Dodaj do ulubionych

Cmentarze wojenne

23.02.13, 20:53
Co sądzicie o cmentarzach na których spoczywają najeźdźcy?

Spotkałam się z opinią, że takich #### to nie należy grzebać u nas tylko wywrotką wywieźć na granicę i tak zostawić. Ja uważam, że ludzka przyzwoitość nakazuje utrzymywać wojenne cmentarze w przyzwoitym stanie... I muszę przyznać że moje poglądy mają dwa źródła: moi sąsiedzi byli w wermachcie ("na ochotnika" - jak się nie stawiłeś sam to po ciebie przyszli i już nie proponowali munduru) a z drugiej strony uważam, że cmentarz to odpowiednie miejsce dla najeźdźcy.
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Cmentarze wojenne 23.02.13, 21:03
      Cywilizowane narody utrzymują cmentarze wojenne w należytym porządku, do Polski to powoli, bardzo powoli dociera, chociaż ekstremiści tu i ówdzie cmentarze niszczą.
    • krejzimama Re: Cmentarze wojenne 23.02.13, 21:10
      O podejsciu do polakow do cmentarzy wiele mowi co sie stalo z cmentarzami niemcow i zydow.
    • echtom Re: Cmentarze wojenne 23.02.13, 21:22
      Wyznaję zasadę, że grobów się nie sądzi. Przy takich dyskusjach przypomina mi się Melania, która opiekowała się grobem nieznanego Jankesa, przekonana, że jakaś Jankeska dba o grób jej brata w Wirginii.
    • thegimel Re: Cmentarze wojenne 23.02.13, 21:29
      Powinny być zostawione w spokoju i utrzymywane w czystości. Nikt nie każe tam uroczystości ku czci odprawiać, ale niszczenie jest karygodne.
      • wimperga Re: Cmentarze wojenne 23.02.13, 21:39
        thegimel napisała:

> Powinny być zostawione w spokoju i utrzymywane w czystości. Nikt nie każe tam u
        > roczystości ku czci odprawiać, ale niszczenie jest karygodne.

uważam podobnie
    • kamelia04.08.2007 Re: Cmentarze wojenne 23.02.13, 21:41
      przyjedź i zobacz niemieckie cmentarze w Normandii. Mucha nie siada, niczym sie nie róznia od brytyjskich, amerykańskich, kanadyjskich, polskiego. Wszystkie zadbane, posprzatane, krzyże czy tablice stoja prosto
      • kol.3 Re: Cmentarze wojenne 24.02.13, 07:16
        Utrzymanie cmentarzy wojennych w Galicji jest wzorem do naśladowania, są pięknie zaprojektowane i zadbane, ponoć ok. 400.
        • atojaxxl Re: Cmentarze wojenne 24.02.13, 09:27
          Zobaczcie ten cmentarz wojenny, to jest jeden z przykładów jak szacunek dla majestatu śmierci przekłada się na troskę o miejsce pochówku żołnierzy, niektóre z tych grobów są dokładnie w miejscu, gdzie żołnierz zginął. hanys1920.blox.pl/2012/11/Najpiekniejszy-cmentarz-w-Polsce.html
          • morekac Re: Cmentarze wojenne 24.02.13, 09:54
            20 lat temu wyglądało to dużo gorzej... Zarośnięte, zakrzaczone, wiele nieremontowanych od 1939 - więc rozpadające się, bo w dużej mierze zrobione z drewna. Na Pustkach była gontyna - spłonęła dopiero w 1985 r...bynajmniej nie od pioruna. A leży tam sporo Polaków (900) z armii ck, podejrzewam, że w rosyjskiej też byli.
            A poza tym najpiękniejszy cmentarz i tak jest na Rotundzie...
    • latarnia_umarlych Re: Cmentarze wojenne 23.02.13, 22:17
      Sadze, ze troska o stan wojennych cmentarzy dobrze swiadczy o kulturze kraju, w ktorym ow cmentarz sie znajduje. Poza tym to dobre miejsce na lekcje historii
    • moofka Re: Cmentarze wojenne 24.02.13, 07:32
      jest u nas taki cmentarz
      w bardzo dobrym stanie, zadbany i urokliwy
      szkoly i przedszkola chodza tam sprzatac i zapalac lampki
      nie widze najezdzcy a setke przedwczesnie i glupio zabitych chlopcow - to sa groby kilkunasto, dwudziestolatkow
      i kilkanascie starszych oficerow w kwiecie wieku
      czyichs synow, braci i ojcow, ktorzy dostali rozkaz i nigdy wiecej do domu nie wrocili
      zawsze mam smutna refleksje, ze czlowiek jest tylko nawozem historii
    • sarling Re: Cmentarze wojenne 24.02.13, 10:10
      Zmarli już się nie bronią, poza tym - nigdy nie potępiałam żołnierzy - walczących z rozkazu i/może z patriotyzmu po każdej stronie.
      Walczyli i polegli, mają prawo spoczywać w pokoju.
      Szkoda, że Rosjan nie obowiązuje ta zasada, czasem nawet w stosunku do własnych poległych...
    • jusytka Re: Cmentarze wojenne 24.02.13, 10:22
      Powinniśmy zachowywać się jak ludzie cywilizowanie i odnosić się z szacunkiem do ludzkich szczątków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka