Dodaj do ulubionych

raport fundacji Maciuś

09.03.13, 02:46
Wydaje się być celową manipulacją bądź jest jawnym kłamstwem.
Zastanawiające jest, że pojawił się akurat w okresie rozliczania PITów.

Przeczytajcie ten tekst z informacji prasowej fundcji:
"Z najnowszych badań „Głód i niedożywienie dzieci w Polsce” przeprowadzonych przez Dom Badawczy MAISON dla Polskiej Fundacji Pomocy Dzieciom „Maciuś” wynika, że skala problemu niedożywienia jest bardzo poważna i dotyczy, co dziesiątego ucznia z klas 1-3. Oznacza to, że około 800 000 dzieci w naszym kraju nie je obiadu i innych posiłków jak ich rówieśnicy. "

Czy tylko ja widzę tutaj, że coś nie gra?
Obserwuj wątek
    • soczek_bez_gazu Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 02:48
      a co ci konkretnie nie gra krejzi
      • krejzimama Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 02:51
        Czy mamy 8 000 000 w klasach 1-3?
    • krejzimama Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 03:20
      Jeszcze zabawniejszy jest pełny raport.
      www.pfpd.org/wp-content/uploads/2013/02/Raport-z-bada%C5%841.pdf
    • burina Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 03:25
      I jeszcze ponoć największy problem z niedożywieniem jest w okolicach Trójmiasta. Zagadka: gdzie ma siedzibę fundacja?
      • aneta-skarpeta Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 06:44
        a niemal najmniejszy na warmii i mazurach, gdzie bezrobocie jest dramatycznie wysokie.

raport jest bardzo łądnie napisany, ale wiele rzeczy mi nie gra
    • noname2002 Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 07:57
      www.tokfm.pl/blogi/zenujacy-blog/2013/03/wolisz_dostac_z_polobrotu_czy_z_glodnego_dziecka_/1?fb_action_ids=422979144456064&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22422979144456064%22%3A512505382128816}&action_type_map={%22422979144456064%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_mapsad]
      • pleschanka Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 08:47
        I jeszcze tu:
        Bajka o tym jak sprytny Maciuś poprzekręcał cyferki i nabrał głupiego obywatela...
        i tu:
        Zaskakujący ciąg dalszy bajki o Maciusiu
        • aneta-skarpeta Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 08:59
          i temat umierawink
    • kosmopolis Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 09:24
      Ja na pewno zostałabym zaliczona do niedożywionych dzieci.
      W dzieciństwie jedzenia, dobrego jakościowo i pełnowartościowego miałam dookoła dużo, ale nienawidziłam jeść, kanapki wyrzucałam lub oddawałam, bywałam bardzo często rozkojarzona i do tej pory zapominam przez tydzień zabrać do pracy coś, co jest mi w niej potrzebne. A, i byłam bardzo chuda.
      • echtom Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 09:47
        Niejedzenie śniadania w domu też nie jest żadnym kryterium, bo u nas po prostu nie ma takiej tradycji. Większość dorosłych je pierwsze śniadanie dopiero w pracy.
        • beverly1985 Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 09:55
          > nie ma takiej tradycji. Większość dorosłych je pierwsze śniadanie dopiero w pra
          > cy.

chyba u ciebie na wsi...
          • krejzimama Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 10:03
            Twoja stara jest ze wsi.
          • baltycki Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 10:57
            beverly1985 napisała:

> chyba u ciebie na wsi...
            Moim pierwszym posilkiem jest obiad w pracowej kantynie.
            W dni wolne, obiad w godzinach gdy inni jedza kolacje jest czesto jedynym posilkiem.
            Na zaglodzonego nie wygladam.
            Nigdy nie mieszkalem na wsi.
    • baltycki Re: raport fundacji Maciuś 09.03.13, 11:02

800.000? Ja tez nie wierze.

Autor: baltycki 06.03.13, 20:09

I zgadzam sie z tym komentarzem

"Pardą, że zakłócę nieco katastrofalny najstrój wprowadzony przez Redakcję, ale...
      wyjątki z raportu:
      1. badanie prowadzone jest na próbie 800 respondentów, którymi są przedstawiciele instytucji, zajmujących się dziećmi i ich sytuacją życiową (!) (czyli zainteresowani otrzymywaniem jak największych dotacji i innych środków na walkę z głodem, dopisek mój)
      2. "nauczyciele skutecznie rozpoznają skutki niedożywienia u dzieci", przy czym nie jest to wychudzenie (!), a np. brak przyborów szkolnych
      3. najczęściej dostrzeganym problemem jest:
      przychodzenie bez śniadania 8,5%
      nieprzynoszenie drugiego śniadania 8,2%
      brak podstawowych przyrządów szkolnych 6,1%
      trudności w skupieniu się, obniżenie dyspozycji do nauki w wyniku niedożywienia 4,7%
      wychudzenie 1,8%
      4. większość OPS/PCPR otrzymuje informacje zeszkół nt niedożywionych dzieci ze szkół, a podstawowym źródłem takich informacji są pegagodzi i dyrektorzy szkół, którzy pisemnie lub telefonicznie przekazują informacje do OPS/PCPR

koniec cytatów z raportu

każde głodne dziecko wzbudza współczucie, każdemu chce się pomóc, ale niekoniecznie przez nadmuchiwanie problemu i pompowanie kasy w kolejne projekty. I ja, i każde z moich dzieci, i wielu z ich kolegów mogłoby zakwalifikować się do kategorii niedożywionych (posiłkując się podanymi wyżej wskazówkami). To, ze problem istnieje jest dla mnie oczywiste, ale chciałabym poznać jego faktyczne rozmiary, a nie dane z telefonicznych zapotrzebowań, jakie dyrektorzy szkół składają do OPSów."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka