Dodaj do ulubionych

W jakim celu ludzie wbijają szpile?

12.03.13, 12:46
Naprawdę nie rozumiem, po co komentarze typu: ale przytyłaś, ale się zestarzałeś, kiepsko wyglądasz; nawet jeśli nie widziało się kogoś długi czas.
Spotkałam koleżankę z czasów studiów, której nie widziałam parę lat. Relacje kiedyś były dobre.
I na wstępie: ale się zestarzałaś, strasznie po Tobie widać upływ czasu.
Serio, nie rozumiem takiego zachowania. Jakbym chciała też bym mogła wetknąć jakąś szpilę, ale po co? W jakim celu? Czy to sprawia, że ktoś poczuje się lepiej?
Obserwuj wątek
    • aquarianna Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 12:51
      liliankaa77 napisała:

> Naprawdę nie rozumiem, po co komentarze typu: ale przytyłaś, ale się zestarzałe
      > ś, kiepsko wyglądasz; nawet jeśli nie widziało się kogoś długi czas.
      > Spotkałam koleżankę z czasów studiów, której nie widziałam parę lat. Relacje ki
      > edyś były dobre.
      > I na wstępie: ale się zestarzałaś, strasznie po Tobie widać upływ czasu.
      > Serio, nie rozumiem takiego zachowania. Jakbym chciała też bym mogła wetknąć ja
      > kąś szpilę, ale po co? W jakim celu? Czy to sprawia, że ktoś poczuje się lepiej
      > ?

Może po prostu zapytaj swoją koleżankę. Ja w życiu nie spotkałam się z tak prostackim zachowaniem.
      • zona_mi aquarianna 12.03.13, 15:15
        Spójrz - odpowiadasz w jednym wersie, a cytujesz 10 - po co?
        Jeśli odnosimy się do całego wpisu, to nie ma potrzeby wcale cytować.
        Zapraszam do Netykiety.
      • xxe-lka Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 19:55
        Nie wiem. Może przemyśl dlaczego ty wbijasz szpile ludziom którzy ci żadnej krzywdy nie robią, nawet tylko wirtualnie. Może znajdziesz jakąś odpowiedź wink Powodzenia!
    • mayaalex Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 12:51
      Kompleksy wink
      Ja bym sie lepiej nie poczula wiec szpil nie wbijam. Ale jak ktos mnie wbije to czasem sie odgryze. Niestety czasami riposte wymysle za pozno smile
    • noname2002 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 12:52
      Podejrzewam, ze sami sa okropnie sfrustrowani i niezadowoleni z zycia. Kiedys nad tym myslalam, bo przezywalam kazda taka uwage, teraz nie(chyba, ze mowi to ktos mi bliski).
    • anmoko Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 13:34
      Ludzie maja rozne motywacje, ale dla mnie najzabawniejsze jest to, ze ci wbijajacy szpile bardzo zle reaguja na negatywne komentarze w stosunku do swojej osoby. Polecam sprawdzicsmile
      Moja matka przez wiele wiele lat krytykowana mnie-a ze fatalnie sie ubralam, ze za chuda/za gruba jestem, ze wlosy, ze cera, pretekst byl obojetny.Te uwagi, mialy byc oczywiscie dla mojego dobra: no bo "kolezanki mi prawdy nie powiedza w oczy, a potem beda obgadywac". NIe musze oczywiscie dodawac, ze duzo wody musialo uplynac zanim wyleczylam sie z kompleksow...
      • kamelia04.08.2007 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 14:35
        anmoko napisała:

>
        > Moja matka przez wiele wiele lat krytykowana mnie-a ze fatalnie sie ubralam, ze
        > za chuda/za gruba jestem, ze wlosy, ze cera, pretekst byl obojetny.Te uwagi, m
        > ialy byc oczywiscie dla mojego dobra: no bo "kolezanki mi prawdy nie powiedza w
        > oczy, a potem beda obgadywac". NIe musze oczywiscie dodawac, ze duzo wody musi
        > alo uplynac zanim wyleczylam sie z kompleksow...

tak jak bym o swoich czytała. No, kto inny ma mi to powiedziec, przecież nikt inny mi tego nie powie, a oni chcą dobrze. Oni wrecz sie onanizowali krytykowaniem, godziny potrafili gadac jaka jestem nie-taka.
    • adellante12 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 13:51
      Bo lubiąsmile) Albo nie lubią tego komu wbijają smile))
      • jematkajakichmalo Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 13:56
        Dokladnie. Moze tak byc. Moze taki juz jest albo drugiego nie lubi smile
        Poza tym dlaczego ten co uslyszy taka "szpile" uwaza tego drugiego od razu za chama, gbura i prostaka? Bo prawde powiedzial?? A prawda w oczy kole... wink
        • iwoniaw Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 14:19
          Nieproszone niemiłe komentarze to nie jest żadna "prawda mówiona szczerze" tylko czyste chamstwo i brak wychowania.
          Prawdę (niemiłą) to ja mogę powiedzieć komuś, kto mnie pyta o opinię, a nie wywalać własne frustracje witając - przykładowo - niewidzianą dawno 30-letnią znajomą tekstem "wyglądasz jakbyś z 50 lat miała/roztyłaś się okropnie/co za koszmarne łachy nosisz/ wyglądasz jak sama skóra i kości, istna śmierć na chorągwi". Ludzie, którzy tak robią, SĄ niewychowani (lub zaburzeni) i nie ma potrzeby dorabiać ideologii o "szczerości". Weredyków zresztą się leczy, to jest zaburzenie, nie normalne zachowanie akceptowalne społecznie.
          • adellante12 Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 15:22
            Polecam rozprawe naukowa na ten temat :
            basnie.republika.pl/noweszatycesarza.htm
            • iwoniaw Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 15:50
              Chyba jednak masz problem z wyłapaniem, co jest tematem tego wątku.
              • adellante12 Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 18:30
                Zamykanie oczu i zatykanie uszu na prawdę jest infantylne...
                • kamelia04.08.2007 Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 18:46
                  adellante12 napisał:

> Zamykanie oczu i zatykanie uszu na prawdę jest infantylne...
                  >
                  co innego jest, jak ktos cie pyta "i jak ci sie podoba?", " co myslisz?", tu możesz powiedziec te twoja prawde (byle kulturalnie), a co innego jak sama nie proszona wygłaszasz komentarz w stylu "ale ci sie postarzało, a i przytyło sie na tyłku".

Róznica jest chyba ewidentna i nie ma nic wspolnego z "zamykaniem oczu i zatykaniem uszu na prawde".
                • marychna31 Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 18:46

> Zamykanie oczu i zatykanie uszu na prawdę jest infantylne...

a chamskie uwagi to dowód szalonej dojrzałości....
                  • adellante12 Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 18:59
                    Jak dla kogos prawda jest chamska to ma powazny problem ze soba.
                    • marychna31 Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 19:22

> Jak dla kogos prawda jest chamska to ma powazny problem ze soba.
                      problem ma ten, który nie potrafi być szczery nie będąc chamskim
                    • gryzelda71 Re: Prawdę? Żartujesz 12.03.13, 20:01
                      Ale czyja prawda?
                      Jesteś z frakcji mówię co myślę,ale nie myślę co mówię?
        • echtom Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 15:45
          > A prawda w oczy kole... wink

Czyli prawdomówność wymaga, by garbatemu mówić przy każdym spotkaniu: "Ale ty masz garba!"?
    • bergamotka77 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 14:10
      lilianka

to juz rozumiem skad ten jad wobec mnie - ktoś ci dowalił tekstem ze sie posunelas - c'est la vie! Twoje komentarze w stylu "ales zalosna" tez pozostawiaja wiele do zyczenia. Przygadywal kociol garnkowi wink Moze wez sie za siebie, spojrz optymistycznie i zyczliwie na swiat i od razu odmlodniejesz wink
      • bei Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 14:19

Tlumaczę swojemu dziecku-nie kazdy musi nas lubieć, widocznie trafilas na niefankę i to bez kultury.
        A moze powiedziala to przekornie, bo nic się nie zmieniasz ?

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
        • bergamotka77 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 14:30
          lubić bo nie ma czasownika lubieć w języku polskim. Chyba że to literówka wink
          • bi_scotti Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 14:34
            No przeciez zawsze mozna zacytowac Irene Kwiatkowska vel. Kobiete Pracujaca "na wyglad trzeba zapracowac" tongue_out
            Co za chamstwo i brak samo-krytyki, domyslam sie, ze gdybys byla na poziomie kolezanki to tez bys jej mogla na dzien-dobry wytknac pare zmarszczek, extra kilogramow czy centymetrow obwislej skory - ze tez sie taka nie boi, ze trafi na podobna sobie big_grin
          • bei Bergamotko 12.03.13, 21:22

• tatibi Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 14:43
      Moja matka zawsze od kiedy pamietam zawsze powtarzala: " ale ty corciu zle wygladasz" Teraz tez nie omieszka dodac -"Twoj syn jest znerwicowany" albo "jak ten twoj maz sie postarzal" Oczywiscie ona jedna jest idealna.... Moja matka po prostu wszystkich na okolo krytykuje, niestety.
    • lilka69 nigdy nie wbijam szpil! i jestem grzeczna. 12.03.13, 14:45
      absolutnie nigdy nie wbijam szpil, jestem dla kazdego grzeczna.

aby miec rownowage w zyciu tu pisze co mysle. moze i nieladnie czesto ale powiedzcie serio: czy ktos zycie na forum traktuje prawdziwie? nie sadze. ja w kazdym razie traktuje to jak rozrywke.
    • helufpi Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 15:10
      Bo w życiu codziennym są żałosnymi frustratami i tylko w ten sposób mogą poczuć chwilową wyższość nad kimś. A poza tym krytykując A maskują swoją zazdrość o B danej osoby.
    • echtom Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 15:41
      Też nie rozumiem - szpile wbijam sporadycznie, wyłącznie w obronie własnej.
    • na_pustyni Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 18:54
      mam taką ciotkę (daleka kuzynka matki):
      - tekst do mojej matki (na pogrzebie Dziadka) - "ojeju, w ogole Cie nie poznalam, tak sie zestarzalas"

mam taką koleżankę:
      - ale sie spaslas ostatnio
      - znow widzialam twojego ojca pijanego

itp. itd.
      nie wiem z czego to wynika i wlasciwie nie chce wiedziec, ale wiem czego tym paniom brakuje - kultury osobistej
    • marcelina4 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 19:22
      takie komentarze są chamskie i służą jedynie sprawieniu komuś niepotrzebnej przykrości
      niedawno sama usłyszałam od spotkanej znajomej, że wyglądam jakbym przez miesiąc w piwnicy siedziała, blada, oczy podkrążone, ledwie żywa, a ja właśnie krztusiec przechodzę i na serio wyglądam źle, ale po co mi to mówiła? lepiej jej się zrobiło?
      odpowiedziałam, że ona za to wygląda jak pączek w maśle, jakieś osiem kilo jej przybyło w tyłku
      zmyła się bez słowa, z miną urażonej królewny
      odcięłam się i tyle, niech się kobieta wyżywa na innych, po mnie będzie sobie jeździła
      • mamaivcia Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 19:36
        Rodzina mojego męża - mistrzowie w szpilowaniu: matka, ojciec, bracia, nawet na jedną bratową te szpile przeszły ;P
        Motywacja - a to różnie, np. zazdrość, chęć dowalenia tak po prostu.
        Zresztą oni są w ogóle dziwni, do tego poziom empatii zerowy.
    • kerri31 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 19:30
      Są ludzie szczerzy, którzy mówią to ,co widzą i nie roztrząsają tego w kategoriach "szpile" ale Ty chyba tego nie rozumiesz bo jesteś z tych co lubią "koloryzować".
      • na_pustyni Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 19:52
        A na jakiej podstawie piszesz, ze koloryzuje?
        A szczerosc nie ma z prostactwem nic wspolnego.
        • jematkajakichmalo Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 20:26
          No tylko jakos komplementy lykamy ze az milo, a uwaga krytyczna to juz chamstwo i prostactwo.... ciekawe bardzo.

Ja jakos nie boje sie krytyki, mam sporo wad i wiem o nich ale problemu nie robie jak mi cos ktos na ten temat powie.
          • noname2002 Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 20:34
            Dobrze, skoro to lubisz, to bede szczera:
            nie wszyscy sa tak gruboskorni jak Ty i maja empatie na poziomie pantofelka.
            • jematkajakichmalo Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 20:46
              No widzisz akurat sie ciesze, ze jestem gruboskorna, bo nie mam przynajmniej takich problemow, zeby po nocach nie spac, bo mi ktos powiedzial ze mam zmarszczki, albo gruby tylek big_grin

Delikatne paniusie prosze o wybaczenie ;P
          • na_pustyni Re: W jakim celu ludzie wbijają szpile? 12.03.13, 20:36
            Wedlug Ciebie np. sytuacja z pogrzebu, o ktorej napisalam wyzej jest 'uwagą krytyczną', a zachowanie ciotki nie bylo prostackie? UPS.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka