japanunieprzerywalempanieposle 12.03.13, 22:58 jak rozciagacie miesnie lydek?czytam, ze nie mozna dopuscic do bolu bo wtedy sie napina miesnie zamast rozciagac. jak mam to robic prawidlowo wydaje mi sie, ze przy rozciaganiu czuc taki bol/rwanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princess_yo_yo Re: do biegajacyh 12.03.13, 23:10 jedna noga zgieta (lekki przysiad) a druga wyciagnieta do przodu I oparta na piecie. nie wiem czy to ma sens dla kogos kto tego nigdy nie robil. Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: do biegajacyh 13.03.13, 11:12 unieruchamiasz kolano w trakcie rozciągania? Zanim zaczniesz rozciągać - rozmasuj mięsień, "po-telep" nogą w luźnym zwisie - np. siedząc w siadzie z nogami w kolanach w lekkim rozkroku - na odcinku kolana stopy - kołysząc. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: do biegajacyh 13.03.13, 11:28 To ja się podepnę pod post bo powzięłam silne postanowienie biegania na wiosnę ale podpowiedźcie jakie buty najlepiej nabyć ( ja niestety mam tendencję do zwichnięć w kostce więc dla mnie to sprawa dość ważna). Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: do biegajacyh 13.03.13, 11:45 buty o konkretnej przyczepności podeszwy. Może Salomon? www.biegiuliczne.pl/buty-salomon.html Natomiast co do ochrony stawów skokowych, to sprawdż jak wyglądają twoje tendencje do zwichnięć / skręceń stawu - jak stawiasz stopy www.asics.pl/running/knowledge/rozumienie-przedstawienie-pronacji/ Przez moment pomyślałam jeszcze o miękkiej / elastycznej ortezie. www.gortomed.pl/ortezy_staw_skokowy.php Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: do biegajacyh 13.03.13, 12:22 zeby decyzji nie ulatwiac wg aktualnych trendow zbytnia amortyzacja (taka jak w asicsach) stawom na dluzsza mete nie pomaga, wrecz przeciwnie. stawiamy stope z piety zamiast z....tego wzgorka tuz za paluchami i caly system naturalnej amortyzacji sie degeneruje. stad "nowe" buty do biegania takie jak adidas pure motion. a dla freakow to w ogole takie oslony udajace bose stopy. wiek? powyzej 30 zaczelabym od amortyzowanych asics, waga? z nadwaga tez bym zaczela od amortyzowanych podloze? na poczatek znalezc trase nie na asfalcie i pamietac 3 dni po 30min to lepszy efekt niz raz 1,5h. jak juz sie stawy wstepnie przyzwyczaja do obciazenia, miesnie wzmocnia i przejma spora jego czesc, to mozna biegac bardziej naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: do biegajacyh 14.03.13, 10:22 Dzięki wszystkim. Nie wiedziałam, że aż tyle szczegółów wchodzi w grę. Poczytałam i wygląda na to, że stawiam stopę na krawędziach zewn. - stąd tak łatwo u mnie o stłuczenia i zwichnięcia kostki. asics są fajne ale cena trochę jak dla mnie za duża (ponad 400 pln i 500 pln) Jestem w stanie wydac tak do 300 - polecicie coś jeszcze? Może sklepy w Wwie gdzie rzeczywiście doradzą. A jak z popularnym Go Sport? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: do biegajacyh 14.03.13, 10:39 ja mam taki trik: najpierw wyprzymierzam buty w sklepie, a potem szukam wirtualnie. modele z zeszlego sezonu sa duuuuuuuuuuuuuuuzo tansze - a jakosc minimalnie inna (o ile w ogole, przewaznie rozni sie kolorystyka i zewnetrzny wyglad buforow, ale konstrukcja wewnatrz jest ta sama). poprzymierzaj inne marki, asicsy sie skutecznie wylansowaly na lidera w bieganiu, ale klasyka z pewnoscia jest OK. ze nie fair? to sie nazywa ryzyko handlowe i sklepy stacjonarne je sobie z nawiazka w cenie odzwierciedlaja Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaachtoty Re: do biegajacyh 14.03.13, 11:42 Świetny trik dzięki niemu niedługo nie będziesz miała gdzie iść bo ci wszyscy niewirtualni nie będą mieli z czego czynszu płacić. Gratuluję pomysłowości i pozdraiam Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: do biegajacyh 14.03.13, 14:23 Alez to jest bardzo powszechna praktyka i sorry, ale takie sa prawa wolnego rynku. Nikt tu przestepstwa nie popelnia. Sklepy bardzo czesto daja 10-20% znizke, nie trzeba placic kosztow przesylki, i mozna zwrocic nawet w stanie lekko uzywanym jak nie spasuja. Tez tak robie, zachecona zreszta przez sklep. Producenci obuwia sportowego bardzo czesto zmieniaja modele tj. zmieniaja co roku. Jak spasuje mi jakis model buow to zanim sie obroce juz jest wymieniony na nowy. A obuwie do biegania powinno sie wymieniac co 500-600km jak sie amortyzacja spachci, i czuc to zreszta w nogach. Wiec, za rada sklepu ide na internet i jak znajde gdzies model, ktory lubie kupuje od razu 3-4 pary, zeby starczylo na dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: do biegajacyh 15.03.13, 08:51 eeeeeeeeeeeeeeetam, cmoje boje od poczatku e-commerce tak robie, a intersport w poblizu z butiku zamienil sie w sredniej wielkosci galerie handlowa. wiec uprawiasz demagogie. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: do biegajacyh 13.03.13, 12:26 Idź do sklepu sportowego to Ci doradzą jakie buty będą najlepsze. To zależy od typu stopy i tego gdzie chcesz biegać. Po mieście, po lesie? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: do biegajacyh 13.03.13, 12:34 NIe wybieraj sama, bo marek i modeli jest zatrzesienie. Idz do sklepu specjalistycznego, niech sie przygladna jak biegasz, pomierza, wyprobujesz kilka modeli, czasami trzeba pobiegac troche w butach, zeby sie przekonac, czy sie nadaja czy nie. Sklepy specjalistyczne, przynajmniej u nas, przyjmuja zwroty uzywanych butow i wymieniaja na inne. NIe rob tego sama, zwlaszcza na poczatek. Amortyzacja na poczatek powinna byc, jak sie rozbiegasz mozesz zaczac probowac bardziej minimalistyczne buty. Acha, buty do biegania powinny byc numer lub poltoranumeru wieksze od tych, w ktorych chodzisz na codzien. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: do biegajacyh 14.03.13, 14:37 myelegans napisała: > Sklepy specjalistyczne, przynajmniej u nas, przyjmuja zwroty uzywanych b > utow i wymieniaja na inne. Nie chce byc zlosliwa ale w PL to ludzie problemy z reklamacjami uszkodzonych butow maja a co dopiero z uzywanymi do wymieniania bo sie w nich niezbyt fajnie biega... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: do biegajacyh 14.03.13, 15:07 NIe jestes zlosliwa, inna ze tak powiem kultura, bo sklepy zdecydowanie maja marze na tyle duza, zeby pozwolic sobie na stawanie frontem do klienta i amortyzowanie kosztow zwrotu. Zawsze mozna na allegro sprzedac. Zreszta w bieganiu, w przeciwienstwie do innych sportow np. narciarstwa, waznym sprzetem sa tylko buty. Lepiej zaplacic pare stowek za buty, niz te same pare stowek lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: do biegajacyh 15.03.13, 09:30 Ja biegam od roku i nigdy nie bawiłam sie w żadne rozciąganie mięśni łydek. Ba, nawet nie zawracałam sobie głowy rozgrzewkami, a nigdy nie miałam żadnych kontuzji czy czegoś takiego. No, może okropne zakwasy na początku. Najważniejsze na co zwracałam uwagę zaczynając bieganie to -nie sforsować sie. Zwiększałam stopniowo odcinki, przeplatałam bieg z szybkim spacerem. Teraz przebiegam 6 km bez spacerów a na wiosne jeszcze zwiększę dystans. Acha, i obyłam sie bez specjalistycznych ciuchów, butów czy gadżetów które zazwyczaj kosztują nie mało. Wydasz na to pensję, a może sie okazać że biegi ci nie podchodzą i rzucisz wszystko w kąt. Na początek wg mnie najważniejsze są polyestrowe odychające ciuchy (coby sie nie pocić w bawełnie) i wygodne adidasy i wsio. Odpowiedz Link Zgłoś