Dodaj do ulubionych

Pranie stanika

17.02.13, 11:56
Kupiłam porządny stanik, na metce oczywiście zalecane pranie ręczne. Nie lubię prać w ręku, mam wrażenie ze ubranie jest wtedy niedoprane. Zwykle staniki też piorę w pralce, tylko w woreczku ochronnym, dotąd nie niszczyły się, przynajmniej nie odniosłam takiego wrażenia. Ale teraz mi szkoda.
Pierzecie staniki w pralce? Może program szybki lub delikatny?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Pranie stanika 17.02.13, 11:59
      Piorę tylko w pralce, nie znoszę prać ręcznie- wszystkie swoje staniki piorę w pralce w woreczku- najczęściej na 40 st.
      • stuletnia_stokrotka Re: Pranie stanika 17.02.13, 12:03
        piorę normalnie w pralce ale tylko i wyłącznie w woreczku-odkąd pralka zniszczyła mi dwa porządne i drogie staniki.
      • verona9 Re: Pranie stanika 17.02.13, 12:05
        Nigdy nie kupilam drogiego stanika.Zawsze kupuję na placu targowym za 12zeta,wolę miec wiecej roznokolorowych/roznokoronkowych/wzorzystych/jednobarwnych niz jeden a drozszy.Nigdy tez nie zwracalam uwagi na pranie ich.Wrzucam do pralki i wyciagam.Z piersiami tez nie mam problemow.Jak sie jakis popsuje,wyrzucam i kupuje nowy,Ot cosmile
        • marzeka1 Re: Pranie stanika 17.02.13, 12:08
          verona9 napisał(a):

> Nigdy nie kupilam drogiego stanika.Zawsze kupuję na placu targowym za 12zeta,wo
          > lę miec wiecej roznokolorowych/roznokoronkowych/wzorzystych/jednobarwnych niz j
          > eden a drozszy.
          Nigdy tez nie zwracalam uwagi na pranie ich.Wrzucam do pralki i
          > wyciagam.Z piersiami tez nie mam problemow.Jak sie jakis popsuje,wyrzucam i kup
          > uje nowy,Ot cosmile

- niby tak, że nie ma szans, abym za 12 zł. na bazarku kupiła stanik 70 G - a taką numerację noszę. I też z piersiami nie mam problemów big_grin
          • stuletnia_stokrotka Re: Pranie stanika 17.02.13, 12:16
            na bazarku nawet jeśli jakimś cudem znajdę stanik z miską G to niemal na 100 % ma conajmniej 85 pod biustem tongue_out
          • penelopa40 Re: Pranie stanika 18.02.13, 16:05
            verono, kup mi proszę kilka staników, każdy w innym kolorze, z ładnymi koronkami, z drutem, na tym placu targowym, za 12zł sztuka, może być nawet z 10 różnych, a co, jak szaleć to szaleć...
            aha rozmiar 75 I (I jak irena)... dzięki z góry,
            p.s. ja bez przyjemności wydaję 300zł na swój stanik ale nie mam wyjścia...ot, co
        • sundry Re: Pranie stanika 17.02.13, 12:51
          Sądziłam, że o zepsutych piersiach piszeszwink
        • pitahaya1 Re: Pranie stanika 18.02.13, 15:42
          A rozmiar jej 75 B.
    • mruwa9 Re: Pranie stanika 17.02.13, 12:48
      piore normalnie, w pralce. Zadne woreczki, zadne delikatne programy (prac osobno stanik czy dwa w pralce??). Wrzucam z reszta prania, na normalny program i nic sie nie niszczy. Moje obecne triumphy uzywam chyba od 3 czy 4 lat i nic sie z nimi nie dzieje.Jeszcze jakis czas posluza, szacuje, ze co najmniej rok, zanim je wyrzuce.
    • goodnightmoon Re: Pranie stanika 17.02.13, 13:56
      Ja tez w pralce. Te bez kostek zwyczajnie, wsrod innych rzeczy.
      Te z drutami - w specjalnej plastikowej kuli do prania stanikow. Polecam!!!
    • mary_lu Re: Pranie stanika 17.02.13, 15:01
      Wiele droższych firm produkuje niezniszczalne staniki, wszystkie piorę w pralce, w woreczku, w 40 stopniach, najczęściej intensywny program do bawełny.

Tylko białe mogą zmienić odcień od temperatury, dlatego z reguły białych nie kupuję.

Jakiej firmy ten stanik?
    • daisy Re: Pranie stanika 17.02.13, 15:07
      Zainwestuj w koszyk do prania,
      taki:
      www.ceneo.pl/4919161
      albo taki:
      www.okazje.info.pl/okazja/odziez-i-obuwie/koszyk-do-prania-bielizny.html
      • magda1104 Re: Pranie stanika 18.02.13, 14:45
        O, właśnie o takim myślałam, mozna go kupić stacjonarnie?

Dzięki za wszystkie wypowiedzi.
        • daisy Re: Pranie stanika 18.02.13, 15:25
          Ja kupiłam w necie. Ten pierwszy. Jestem zadowolona, chociaż trzeba pamiętać, że nadaje się tylko do niebyt dużych miseczek.
          No ale pierze się bezstresowo (dla biustonosza).
          • pitahaya1 Re: Pranie stanika 18.02.13, 15:46
            Nie polecam, przynajmniej koszyk z Tchibo. Wchodzą do niego tylko wąskofiszbinowce. Te o szerszych fiszbinach rozpinają koszyk w czasie prania.
    • lauren6 Re: Pranie stanika 18.02.13, 14:48
      Piorę normalnie w pralce w 30 stopniach, tyle że dla delikatnych rzeczy ustawiam niższe obroty.
    • landora Re: Pranie stanika 18.02.13, 15:28
      Piorę w pralce, na niskich obrotach, w zimnej wodzie, w woreczku i bez dodatku płynu zmiękczającego.
      Kiedyś prałam ręcznie, ale dałam sobie spokój, nie znoszę tego.
      • agni71 Re: Pranie stanika 18.02.13, 18:14
        landora napisała:

> Piorę w pralce, na niskich obrotach, w zimnej wodzie, w woreczku i bez dodat
        > ku płynu zmiękczającego
        .

Dlaczego bez płynu?
    • pitahaya1 Re: Pranie stanika 18.02.13, 15:44
      Schodzę na psy.
      Kiedyś prałam ręcznie, potem przyszedł czas na woreczki do prania. Teraz, pomimo woreczków, wrzucam wszystko do pralki jak leci, mimo, że biustonosze te z wyższej półki.
      • iwles Re: Pranie stanika 18.02.13, 16:09

to tak jak ja big_grin
        od pierwszych staników, pranych niemalże z namaszczeniem w ręku, by nic im się nie stało, doszłam do fazy wrzucania do pralki razem z ciuchami, bez woreczka.
        • pitahaya1 Re: Pranie stanika 18.02.13, 16:14
          A dajże spokój. Tak się skupiać i skupiać na woreczkach to by człowiek zatwardzenia dostał.
          Jakoś wytrzymują pranie. Włożenie do woreczka, jeśli już taki jest, nie jest niczym trudnym ale...nie chce mi siębig_grin
          • thaures Re: Pranie stanika 18.02.13, 16:20
            to tak jak ja. W woreczku piorę przeważnie pierwszy raz po kupnie. Potem albo woreczka niet, albo mi się nie chce...
          • iwles Re: Pranie stanika 18.02.13, 16:28

doba, przyznam się: nigdy nie miałam woreczka nawet w ręku (woreczka do staników of_course wink )
            • stuletnia_stokrotka Re: Pranie stanika 18.02.13, 16:53
              ja się z woreczkiem przeprosiłam jak mi się w moim ukochanym panache harmony przytarła i przytopiła fiszbina z tkaniną (pewnie podczas wirowania) -tuż pod piersią.nie dało się nosić,stanik poszedł do kosza.drugim zniszczonym dokładnie w ten sam sposób był panache tango.od tamtej pory każdy stanik prany jest w woreczku.
              • paliwodaj Re: Pranie stanika 18.02.13, 17:10
                piore w pralce wlasnie w tej kuli do prania stanikow. Nienawidze zdeformowanych stanikow, wrzuconych ot tak luzem do pralki, moje wszystkie staniki to demi z lekkim push up-em, czasami z memory foam. Kula faktycznie czasami sie otwierala, ale ja dodatkowa zwiazuje ja tasiemka, jezeli biustonosz ma wiecej push up-a , poluzowujac te dwie czesci.
                Masakra jest gdy biustonosz zostawi sie do wyschniecia w kuli, moja maz raz mi tak zalatwil stanik, wychodzi jak przemielony przez maszynke.
                Kilka razy chcialam zaoszczedzic na stanikach kupujac tansze i nigdy, ale to przenigdy ich nie nosilam bo cos uwieralo, wpijalo sie, zdzieralo skore do krwi. Naprawde nie raz mialam rany od badziewiastych stanikow i nie zamierzam sie torturowac.
                Moze one dobre dla kobieta z malenkim biustem, bardzo chudych, ktore moglyby rownie dobrze chodzic bez stanika, ale jezeli juz w gre wchodzi wiekszy biust , zeby byl wyglad i komfort to nie ma sily, taniego biustonosza nie kupicie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka