marionetka.pl 12.02.13, 23:39 Możecie polecić książki, strony odnośnie poprawnej pisowni? Mam duże problemy z poprawionymi konstruowaniem wypowiedzi z gramatyką i ortografią. Chciałabym dokształcic się w tym temacie, ale nie wiem jak za to dsue Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marionetka.pl Re: poprawna pisownia 12.02.13, 23:43 Nie wiem jak zabrać się za to od czego zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: poprawna pisownia 13.02.13, 22:34 Zacznij czytać książki. Poza tym sprawdź, co to jest czasownik. Każda cześć zdania składającego się z kilku zdań musi być oddzielona od pozostałych przecinkiem, chyba ze łącznikiem dwóch zdań sa słowa i, lub itp. Odpowiedz Link Zgłoś
marionetka.pl Re: poprawna pisownia 14.02.13, 14:53 Czytam książki, ale nie zwracam uwagi jak są skonstruowane zdania, a może powinnam? Wiem że są to zaniedbania z okresu podstawówki i liceum, korzystanie że ściąg i streszczen. Pytam o to ponieważ koleżanka zaproponowała wspólne prowadzenie bloga, niestety okazało się że nie umiem pisać poprawnie o czym oczywiście poinformowała mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: poprawna pisownia 14.02.13, 14:57 Czy tylko ja wybuchnęłam śmiechem po pierwszym poście? Nieźle to wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
marionetka.pl Re: poprawna pisownia 14.02.13, 15:04 Możesz napisać co cie tak rozśmieszyło? Bo nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: poprawna pisownia 14.02.13, 15:06 Pytasz o książki dotyczące poprawnej pisowni i urywa ci post na jakimś bełkocie taki niezamierzony żart sytuacyjny, bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
marionetka.pl Re: poprawna pisownia 14.02.13, 15:14 pisałam z telefonu z dzieckiem na ręku Wracając do tematu. Jestem świadoma ogromnych zaniedbań, tego bloga to już i tak współtworzyć nie będę. Teraz to dla siebie chciałabym i dla dziecka, coby mu kiedyś wypracowanie pomoc napisać Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: poprawna pisownia 14.02.13, 15:17 słownik poprawnej polszczyzny, słownik języka polskiego, słownik wyrazów obcych, słownik ortografii i interpunkcji, słownik frazeologiczny. Była tez książka profersora Markowskiego, tytułu nie pamietam. Dobrze ci tez doradzono czytanie książek, to tez pomaga, a także rozwija zasób słownictwa. Tutaj sa poprawki (poprawiłam koncówke i postawilam przecinek): Mam duże problemy z > poprawnym konstruowaniem wypowiedzi, z gramatyką i (z?) ortografią Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poprawna pisownia 14.02.13, 15:22 Marionetko, nie da się tego nauczyć z podręczników i poradników. Najprzyjemniejszą i najskuteczniejszą metodą jest uważne czytanie literatury pięknej, z podkreśleniem pięknej. Czyli nie Chmielewskie, Grochole i Coehlo (czy jak tam się zwał), ale rzeczy naprawdę dobrze napisane, które przy tym przekazują interesujące przemyślenia (i raczej tradycyjne, nie awangarda, choćby dobra była). Dobrze jest czasem poczytać poezję, nie musi być wcale jakaś hermetyczna i piętrowa, ale musi być porządna. Można zadawać sobie przy tym pytania: co autor chciał powiedzieć i jak to zrobił? Pomaga czytanie na głos, wymusza zwrócenie uwagi na budowę zdania, melodię wypowiedzi. Na bardziej zaawansowanym poziomie można robić różne ćwiczenia stylistyczne, czyli pisać, starając się uzyskać założony efekt, na przykład jak najdoskonalsze naśladowanie czyjegoś stylu. Przy twórczym pisaniu na podstawowym poziomie trzeba zwracać uwagę na szyk zdania, relacje między podmiotem a orzeczeniem, dobór słownictwa, unikanie banałów, maseł maślanych, powtórzeń, niejasności. Złota zasada: im mniej, tym lepiej. Jeśli coś da się powiedzieć w dwóch słowach, to zazwyczaj nie potrzeba więcej. Na początku lepiej unikać wtrąceń z języka potocznego, slangu i tym podobnych - to już wyższa szkoła jazdy. I cały czas czytać, uważnie, jak najwięcej. Powodzenia. Naprawdę można sobie wypracować styl i umiejętność poprawnego pisania, nawet jeśli nie posiada się talentu prozatorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
altz Re: poprawna pisownia 14.02.13, 15:47 daisy napisała: > Marionetko, nie da się tego nauczyć z podręczników i poradników. Można się nauczyć interpunkcji z książek, to jest zwyczajna wiedza, jak chemia czy fizyka. Można się również nauczyć zasad ortografii, ale już trzeba poznać wyjątki i je zapamiętać. Styl trzeba sobie wypracować, dużo pisząc wyłącznie samodzielnie i zaglądając od czasu do czasu do innych. Najlepiej, ze sporym krytycyzmem. Miałem książeczkę, bodajże pod tytułem "Gdzie postawić przecinek". Przeczytałem dwa razy i w końcu zrozumiałem. Od tej pory również robię błędy, ale zazwyczaj piszę poprawnie. Dzieci w szkołach są źle uczone, niepoprawnych reguł, zupełnie nie wiem, skąd nauczyciele je biorą? Uważam, że poloniści nie powinni uczyć ortografii i interpunkcji, bo zazwyczaj nie potrafią tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: poprawna pisownia 14.02.13, 22:26 >Złota zasada: im mniej, tym lepiej. Tak, Daisy, może weź to sobie do serca. Marionetko, czytaj z przyjemnością, a zacząć możesz właśnie od Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marionetka.pl Re: poprawna pisownia 14.02.13, 16:01 Dziękuję Wam bardzo za pomoc! Czytam sporo, ale faktem jest że przez poprzedni rok były to prawie same poradniki dla rodziców, a wcześniej to co Daisy napisała. Szczerze to niewiem czy uda mi się przebrnąć choćby przez Mickiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: poprawna pisownia 14.02.13, 16:23 marionetka.pl napisała: > Szczerze to nie wiem czy uda mi się przebrnąć choćby przez Mickiewicza nie z czasownikami pisze sie oddzielnie Po co do Mickiewicza, to gruba przesada. Poczytaj dobrą literature z XXw. Podkreslam dobrą, a nie czytadła książkopodobne. Książki w rodzaju poradników też są dobre, maja byc napisane poprawną polszczyzną. Polecam też książki historyczne, reportarze, literature faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
afortunada Re: poprawna pisownia 14.02.13, 16:59 tak, kamelio, zwłaszcza "reportarze"... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poprawna pisownia 14.02.13, 16:32 > Szczerze to niewiem czy uda mi się przebrnąć choćby przez Mickiewicza Dlaczego nie? Mickiewicz jest świetny, zwłaszcza Pan Tadeusz, którego chciałam ci polecić. I wszystkie rzeczy pisane w Rosji i przed Wielką Emigracją (sonety, liryka). IV część Dziadów (ta o Maryli) też jest fajna - kiedyś to był po prostu szał, dziewczyny mdlały jak przy Zmierzchu! Ale lepiej może zacznij od Prusa, on naprawdę umiał pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: poprawna pisownia 14.02.13, 17:02 Wszystko zależy od czytelnika, mnie akurat Mickiewicz bardzo się podoba, natomiast Prusa nigdy nie lubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
marionetka.pl Re: poprawna pisownia 14.02.13, 17:19 Z czasów szkolnych pamiętam że Mickiewicza nie bardzo mi poodszedł za to "Lalka", była dla mnie przyjemnością W ogóle to wszystkie te lektury szkolne kojarzą mi się z obowiązkiem, ale może po tylu latach inaczej będzie się czytać Ciekawa jestem czy ktoś w ogóle sięga po takich autorów jak Mickiewicz czy Sienkiewicz? Czytacie polską klasykę? jeszcze pytanie odnośnie książki " Mistrz i Małgorzata", nie mam pojęcia nic o tym tytule ale często słyszę zachwyty nad nią. Myślicie że na początek będzie dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poprawna pisownia 14.02.13, 17:25 > Ciekawa jestem czy ktoś w ogóle sięga po takich autorów jak Mickiewicz czy Sienkiewicz? Owszem, nawet pewnie częściej niż to się może wydawać. odnośnie książki " Mistrz > i Małgorzata", Myślicie że na początek będzie dobra? Jak najbardziej. Tylko w przekładzie Lewandowskiej i Dąbrowskiego, zwróć uwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna772 Re: poprawna pisownia 14.02.13, 22:58 Widzę, że po raz kolejny pojawia się "odnośnie czegoś". Uprzejmie donoszę, że powinno być "odnośnie do czegoś". Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poprawna pisownia 14.02.13, 17:44 Tak pięknie pisał Słowacki o Panu Tadeuszu: Jednak się przed tym poematem wali Jakaś ogromna ciemności stolica; Coś pada... myśmy słyszeli - słuchali: To Czas się cofnął - i odwrócił lica, By spojrzeć jeszcze raz... na piękność w dali, Która takiemi tęczami zachwyca... Takim różanym zachodzi obłokiem... Idźmy... znów czasu Bóg postapił krokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: poprawna pisownia 14.02.13, 22:26 rostu szał, dziewczyny mdlały jak przy Zmierzchu! O, Zmierzch przeczytaj koniecznie. Mickiewicza nie, chyba że 13 księgę autorstwa Fredry bodajże Odpowiedz Link Zgłoś