Dodaj do ulubionych

kto placi za kolonie

19.02.13, 22:06
Tak sie zastanawiam, jak powinien byc rozlozony podzial oplat za kolonie dziecka, jesli podzial wakacji jest 2/3 z matka, 1/3 z ojcem (taki podzial to wniosek ojca) - teoretyczne, dziecko na kolonie pojedzie w czasie wakacji "przydzielonych" z matka, a skoro matka nie placi za wyjazdy dziecka w czasie ktory spedza z ojcem, no to vice versa. Z drugiej strony, znaczna dysproporcja podzialu wakacyjnego powoduje ze matka musi rozejrzec sie za wyjazdem zorganizowanym (bo tyle urlopu na raz nie wezmie), plus wyjazd matka+dziecko.
Z trzeciej strony - jest to wyjazd dziecka, nie dziecka+ matka itd, wiec logiczne jest ze ojciec powinien sie dorzucic.

ogolnie ojciec rzuca jakies ochlapy zarowno jesli chodzi o kw. finansowe (tak mniej wiecej *ok 200zl/mc, bo twierdzi ze zarabia najnizsza krajowa i na wiecej go nie stac), jak i opieki (ok 24h w weekendy na zasadzie "jak juz nie mam co robic to pojade po dzieciaka")

argumenty lopatologiczne milo widziane - ex jest yntelygentny inaczej wink

*mniej wiecej, jest to rownowartosc 200zl, nie mieszkamy w PL
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 09:01
      Z tego co wiem, to wiele dziewczyn kolonoie i zimowiska wkłada w alimenty. Czyli kosztuje zimowisko 2000 i kolonie kosztują 2000 to 4000/12 to teoretycznie o 333 zł powinny być wyższe alimenty. Ale wiadomo, ze na kolonie może i za 1000 da się wysłać a na zimowisko w ogóle, wiec kwota będzie u każdego inna.
      Kolonie nie są wspólnym wyjazdem. Matka powinna opłacać w 100% swój wyjazd z dzieckiem np 2-3 tyg., ojciez zakładam że też ma ok 3 tyg. a reszta wspólnie na kolonie.
    • demonii.larua Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 09:07
      Wyjazdy wakacyjne mam wliczone w alimenty. Nie babram się z eksem w kto płaci za co.
    • jak.z.nut Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 09:48
      W zasadzie mam to wliczone w alimenty, jeśli jednak dziecko chce jechać na 2 obozy w wakacje, zwracam się do ojca dziecka o dołożenie do owego. Swoich wyjazdów z dzieckiem nie liczę.
    • bsl Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 10:02
      ja płacę za wszytko, dawno temu wliczyłam czesciowo w alimenty, ale alimentow brak wink
    • abdullah_abdullah Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 10:08
      Czy juz nikt nie wychodzi za maz na cale zycie?? Wszystkie sie rozwodzicie? Jakich to gosci sobie wybieralyscie za mezow, skoro to ich wina?
      • nabakier Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 10:15
        > Czy juz nikt nie wychodzi za maz na cale zycie??

Niewolnictwo mamy już na szczęście za sobą.
        A na całe życie to można tylko ...żyć. Bo reszta zmienną jest, ba- nawet geny się jakoś tam zmieniają w trakcie życia (mutują, uszkadzają się). Mówię ci- nic a nic stałego na tym świecie.
        • abdullah_abdullah Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 11:02
          to jest patologia! kiedys tu bylo mietoszone co to jest patologia -wlasnie takie podejscie.
    • triss_merigold6 Re: kto placi za kolonie 20.02.13, 11:08
      Dotychczas ja płaciłam za obozy i kolonie i przeznaczałam na to ulgę podatkową na dziecko. Teraz mam zamiar wliczyć koszt obozu w alimenty.
      Oczywiście oprócz tego dziecko wyjeżdżało gdzieś ze mną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka