Dodaj do ulubionych

Chmielewska- co polecacie?

06.03.13, 12:32
Witam, czy możecie polecić jakieś tytuły? po dosyć ciężkich lekturach szukam odpoczynku, czegoś śmiesznego, lekkiego itd. Czytałam "Wszystko czerwone", "Lesio", "Klin", "Boczne drogi", "Romans wszech czasów" i "Całe zdanie nieboszczyka"; więc wszystko starociesmile
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:34
      I na starociach radzę poprzestać, jeśli nie chcesz przeżyć Koszmarnego Zniesmaczenia.
      • jak_matrioszka Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:43
        Poczatek zdania wyjelas mi spod palcow big_grin

Naprawde najlepsze co mozesz zrobic to na starociach poprzestac i przerzucic sie na innego autora. Nie wiem jak jest z dostepnoscia, ale do uchachania sie polecam P.G. Wodehouse i jego serie o kamerdynerze Jeevs'ie. Z polskich i latwo dostepnych Andrzej Pilipiuk (z pograncza fantastyki).
    • anika772 Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:36
      Całe zdanie nieboszczyka, oraz inne starocie. Nowe są dużo gorsze, niestety.
    • ichi51e2 Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:39
      Ta z dziecmi i pieskiem ci jeszcze zostala. Nawiedzony dom. I wszyscy jestesmy podejrzani. Boczne drogi tez maja druga czesc ale nie pamietam tytulu.
      • pszczolaasia Re: Chmielewska- co polecacie? 07.03.13, 09:14
        studnie przodkow to druga czesc bocznych drog.
        ze swej strony dorzucilabym druga czesc lesia czyli dzikie bialko, oraz wieskzy kawalek swiata z tereska i okretka na mazurach. pyszne! nawiedzony dom obowiazkow rowniezwink
    • nabakier Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:41
      Dwie rzeczy o Teresce i Pętelce- "Zwyczajne życie" i "Większy kawałek świata".
      • nabakier Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:41
        tfu..Okrętce wink
      • mika_p Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 13:40
        O Teresce i Okrętce są trzy, trzecia to "Duch".

Ze staroci osobiście odradzam "Upiorny legat" i "Szajke bez końca", nudzą mnie.
        Z nowszych lubię "Wielki diament", "Najstarszą prawnuczkę", "Złotą muchę", "Depozyt" i "Harpie", a, i "Krowę niebiańską". "(Nie)boszczyk mąż" ujdzie. "Wyścigi" średnio mi się podobają, ale kontynuacja, "Florencja, córka Diabła" jest fajna.
        "Lesio" ma kontynuację, "Dzikie białko". W podobnym klimacie jest też "Lądowanie w Garwolinie"
        • nabakier Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 13:45
          Łoo, dzięki, nie wiedziałam, z przyjemnością przeczytam smile
        • arwena_11 Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 16:48
          Są 4 częsci Tereski. Trzecia to Ślepe szczęście, Duch jest 4
          • nabakier Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 16:54
            smile
          • deszcz.ryb Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 23:09
            A mogę mieć głupie pytanie? Czemu Okrętka ma na imię Okrętka? wink Przegapiłam fragment tekstu mówiący, że to taka ksywa?
            • skarolina Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 23:12
              Odpowiadasz na:
              deszcz.ryb napisała:

> A mogę mieć głupie pytanie? Czemu Okrętka ma na imię Okrętka? wink Przegapiłam f
              > ragment tekstu mówiący, że to taka ksywa?

Alina - Alinka - Linka - Lina - Okrętowa - Okrętka
            • mika_p Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 23:12
              Okrętka ma na imię Alina, w naturalny sposób skrócone do Linka, Lina, a jak lina, to wiadomo, że okrętowa, czyli Okrętka.
            • deszcz.ryb Re: Chmielewska- co polecacie? 07.03.13, 08:30
              Aaa, dziękuję bardzo. smile Te książki czytałam kilkanaście lat temu i już nie pamiętałam wytłumaczenia. Ostatnio kupiłam sobie "Większy kawałek świata"a tam nic o tym nie ma. Będę polować na resztę. smile
    • dorgaj1 .Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:46
      No to polecam... (Nie)boszczyk maz, Kocie worki, Krowa niebianska, Harpie, Byczki w pomidorach, Porwanie, Najstarsza prawnuczka, Przekleta bariera, Depozyt, no i polecam jeszcze Szwaje: Klub malo uzywanych dziewic, Dziewice do boju, Zatoka trujacych jabluszek - to taka "trylogia"- super ksiazki. Jesli za malo to pisz, podam jeszcze inne tytuly, teraz tak z glowy to nie pamietam wiecej. Wszystkie czytalam i sa naprawde super. Milego czytania smile)
      --
      Przyjaciel jest jak czterolistna koniczynka...
      trudno Go znależć, a przynosi szczęście..."
    • default Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:47
      Ewentualnie jeszcze autobiografię, ale tu też : lepsze są początkowe tomy, opisujące dzieciństwo i młodość, te bliższe współczesności to już takie trochę mielenie w kółko tego samego.
      • kasiek150 Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 12:56
        dzięki wielkie. pozdrawiam
    • adwarp Re: ja cos innego 06.03.13, 13:54
      jak już przeczytasz to wszystko co poleciły dziewczyny, to polecam gorąco jeśli jeszcze nie czytałaś książke Joanny Bator pt "Piaskowa góra", bardzo wciągającasmile
    • zuzann-a Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 14:46
      "Studnie przodków", "Wielkie zasługi" to z tych starych niewymienionych jeszcze.
      • arwena_11 Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 16:47
        Seria z Janeczką i Pawełkiem
        Nawiedzony Dom
        Skarby
        Wszelkie zasługi i 2/3 sukcesu

Z okrętką i tereską:
        Zwyczajne życie
        Większy Kawałek Świata
        Ślepe szczeście
        Duch

Wiekszosć starych jest bardzo dobra. Ja uwielbiam te "historyczne" czyli Przeklęta bariera, Najstarsza Prawnuczka, Wielki Diament ( 2 tomy ). Również Studnie przodków i Boczne drogi ( kontynuacja studni ) są fajne.
        • arwena_11 Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 16:50
          Erratasmile
          Seria z Janeczką i Pawełkiem
          Nawiedzony Dom
          Wielkie Zasługi
          Skarby
          2/3 sukcesu
          Wszelki wypadek

Połączyłam dwa w jednosad
          • wilowka Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 19:11
            Prócz tego co wymieniała Autorka wątku:

Wszyscy jesteśmy podejrzani

Boczne drogi, Dzikie białko
            Ksiazkę poniekąd kucharską
            Lądowanie w Garwolinie

Autobiografię!

Aktualnie opycham na Allegro swoje Chmielewskie, bo wszystko co chcę mam w ebookach smile
            • mika_p Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 23:18
              Autobiografię też masz? To sprawdx, proszę, w II lub III tomie, jak to z "Duchem" było i "Ślepym szczęściem".
              Ja mam "Ducha", składającego się z 3 części (Rzeczka skarbów, Przeprowadzka, Duch), a akcja zaczyna się zaraz po powrocie z Mazur. O ile dobrze pamiętam, Rzeczka była wydana jako Ślepe szczęście - ale nie chce mi się teraz grzebać w Autobiografii, a chciałabym z Arweną uściślić.
              • arwena_11 Re: Chmielewska- co polecacie? 07.03.13, 08:43
                Mika ja mam wydane w jednym tomie,
                Ślepe szczęście
                Duch
                ale z opisu na książce wychodzi, że to dwie odrębne części. Duch u mnie odnosi się tylko do tego co się dzieje w czasie przeprowadzki ( bo tam juz się pojawia o duchu ) i w zamku

Marta
                Mama Danielka ( 16-11-2000 ) i Gabi ( 05-07-2002 )
                DZIECI ROCZNIK 2000
                • wilowka Re: Chmielewska- co polecacie? 07.03.13, 09:59
                  Jeśli o mnie chodzi, to jeszcze autobiografii nie sprzedałam i sprawdzę co i jak wieczorem smile
                • mika_p Re: Chmielewska- co polecacie? 07.03.13, 13:27
                  No, a ja mam wydanie razem z "Szajką bez końca" (Interart, 1992). Pójdę do Chmielewszczyków zapytać, gdzie ten fragment w Autobiografii jest
                  • mika_p Re: Chmielewska- co polecacie? 07.03.13, 16:02
                    No dobra, znalazłam właściwy fragment z wyjasnieniem i okazuje się, że... A, w sumie, przepisałam:
                    www.biblionetka.pl/art.aspx?id=648466
                    Żeby było śmieszniej, ja mam pod tytułem "Duch" chyba całość, trzy części - jak pisałam wyżej, Rzeczkę skarbów, Przeprowadzkę i Ducha.
    • paskudek1 Re: Chmielewska- co polecacie? 06.03.13, 20:27
      to ja się wyłamię i napiszę :polecam WSZYSTKO ale ja jestem nieobiektywna, bo ja Chmielewską kocham nad życie i każda książkę. No dobra, Gwałt najmniej. Ale poza tym wszystkie, bo w każdej jest cos fajnego smile ale to jest MOJE zdanie i nie ma obowiązku się z nim zgadzać. Ostatnio czytałam sobie znowu "trudny trup" i "Rzeź bezkręgowców".
    • mancipi Re: Chmielewska- co polecacie? 07.03.13, 10:05
      kurcze, wszystkie te książki czytałam jak miałam naście lat, czyli coś ok nastu lat temu. połowy nie pamiętam, obecnie to bym tylko mogła powiedziec o co chodzi we "wszyscy jesteśmy podejrzani" (przeczytana jako pierwsza) i lesiu (czytałam drugi raz kilka lat temu). z innych jedyne co pamiętam to wątki jakiś zakładów na wyścigi konne-to chyba w dani się działo; no i potwierdzam, że stare ksiażki są dużo lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka