nie chodzi tylko o tych, co nie "dają"? Szlag człowieka trafia, jak Owsiak, który robi tyle dobrego i całą Polskę poruszył, jest mieszany z błotem, a taka gnida Rydzyk rąbie cudzą kasę aż miło i nikt mu nie podskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:00 bez przesady - są tacy, których Rydzyka też z błotem mieszają. są wśród nas "wyznawcy" Rydzyka, są "wyznawcy" Owsiaka. dla wszystkich miejsca wystarczy masz rację, zupełnie nie rozumiem, o co chodzi. po co mieszac jedno i drugie? jak ktoś chce, daje Owsiakowi, jak ktoś chce, daje Rydzykowi - demokracja jest nie podoba mi się tylko ta nieszczęsna poprawnośc polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
scher że sie tak dołączę do tego fajnego języka miłości 14.01.13, 12:03 morgen_stern napisała: > a taka gnida Rydzyk rąbie cudzą kasę aż miło i nikt mu nie podskoczy. Noooo, i jeździ maybachem. Wiem, bo w TVN24 mówili. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:08 Wy czerpiecie wiadomości o świecie z innych mediów, więc skup się może na nich? Ja Frondą czy Naszym Dziennikiem sobie główki nie zaprzątam, po cholerę tu siedzisz i jad wybiórczowy do główki sączysz? Misję masz? Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:22 morgen_stern napisała: > Wy czerpiecie wiadomości o świecie z innych mediów, więc skup się może na nich? > Ja Frondą czy Naszym Dziennikiem sobie główki nie zaprzątam, po cholerę tu siedzisz Bo ja w odróżnieniu od ciebie czytam różne media - aby mieć szerszy i prawdziwszy obraz rzeczywistości. Bo Prawda jest wartością. W imię poznania Prawdy organicznie nie znoszę, kiedy ktoś usiłuje mną manipulować, serwując mi kłamstwa, półprawdy albo ukrywając przede mną fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 13:02 Wybacz, ale miałam kilka razy w ręku te wasze kaganki oświaty i prawdy i na trzeźwo się tego czytać nie da. Naprawdę można zdrowo i porządnie żyć bez czytania każdego gówna, które pod rękę się nawinie. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 13:06 morgen_stern napisała: > Wybacz, ale miałam kilka razy w ręku te wasze kaganki oświaty i prawdy i na trzeźwo się tego > czytać nie da. Ty w ogóle na trzeźwo masz poważne kłopoty, z czytaniem, z logicznym argumentowaniem, z kulturą dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:11 mnie nie obchodzi, czym Rydzyk jeździ - nawet grosika mojego tam nie ma tv nie oglądam, radia nie słucham, na termy chodzić nie będę - to i gościa rozliczac nie będę niejeden Rydzykowi podobny takim autkiem jeździ - co mnie to obchodzi? wpływu na to nie mam, szkoda zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:16 solaris31 napisała: > mnie nie obchodzi, czym Rydzyk jeździ Ale że media łżą, że jeździ maybachem, to chyba powinno cię obchodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:27 Może i nie jeździ Maybachem, ale że przejrzystości finansowej unika jak zarazy, to akurat nie podlega dyskusji. Polecam przypomnienie sobie przypowieści o źdźble siana i belce. I najpierw pousuwać swoje belki, a potem doszukiwać się błędów u innych. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:28 a czemu? niech sobie łżą - mnie to zupełnie nie interesuje może jeździć sobie czarną wołgą propos mediów - zawsze były, sa i będa stronnicze, w taką czy inną stronę. naiwnością byłoby sądzić, że media i dziennikarze są obiektywni już dawno przestałam w to wierzyć, i czasem się zastanawiam, skąd się biora ludzie, którzy tego nie dostrzegają? jak włączam tv, to jednocześnie włączam myślenie Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:38 solaris31 napisała: > jak włączam tv, to jednocześnie włączam myślenie To nie wystarczy, gdy ktoś podaje ci nieprawdziwe informacje. Bo wtedy myślisz o kłamstwach, nie o Prawdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:43 cóż. prawdy i tak się nie dojdzie, będąc pospolitym odbiorcą przekazów, a nie uczestnikiem wydarzeń. żadne medium nie ma na nią monopolu. zresztą jak mawiał ks. prof. Tischner - prawdy są trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:44 ale jak sobie obejrzę informacje w 2 różnych stacjach, no to już moja głowa potrafi sobie zdanie wyrobić Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 12:59 solaris31 napisała: > ale jak sobie obejrzę informacje w 2 różnych stacjach, no to już moja głowa po > trafi sobie zdanie wyrobić Akurat. Polsat i TVN to są dwie różne stacje. A obie kłamią, obie zaciemniają, obie manipulują informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 13:03 siedzisz w moim telewizorze i wiesz, co oglądam? gratuluję to kto wg Ciebie nie zakłamuje rzeczywistosci i nie manipuluja informacjami? może Superstacja? albo tv Trwam? dla mnie każde medium, absolutnie każde jest komuś podległe, a przez to manipuluje. nie ma niezależnych mediów. i nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 14.01.13, 13:43 solaris31 napisała: > siedzisz w moim telewizorze i wiesz, co oglądam? gratuluję Trafiłem? No popatrz Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: że sie tak dołączę do tego fajnego języka mił 15.01.13, 08:47 dlaczego piszesz słowo prawda wielką literą? Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:55 Przecież to manipulacja, co wypisujesz. Pokaż choćby jeden przykład tego, że ktoś jest petowany, bo nie wpiera Orkiestry. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:07 to nie jest żadna manipulacja - już sam tytuł i pierwszy post sugeruje, kto dobry a kto nie- kto nie daje, ten nie korzysta - coś sugeruje, prawda? nie uważasz, że gro polityków "wspiera" orkiestrę, bo tak wypada? bo ja jestem pewna, że takich jest wielu. i mnie to osobiście obrzydza. no , ale to polityka, więc jednocześnie szambo - nie powinnam być zdziwiona co myślicie o tych politykach, którzy otwarcie mówią, że nie dają? Terlikowski też tu został objechany za najazd na Owsiaka . no ale są tacy ludzie i trzeba z tym żyć ja sobie myślę, że dzisiaj trzeba miec odwagę, żeby przyznac, że orkiestry się nie wspiera. i trochę to jest smutne, bo zaczyna być to całe zbieranie trochę wymuszane społecznie. i jak Terlikowskiego nie lubię, tak za tę odwagę w głoszeniu niezmiennych pogladów / z którymi mówiąc nawiasem totalnie się nie zgadzam/ - faceta cenię Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:13 Tytuł brzmi "Przeciwnicy WOŚP', co moim zdaniem nie zawęża grona tylko do tych, którzy akcji nie wspierają, ale tych, którzy głośno kwęczą, jaki ten Owsiak to złodziej, lewak i pupilek rządzących. Jak widać i tu sie znaleźli (zawsze mnie notabene zastanawia aktywna obecność na portalu plujących na gazetę, to chyba pod masochizm podchodzi). Hitlera tez cenisz za niezmienność poglądów do końca? Nie porównuję teraz Terlikowskiego do Hitlera, bo to pomniejsza gnida, zwracam tylko uwagę na niebezpieczeństwo takiego "podziwu". Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:25 > Hitlera tez cenisz za niezmienność poglądów do końca? hehe, troche po bandzie pojechałaś - i jak tu odpowiedzieć, żeby było poprawnie politycznie? fakt, cenię ludzi, którzy potrafią bronić swojego zdania i używają do tego argumentów. Terlikowski ich używa, czy sa one trafione czy nie - to juz inna sprawa zupełnie. z drugiej jednak strony - cenię tez ludzi, którzy nie sa głusi na argumentację innych, ludzi elastycznych. nie na wszystko można byc elastycznym przecież, jakiś kanon swoich własnych zasad, niezmiennych i nie do złamania ma każdy z nas. i to jest cenne. swoich wartości, o których człowiek jest przekonany trzeba bronić, nawet pod prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:44 Obrzydliwie nadal manipulujesz. Zrównujesz: "nie wspiera" z "atakuje". Nie ma tu z czym dyskutować w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:00 dlatego, że nader często deklaracja taka brzmi: 'nie daję na Orkiestrę, bo Owsiak to złodziej, komuch, Żyd, mason i diabeł wcielony'. na palcach jednej ręki policzyć mogę znane mi osoby nieuciekające się do emocjonalnych (i personalnych) argumentów. oczywiście człowiek może mieć powody, jakie tylko zechce, ale jeśli napastliwie je wyraża, to nie powinien raczej dziwić się temu, że w odpowiedzi dostanie to samo. jeśli ludzie pomagają, bo czują, że tak trzeba i wypada - to też dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
maggorlo Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:07 solaris zjawisko presji społecznej to jeden z motorów napędu i względnego ładu. Jest jak tlen dla organizmu. Presja objawia się w każdej dziedzinie życia (przykładowo: ile osób segregowałoby śmieci gdyby nie presja? ile chodziłoby do kościoła na msze gdyby nie presja? ile myłoby pachy....itp,itd.). Wykorzystywana dla dobra ogółu jest korzystna - ta zmusza leniwych, ignorantów, obojętnych, ego-rozrzutnych, niechętnych i wszytskich innych, którzy bez nacisku nie zrobiliby nic, do wykrzesania z portfela piątaka i wrzucenia w puszeczkę. Presja była, jest i będzie. Są tylko strategie jej unikania: od deprecjonowania (owsiak szatan, zbiera na zabijanie strych), przez unikanie (zostaję w domu tego dnia), po pozorne uczestnictwo w grupowym "szaleństwie" (idę bo wypada). Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:18 mnie to trochę przeraża... sporo prawdy jest w tym, co pisze poprzedniczka - nie daję, bo Owsiak to diabeł wcielony, złodziej, komuch... o matko, co to w ogóle za język jest? dzisiaj nie można powiedzieć na przykład - nie daję, bo mi się coś nie podoba? bo wolę dac gdzie indziej? nie mozna usłyszeć w odpowiedzi - Twoje prawo - nie chcesz, nie dawaj. straszne smutne jest to, że jako społeczeństwo stajemy się coraz bardziej radykalni i agresywni powoli zanika spokojny, racjonalny środek, a do głosu dochodzą skrajności. bardzo to jest niepokojące w mojej ocenie i do niczego dobrego nie prowadzi. myślę sobie, że zaczyna mnie ten agresywny, dwubiegunowy świat trochę przerażać i przerastać... ale - koniec z filozofią, trzeba wracać do rzeczywisytości - czyli do garów Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:47 > myślę sobie, że zaczyna mnie ten agresywny, dwubiegunowy świat trochę przerażać > i przerastać... Sama wspierasz i produkujesz ten dwubiegunowy świat. Takimi własnie wpisami, jak ten o tym, że ludzie, którzy nie wspierają Owsiaka, są petowani. Pisząc nieprawdę, produkujesz takie własnie dwubiegunowe obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:51 masz rację, nie ma o czym rozmawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 23:23 solaris31 napisała i zaczynamy dochodzić do absurdu -ludzie pomagają, bo tak trzeb > a i wypada, bo inaczej ktoś wytknie - a nie dlatego, że chcą. Masz zle myslenie. To zaden absurd. Pomagac trzeba i wypada, nawet jak sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 23:25 > czy jest w ogóle możliwe, że nie będzie publicznego zjazdu po osobie, która deklaruje się, że nie daje na Orkiestrę? Szanuję i podziwiam Owsiaka za to, co robi, ale przyznaję, że na WOŚP daję co roku symboliczne kwoty. Po prostu wiem, że i tak zbierze kilkadziesiąt milionów, więc wolę wspierać w większym zakresie akcje lokalne i niemedialne. Odpowiedz Link Zgłoś
maggorlo Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 11:57 Nie bądźmy okrótni. To, że ktoś jest ograniczony światpoglądowo nie powinno mu odbierać prawa do leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:48 tez prawda Niech ma. Ale niech nie gada głupot (ech...i tak będzie gadał, ten typ tak ma) Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:14 > Czy nie byłoby uczciwe gdyby przeciwnicy WOŚP przy przyjeciu do szpitala ich lub ich dzieci > podpisywali oświadczenie iż nie życzą sobie leczenia przy pomocy sprzętu zakupionego przez > WOŚP. To jest typowa dialektyka marksistowska, wypaczająca samą ideę dobroczynności. > "...W wolnym kraju wolno pogardzać każdą religią i przedmiotami religijnej czci." > / prof. Jan Hartman / Szczytowe osiągnięcie walki o wolność: walka o wolność do pogardy. W 89' wydawało mi się, że w Polsce czasy pogardy minęły... Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Przeciwnicy WOŚP 14.01.13, 12:21 Nie on pierwszy i ostatni. Ci, którzy są głośni, działają, i działają skutecznie, przeważnie są na celowniku. Pamiętacie jakie psy wieszano na Kotańskim? Dużo zdrowia Owsiakowi i tym wszystkim, którym się chce, oby im się chciało jak najdłużej, bo w cud rychłego uzdrowienia polskiej służby zdrowia nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Fedyszak-Radziejowska 14.01.13, 12:30 "Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, to już dziś prawie instytucja. Jej systematyczna działalność i zasób środków jakimi dysponuje sprawiają, że chciałabym aby z sumy, którą zebrano w ostatnią niedzielę, odjąć koszty, które opłacamy z abonamentu i podatków dla TVP. Czyli czas antenowy i pracę dziennikarzy. Oni nie byli wolontariuszami, tylko pracowali. Są częścią instytucji finansowanej przez polskie społeczeństwo. W odróżnieniu od innych instytucji charytatywnych, jak Caritas, ta proporcja kosztów w tym cena reklamy w TVP jest potrzebna, aby zobaczyć wiarygodny obraz całości. Drugie moje oczekiwanie wiąże się z tym, że dziś sędziowie czy charytatywni celebryci mają skłonność do nadużywania swojej pozycji. Mówiąc o trosce o los ludzi starszych, chciałabym usłyszeć od tych, którzy przypominają nam o tym, aby jednoznacznie powiedzieli, że droga ku eutanazji, jej propagowanie, wybieranie czy sugerowanie - z pomocą wobec starszych pogodzić się nie da." Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern [...] 14.01.13, 12:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Dlaczego? 14.01.13, 13:30 Dlaczego moderacja nie pozwala ludziom się kompromitować? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Aleosooooo chodzi???? 14.01.13, 18:01 -robi facet kawał dobrej roboty??? -robi!!! -zajmuje sie czymś co powinno być obowiązkiem państwa??? -zajmuje sie!!! -zbiera pieniądze na szczytny cel??? -zbiera!!! To za przeproszeniem gucio mnie obchodzą jego osobiste poglądy. A jak sie którejś nie podoba to proszę: czekam na propozycje, kto i jak zastąpi Owsiaka??? Strach pomyśleć, jakim sprzętem byłby leczone nasze dzieci gdyby nie Owsiak... -rozpadającym sie złomem sprzed 20 lat, taka jest prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Przeciwnicy WOŚP 15.01.13, 08:59 A czy nie byłoby uczciwiej, żeby Krejzimama napisała oświadczenie w Urzędzie Skarbowym, że nie życzy sobie płacić 18% podatku dochodowego, ponieważ został on wprowadzony przez znienawidzonego przez nią Jarosława Kaczyńskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś