Dodaj do ulubionych

Jutro na National Geographic

26.01.13, 23:44
będzie rekonstrukcja katastrofy smoleńskiej.
Bardzo chętnie obejrzę.
Obserwuj wątek
    • raohszana Re: Jutro na National Geographic 26.01.13, 23:46
      O na wszelkie, dowolnie wybrane, świętości, ileż można wałkować ten temat...
      • czar_bajry Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 00:00
        Tu nie chodzi o wałkowanie tego tematu na National jest cykl o katastrofach lotniczych i w tym kontekście ten materiał nakręcono a ja mam wielką nadzieję iż będzie to bezstronny przekaz.
        • loganmylove Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 00:08
          Też chcę to zobaczyc zwłaszcza, że lubie ten cykl i filmy zwykle sa ciekawe.
    • abdullah_abdullah Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 07:25
      mam nadzieje ze przynajmniej zdajesz sobie sprawe ze nie bedzie to zadne bezstronne przedstawienie prawdy, tylko kolejna wersja jakiejs propagandy, komu akurat w tym przypadku co tam pasowalo pokazac.
    • stuletnia_stokrotka Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 07:54
      na pewno obejrzę,bardzo ciekawy cykl na NG
    • tosterowa Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 12:04
      Obejrzę, bo lubię ten program.
      • tuya to o której? 27.01.13, 13:51
        • tosterowa Re: to o której? 27.01.13, 14:03
          o 21.
      • czar_bajry Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 21:35
        Kurde powiem wam że śmierdzi manipulacją i strasznie mnie się nie podoba to co oglądam.
        Z załogi samolotu robią idiotów....
        A kontrolera lotów omijają szerokim łukiem...
        Porażka
        • stuletnia_stokrotka Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 21:37
          no je niestety oczywiście zapomniałam,że miałam oglądać-na szczęście nagrywa się i obejrzę jutro w całości i na spokojnie
        • sarling Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 21:38
          A czego się spodziewałaś? tongue_out
        • kawka74 Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 21:49
          Trzeba było obejrzeć do końca...
          • czar_bajry Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 21:59
            Obejrzałam, fakt na końcu powiedzieli o winie obsługi lotniska.
            O presji na załogę było już mówione wcześniej i chyba tej wersji będę się trzymać.
            • kawka74 Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:10
              Pokazali wszystkie czynniki, jakie mogły mieć wpływ na katastrofę: presja, błędy pilotów, obsługi lotniska. Mnie się podobało - bez pierdół o zamachu, trotylu, rozpylaniu mgły i ruskiej trumnie.
        • tosterowa Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 21:51
          Przecież było o kontrolerach...
          • czar_bajry Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:00
            na końcu, ja pisałam w trakcie programusmile
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:07
              mozna to gdzies online
              • czar_bajry Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 22:34
                nie mam pojęcia, wpisz w wyszukiwarkę katastrofy w przestworzach odc. śmierć prezydenta
    • krejzimama Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:13
      W której minucie było słychać strzały?
      • czar_bajry Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 22:34
        wcale nie było słychać- wycieli.
    • owianka Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:14
      Jak zwykle, doskonały film. Wyczerpujący, wyważony, bez obrażania kogokolwiek, bez robienia sensacji. Gratulacje dla producentów.
      • riki_i Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:26
        Wiele lat pracowałem w telewizji i sorry owianka, ale film NIE BYŁ doskonały. Ubogi dobór materiałów filmowych (których wszak była cała masa), fatalna jakość techniczna tych archiwaliów , które wykorzystano, słabiutkie efekty specjalne, ordynarne użycie blue boxu, kiepski dobór aktorów, "gra" aktorska metodą kija od szczotki, brak odpowiednio stopniowanej dramaturgii wydarzeń (w dokumencie też się stopniuje napięcie), sterylność rekonstrukcyjnych planów nie oddająca ani we fragmencie klimatu tamtych miejsc i wydarzeń. Jedynie w warstwie merytorycznej film ustrzegł się błędów, co jak podejrzewam jest efektem cichego zatrudnienia jakiegoś anonimowego wyrobnika z Polski, który ustawił narrację. Sorry, ale dla mnie ten film to porażka i spapranie samograja. Wątpię, aby jakikolwiek zagraniczny widz się tym zachwycił. Ot, takie sobie ecie pecie, bez szczególnych fajerwerków.
        • kawka74 Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:29
          Pomyliło Ci się z '2012'.
        • czar_bajry Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 22:36
          Dokładnie tak, inne filmy z tej serii są o wiele lepsze.
      • intuicja77 Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:31
        obejrzałam film na NG i teraz dla równowagi oglądam "Anatomie upadku" Anity Gargas.
        Kurcze, powiedzcie jak możliwa jest taka narodowa schizofrenia ? Jakby o dwóch rożnych wypadkach mówili.
        • wioskowy_glupek Re: Jutro na National Geographic 27.01.13, 22:48
          No nie podobało mi się to, owszem mówili o wszystkich aspektach katastrofy, ale główną odpowiedzialnością obarczyli Protasiuka.
          Właściwie całą odpowiedzialność zdjęli z wieży kontroli lotów.
          • vampire-freak Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 09:24
            No przestań, przecież film był taki super ekstra wypasiony i rzetelny.
            Opierał się na raporcie polskiej komisji badającej wypadek, to przecież naturalne, że obarczyli polskich pilotów.
            • wtopek Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 09:27
              kiepski, firm, jak na NG to cienizna

nie jestem wyznawać teorii spisku, ale opuścili sporo ważnych elementów, i potraktowali skandaliczny raport MAK jako równorzędny z ustaleniami Komisji Millera
    • chipsi Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 12:54
      Obejrzałam i tak jak oczekiwałam niczego odkrywczego nie było. I słusznie. Trochę asekurancko potraktowano temat ale wcale się nie dziwię - temat nadal wzbudza skrajne emocje i jest nacechowany politycznie - co się chłopaki z NG będą wychylać.
      • maggorlo Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 13:10
        Mam podobne wrażenia.
        Oraz jeszcze inne - po przeczytaniu wpisów wyżej. Jaki film by nie powstał, to i tak każdy inaczej go odbierze bo "przepuści" przez swoje wyobrażenia, doda emocje itp.
        Ja nie znalazłam w treści próby obwinienia winą tylko 1 pilota (była wyraźna informacja, że w tego typu wypadkach najczęściej jest cała masa drobnych win, różnych osób. Była mowa o obsłudze lotniska, fatalnej pogodzie, koszmarnym wyposażeniu technicznym, o złych nawykach pilotów, o naciskach, presji psychicznej...), ktoś powyżej owszem. Ktoś pisze, że raporty Maku i Millera potraktowano równorzędnie. W moim odczuciu i tak i nie: pokrywały się w temacie nieprawidłowości jakich doszło na pokładzie samolotu (bo doszło) ale było wyraźnie zaznaczone, że o ile polska strona przyznał się do błedów o tyle rosyjska wypiera się jakiejkolwiej odpowiedzialności (a nie powinna, co pokazano dość wyraźnie). Komuś innemu przeszkadza jakośc techniczna, a ja sobie myślę, że to przecież nie "Avatar2" i nie o efekty chodziło... I co by nie pokazać, co nie nakręcić, komuś zawsze coś się nie spodoba a nieżyjącyh i tak nie wróci.
    • default Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 13:07
      Moim zdaniem film nie odbiegał od innych z tej serii - ani bardziej ciekawy, ani mniej, ani lepiej, ani gorzej zrobiony.
      Dla polskiej widowni może być o tyle "gorszy", że u nas po prawie trzech latach wałkowania tematu, każdy jest "znawcą", więc na każde stwierdzenie padające z ekranu ma w zanadrzu kilka innych lub uzupełniających. Oglądając inne katastrofy pokazane w tym cyklu przyjmujemy, to co realizatorzy podają, bez rozkminiania.
      • solaris31 Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 13:23
        Moim zdaniem film nie odbiegał od innych z tej serii - ani bardziej ciekawy, an
        > i mniej, ani lepiej, ani gorzej zrobiony.

moim zdaniem zdecydowanie odbiegał . oglądam cykl "katastrofy w przestworzach" regularnie, nie było ani dramatrugii, ani pokazanej pracy fachowców. moim zdaniem ten film nie powinien był powstać z prostego powodu - sprawa jest międzynarodowa i polityczna, to nie była zwykła katastrofa / nie chodzi mi o zamach/. miałam wrażenie, że niektóre przynajmniej wątki bardzo spłycono. zapewne z różnych powodów - w tym politycznych, więc skoro nie można podać całej prawdy, trzeba było zrezygnować z mówienia półprawd i nie tworzyć tego filmu.

uważam, że wina załogi jakaś jednak była, niefrasobliwością conajmniej było ingorowanie komunikatów, do tego nałożyły się fatalne warunki pogodowe, presja na załogę - i mamy prosty przepis na katastrofę. jak wspomniałam - oglądam cykl regularnie, i bardzo często przyczyny katastrof są do siebie zbliżone. rzadko sa to usterki lub wady konstrukcyjne samolotów, chociaż to też się zdarza. dużo częsciej winne są okoliczności i błąd załogi.
        • default Re: Jutro na National Geographic 29.01.13, 08:32
          solaris31 napisała:

> oglądam cykl "katastrofy w przestworzach"
          > regularnie, nie było ani dramatrugii, ani pokazanej pracy fachowców.

Moim zdaniem było pokazane w podobnym stopniu jak w innych odcinkach tego cyklu. Tylko że do innych katastrof nie mamy stosunku emocjonalnego, czyli odbiór jest zupełnie inny. Po tym odcinku, "naszym", wszyscy spodziewali się Bóg wie czego, podczas gdy dla reszty świata to po prostu kolejna katastrofa lotnicza, może o tyle bardziej szczególna, że zginął w niej jakiś tam prezydent.
          moim zdani

>niektóre przynajmniej wątki bardzo spłycono. zapewne z różny
          > ch powodów - w tym politycznych,

Przypuszczam że "spłycenie" (ja bym to nazwała raczej "uproszczeniem") niektórych wątków wynikło głównie z formuły filmów tego cyklu i ograniczonej długości odcinka. Powody polityczne raczej nie miały tu nic do rzeczy - nie o tym jest film, chociaż i tak dość obszernie zarysowano tło polityczne tej katastrofy.
    • kol.3 Re: Jutro na National Geographic 28.01.13, 21:29
      Uważam, że NG potraktowało nas nad wyraz uprzejmie. Pokazało, że mamy bałagan a nie burdel.
      • amonette Re: Jutro na National Geographic 29.01.13, 12:04
        A Ruscy porządek i profesjonalnie zarządzane lotnisko w Smoleńsku uncertain
        • kol.3 Re: Jutro na National Geographic 29.01.13, 16:28
          Rosjanie mają za uszami znacznie mniej. Lotnisko Smoleńsk Siewiernyj jest nieczynnym lotniskiem wojskowym bez wyposażenia niezbędnego do bezpiecznego lądowania, o czym polskie służby na czele z prezydentem wiedziały. Wizyta była od A do Z źle przygotowana ze strony polskiej. Jeśli udział prezydenta w uroczystościach był tak istotny, należało zorganizować wizytę tak aby był margines bezpieczeństwa czasowego na zdarzenia nieprzewidziane, tj, delegacja powinna przyjechać/przylecieć dzień wcześniej, przenocować w Smoleńsku, a na drugi dzień pojechać rano na uroczystości.
          Rosjanie w dniu 10.04. w ogóle nie powinni pozwolić na lądowanie.
          • mysz1978 Re: Jutro na National Geographic 29.01.13, 20:50
            ogladalam... I powiem, ze ta serie ogladam dosyc czesto, ale ten odcinek byl najnudniejszy uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka