Dodaj do ulubionych

Zadanie domowe - help !!!

03.03.13, 18:27
Siedzimy nad zadaniem domowym ośmiolatka właśnie i nijak nie możemy dojść do porozumienia... Spójrzcie na nie ze swojego punktu widzenia i podpowiedzcie.

W klasie II uczy się 20 uczniów. Na zajęcia koła plastycznego zapisało się 12 uczniów, a 15 uczniów zapisało się do sekcji tańca nowoczesnego. Ilu uczniów należy do obu sekcji?

Rozłożyłam małemu 20 kredek, aby je podzielił na zbiory. Jak odłożymy 12 kredek z lewej (plastyka) i potem znów z lewej 15 kredek (taniec) wychodzi nam, że:
-plastyka 12
-taniec 15
-na oba 12
-na żadne 5

Jak odłożymy 12 kredek z lewej (plastyka) i odliczymy 15 z prawej strony stołu (taniec) wychodzi nam, że:
-plastyka 12
-taniec 15
-na oba 7
-na żadne 0

Widzicie coś bardziej sensownego? W zadaniu nie ma nic o tym, że wszystkie dzieci na coś chodzą, ani o tym, że nie wszystkie uncertain Skłaniam się ku drugiej wersji, choć wydaje mi się że zadanie jest chyba niedoprecyzowane...Wg mnie oba rozwiązania są poprawne.
Trudna ta matematyka smile
Obserwuj wątek
    • leckowa Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 18:44
      Opcja B)
      • agjawroc Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 18:46
        a dlaczego pierwsza jest zła ?
        • anias29 Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 19:17
          > a dlaczego pierwsza jest zła ?

bo nie jest powiedziane, że wszyscy uczniowie, którzy zapisali się na plastykę, zapisali się również na taniec
          • przystanek_tramwajowy Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 19:21
            anias29 napisała:

> > a dlaczego pierwsza jest zła ?
            >
            > bo nie jest powiedziane, że wszyscy uczniowie, którzy zapisali się na plastykę,
            > zapisali się również na taniec

Nie jest również napisane, że się nie zapisali. Zadanie układał debil. Napisz do wydawnictwa - niech wycofają ten podręcznik, bo zadania nie da się rozwiązać. A tak przy okazji, które to wydawnictwo ma w repertuarze takie kwiatki?
            • amonette Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 19:26
              Da się rozwiązać, tylko istnieje więcej niż jedna odpowiedź.
              • przystanek_tramwajowy Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 19:29
                Zadanie dla drugoklasisty ma mieć 1 rozwiązanie a nie fyfnaście. A jeśli jest fyfnaście, to powinno to być napisane.
          • baltycki Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 19:26
            anias29 napisała:

> nie jest powiedziane, że wszyscy uczniowie, którzy zapisali się na plastykę,
            > zapisali się również na taniec

Nie jest rowniez powiedziane, że kazdy uczen jest gdzies zapisany.
    • joanna29 Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 18:46
      Wersja pierwsza jest nadinterpretacja. 12+15=27-20=7 7 dzieci uczeszcza na oba zajecia. W koncu jest pytanie ilu uczniow chodzi na oba zajecia.
      • pipi43 Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 18:51
        27
      • black_succubus Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 13:08
        bo niby dlaczego???
        rownie dobrze 12 moze chodzic jednoczesnie na plastyke i taniec, 3 tylko na plastyke, a 5 nigdzie.
    • kura28 Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 18:49
      obie poprawne

ale pewnie pani w szkole chodzi o wersję B
      • pipi43 Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 18:54
        Pytanie jest niefortunnie sformułowane.
    • amonette Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 18:59
      Przy braku stwierdzenia, że wszystkie dzieci na coś chodzą, poprawnych odpowiedzi jest kilka:

A
      B
      kombinacje - np: 11 dzieci na plastyke i taniec, 1 tylko na taniec 4 na nic wink
      itede...

W przypadku "intuicyjnego przyjęcia" założenia rozwiązanie B. I o to pewnie pani chodziło.
      Ale warto jej głowę przewietrzyć. Matma to nauka precyzyjna wink.
    • baltycki Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 19:02
      agjawroc napisała:

> Ilu uczniów należy do obu sekcji?
      Do obu sekcji należy
      nie mniej niz 7 i nie wiecej niz 12 uczniów.
      • asia_i_p Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 19:36
        Zgadzam się z tą odpowiedzią.
        I uważam, że kłócić należałoby się dopiero, gdyby nie została uznana, a nie na wszelki wypadek.
        • agjawroc Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 20:18
          Mój niemąż wypalił, że jak te zajęcia są na jedną godzinę, to nie mogą uczęszczać razem smile

Rozrysowaliśmy oba rozwiązania. Zobaczymy co pani na to.

Podręcznik to Razem w szkole, zielony komplet dla II klasy SP, wydawnictwo pewnie WSiP.
          • baltycki Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 20:28
            05.03.2011
            zadane.pl/zadanie/2241153
            05.03.2012
            zadane.pl/zadanie/3486085
            smile
            • agjawroc Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 20:57
              Czy w związku z powyższym możesz mi podać dlaczego odpowiedź 12 jest błędna? Wg mnie dobre są obie. Starszy o rok syn liczy tak jak w przykładzie podanym przez Ciebie. Szkoła ta sama więc i tok myślenia pewnie podobny.
              • baltycki Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 21:05
                agjawroc napisała:

> Czy w związku z powyższym możesz mi podać dlaczego odpowiedź 12 jest błędna?
                Moja odpowiedź
                "Do obu sekcji należy
                nie mniej niz 7 i nie wiecej niz 12 uczniów."

Widac, ze co roku jest problem z tym zadaniem.
    • figrut Re: Zadanie domowe - help !!! 03.03.13, 21:05
      Jeśli chodzi o ośmioletnie dziecko, to poprawną odpowiedzią będzie, że na obie sekcje chodzi 7 uczniów.
    • anek130 Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 10:21
      też jestem mamą drugoklasisty i jak widze, jakie "kwiatki" serwują autorzy tych podreczników to bym wszystkich wysłała na księżyc.
      Mój miał podział liczby dwucyfrowej na część dziesiętna i jedności. I w zadaniu miał do wyliczenia działanie na dodawanie, gdzie wszystki sumy to były liczby typu 20,30, 40, 50, 60 itd. I uwaga pytanie brzmiało: zanacz liczby nieprarzyste!!!!!!!!!!!!!!!!!
      to ja się pytam gdzie tam są liczby nieparzyste? pewnie chodziło im o sama cyfrę oznaczającą dziesiątki, ale to włąsnie należało domniemywać - oj przykładów mogłabym mnożyć.
      A jełśi chodzi o Twoje zadanie to poprosiłąbym Panią o interpretację.

Ania
      • anek130 Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 10:24
        "Razem w szkole"- która częśc? bo sobie sprawdzę jak u nas to wygląda smile))
        • iin-ess Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 12:37
          Jest za malo danych, można różnie to sobie rozwiązać. Nigdzie nie jest napisane, ze kazdy uczen tej klasy jest gdzies zapisany.
    • saszanasza Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 12:54
      moim zdaniem siedmiu-)
    • grave_digger [...] 04.03.13, 13:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • agjawroc Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 17:47
        niekoniecznie - jak zamalujesz najpierw jedne kratki, a potem drugie (od tej samej strony), wyjdzie piękna dwunastka uczniów smile

problem polega na tym, że właśnie te kratki pokazują dwa rozwiązania
    • bloopsar Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 16:47
      > Siedzimy nad zadaniem domowym ośmiolatka

Gdzie ten niedawny wątek o tym jak to e-matki NIE rozwiązują prac domowych swoich dzieci i oburzone stwierdzają, że przecież to oczywiste, że to dziecko ma to zadane a nie mama? big_grin

A jakie rozwiązanie wymyślił twój syn? Może niech napisze tak jak sam uważa i jutro skonfrontuje to z nauczycielką. Jeśli 'nie trafi' w jej koncepcję rozwiązania, to przynajmniej pani mu wytłumaczy dlaczego 'ma być' tak i tak i on czegoś się nauczy. Czegoś innego niż 'mama mi to zrobi'.
      • spacey1 Re: Zadanie domowe - help !!! 04.03.13, 16:57
        A sprawdź, czy w tamtym wątku ta konkretna e-matka pisała, ze nie rozwiązuje zadań z dzieckiem? Jak mnie to dobija, jak się traktuje forumowiczki jako jeden organizm... Ostatnio też - wątek o hipokryzji. Bo najpierw piszecie jedno, a potem drugie. Udowodnij najpierw jedna z drugą, że konkretna osoba zachowuje się niekonsekwentnie, a potem dowalajcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka