Dodaj do ulubionych

Recepta ze zniżką

17.03.13, 21:42
Czy lekarz rodzinny może wypisać zniżkową receptę na leki alergiczne? Alergię mam od dawna, testy robione dobre kilka lat temu, w końcu przestałam chodzić do alergologa a leki wypisywał mi lekarz rodzinny. Tylko za nic nie mogę sobie przypomniec, czy miałam te leki ze zniżką czy bez.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 21:47
      Tak, może pod warunkiem, że od lekarza specjalisty alergologa dostarczysz karteczkę/zaświadczenie, że leczysz się na to, a na to i przyjmujesz takie, a takie leki.
      Wówczas będziesz miała zniżkę lub"R" czyli ryczałt.
      Jeśli nie dostarczysz takiej karteczki, to rodzinny może wystawić na 100 % lub też niewielką zniżkę np 30%
    • kanna Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 21:48
      Nie wiem, czy alergologa to tyczy (pewnie też) ale generalnie lekarze rodzinni/interniści mogą wypisywać leki bardziej specjalistyczne z refundacją , pod warunkiem, ze mają zaświadczenie od specjalisty, że takie leki przyjmujesz.

Jak zaświadczenia nie ma - mogą wypisać lek, ale pełnopłatny.
    • malgosiek2 Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 21:49
      Aha i w zależnośici jakie są to leki, bo mogą być na ileś tam % płatne niezależnie czy wypisze alergolog czy rodzinny.
      Popatrz sobie tutaj.
      bartoszmowi.pl/
    • thegimel Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 21:53
      Może, ale musi mieć dokumentację. Teść jest po przeszczepie, leki przepisuje mu jak lekarz rodzinny, ale teść po każdej wizycie w Zabrzu donosi dokumentację ze wskazaniami - jakie leki, jakie dawki.
      • alfa36 Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 22:09
        Dzięki. W takim razie, jeśli miałam kilka lat przerwy w chodzeniu do alergologa, to lekarz rodzinny powinien dac mi skierowanie na wizytę? Szczerze mowiąc to wolałabym kupować leki ze zniżką, bo jednak sporo ich biorę i to coraz droższe.
        • thegimel Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 22:12
          Tak. Ja też miałam przerwę, też alergolog. Skierowanie dostałam bez problemów.
    • e-kasia27 Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 22:10
      Po co Ci przypominanie sobie, jak było, skoro teraz i tak się wszystko pozmieniało?

Zapytaj farmaceutę w aptece, to Ci powie jakie są zniżki na dany lek, albo sprawdź tutaj:

www.dlapacjenta.mz.gov.pl/refundacja/web/index.php
      Niektóre leki lekarz rodzinny może przepisywać, a na inne musi mieć zaświadczenie od specjalisty.
      Nie napisałaś o jaki lek Ci chodzi.
      • alfa36 Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 22:19
        Np. jouvesto, avamys, te miałam wypisane ostatnio i było nieźle. Choć cały czas szukam czegos lepszego.
        • e-kasia27 Re: Recepta ze zniżką 17.03.13, 22:45
          W wyszukiwarce leków refundowanych tego nie ma, więc jest pełnopłatne niezależnie od tego, jaki lekarz Ci to zapisze.
          • alfa36 Dzięki e-kasia 17.03.13, 22:55
            Dziękuję za wyjasnienie. Laryngolog z kolei zapisał mi fanspas i ten lek juz jest refundowany, nawet mam to na recepcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka