Dodaj do ulubionych

majtki i skarpetki

18.03.13, 10:24
Mam w domu 3 chłopów. Do tej pory byłam w stanie odróżnić wielkościowo, które majtki i skarpetki należą do danego chłopa. Teraz widzę, że zacznie się problem. Jak to wygląda w Waszych domach, jak odróżniacie czyje jest czyje? Nie wiem czy mam podpisywać czy wszywać nitki smile
Obserwuj wątek
    • imasumak Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:37
      Ale czyj to problem? wink Chyba nie Twój?
      Po wysuszeniu niech każdy wybierze swoje i schowa do szafki czy szuflady. W ogóle bym sobie nie zaprzątała tym głowy.
      • jematkajakichmalo Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:48
        To samo mialam wlasnie napisac. Zbierasz pranie, skarpetki i gacie zostawiasz i niech sie dalej dziela sami smile
      • tully.makker Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 15:30
        A moze maja taki podzial obowiazkow w rodzinie, ze to akurat ona segreguje pranie? ja tez to robie, dla wszystkich, bo:

a. Lubie
        b. wole, by reszta rodzina wykonywala inne obowiazki - np sprzatanie.
        • imasumak Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 22:43
          No ale jej jak widać sprawia to problem. A chłopakom, dość dużym wnioskując z postu autorki nie zaszkodzi jak sobie bieliznę posegregują.
    • joana.mz Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:38
      Ja moim córkom (niewielka różnica rozmiarów) staram się kupować różne. Ale i tak podczas segregacji prania często nie pamiętam które są czyje, zazwyczaj wtedy dziewczyny mi podpowiadają
      • asiaiwona_1 Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:40
        ale to jakis mega problem jak brat ubierze gatki drugiego brata? Przecież są czyste, więc nie widzę problemu.
        • katharsisss Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:56
          A Ty byś załozyła majtki siostry albo matki? Nawet czyste?
          • aguila_negra Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 12:16
            katharsisss napisała:

> A Ty byś załozyła majtki siostry albo matki? Nawet czyste?

A to naprawdę jakiś wielki problem, gdy ktoś włoży nieswoje majtki w rodzinie, gdzie wszyscy są zdrowi i czyści?
            Swego czasu zdarzyło mi się pożyczyć majtki od koleżanki, bo akurat miałam sytuację awaryjną, a ona mieszkała tuż przy uczelni. Żyję jak widać smile
            • przeciwcialo Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 12:42
              To pozyczenie majtek zapisza w annałach ematki i beda ci wyciągac przy byle konflikcie big_grin
              • aguila_negra Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 13:23
                przeciwcialo napisała:

> To pozyczenie majtek zapisza w annałach ematki i beda ci wyciągac przy byle kon
                > flikcie big_grin

Liczę się z tym wink Teraz tylko muszę zapamiętać, żebym w jakiejś innej dyskusji nie opowiedziała się po drugiej stronie, tych, co się brzydzą pożyczać wink
            • mallard Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 13:57
              aguila_negra napisała:

> Swego czasu zdarzyło mi się pożyczyć majtki od koleżanki, bo akurat miałam sytuację
              > awaryjną, a ona mieszkała tuż przy uczelni. Żyję jak widać smile

A koleżanka?
              • aguila_negra Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 13:58
                > A koleżanka?

Zaraz na drugi dzień zeszła z tego świata wink
          • cygarietka Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 12:18
            No proszę Cię....
            W czym problem, kiedyś byłam u kuzynki i zdarzył mi się wypadek, pożyczyłam od niej majtki. Oddałam nowe, a w tych jej chodzę do tej pory.
            Większy problem mam z piciem czy jedzeniem po kimś, wyjątkiem są moje dzieci, chociaż nie piję po nich, bo często coś tam wpuszczają.
          • asiaiwona_1 Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 13:53
            katharsisss napisała:

oczywiście, że tak. Przecież nikt mi majtek z draską nie daje do założenia. Nie robię tego nagminnie. Ale w sytuacji awaryjnej czy jak w temacie wątku pomyłkowej w ogóle bym się nie przejmowała.
    • kanna Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:41
      Niech każdy sam wybiera swoje po praniu i zabiera..
      • kanna Lub maźnij markerem na metce 18.03.13, 10:42
        .. każdemu w innym kolorze, jeśli wolisz im segregować sama smile
    • joxanna Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:44
      coraz częściej zostawiam segregowanie bielizny dzieciom. Trzylatek świetnie potrafi rozpoznać swoje skarpetki i wcisnąć je do szuflady.
    • dorotakatarzyna Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:45
      Ja mam tylko dwóch chłopów. Kupuję im inne, tak żeby się nie mylili. Różnych firm. Skarpetki - mąż ma z wzorkami, syn całe czarne. Ale też szału dostaję, jak trzeba je w pary poskładać...
      Dziewczyny na razie różnią się rozmiarem, ale też kupuję innych firm.
    • nabakier Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:45
      Oj, znam problem. Trzech facetów (kiedyś), teraz dwóch. Podzielili się kształtem gatków (bokserki lub slipy) i kolorami. Podobnie skarpety. Jak w wojsku- starszy syn czarne, młodszy ciemnozielone, mąż reszta. Nie narzekają, trudno- musi tak być. Ponadto nie ma problemu z gubiącymi się od par skarpetami i dziurami w nich- jak się ma 15 par tego samego.
    • zastrzelony_czlowiek Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 10:49
      Ja od około dwóch lat nie odróżniam majtasów męża i syna. W związku z czym sami się tym zajmują.
      Czasem grzecznościowo im wrzucę do szuflad po praniu, ale moja skuteczność przyporządkowania własności wynosiła jakieś 60%.

Ponieważ panowie niekiedy sami maja kłopot, to małżon usunął za swoich wszywki.

Skarpety noszą w skrajnie różnej kolorystyce, więc tu problemu nie ma.
      • thaures Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:08
        Ja jeszcze rozróżniam- ale zazwyczaj biorę całą górę bielizny i rzucam to im, gdy oglądają np mecz. Gdy położę gdzies na stole , to czeka i czeka,a moi panowie wybierają sobie, gdy im czegos brakuje. Jak w nich rzucę to jakos jest szybko posegregowane i schowane.
    • dziennik-niecodziennik Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:14
      proponuję prosty sposób
      zostaw na suszarce i niech kazdy zbiera co jego big_grin
    • imogen0 Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:21
      Po wysuszeniu wrzucam do pojemnika taki mix i panowie segregują sami.
    • mw144 Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:43
      Jak ktoś ma dobrą pamięć, to kupowanie różnych (firm, kolor). Jak ktoś ma złą jak ja to proponuję znaczenie markerem na metce, wytrzymuje baaaardzo dużo prań.
      • aguila_negra Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:53
        mw144 napisała:

> Jak ktoś ma dobrą pamięć, to kupowanie różnych (firm, kolor). Jak ktoś ma złą j
        > ak ja to proponuję znaczenie markerem na metce, wytrzymuje baaaardzo dużo prań.

A na skarpetce gdzie masz metkę? wink
    • aguila_negra Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:52
      joanna29 napisała:

> Mam w domu 3 chłopów. Do tej pory byłam w stanie odróżnić wielkościowo, które m
      > ajtki i skarpetki należą do danego chłopa. Teraz widzę, że zacznie się problem.
      > Jak to wygląda w Waszych domach, jak odróżniacie czyje jest czyje? Nie wiem cz
      > y mam podpisywać czy wszywać nitki smile

U nas chłopy jeszcze są odróżnialne, ale z kolei ja z córką mamy ostatnio te same skarpetki (majtki inne - ona woli bokserki) i zdarza się pewnie wielokrotnie, że nosimy je naprzemiennie, bo nie jestem w stanie odróżnić, które są jej, a które moje, skoro są identyczne smile
    • swiecaca Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 11:52
      mam 2 synów i podobny problem. staram się kupować różne, czasem ich pytam które czyje. jakbym tak im zostawiła leżące to by sobie leżały do sądnego dnia....
      mężowskie na szczęście różnią się wielkością i wzornictwem
    • przeciwcialo Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 12:02
      Wrzucam dojednej szuflady, wybierają sami.
      Nie drę szat jak pozamieniaja majtki czy skarpetki.
    • e-milia1 mysle, ze chlopy sie nie polapia 18.03.13, 12:50
      jak pomieszasz im majty czy skarpetki. no, chyba ze mlodziez zauwazy. moj maz kiedys prawie ze w moje majtki wskoczyl bo przez przypadk wlozylam do jego szuflady.
      • misiowamama-2 Re: mysle, ze chlopy sie nie polapia 19.03.13, 14:49
        e-milia1 napisała:

> moj maz kiedys prawie ze w moje majtki wskoczyl bo przez przypadk wlozylam do jego szuflady.<

to stringi były ? big_grin big_grin

mój mąż nie rozróżnia swoich od majtek dorosłego już syna big_grin Mimo,że on ma zwykle gładkie a syn w jakieś tam wzory to nie przeszkadza mu ,że ma np. ubrane z wiewiórką big_grin Ze skarpetami podobnie. A młodszym kupuje różne wzory, tzn. jeden z samolotem, drugi w samochody itp. I nie mam problemu z rozróżnianiem smile
    • czekolada_kokosowa Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 13:04
      Ja swoim panom kupuję bieliznę wg wzorów tzn. jeden ma na majtkach tylko jeden wzór, drugi swoją bieliznę ma w inny konkretny wzór. Skarpetki segregują sobie sami, mężowa bielizna wciąż jeszcze się odróżnia wielkością. A potem to się zobaczy.
    • kai_30 Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 13:13
      Nie mam problemu - gacie mają różne, albo sama rozdaję odpowiedniemu użytkownikowi, albo się drę, żeby zabrali swoje ciuchy z suszarki i każdy przychodzi po swoje, natomiast skarpety mają identyczne - kupiłam chyba z 50 par takich samych, frotowych skarpet, latem dochodzą też takie same, sportowe stópki, nikt się nie bawi w segregowanie par przynajmniej, można dzielić jak leci. Wyjątkiem jest najmłodszy, rozmiarem się odróżnia znacznie od starszych braci i ojca wink
    • agni71 Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 13:24
      Ja mam 3 dziewczynki smile I te,z mam problem, moze nie z najmlodszą, bo znacząco odbiega gabarytami od sióstr, ale skarpetki starszych chyba nie zawsze udaje mi się prawidlowo przyporządkować. jedyne rozwiązanie jakie staram sie stosowac, to nie kupowac takich samych skarpetek, albo wlasnie takie same i nie przejmowac się. Przeciez sa prane.
      • verdana Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 14:34
        Problem jest, niezaleznie czy sami segregują, czy segreguje kto inny. U mnie mąż ma jednolicie czarne, pozostałe - syn. Majtki na szczęście mają wzorki, więc jakoś rozróżniają.
        Gdy jeszcze mieszkała córka problem być natomiast z rajstopami. Tak, przeszkadza mi, kiedy w moich rajstopach wychodzi do pracy córkasmile Więc zaznaczałam lakierem do paznokci.
        • kanna Re: majtki i skarpetki 19.03.13, 16:35
          Wystarczy swoje rajstopy wrzucać do oddzielnego worka do prania.
    • aurita Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 14:50

"Nawet"czyste????? jak to nawet???????? Nie mam sily czytac calego watku, ale oswiadczam, ze BRUDNYCH majtek wlasnej matki bym na pewno nie zalozyla
      • nabakier Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 15:01
        Pad-łam smile
        • aguila_negra Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 15:09
          nabakier napisała:

> Pad-łam smile

Ja też, ale wcześniej się załamałam wink
      • katharsisss Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 18:20
        Haha, faktycznie idiotycznie zabrzmiało z tymi "czystymi"smile Pisałam na szybko i palnęłam głupotę - zdarza się.
        Ja bym cudzych majtek nie założyła. Nawet członka rodziny.
        • podkocem Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 23:44
          e tam, przesadzasz. Gdyby Twój mąż był kobietą nie wymienialibyście się bielizną?
          • katharsisss Re: majtki i skarpetki 19.03.13, 08:53
            Mąż to co innegosmile
        • nabakier Re: majtki i skarpetki 19.03.13, 08:41
          Oj no, żartowałam wink
    • yenna_m Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 15:26
      po rozmiarze

niektóre też mają niewyprute metki z rozmiarem (ale nie zawsze się udaje pozostawienie takiej metki)

można też kupować każdemu gacie w innym kolorze

u mnie stary preferuje czerń wink
      średni - kolor niebieski
      młodszy - zielony wink
    • joanna29 Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 15:43
      Dziękuję wszystkim za odpowiedz, widzę że nie tylko u mnie w domu jest taki problem. Myślę, że majtki będę podpisywać (bo nie wyobraża sobie, aby za każdym razem inny chłopak ubierał majtki), a co do skarpetek to jeszcze nie mam pomysłu. Poza tym moi chłopacy nie przykładają wagi do ubrań, więc oni na pewno by nie wiedzieli czyje majtki są czyje.
      Co do faktu układania przeze mnie prania członkom mojej rodziny, to również ja zajmuję się układaniem wszystkich talerzy po wyjęciu zmywarki. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że za to nie interesuje mnie nic co trzeba zrobić w moim samochodzie ( poczynając od umówienia serwisu po płyn w spryskiwaczu).
      • jak_matrioszka Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 17:11
        Wprowadz kod kolorystyczny albo wzorkowy i kup kazdemu po 12+ par z tego samego rodzaju. Ne dosc ze szybko rozpoznasz ktore-czyje, to jeszcze szybciej w pary sie beda laczyc, i jak jedna zginie to tez nie problem.
        • nabakier Re: majtki i skarpetki 19.03.13, 08:35
          > kup kazdemu po 12+ par z tego samego
          > rodzaju

Potwierdzam.
      • ruda_owca Re: majtki i skarpetki 19.03.13, 14:31
        > Myślę, że majtki będę podpisywać (bo nie wyobraża sobie, aby za każdym ra
        > zem inny chłopak ubierał majtki)

A oni sobie wyobrażają?
        I potem kobiety się dziwią, że ich misie mają po dwie lewe ręce i wszystko na ich głowie i och, ach, gdzie ci mężczyźni big_grin
    • 42andzia Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 17:05
      No u mnie jest podobnie ja poprostu każdemu inne kupowałam i wiedziałam.
    • pibelle Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 22:54
      Kupuję wielopaki różnych firm - każdy ma swoją serię i nie ma problemu.
    • kamunyak Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 23:28
      Akurat z gatkami problemu nie mam bo każdy mój chłopak woli inne, jeden bokserki a drugi raczej takie bardziej slipowate. Natomiast skarpetkami jakoś specjalnie nie przejmuję się chociaz staram się kupować troszkę inne. Jeśli rozmiar nie jest uniwersalny to różnią się także tym bo mój młodszy ma wyjątkowo wielką stopę, zawsze najpierw wchodziły jego stopy a potem cała reszta.
      Resztę ubrań podpisuję na metkach, długopisem, i co jakis czas odświeżam.
      Nitek i innych znaczków, nie chciałoby mi się robić. Kiedyś próbowałam, chyba w jedną parę skarpetek wszyłam nitkę i koniec.
    • podkocem Re: majtki i skarpetki 18.03.13, 23:37
      Moj chłop nawet moje skarpetki potrafi założyć bo "nie widzi rożnicy". To nic, że jakies 4 numery większą ma stopę - elastyczne są. Jesli mężczyźni w domu joanny tacy sami jak i mój, to nic się nie poradzi - niech sobie mieszają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka