Dodaj do ulubionych

niepoprawnie politycznie - nie chcę za to płacić.

18.03.13, 11:23
Tekst linka
Kolejne tysiące złotych ze wspólnej kasy lądują - często dosłownie - w błocie. Teraz, niewydolny już przecież system opieki, właduje kolejne pieniądze w to środowisko bez nadziei na zmiany. Służba zdrowia wpakuje setki tysięcy w ratowanie nieubezpieczonych dzieci, którymi najbliżsi tak naprawdę niewiele się przejmują. Kolejna nieletnia, zaniedbana i olewająca wszystko Romka urodzi kolejne dziecko z deficytami, wymagające wieloletniej, kosztownej opieki. Zapłacimy my. Między innymi kosztem innych przewlekle chorych, POLSKICH i UBEZPIECZONYCH dzieci, które nie doczekają się leków (np. hormonu wzrostu). Jestem tym zmęczona.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 11:31
      Te dzieci powinny być natychmiast kierowane do adopcji tj. matkę sąd rodzinny powinien natychmiast pozbawiać praw rodzicielskich, a dziecko kierować do adopcji. Jako noworodek czy młodsze niemowlę ma jeszcze szansę, a każdy dzień w lokalnym środowisku to pogłębianie deficytów. Dorosłych nie można niestety sterylizować.uncertain
      • jowita771 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:13
        > Te dzieci powinny być natychmiast kierowane do adopcji tj. matkę sąd rodzinny p
        > owinien natychmiast pozbawiać praw rodzicielskich,

Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie tego odbierania. W artykule napisano, że kobiety chodziły do ginekologa, jeśli im to umożliwiono, gdyby miały możliwość prowadzania dzieci do lekarza, to pewnie też by korzystały. Finansowanie pobytu w szpitalu z wcześniakiem nieubezpieczonej Romce to nie jest najgorszy sposób na wydanie pieniędzy, mnie by nie przeszkadzało, że ktoś robi taki użytek z publicznych środków.
      • naomi19 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 19.03.13, 21:35
        Jak polski sąd miałby pozbawiać praw rodzicielskich ludzi którzy nie są obywatelami polskimi? Bzdury jakieś.
    • mama1dawidka Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 11:36
      to sie dzieci niewinnyh czepilyscie sad
      Lepiej moze zaczac od gory?
      Gdyby politycy nie nagradzali sie za super prace ile by milionow bylo do przodu?
      Przeciez na te nagrody tez ze wspolnego wora kasa idzie

• karykatura12 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:52
        > to sie dzieci niewinnyh czepilyscie sad
        > Lepiej moze zaczac od gory?
        > Gdyby politycy nie nagradzali sie za super prace ile by milionow bylo do przodu
        > ?
        > Przeciez na te nagrody tez ze wspolnego wora kasa idzie

dokładnie
        ale lepiej się uczepić biednych bezbronnych i takich co to można im odebrać uncertain
        pasożyty u góry natomiast żerują na nas i co ,nie przeszkadza Wam to?
    • araceli Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 11:47
      zawsze-w-drodze napisała:
      > Teraz, niewydolny już przecież system opieki, właduje kolejne pieniądze

Taaa... przeczyłaś chociaż ten tekst?
      'W Polsce nie korzystają z zasiłków, bo nie mają polskiego obywatelstwa, a gmina nie ma żadnego programu pomocy tej społeczności.'
      • sen.bon Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 11:49
        Przypuszczam, że chodziło jej w szczególności o propozycje stowarzyszenia Nomada.
      • koronka2012 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 11:58
        araceli napisała:

> Taaa... przeczyłaś chociaż ten tekst?
        > 'W Polsce nie korzystają z zasiłków, bo nie mają polskiego obywatelstwa, a gmin
        > a nie ma żadnego programu pomocy tej społeczności.'

A koszty opieki medycznej to już nie są władowane pieniądze? liczy się tylko brak gotówki do ręki?

System jest niewydolny, choćby dlatego, że nie ma sprawnych mechanizmów odbierania takich dzieci niewydolnym rodzicom. Co z tego, że lekarze ratują, skoro w takim środowisku dziecko nie ma żadnych szans na powrót do zdrowia - i to wcale nie z braku kasy, a z powodu specyficznej mentalności
        • nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:02
          Cos wiesz na temat tej "specyficznej mentalnosci"? jakieś doświadczenia? Lektury?
          • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:06
            Life. W innych etnicznie środowiskach w Polsce raczej rzadko spotyka się rodzące dzieci niepiśmienne nastolatki mieszkające w namiocie.
            Biorąc w obronę Cyganów robisz krzywdę ich dzieciom - one miałyby szansę, gdyby natychmiast były przekazywane do adopcji do innych rodzin.
            • nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:12
              Nie napisze co myślę, bo by mnie słusznie zabanowali.
              • olena.s Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:15
                Nanga, a czy gdzieś w świecie, w którym koczownictwo jest jednak strasznym przeżytkiem, udało się korzystnie rozwiązać problem Romów? W sensie edukacji, pracy i ogólnej asymilacji społecznej?
                • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:19
                  Nigdzie się nie udało, nawet jeśli Cyganie - tak jak w Czechach i na Słowacji - zostali skutecznie zmuszeni do porzucenia koczownictwa. Asymilowały się niewielkie grupy i to te, które pozwoliły na kształcenie dzieci i poślubianie nie-Cyganów.
        • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:03
          Tu z braku kasy też.
          Szans na zmiany w tym środowisku nie ma, więc dzieci powinny być natychmiast odbierane.
    • iwoniaw A ja zdecydowanie wolę płacić na ratowanie takiego 18.03.13, 11:51
      wcześniaczego dziecka rumuńskiej nieubezpieczonej Cyganki niż np. na dopłacanie do chronienia d... bankierom od kreatywnej księgowości czy na rakiety do rozwalania domów i ludzi w ramach "misji pokojowych".
      • karykatura12 Re: A ja zdecydowanie wolę płacić na ratowanie ta 18.03.13, 12:54
        > wcześniaczego dziecka rumuńskiej nieubezpieczonej Cyganki niż np. na dopłacanie
        > do chronienia d... bankierom od kreatywnej księgowości czy na rakiety do rozwa
        > lania domów i ludzi w ramach "misji pokojowych".

i ja
        • a.nancy i ja (n.t.) 18.03.13, 12:56

• jowita771 Re: A ja zdecydowanie wolę płacić na ratowanie ta 18.03.13, 13:17
        Ja też.
        Dodałabym jeszcze kapelanów, którzy mogliby zamiast nagabywać wszystkich pacjentów chodzić tylko do tych, którzy ich zapraszają, traciliby mniej czasu i powinni robić to za darmo. Gdyby zamiast na pensję kapelana wydać pieniądze na opłacenie pobytu matki wcześniaka w szpitalu, byłyby to lepiej wydane pieniądze.
      • sabciasal Re: A ja zdecydowanie wolę płacić na ratowanie ta 18.03.13, 16:55
        i ja,
      • kamelia04.08.2007 Re: A ja zdecydowanie wolę płacić na ratowanie ta 18.03.13, 23:15
        iwoniaw napisała:

> wcześniaczego dziecka rumuńskiej nieubezpieczonej Cyganki niż np. na dopłacanie
        > do chronienia d... bankierom od kreatywnej księgowości czy na rakiety do rozwa
        > lania domów i ludzi w ramach "misji pokojowych".

ja też.

Ile zamarnowano pieniedzy na budowe autostrad, ile straciło panstwo na koscielnej komisji majatkowej, ile na leczenie alkoholików? No to sie znajduja pieniadze zawsze.
        na wyciagniecie z nedzy jednego dziecka, to juz "nie ma pieniedzy".
    • zurekgirl Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 11:51
      Tez nie chce za to placic. Czy deportacja do wlasnego kraju juz nie dziala? Chocby za dlug wobec NFZ za leczenie? Dziecko nie jest niczemu winne, ale mentalnosc rodzicow i dziadkow juz bardzo. I nie ma szans na zmiane, oni juz tacy sa. Nie mialabym nic przeciwko placeniu za leczenie Romow, gdyby choc polowa z nich uczciwie pracowala i nie zebrala w najbardziej obrzydliwy sposob (z wymarznietym dzieckiem na rekach).
      • nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:04
        Rozumiem ze pozostawienie dziecka w baraku byłoby dla Ciebie mniej obrzydliwe? Nie musialabys patrzeć?

----------------
        Z punktu widzenia przyrody kotów zawsze jest za dużo. Landora
        • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:07
          Adopcja. To dziecko z tą matką i jej rodziną nie ma żadnych szans. Każdy dzień będzie pogłębia jego deficyty.
          • nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:11
            Deficyty bywaja rożne.
            Nawolywanie do hurtowego odbierania matkom dzieci też moze wskazywać na poważny deficyt.
            • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:15
              Dlaczego hurtowego? Tam, gdzie zagrożone jest życie i zdrowie dziecka, a matka + inni krewni są totalnie niewydolni. Akurat w cygańskich rodzinach te przesłanki występują hurtem. Jeśli nie występują, to nie ma żadnego powodu do prewencyjnego odbierania dzieci. Proste.
              • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:38
                Nie rozumiem, jeszcze niedawno byłaś zajadłą przeciwniczką odbierania dzieci przez państwo- ba, nazywałaś to lewacka ideologią. Czyli, jak rozumiem, dzieci polskie odbierać źle, dzieci romskie- dobrze?
                • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:44
                  Jeśli chodzi o Szwecję czy Norwegię, to dziwnie często są tam odbierane białe dzieci. Rodzinami pakistańskimi jakoś mniej się opieka społeczna interesuje. Ciekawe, czy to z powodu ich nieprzystawalności kulturowej?

Jestem za odbieranie w wypadku zagrożenia życia i zdrowia dziecka, to chyba jasne. Niepiśmienna nastolatka z namiotu, rodząca skrajnego wcześniaka, stanowi zagrożenie dla życia tegoż dziecka. Konkretniej - zostawienie z nią dziecka i wypuszczenie do tego namiotu, to skazanie go na śmierć.
                  • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:08
                    Mniejszości etniczne w Skandynawii to temat na osobny wątek uncertain Właśnie tamtejsza perspektywa wzmaga moją czujność w kwestii mniejszości i poprawności politycznej. Kubitsky w którejś z książek przytacza raport o przemocy wobec dzieci, z którego niewygodnie wynikło, że ponad 90 % przypadków takiej przemocy zdarza się w rodzinach imigrantów. Wyciągnięto z tego wniosek, że należy przykręcić śrubę tym kilku procentom szwedzkich rodziców, którzy dali dziecku klapsa.
                  • helufpi Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:08
                    Artykułu nie czytałam, bo mam alergię na takie rzekomo wrażliwe społecznie stereotypy.
                    Pomysł z odbieraniem ma tę wadę, że na dzieci z deficytami fizycznymi wynikającymi z wcześniactwa/alkoholu/papierosów w ciąży itp., a do tego o innym kolorze skóry popyt jest dramatycznie mały. A bidul jest bardzo drogą i bardzo nieefektywną formą opieki nad dzieckiem.
                    Lepiej by było jednak wyhaczać takie nastolatki we wczesnej ciąży i zająć się nimi. To w końcu też dzieciaki.
                    • helufpi Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:13
                      I jeszcze jedno - pieniądze wydane na edukację matki (przy b. niskim poziomie edukacji) są bardzo rentowną inwestycją i bardzo silnie poprawiają los jej dzieci. Co ciekawe, tej zależności nie ma w przypadku wydania pieniędzy na ojca. Stąd właśnie programy mikropożyczek w krajach 3-go świata tak sobie upodobały kobiety.
                  • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:12
                    Nie myślę o Skandynawii, ale o Polsce. Byłaś przeciw także w Polsce. Niekonsekwencja.
                    • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:19
                      Owszem, jestem przeciwna odbieraniu dzieci z tak duperelnego powodu jak brak uzgodnienia opieki naprzemiennej między rodzicami po rozwodzie.
                      Widzisz wszystko w czarno-białych barwach, czy masz umiejętność odróżniania kalibru problemu?
                      • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:28
                        To Ty widzisz w taki sposób, co własnie wyszło.
                        • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:34
                          Ależ skąd. Ja piszę o konieczności odbierania dzieci z powodu zagrożenia ich życia i zdrowia. Powrót skrajnego wcześniaka z niepiśmienną nastoletnią matka do jakiegoś nieogrzewanego baraku bez wody i prądu, do bezrobotnej wielodzietnej rodziny, stanowi zagrożenie dla tegoż wcześniaka. To dziecko nie ma szans na właściwą opiekę i leczenie.
                          • verdana Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:44
                            W DD też nie ma, w dodatku ma szanse na chorobę sierocą. Sądzisz ze jest kolejka chetnych na chorego romskiego wcześniaka? Nie ma chętnych nawet na zdrowe romskie dzieci.
                            • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:49
                              O ile dobrze kojarzę, to w ogóle niemowlęta są chętnie adoptowane i jest kolejka oczekujących par. Ale dobrze, w DD może dostać choroby sierocej, a zostawione tej matce i w tych warunkach po prostu umrze. Btw ile cygańskich dzieci trafia do adopcji? Zdaje się, że niewiele, bo sądy traktują standardową patologię w tych rodzinach jako element ich kultury i nie rwą się do odbierania dzieci.
                              • verdana Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:05
                                Dobrze kojarzysz - niemowleta - z wyjątkiem romskich. Miedzy innymi dzieki takim poglądom, jak Twoje, na dzieci romskie nie ma popytu.
                                Wczesniak w DD też spokojnie moze umrzeć, nie łudź się. Może lepiej żeby umarł w patologicznej, kochającej rodzinie? W tym wypadku nie wiem, jak jest, ale zareczam Ci, ze dzieciom czasem lepiej w patologii romskiej, niż w DD.
                                • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:07
                                  Ile tych cygańskich trafia do adopcji w porównaniu z dziećmi z innych rodzin?
                                  • verdana Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:09
                                    Z zeznań mojej przyjaciółk, która pare lat temu kwalifikowała dzieci do adopcji, nikt nie chciał w ogóle romskich dzieci. Udało sie jej przez kilka lat oddać jedną dziewczynkę.
                                    • vocativa Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:19
                                      Ja myślę, że na szczęście ostatnio w tym temacie się troszkę zmieniło. Jestem właśnie na bieżąco bo sami oczekujemy na adopcję. Czekamy na dziecko obojętnie jakiej rasy, czy narodowości( w tym oczywiście, również chętnie romskiego pochodzenia)i z tego co wiem nie jesteśmy jedyną taką parą w grupiesmile
                                  • minor.revisions Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 19.03.13, 01:51
                                    coś mi się kołacze, że ilość bliska zeru, ale nie tyle z powodu uprzedzeń, ile nieuregulowanej sytuacji - brak pesel? obywatelstwa?
        • mondovi Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:08
          Co z oczu to z serca przecież. Nie edukujmy, nie leczmy, ogrodźmy murem i po kłopocie. Kłóćmy się z faktami, wypierajmy ze świadomości, spuśćmy zasłonę milczenia - łatwiej przecież.
      • sumire Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:20
        a do jakiego 'własnego kraju' chciałabyś Romów deportować?
        • zastrzelony_czlowiek Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:30
          Ci konkretni są obywatelami Rumunii.
    • nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 12:07
      Och, jaka jestem odważna i niepoprawna - wiem, że na 20 osob jedna moze nie zgodzi sie ze mną, ach, jaka jestem dzielna!
      Romom rumuńskim pomagaja dziewczyny ze stowarzyszenia Nomada, jesli maja jakaś kasę to spoko, nie z podatkow, wiec śpij spokojnie.
      • nandadevir Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 12:14
        ja jestem druga.
        Muszę zmienić nicka.
        • nangaparbat3 OT 18.03.13, 18:28
          "Nanda Devi" to byla druga ksiązka, jaką przeczytalam o Himalajach. Mialam 12 lat, dobrze mi się kojarzy smile Byłaś tam?
      • morgen_stern Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 12:15
        No to powiedz mi, nanga, jaki ty masz pomysł na Romów.
        • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 12:20
          Żeby ich głaskać i doceniać unikatową kulturę oraz więzy rodzinne + bezgraniczną miłość jaką obdarzają dzieci. Właśnie widać efekty tej miłości.uncertain
          • totorotot Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 14:26
            Żeby ich głaskać i doceniać
            unikatową kulturę oraz więzy
            rodzinne + bezgraniczn
            > ą miłość jaką obdarzają dzieci.
            Właśnie widać efekty tej miłości.uncertain

Oni tak rozumieją miłość do dzieci, choć inaczej niż my. Pewnie im jest żal naszych dzieci.

• nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 18:44
          Na ktorych Romow? Polskich? Rumuńskich?
          Traktować jak ludzi i dac czas. Jeśli matka jest niepismienna, bedzie sukcesem, jesli dzieci skończą gimnazjum. Ich dzieci beda miały szanse zdać maturę. Ale to sie nie dzieje z dnia na dzień, nie mozna sie obrażać, ze w ciągu 10 lat nie zmieniło sie zasadniczo.
          Ulatwić dostęp do pracy. Wiekszość odchodzi z kwitkiem - za wygląd.
          Upewnic się, czy rzeczywiscie chcą rodzić dziecko za dzieckiem - i w razie gdyby nie chciały oferować sensowną antykoncepcję (tabletki sensowne nie są).
          Odezwać sie, kiedy pijak bez żadnego powodu ubliża cygańskiej matce wracajacej z dziećmi tramwajem ze szkoły.
          Nie szukac okazji do bulwersu.
          • iwles Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 18:51

czy "traktowanie jak ludzie" ma obejmować tylko pomoc czy i wymagania wobec nich ? A jeżeli i wymagania, to w jaki sposób je egzekwować ?
            • nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie 18.03.13, 19:04
              iwles napisała:

>
              > czy "traktowanie jak ludzie" ma obejmować tylko pomoc czy i wymagania wobec nic
              > h ?
              Raczej uczenia, na czym te wymagania polegają. Wyjasniania, z czego sie biora i czemu slużą. Bo oni czesto po prostu nie wiedzą.

>>A jeżeli i wymagania, to w jaki sposób je egzekwować ?
              Nie rozumiem, co masz na myśli. W jaki sposób państwo czy Twoj pracodawca egzekwuja swoje wymagania wobec Ciebie? Nie ma roznicy.

>
              >
    • marychna31 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:14
      a możesz napisać w czym takie "POLSKIE, UBEZPIECZONE" (ubezpieczone z nazwy bo przeciez rodzice za jego ubezpieczenie nic nie dopłacają) jest lepsze od rumuńskiego, nieubezpieczonego? Chodzi ci o odcień skóry, kręcone włosy...? Cóż świadczy o tej lepszości?
      • zawsze-w-drodze Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:35
        Te ubezpieczone, polskie dzieci z reguły są społecznie zasymilowane a ich rodziny w tym społeczeństwie funkcjonują, akceptują ogólnie przyjęte wartości i normy i według nich postępują (pracują, płacą podatki, nie kradną, nie żebrzą, nie syfią gdzie popadnie). Jaką korzyść ma społeczeństwo z niezasymilowanych cygańskich taborów? Dlaczego mamy otaczać troską, opieką, i ZA TO PŁACIĆ ludzi, którzy nie chcą się dostosować do najbardziej elementarnych norm społecznych i sami się ze społeczeństwa wykluczają? Dlaczego wszyscy mamy ponosić koszty ich stylu życia? Budżet NFZ nie jest z gumy - wydatki na nich oznaczają, że komuś trzeba zabrać - często ludziom, którzy całe życie ciężko pracowali, dokładali do systemu - a teraz nie mogą się doczekać pomocy. A jeśli chodzi o koszty premii menadżerów - za fachowców się płaci. Ja wiem, że na tym forum są panie, które z pełnym przekonaniem twierdzą, że one spokojnie by sobie z tym poradziły między gotowaniem zupy a zrobieniem prania - ale czas rządów kucharek już (mam nadzieję, że bezpowrotnie) minął.
        • sabciasal Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 16:53
          Jaką korzyść ma społeczeństwo z niezasymilowanych cygańskich taborów?

no cóż, jaką korzyść ma społeczeństwo z ciebie? i twoich dzieci? ja akurat jej nie widzę. To jest jakiś argument?

Ci ludzie z radością zmienia swój standard życia,naprawdę lubią mieć łazienkę i pralkę. i opiekę medyczną.
          Najlepiej od razu napisz wprost, że każdy kto nie spełnia twoich standardów - powinien być odstawiony do miejsca odosobnienia. I zakaz wyjścia. I sterylizacja.

• echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:08
            >naprawdę lubią mieć łazienkę i pralkę. i opiekę medyczną.

To im to sfinansuj, wolna droga. Kolejna, która agresywnie pitoli dla samego pitolenia?
            • sabciasal Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:26
              chętnie, nie widze przeszkód aby taka pomoc z moich podatków dla nich trafiła. to chyba ty masz w tym jakiś problem.
              wtrącają się tylko tyle zauważyłaś w (akurat) moim poście? a nie zauważyłaś na co odpowiadam?
              • zawsze-w-drodze Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:48
                Pracuję i płacę podatki - niemałe zresztą. Nie korzystam z opieki społecznej, publicznej służby zdrowia, oświaty - jestem płatnikiem netto obawiam się (dużo więcej wkładam do wspólnej kasy, niż z niej wyjmuję). Jako przedsiębiorca zatrudniam - legalnie - kilka osób - tworzę miejsca pracy. Staram się kupować i zamawiać polski produkty i usługi - wspieram naszą gospodarkę.
              • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:51

sabciasal napisała:

> chętnie, nie widze przeszkód aby taka pomoc z moich podatków dla nich trafiła.

nie podatkow a dochodow twoich. Ja też przeszkód nie widzę, jak oplacisz im to ze swojego domowego budżetu.
            • marychna31 echtom 18.03.13, 18:31
              > To im to sfinansuj, wolna droga. Kolejna, która agresywnie pitoli dla samego pi
              > tolenia?
              to co robisz fachowa w psychologii nazywa sie projekcją. To rodzaj narcystycznego odruchu obronnego. Z całego towarzystwa jestes zdecydowanie najbardziej agresywna, juz poprzez samą postawę kategoryzaji ludzi na lepszych i gorszych (w zależności od narodowości, statusu materialnego) do negowania racjonalności innej postawy niz twoja. Wyraźnie boisz się, że ktoś ci ta agresję wytknie więc na wszelki wypadek szybcko wytaczasz ja jako działo obronne.

Cóż jest agresywnego w stanięciu w obronie drugiego człowieka? To twój brat, bliźni - nawet Rom.
              Jako katoliczka serio nie jesteś w stanie tego ogarnąć?

A merytorycznie: to, że ktos komuś kupi pralke czy lodówkę to pewnie ładny gest ale tutaj potrzebne sa rozwiązania systemowe. Właściwe rozwiązania sytemowe są w efekcje bardziej opłacalne (również w wymiarze czysto ekonomicznym!) niz zamiatanie problemu pod dywan. No i jeszcze pozostaje kwestia etyczna. Dla ciebie jest ona bez znaczenia? Łatwiej zachwycać się konotacjami dla imienia Franciszek i ekscytowac podróżą autobusem miejskim na konklawe niż wyciagnięcie ręki do bliźniego i realna pomoc drugiemu człowiekowi?
              • echtom Re: echtom 18.03.13, 18:35
                > Z całego towarzystwa jestes zdecydowanie najbardziej agresywna,

Na ten argument nie mam odpowiedzi.
                • nangaparbat3 Re: echtom 18.03.13, 18:57
                  Widzisz - ja znam z dziesięć romskich mieszkań, to mieszkania biedakow, poza jedną rodzina wszyscy maja bardzo porzadne lazienki. Ta jedna, ktora nie ma (czy raczej nie miała, bo wyjechali z Polski) zyla w 6 osób w dwóch izbach, kazda o pow. 11 m. Kuchnia i sypialnia. Maz pojechal do Anglii, za pierwsze przywiezione pieniadze kupili: pralke, zlewozmywak i kabine prysznicową. Te kabine wstawili do kuchni, o pow. 11m.
                  Inna rodzina, 10 dzieci, dostala mieszkanie socjalne - kuchnia i 4 pokoje, bez łazienki, kibel na klatce. Ojciec pojechał do Anglii, po powrocie bynajmniej nie najmniejszy pokój przerobili na łazienkę.
                  Ci ludzie cięzko pracowali na swoje lazienki, kiedy tylko dostali szansę, zeby na nie zarobic.
                  • iwles Re: echtom 18.03.13, 19:04

Nanga, a czy ktoś zamyka Romom w Polsce drogę do pracy ?
                    Czy podania o pracę są odrzucane dlatego, że ktoś jest Romem ?

W obu opisanych przez ciebie przypadkach ojcowie zarobili pieniądze w Anglii, może wiesz dlaczego akurat tam, a nie w Polsce ?
                    • nangaparbat3 Re: echtom 18.03.13, 19:12
                      iwles napisała:

>
                      > czy ktoś zamyka Romom w Polsce drogę do pracy ?
                      > Czy podania o pracę są odrzucane dlatego, że ktoś jest Romem ?

Tak.

> W obu opisanych przez ciebie przypadkach ojcowie zarobili pieniądze w Anglii, m
                      > oże wiesz dlaczego akurat tam, a nie w Polsce ?
                      >
                      Jeden z tych dwóch pracowal w Polsce legalnie - ale nie zarabial dość, żeby na tę lazienke mieć szansę (bo nie ma żadnych kwalifikacji).
                      Drugi nie wiem. Ale jak ktos chce, mogę na priva przesłać zdjecie kabiny w kuchni.

Znajoma Romka nie mogla znaleźć pracy, podobnie jej córka i syn. Mieszkają teraz w Glasgow, pracuja wszyscy troje. Córka sprzata sklepy z kosmetykami. Najmlodsza corka jeszcze sie uczy, bedzie miała zawód, nie bedzie już musiała sprzatać. W Szkocji.
                      • iwles Re: echtom 18.03.13, 19:25

ale nie mogli znaleźc pracy tylko dlatego, że sa Romami ? Ich cv byly od razu odrzucane z tytułu nacji ?
                        Bo wielu Polaków też tutaj znaleźć pracy nie może i wyjeżdżają do Anglii i tam pracują.
                        • nangaparbat3 Re: echtom 18.03.13, 19:47
                          Jakie cv???
                          Na takie posady nie sklada się cv.
                          Idzie sie i widza Twoją gębę. I tyle.
                          Ta corka mojej znajomej, co sprzata sklepy z kosmetykami, nigdy w Polsce nie zostala przyjeta do pracy.
                          Slowacy robia taki myk: Roma ktoś odrzuca, posylają "bialego" z identycznymi kwalifikacjami. Jesli zostanie przyjety, zglaszają przestepstwo.
                          Podobno działa.
                          Wielu Romow jeśli w ogole pracuje, to bez umowy - wszystko na gębę. Za grosze juz zupełnie śmieszne. Ta pani, co teraz mieszka w Glasgow, opowiadala mi o kuzynie, ktory wyjechał wcześniej. Nigdy nie zapomne, jak powiedziała z dumą: PŁACI PODATKI.
    • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:22
      Przede wszystkim, należałoby tych ludzi wciągnąć do systemu. Polska ma fatalna politykę imigracyjną, jedną z bardziej opresywnych w świecie.
      Co jest uderzające- to najbardziej homogeniczne społeczeństwo, jak polskie, tak bardzo chętnie emigruje i korzysta z cudzych systemów bez żadnych wyrzutów sumienia. Samo chętnie bierze, ale dawać- nie chce.
      • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:28
        Jak Polak migruje za pracą, to adaptuje się do lokalnych warunków błyskawicznie.
        Cyganie nie migrują za pracą, oni migrują za socjalem i możliwościami pozyskiwania kasy niekoniecznie dzięki pracy, ergo w ogóle nie są pożądanym materiałem na przyszłych ewentualnych obywateli.
        • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:33
          To uproszczenia. Różnie bywa. Źle traktujemy w zasadzie wszystkich imigrantów, także tych, którzy dobrze się integrują. jesteśmy jednym z bardziej egoistycznych i zamkniętych społeczeństw. Poza tym, nie prowadzimy w ogóle polityki integracyjnej, wszystko jest zdane na ślepy los.
          • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:36
            Poza tym, Polak żyjący z socjalu np. brytyjskiego, to już legenda.
          • anulka.p Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:47
            nabakier napisała:

> To uproszczenia. Różnie bywa. Źle traktujemy w zasadzie wszystkich imigrantów,
            > także tych, którzy dobrze się integrują

Wybacz, ale to akurat nieprawda. We Wrocławiu jest spora grupa Azjatów - i to różnych w warstw społecznych, od robotników przez menadżerów, dyrektorów. Od kilku lat podziwiam jak dobrze się integrują, mimo że są dość zamkniętą grupą przecież. Ich dzieci chodzą do polskich szkół, nie słyszałam o żadnych problemach, w klasie mojego synków jest dwóch Koreańczyków. Dorośli normalnie funkcjonują w zyciu miejskim. Nie róbmy z nas najgorszych egoistow, bo tak nie jest. Romowie mają problem w wielu krajach (myślę, że Kropka mogłaby wiele napisać jak np. wygląda to w Czechach), to nie tylko specjalność polska.
            • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:52
              No właśnie. Z moim dzieckiem do przedszkola i szkoły chodziły dzieci m.in. wietnamskie i koreańskie i nie mają żadnych problemów z adaptacją. Świetnie się uczą, bezbłędnie mówią po polsku, są lubiane.
            • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:56
              > We Wrocławiu jest spora grupa Azjatów

W Gdańsku podobnie, zwłaszcza Wietnamczyków. Prowadzą restauracje, sprzedają ciuchy na rynku, mają świetnie uczące się dzieci, które, jak mówi moja córka, ciuchów na rynku sprzedawać nie będą. Z Arabami też nie ma problemów. A dyrektorem dużej instytucji kulturalnej jest rodowity Nigeryjczyk.
            • paszczakowna1 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:54
              > > To uproszczenia. Różnie bywa. Źle traktujemy w zasadzie wszystkich imigra
              > ntów,
              > > także tych, którzy dobrze się integrują
              >
              >
              > Wybacz, ale to akurat nieprawda.

Niestety, prawda. Niekoniecznie źle jako społeczeństwo, ale źle jako państwo. Uzyskanie polskiego obywatelstwa (nawet przez dziecko rodzica polskiego, tylko urodzone w innym państwie) to droga przez mękę. Niedawno o mało co nie zmuszono do wyjazdu dziewczyny (córki Polaka i Mongołki), która całą edukację przeszła w Polsce, tu studiuje, a która miała pecha urodzić się w Mongolii. Znajoma Rosjanka z Ukrainy (zaznacza, że absolutnie nie Ukrainka) dostała obywatelstwo po siedmiu latach małżeństwa z Polakiem i dwójce dzieci. (A to podobno i tak szybko.)
            • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:17
              Prawda, prawda. Imigrantom bardzo trudno o karty stałego pobytu, o obywatelstwie nie wspominając. Bywają z byle powodu deportowani, nawet w sytuacji gdy posiadają tu rodziny. Nie ma jasnych reguł, wszystko jest zdane na "indywidualną decyzję" urzędnika. Za zły wygląd można polecieć. Wie;lu zatem żyje tu w ukryciu. Fatalna sytuacja.
              • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:26
                > Nie ma jasnych reguł, wszystko jest zdane na "indywidualną decyzję" urzędnika.

To akurat działa w bardzo wielu dziedzinach i nie jest wymierzone tylko przeciw imigrantom. Znów mieszasz dwie rzeczy - kulawe prawo i reakcję społeczeństwa. Ludzie u nas z początku patrzą na "obcego" nieufnie, a kiedy stwierdzą, że jest w porzo, zaczynają go traktować normalnie.
                • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:38
                  No nie, to nie może być usprawiedliwieniem. Za brak prawa nie odpowiadają źle działający urzędnicy wykonawczy. ale państwo.
                  • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:13
                    No przecież piszę - kulawe prawo, które zbyt wiele spraw pozostawia uznaniowości urzędnika. Wiadomo, że ustanowione przez państwo, nie przez tego urzędnika. A to nie jest to samo, co postawa społeczeństwa wobec imigrantów - ta działa według powyższego schematu.
          • riki_i Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:48
            nabakier napisała:

> To uproszczenia. Różnie bywa. Źle traktujemy w zasadzie wszystkich imigrantów,
            > także tych, którzy dobrze się integrują. jesteśmy jednym z bardziej egoistyczny
            > ch i zamkniętych społeczeństw.

Powinnaś pisać politycznie poprawne komentarze w Wyborczej albo na portalu Lisa.
        • twinmama76 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:35
          triss_merigold6 napisała:

> Jak Polak migruje za pracą, to adaptuje się do lokalnych warunków błyskawicznie

chyba żartujesz
          Znam całkiem sporo Polaków pracujących i mieszkających od x lat za granicą, którzy funkcjonują jedynie w polskich gettach, ponieważ nie znają języka nawet w stopniu podstawowym. Fakt, obcą kulturą w oczy nie rażą, ale nie mają najmniejszego zamiaru asymilować się ze społeczeństwem kraju pobytu.
          • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:40
            Napisałam adaptuje, a nie asymiluje. Dostrzegasz różnicę?
            Pracują, funkcjonują społecznie poprawnie, jeśli mają dzieci to je wysyłają do szkół i leczą. Cyganie tego nie robią.
          • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:42
            > Znam całkiem sporo Polaków pracujących i mieszkających od x lat za granicą, którzy funkcjonują jedynie w polskich gettach

Podkreślenie moje.
            • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:45
              Pracujących. Pracujących. Pracujących.
              Jakby ktoś nie zauważył.
              • zawsze-w-drodze Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:58
                Triss - dzięki. 10/10. Dzięki Tobie nie muszę pisać. wink
                • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:03
                  Żeby była jasność: jestem za leczeniem i ratowaniem każdego dziecka bez względu na status jego rodziców. Ale w tym i podobnych wypadkach, żeby ratowanie miało jakikolwiek sens, matka musi być pozbawiona praw rodzicielskich, a dziecko powinno trafić do adopcji. Malutkie - ma ogromne szanse. Pozostawione w rodzimym środowisku - nie ma żadnych szans na zdrowie i normalne życie.
                  • zawsze-w-drodze Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:05
                    10/10 n/t
            • twinmama76 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:51
              echtom napisała:

> > Znam całkiem sporo Polaków pracujących i mieszkających od x lat za
              > granicą, którzy funkcjonują jedynie w polskich gettach
              >
              > Podkreślenie moje.

i co z tego? pracujących za grosze albo na czarno, korzystających z socjalu jak się tylko da i mających w d...e asymilację z tubylcami
        • olena.s Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:47
          Ten światły wizerunek Polaków nie jest do końca prawdziwy - ani się tak błyskawicznie nie adaptują, anie jezyków tak nie łapią, i wcale niekoniecznie są witani wszędzie z szeroko otwartymi ramionami.
          • duzeq Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 21:10
            Nie przesadzaj, olena.
            Polacy adaptuja sie szybko, inaczej nie byloby az takiej migracji. Jezyki lapia - jedni szybciej, drudzy pozniej, ale o ile nie zyje w duzych skupiskach polonijnych, nie ma z tym problemu.
            Tak, nie wszedzie witani sa z otwartymi ramionami, bo polski hydraulik jest synonimem odbierania pracy miejscowym. Ale ci sami lokalsi po pierwsze z radoscia korzystaja z uslug polskiego hydraulika/malarza/murarza jak juz przyjdzie do indywidualnych wyborow, a po drugie Polak jawi sie juz jako ten ideal jak tylko pomysla o 1 stycznia 2014 roku i otwarciu rynku pracy dla Bulgarow i Rumunow.
        • princess_yo_yo Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:12
          za socjalem emigruje bardzo duzo ludzi, na samej ematce takich nie malo wiec post troche nie trafiony, pod tym wzgledem adaptuja sie do lokalnych warunkow rownie blyskawicznie co inni emigranci tego typu wlacznie z romami, to ze dzieci posylaja do szkol i nie maja ich totalnie w duuupie to az tak wielka roznica?
          • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:17
            > to ze dzieci posylaja do szkol i nie maja ich totalnie w duuupie to az tak wielka roznica?

Myślę, że zasadnicza.
        • kamelia04.08.2007 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 23:46
          triss_merigold6 napisała:

> Jak Polak migruje za pracą, to adaptuje się do lokalnych warunków błyskawicznie

jasne, już od razu.
          A polski pod mostami Paryża, a rózni Polacy, co w tubylczym jezyku nie mówia?

> Cyganie nie migrują za pracą, oni migrują za socjalem i możliwościami po
          > zyskiwania kasy niekoniecznie dzięki pracy, ergo w ogóle nie są pożądanym mater
          > iałem na przyszłych ewentualnych obywateli.

a ty myslisz, że Polacy na socjal nie patrza? że tacy Brytyjczycy, to skacza z radosci na nowego Polaka.

We Francji coraz bardziej sie dokreca srubke, urzednicy odpowiedzialni za kontakt z cudzoziemcami są bardzo niemili i odpychający,
          By wystąpic o obywatelstwo, muisisz przygotowac plik przetłumaczonych dokumentów, zdac odpowiedni (płatny) egzamin z jezyka w akredytowanej placówce i jeszcze opłacic znaczek skarbowy. Do tego potem służby sprawdzaja takiego kandydata na obywatela.
          Troche trzeba sie natrudzic, ale jak ktos ma dobre dossier, to szybko sie z tym uwija.
      • woman_in_love to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyjna 18.03.13, 12:50
        Gdyby było inaczej można by się było spodziewać, że nabakier zostałaby jakimś super ministrem od tych spraw, imigranci mieliby tu jak pączki w maśle i najechałoby ich tu 2 miliony jak do innych krajów UE, które teraz padają pod ciężarem tego systemu.
        • triss_merigold6 Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 12:53
          Dokładnie. To dobrze, że u nas socjal niezachęcający i np. goście z Czeczenii z ośrodków dla uchodźców spylają dalej w Europę zamiast osiadać.
        • iwoniaw Akurat w tym przypadku argument jak kulą w płot 18.03.13, 13:03
          W artykule wyraźnie napisano, dlaczego rumuńscy Cyganie wolą siedzieć w podwrocławskich barakach niż w niemieckim raju socjalnym. To nie jest akurat przypadek ludzi, którzy się czegoś domagają, niezależnie od tego, co kto sądzi o ich lifestyle'u. Zresztą nie są to ludzie znikąd, skoro faktury za ich leczenie szpitalne są odsyłane do rumuńskiego odpowiednika NFZ-u to w czym w ogóle _finansowy_ problem?
          Co do posyłania dzieci do szkoły - w Niemczech czy Anglii takie np. polskie dziecko może zostać posłane do tamtejszej publicznej szkoły, która ma - lepsze czy gorsze - procedury adaptacyjne dla - choćby - mówiących innym językiem; polskie szkoły publiczne mogą się tylko cieszyć, że Cyganie z innych państw UE nie posyłają do nich swych dzieci i nie mają ani wiedzy jak ani chęci, by robić aferę w temacie pozbawiania ich praw człowieka.
          • woman_in_love Re: Akurat w tym przypadku argument jak kulą w pł 18.03.13, 13:26
            Jak na razie, to 99,99% Cyganów wali drzwiami i oknami do europejskiego socjalu (i tam robi im problem) a nie do naszego. Tylko dzięki temu, że u nas takowy jest niski. A procedury adaptacyjne dla imigrantów w UK czy Francji są, ale nie działają zbytnio.
            • iwoniaw Re: Akurat w tym przypadku argument jak kulą w pł 18.03.13, 13:50
              Jak na razie to piszemy w wątku pani oburzonej o wydawanie milionów na konkretne przypadki przedstawione w artykule - który akurat z tym, o czym piszesz, nie ma nic wspólnego.
        • nabakier Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 14:11
          > Gdyby było inaczej można by się było spodziewać, że nabakier zostałaby jakimś s
          > uper ministrem od tych spraw, imigranci mieliby tu jak pączki w maśle i najecha
          > łoby ich tu 2 miliony jak do innych krajów UE, które teraz padają pod ciężarem
          > tego systemu.

Niedługo będziemy się o nich modlić, Woman. Mamy ujemny zzryrost i albo oni nas dosilą, albo nie będzie na emerytury.
          • triss_merigold6 Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 14:14
            I tak nie będzie na emerytury.
            A imigranci są cenni o ile pracują. Jeśli nie pracują, są tylko obciążeniem.
            • verdana Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 14:28
              Tak, obciążeniem są także Polacy, którzy nie pracują. Deportować.
              • echtom Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 14:29
                Nie ma dokąd smile
                • triss_merigold6 Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 14:36
                  Niepracujący Polacy przeważnie są utrzymywani przez własne rodziny.
                  • verdana Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 14:53
                    Bardzo ciekawa teza. Bezdomni na przykład. Ci w domach opieki. Ci finansowani z naszych podatków przez MOPS. Ci, którym płacimy zasiłki dla bezrobotnych. Czyli dobrze - deportujemy tylko tych nie utrzymywanych. Dlka darmozjadów nie ma miejsca w kraju.
                  • sabciasal Re: to dobrze, że mamy fatalna polityke imigracyj 18.03.13, 17:01
                    do wyliczanki verdany dodam chorujących na choroby kosztujące setki tysięcy złotych. to w ramach argumentów o ubezpieczeniu zdrowotnym założycielki wątku.
                    nie leczyć powyżej 100 tysięcy, nie spada.
    • twinmama76 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:25
      a to już wolno publicznie głosić faszystowskie poglądy?

Wiem, że to ematka, ale w szoku pozostaję. Cieszę się bardzo, że w Polsce KAŻDE dziecko ma prawo do opieki zdrowotnej, że nie zostawiamy umierających dzieci w rynsztokach.

P.S.
      masowe odbieranie dzieci "nierokującym" przerobili w Australii i wcale dobrze na tym nie wyszli
      • lauren6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:53
        Miło czytać Twój post. Przywraca wiarę, że na tym forum są jednak jacyś porządni ludzie.
      • a.nancy Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:06
        100/100.
    • zastrzelony_czlowiek Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:29
      Pomijając temat główny, mnie najbardziej uderzyło w tym tekście, że panie urzędniczki z MOPS-u za publiczne pieniądze, które mogłyby być spożytkowane chociażby na edukację, będą sobie organizować spotkania z podobnymi paniami urzędniczkami z dalekich krajów, żeby w dobrym hotelu przy kaweczce i obiadku podyskutować o Romach.

To jest rozwiązywanie problemów od doopy strony.
    • lauren6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:43
      > zapłacimy my. Między innymi kosztem innych przewlekle chorych, POLSKICH i UBEZPIECZONYCH > dzieci, które nie doczekają się leków (np. hormonu wzrostu). Jestem tym zmęczona.

No popatrz, a ja wolę zapłacić za ratowanie takiego romskiego dziecka, które później będzie sobie żyło szczęśliwe z niepiśmienną matką, z wielką rodziną w jakimś baraku, niż za hormony wzrostu. I co z tym zrobisz?
    • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:48
      Romowie to akurat problem, wobec którego odczuwam całkowitą bezradność. Coś jednak trzeba z tymi ludźmi robić, więc niech już leczą te dzieci za "moje" pieniądze. Program adopcyjny widzę czarno - pomijając, że zasadniczo jestem przeciwna odbieraniu dzieci rodzicom, jakoś nie wyobrażam sobie tłumu chętnych na dzieci obciążone ryzykiem różnych deficytów. Cała nadzieja w dziewczynach z Nomady, że przekonają romskie kobiety do antykoncepcji.
      • verdana Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:52
        Rozumiem, ze absolutnie nie zdarzają się wczesniaki, rodzone przez polskie matki, które całą ciążę na przykład piły i ćpały, choć były piśmienne i z dobrych rodzin? I czy to jest argument, aby wszystkie wczseśniaki odbierać matkom i nie leczyć?
        A ja jestem za tym, aby odbierać nieslubne dzieci. Albo dzieci wychowujące się w rodzinach, gdzie konkubent jest byłym alkoholikiem.
        • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:17

wg polskiego prawa niepełnoletnia matka nie może być prawnym opiekunem dziecka (dodam: swojego dziecka), musi zostać ustanowiona rodzina zastępcza. Dlaczego w tym wypadku nie można zastosować prawa, skoro muszą do niego stosować się wszystkie inne polskie nieletnie matki ?
          • verdana Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:46
            Na pewno w tym wypadku jest tak samo.
            • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:50

nie sądzę. Żaden sąd nie wydałby orzeczenia o rodzinie zastepczej ludziom nie mającym żadnych dochodów i mieszkającym w takich warunkach, jakie opisane są w artykule.
              • iwoniaw Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:58
                A niby skąd wiesz, że oni nie mają dochodów? Dziadek dziecka mówi, że jest emerytem - na pewno rumuńska emerytura pracownika fizycznego nie jest jakoś powalająca, ale skoro ci ludzie formalnie są obywatelami innego państwa, które nie neguje ich ubezpieczenia (w artykule nie ma nic o tym, że szpital nie odzyskuje pieniędzy z faktur, tylko że państwo rumuńskie _poza tym_ nie interesuje się warunkami życia swych obywateli na obczyźnie), ma podpisane z PL umowy o ruchu bezwizowym, to niby na jakiej podstawie ta sprawa miałaby w ogóle trafiać do sądu?
                Gdyby niepracująca 17-letnia Polka mieszkająca kątem u żyjącej z socjalu rodziny urodziła wcześniaka w GB czy DE i sąd jej to dziecko chciał odebrać, to już widzę te nagłówki w mediach...
                • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:05

ale gdyby to była Polka, mieszkająca w Polsce, sprawa w sądzie musiałaby być. I nie mówimy tylko o tym jednym konkretnym przypadku, tylko o całej społeczności Romskiej, w której gro matek - to matki nieletnie. Wątpię, by w sądach odbywało się tak dużo spraw o ustanawianie rodzin zastępczych. Raczej traktowane jest to przez władze jako taki folklor, na który lepiej machnąc ręką, bo "oni tak mają". Dokładnie tak samo, jak niedopłenianie obowiązku szkolnego.
                  • triss_merigold6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:09
                    Nierealizowanie obowiązku szczepień, szkolnego, meldunkowego, zakazu współżycia z nieletnimi poniżej 15. roku życia itd. O ile w wypadku dzieci z innych rodzin państwo jednak reaguje, o tyle w wypadku Cyganów macha ręką i pozwala im kultywować kulturową specyfikę.
                    • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:17
                      Myślę, że ten brak reakcji to też wyraz bezradności. Pozbyć się nie można, zintegrować się nie da, pozostaje nie zauważać.
                  • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:15
                    To jest problem, ale osobny. Dyskusja, na ile można żądać rezygnacji ze swojego modelu kulturowego. Bardzo trudny problem.
                    Niemniej, nie powinien on wpływać na inne, dyskutowane tu, kwestie.
                    • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:19

ale my dyskutujemy tu o respektowaniu prawa, jakie obowiązuje na terenie państwa, w którym ta społeczność żyje.
                      • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:43
                        No i tego dotyczy ta trudna dyskusja. Nie wszystko jest tu bowiem oczywiste. Kamieniowanie cudzołożnic to jest akurat jasne, ale już np. wiek zamążpójścia- nie itd.
                        To nie jest handel typu: jak się nie zgodzicie na nasze warunki, to fora ze dwora.
                        • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:04
                          Ja wiem, że teoria jest prosta, a praktyka trudna. Państwu pozostaje najwyżej coś w rodzaju biernego oporu - np. kulturowe małżeństwo 12-latki zostanie uznane dopiero po 6 latach. Choć nie wiem, jakie to ma znaczenie praktyczne, kiedy w grę nie wchodzą wspólne rozliczenia, spadek itp. kwestie. Wracamy więc do punktu wyjścia - skoro nic nie da się z tym zrobić, pozostaje udawać, że się nie widzi.
                        • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:06

Jest dużo sytuacji, które reguluje polskie prawo a które nie są sprzeczne z kulturą romską, np.
                          polskie prawo nie zabrania małzeństw nieletnich, tylko sąd musi wyrazić zgodę.
                          Polskie prawo nie zabrania też zostać matką nieletnią, tylko muszą zostać spelnione pewne warunki, by móc sprawować opiekę itd.
                          Nie ma mowy o stawianiu sprawy na ostrzu noża.
                    • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:20
                      > na ile można żądać rezygnacji ze swojego modelu kulturowego.

Na tyle, na ile jest sprzeczny z prawem danego kraju, proste. Czy Europa powinna pozwalać muzułmanom na kamieniowanie cudzołożnic?
    • kobieta_z_polnocy Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:51
      Kolejny romski temat i coraz ostrzejsze wypowiedzi, chociaz ematka nie powinna mnie juz niczym zaskoczyc, to i tak przykro sie to wszystko czyta. Tym przykrzej, iz z gwaltownych reakcji niektorych mozna by wnioskowac, ze Polska to taki tygiel kultorowo etniczny i ze mniejszosci, Romowie i imigranci pchaja sie do nas drzwiami i oknami, byle tylko uszczknac troche legendarnego polskiego dobrobytu..

Hasla o przymusowych adopcjach brzmia dziwnie podobnie do tych, ktorymi raczono chocby taka Australie wiele lat temu, kiedy to Aborygeni byli problemem. Bolesne doswiadczenia calego pokolenia najwyrazniej sa nic nie warte, skoro to jest najlepsza rada, jaka emamy potrafia dac.
      Co bedzie nastepne? Przymusowa sterylizacja? Eksterminacja? To wszystko juz bylo, drogie panie, i nie zakonczylo sie dobrze.
      • lauren6 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 12:55
        No już jedna wyżej rozpacza, że romek nie można wysterylizować. Ręce opadają.
      • riki_i Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:10
        @ kobieta_z_polnocy

Co do Aborygenów to metody o których piszesz, doprowadziły do tego, że są zagrożeni wyginięciem. Więc teraz można oficjalnie ich chronić, przepraszać i wygadywać politycznie poprawne zaklęcia.

Metody skutecznego rozwiązania mniejszości etnicznych są znane od zarania ludzkości. Niestety, wszystkie są brutalne. Najłagodniejszą z nich stanowią przesiedlenia (w Czechach mówi się o wysiedleniu Romów do Indii), potem mamy politykę sterylizacji i adopcji, następnie rezerwaty i zamknięte obozy (getta) połączone z polityką segregacji rasowej, a na samym końcu eksterminację.
    • tully.makker Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:17
      Kolejny faszystowski watek.

Mnie przeraza, ze w srodku Europy, zamoznego, cywilizowanego kontynentu, moze byc taka nedza. Moze faktycznie ich wytluc, bylby spokoj sumienia, co?
      • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:20
        A tak bez prowokacji - masz pomysł na rozwiązanie problemu?
        • twinmama76 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:26
          echtom napisała:

> A tak bez prowokacji - masz pomysł na rozwiązanie problemu?

ale jaki problem chceice rozwiązać? Problem jednostek funkcjonujących poza społeczeństwem i generujących jedynie koszty? Nigdzie na świecie się nie udało. Masowa eksterminacja również nie załatwia sprawy. Koszt utrzymywania takich jednostek z definicji ponosi ogół. Tak samo jak koszt utrzymywania więźniów np.
          • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:28
            > Koszt utrzymywania takich jednostek z definicji ponosi ogół.

Wiem i to jest źródło frustracji ludzi, którzy normalnie pracując, nie zawsze są w stanie zaspokoić podstawowe potrzeby swoich rodzin.
            • twinmama76 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:38
              echtom napisała:
              > Wiem i to jest źródło frustracji ludzi, którzy normalnie pracując, nie zawsze są w stanie zaspokoić podstawowe potrzeby swoich rodzin.

Podstawowe potrzeby raczej są w stanie zaspokoić, w skrajnych przypadkach wkracza system (tak, wiem, ułomny). Trzeba się CIESZYĆ, że w naszym kraju system stara się jednak obejmować jak największą grupę mieszkańców. I uzasadnione zażalenia i wnioski kierować raczej w kierunku twórców i zarządców tego systemu.

No, ale od dawien dawna wiadomo, że najłatwiej skanalizować niezadowolenie tłuszczy, wskazując na OBCEGO. I już nic nie trzeba robić, można sobie premie wypłacić.
              • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:39
                Dyskusja tego typu ma trzy etapy: zdefiniować problem - zaproponować rozwiązania - ocenić szanse ich realizacji. Jeśli na wstępie stwierdzasz: "problemu nie ma, zamknij się i pracuj na pasożytów, bo to twój psi obowiązek" - jesteś kiepskim ambasadorem sprawy. Tak właśnie działa mechanizm spychania spokojnych, umiarkowanych ludzi na pozycje prawicowe.
                • twinmama76 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:07
                  echtom napisała:
                  > Jeśli na wstępie stwierdzasz: "problemu nie ma, zamknij się i pracuj na pasożytów, bo to twój psi obowiązek"

Pasożytów? O wiele lepiej pamiętać o tym, że fortuna kołem się toczy i raz na wozie, a raz pod wozem. Polega to również na tym, że aktualnie pracujący oddają część krwawicy na rzecz społeczeństwa.
                  Ja wiem, że solidarność społeczna nie jest popularna. Proponuję przenieść się np. do USA i spróbować znaleźć taką pracę, która zapewni środki na opłacenie np. opieki medycznej na zadowalającym poziomie.

> Tak właśnie działa mechanizm spychania spokojnych, umiarkowanych ludzi na pozycje prawicowe.

nie
                  wystarczy, że (o czym sama [pisałaś wyżej) takim ludziom pogorszy się stopa życiowa oraz wskaże im się winnego
                  • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:13

ano własnie Twinn, dobrze to ujęłaś: fortuna kołem się toczy, raz pod wozem, raz na wozie. Raz pracuję ja i "utrzymuję" ze swoich podatków bezrobotnego sąsiada, a raz odwrotnie. Tak działa obopólna korzysć.
                    To powiedz teraz, jakich korzyści mogę się spodziewać ja Polka ze strony Romów mieszkających w Polsce ?
                    • riki_i Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:39
                      iwles napisała:

> To powiedz teraz, jakich korzyści mogę się spodziewać ja Polka ze strony Romów
                      > mieszkających w Polsce ?

Zapewne mogą Ci powróżyć.

Za opłatą oczywiście. big_grin
                  • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:24
                    > Ja wiem, że solidarność społeczna nie jest popularna.

Solidarność społeczna działa bardzo dobrze, jeśli jej obiekt: a. doświadczył losowego nieszczęścia i b. w miarę możliwości stara się odwdzięczyć, tzn. też coś wnieść do społeczeństwa, kiedy się ogarnie.
          • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:32

> ale jaki problem chceice rozwiązać?

problem przyzwolenia na nierespektowanie prawa, od społeczestwa począwszy na władzy skończywszy.
            • twinmama76 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:39
              iwles napisała:

>
              > > ale jaki problem chceice rozwiązać?
              >
              > problem przyzwolenia na nierespektowanie prawa, od społeczestwa począwszy na w
              > ładzy skończywszy.

uuuu, poprzeczka wysoko
              ale jakby co - Nobel w kieszeni wink
              • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:53

i dlatego nazywa się to "problem",
                i dlatego olewanie go budzi taką frustrację.
                • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:14
                  A ta frustracja to młyn na wodę wszelkiej maści narodowców uncertain
      • zlotarybka_1 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:24
        tully.makker napisała:

> Kolejny faszystowski watek.
        >
        > Mnie przeraza, ze w srodku Europy, zamoznego, cywilizowanego kontynentu, moze b
        > yc taka nedza. Moze faktycznie ich wytluc, bylby spokoj sumienia, co?

Nędza w większości na własne życzenie.
        Nikt nie chce nikogo wytłuc. Gdyby przynajmniej połowa społeczności romskiej wzięła się do pracy, tego typu wątki by nie powstawały.
        • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:35
          No dokładnie. Czy "w środku Europy, zamożnego, cywilizowanego kontynentu" praca, kształcenie dzieci i antykoncepcja to wymagania z Księżyca?
        • tully.makker Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:08
          Znaczy na czyje zyczenia w nedzy jest ta mloda matka, ktorej rodzice nie zapewnili szkoly i w wieku 15 lat wydali ja za maz, nie pytajac zapewne o zdanie? Akurat kobiety romskie mysle pracuja duzo ciezej, niez wiekszosc jematek, wiec do jakiej jedszcze roboty maja sie wziac?
          • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:20

to odpowiedz sobie jeszcze na pytanie: a na czyje życzenie ona zrobi dokładnie to samo ze swoimi córkami ? A uwierz, że zrobi, dzięki właśnie takim poglądom, jakie prezentujesz ty.
            • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:35
              10/10
            • tully.makker Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:44
              Dokladnie odwrotnie. Wielowiekowa polityka nieinterwencji doprowadzila tych ludzi do tragicznej sytuacji, w ktorej sie obecnie znajduja. Jak wskazuja przytklady opisane w artykule, przy odpowiednim wsparciu Romki korzystaja z opieki medycznej, moze w zakresie nawet wiekszym niz Polki? Ja widze wiele cennych wartosci w tej spolecznosci, wartosci, o ktorych wielu Polakow zapomnialo - vide watek obok o dziadku klamczuchu.
              • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:48

Ależ o to chodzi, że w dalszym ciągu góruje polityka nieinterweniowania. I to przy dużej społecznej aprobacie, w stylu: zostawcie ich w spokoju, nic nie zmienicie, oni mają prawo żyć wg swoich własnych zasad, mimo że są sprzeczne z prawem.
              • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:55
                > przy odpowiednim wsparciu Romki korzystaja z opieki medycznej, moze w zakresie nawet wiekszym niz Polki?

Byłoby super, gdyby jeszcze w porównywalnym zakresie korzystały z edukacji. Ja rozumiem, że można sobie nie radzić z problemem, ale dorabianie do tego ideologii i wskazywanie winnych tam, gdzie ich nie ma, to już przegięcie.
              • cersei8 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 16:22
                A jak takie odpowiednie wsparcie mialoby wygladac? Pewnie znalezc odpowiedniego specjaliste, zapisac pania na wizyte i jeszcze zawiezc na miejsce i to koniecznie w terminie ktory nie koliduje z jej napietym planem dnia?

Niewiele Polek ma takie "wsparcie" a jesli juz to za nie sporo placi, wiec porownanie jest chybione i to mocno

tully.makker napisała:
                Jak wskazuja przytklady opisane w artykule, przy odpowiednim wsparciu Romki korzystaja z opieki medycznej, moze w zakresie nawet wiekszym niz Polki?
          • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:33
            > Akurat kobiety romskie mysle pracuja duzo ciezej, niez wiekszosc jematek, wiec do jakiej jeszcze roboty maja sie wziac?

A romscy mężczyźni?
            • tully.makker Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:41
              Zasadniczo nie interesuja mnie za bardoz romscy mezczyzni i niewiele o nich wiem. Co nie zmienia mojego podejscia do romskich dzieci i kobiet. Tak jakos mnie wychowaqno, ze nalezy wspierac slabszych i bezbronnych.
              • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:45

acha.
                a z czego wnosisz, że są słabsi i bezbronni? i wobec czego są słabsi i bezbronni ?
              • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:46
                Szkoda tylko, że takie wsparcie tylko umacnia ich opresję we własnej społeczności.
        • sabciasal Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:08
          a ta 17 latka i młodsze dzieci w jaki sposób wyraziła życzenie, żeby życ w takich warunkach? Na własne życzenie urodziła kilogramowego wcześniaka?.
          złe słowa wracają jak bumerang.

dasz im pracę? będziesz pracowała z romką nie wdychając głośno nad swoim ciężkim losem? to nie gadaj głupot.
          • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:11

jezeli skonczy studia tak jak ja i bedzie pracowala zgodne ze swoim wykszalceniem - to laczego miaabym wzdychac, razem z nia pracujac?
            • sabciasal Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:33
              "Nędza w większości na własne życzenie. "

gdzie tu logika i argumenty? rozmawiamy o dziewczynie żyjącej w skrajnej nędzy, którą co niektórzy oskarżyli, że sytuacja w jakiej się znalazła jest jej wina (analfabetyzm bieda, wcześniak itd). A wystarczy przecież, ze weźmie się do pracy.
              a ty wyjeżdżasz ze studiami. faktycznie, jakie to proste. nie wpadłam - wystarczy ze będzie studiować. wszystkie jej problemy, łącznie z rasistowskim traktowaniem - się skończą.
              dzięki.
              • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:58

To teraz skup się: jaka przyszłość czeka jej dziecko, biorąc pod uwagę mentalność Romów, kulturę oraz ich niechęć do nauki i pracy ?
                jak to zrobić, żeby umożliwić im pracę? Musieliby najpierw skonczyć jakąs szkołę, zmusisz ich, skoro w większości nie chcą ?

I nie wyskakuj do mnie z rasizmem, bo nawet nie wiesz, co to slowo znaczy.
              • zlotarybka_1 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 19.03.13, 07:55
                sabciasal napisała:

> "Nędza w większości na własne życzenie. "
                >
                > gdzie tu logika i argumenty? rozmawiamy o dziewczynie żyjącej w skrajnej nędzy,
                > którą co niektórzy oskarżyli, że sytuacja w jakiej się znalazła jest jej wina
                > (analfabetyzm bieda, wcześniak itd). A wystarczy przecież, ze weźmie się do pra
                > cy.

programów pomocy Romom w Polsce i za granicą było już bardzo wiele. Pomoc w asymilacji, edukacji, wyjściu z nędzy itp. Zwykle stawia się na edukację - zresztą bardzo słusznie - wychodząc z założenia, że to najlepszy sposób wyrwania się z biedy i fatalnych standardów życia.
                Takie programy uwieńczyć sukcesem jest bardzo trudno, często kończą się fiaskiem - dlaczego? Ano dlatego, że rodzina nie chce współpracować - matki Romki nie widzą sensu w porannym wstawaniu i wyprawianiu dziecka do szkoły - celowo piszę tylko o matkach, bo dyskusja toczy się wokół biednych, uciśnionych Romek, nieszanowanych przez męską część społeczności, rzekomo bez szans na wyrwanie się z pętli nędzy.
                I gdzie tutaj logika? W takiej sytuacji robiłabym wszystko, stanęłabym na rzęsach aby moje potomstwo (głównie żeńskie) miało lepszy start. Od analfabetek nikt nie oczekuje, że będą wpierać dzieci w nauce ani odrabiać z nimi lekcje (to jest objęte programem) - chodzi o to, aby rano wstać i wysłać dziecko do szkoły.... To naprawdę niewiele.
                Nie dam się przekonać, że sytuacja Romów wynika li i jedynie z naszych uprzedzeń, że nie robi się nic aby im pomóc.
                Oczywiście różnie bywa - dlatego napisałam o nędzy na życzenie w większości - uważam jednak, że generalnie problem biedy u Romów wynika z braku ich chęci niż z jakichkolwiek innych czynników.
                Natomiast wszystkim paniom, które tak gorliwie bronią tej uciśnionej mniejszości - proponuję pomieszkać tydzień w bliskim sąsiedztwie przecietnej romskiej rodziny (wiele rodzin skazanych jest na takie sąsiedztwo), taki tydzień porządnie zweryfikowałby poglądy - zapewniam.
      • woman_in_love kolejna lewaczka,która sama nic nie wnosi do społ. 18.03.13, 15:03
        a tylko wymaga. Gdyby Angol zachorował w PL i nie miał odpowiedniego ubezpieczenia, to by go jego ubezpieczyciel wpakował do pierwszego lepszego samolotu do UK i tam odesłał na leczenie. Jak Polak zachoruje albo ma wypadek w Austrii to tak samo. Bierze go karetka i wiezie do PL. I to są standardy europejskie.

No ale jeśli chodzi o Cyganów, to zaraz okazuje się że to jakaś rasa nadpanów - czyli kłaniać się trzeba w pas, nie denerwować i ramach multi-kulti słać róże przed nich i zapewniać wszystko co najlepsze. Jedyne co powinna Polska zrobić dla tych ludzi, to kupić bilet na pociąg albo samolot, żeby mogli wrócić na leczenie do Rumunii. Jeśli nie chcą, to trudno. Jehowych do przetaczania krwi też się już nie zmusza i daje im umrzeć.
        • lauren6 Re: kolejna lewaczka,która sama nic nie wnosi do 18.03.13, 16:03
          Bredzisz jak zawsze. Przeczytaj sobie ten artykuł, zanim uderzysz w swoje zwyczajowe tony. Jest jak byk napisane, że szpital wystawia fakturę Romom, a Romowie wysyłają ją do Rumunii. Że państwo Rumuńskie się nie poczuwa to inna sprawa. Jest jak byk napisane, że młoda Romka nie może być w szpitalu z dzieckiem, bo nie ma ubezpieczenia zdrowotnego i ją na to nie stać by wyłożyć z własnej kieszeni.

Kogo mają wpakować do samolotu i odesłać do Rumunii na leczenie? Tego wcześniaka w inkubatorze? Pewnie cała procedura przesyłania dziecka kosztowałaby więcej niż jego leczenie w PL.

Wiesz, ja sobie mogę dyskutować z neoliberalnym betonem jak ten beton przejawia objawy minimum myślenia. Tobie ostatnio to się nie zdarza. PMS? Spadek formy?
          • woman_in_love Re: kolejna lewaczka,która sama nic nie wnosi do 18.03.13, 16:35
            Sama bredzisz lewaczko. Artykuł jest nie tylko o tej jednej kobiecie, ale ogólnie o tym, że jest problem z leczeniem Cyganów. I zamiast wystawiać fakturę za ich leczenie, szpital w ogóle nie powinien ich przyjmować lub stosować pomoc doraźną, na tyle tylko żeby można ich było odesłać na leczenie do Rumunii.
            Sytuacja z inkubatorem i respiratorem jest specyficzna, ale zasady to nie zmienia.
            • latarnia_umarlych Re: kolejna lewaczka,która sama nic nie wnosi do 18.03.13, 17:08
              > Sama bredzisz lewaczko.
              Obrzydliwy wątek i obrzydliwe postawy. I do tego jeszcze brzydkie szczekanie.
            • sabciasal Re: kolejna lewaczka,która sama nic nie wnosi do 18.03.13, 17:13
              nic nie wiesz o rozliczeniach międzynarodowych za leczenie, ale to nie jak widać nie przeszkadza właśnie bredzić.
              swoją drogą słowo lewaczka naprawdę zaczyna mieć bardzo miłe znaczenie.
              • woman_in_love same się dokształćcie 18.03.13, 21:20
                A jeśli uważacie się za mądrzejsze to zapraszam tu do podania linków do odpowiednich interpretacji.
            • lauren6 Re: kolejna lewaczka,która sama nic nie wnosi do 18.03.13, 17:38
              Laska, poczytaj sobie, dokształć się w temacie, a nie z każdym postem coraz bardziej się pogrążasz.

Nie odpowiedziałaś na moje pytanie: kogo chciałaś wysyłać samolotem do Rumunii na leczenie? Tego wcześniaka, który waży niecały kilogram? big_grin
              • woman_in_love Re: kolejna lewaczka,która sama nic nie wnosi do 18.03.13, 21:22
                Zapodaj odpowiednie linki to się "dokształcę", a nie ujadasz.
                Artykuł jest nie tylko o wcześniaku, ale ogólnie o problemie leczenie Cyganów z Rumunii i do tego się odnoszę.
    • atteilow Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:23
      zawsze-w-drodze napisała:

> Tekst linka
      > Kolejne tysiące złotych ze wspólnej kasy lądują - często dosłownie - w błocie.
      > Teraz, niewydolny już przecież system opieki, właduje kolejne pieniądze w to śr
      > odowisko bez nadziei na zmiany. Służba zdrowia wpakuje setki tysięcy w ratowani
      > e nieubezpieczonych dzieci, którymi najbliżsi tak naprawdę niewiele się przejmu
      > ją. Kolejna nieletnia, zaniedbana i olewająca wszystko Romka urodzi kolejne dz
      > iecko z deficytami, wymagające wieloletniej, kosztownej opieki. Zapłacimy my. M
      > iędzy innymi kosztem innych przewlekle chorych, POLSKICH i UBEZPIECZONYCH dziec
      > i, które nie doczekają się leków (np. hormonu wzrostu). Jestem tym zmęczona.

A konkretnie to ile ci z kieszeni ubyło? Podaj kwotę ile zaplacilaś za to rumuńskie dziecko jego matkę?
    • echtom Tu są dwie różne sprawy 18.03.13, 13:26
      1. Leczyć trzeba każdego, bo to fundament etyki lekarskiej.
      2. Jak zaadaptować do społeczeństwa kompletnie nierokującą grupę etniczną?
      • hippo55 Re: Tu są dwie różne sprawy 18.03.13, 13:32
        Dokładnie trzeba rozgraniczyć te dwie rzeczy.
        Opieka medyczna w takich sytuacjach powinna być zagwarantowana każdemu - i tak niech idą na to moje podatki /składki zus ...
        Natomiast nasuwa mi się pytanie czy jesteśmy w stanie zmienić mentalność tych ludzi, którzy wybierają takie a nie inne życie /sposób zarabiania/ wychowywania dzieci i nie wyglądają na takich, którzy chcieli by to zmienić niestety...
        • woman_in_love zle myslenie 18.03.13, 13:36
          "Opieka medyczna w takich sytuacjach powinna być zagwarantowana każdemu - i tak niech idą na to moje podatki /składki zus ..."

OK, przy 80 Cyganach nie będzie nawet widać skali. Jednak gdyby ich przyjechało milion myślisz, że system by ich udźwignął i twe podatki? Nie, bo przykład IRL (gdzie część ludzi nie ma już ubezpieczenia) i Niemiec (obniża się standardy medyczne dla wszystkich) pokazuje że to nie jest studnia bez dna.
          • hippo55 Re: zle myslenie 18.03.13, 13:39
            ale ja nie mówię o masowym leczeniu tylko o sytuacjach gdzie trzeba ratować ludzkie życie - i gdybanie nie ma tu nic do rzeczy - póki co te miliony nie zjechały i problem jest inny.
            • woman_in_love Re: zle myslenie 18.03.13, 13:43
              Póki co nie zjechali - bo Polacy "rasiści" nie są otwarci na takie nowinki. Jednak cały czas po UE krąży pomysł, żeby prowadzić wspólą politykę imigracyją, co oznacza wg nich, że powiniśmy solidarnie przyjąć cześć imigrantów, ktorych przyjmuje teraz Francja, Niemcy i UK, żeby odciązyć ich budżety. Więc chęć wciśnięcia nam problemu jest. A co to oznacza dla ciebie, to jeszcze nie wiesz, chociaż ja już wiem.
              • hippo55 Re: zle myslenie 18.03.13, 13:48
                A co to oznacza dla ciebie, to jeszcze nie wiesz, chocia
                > ż ja już wiem.
                Prorok jaki czy co? wink
                • woman_in_love Re: zle myslenie 18.03.13, 13:52
                  Nie pajacuj. Każdy widzi, co się dzieje w Niemczech, Irlandii, UK czy Francji. Wystarczy pojechać i zobaczyć. Francuz ma obecnie gorszy dostęp do opieki medycznej niż na początku lat 90-tych. Niemcy zaczęli wysyłać obłożnie chorych do tanich krajów typu Ukraina, a IRL skasowała profilaktykę nowotworową. I to są robne kroczki, które się kumulują co roku. Dlatwego, że socjaliści humaniści myśleli, że ratowanie każdego jest takie szlachetne i że ich na to stać.
                  • hippo55 Re: zle myslenie 18.03.13, 14:02
                    Jasne - odeślijmy takiego brudasa prosto do baraku nie udzieliwszy pomocy, bo system nam się załamie - brawo.
                    • woman_in_love Re: zle myslenie 18.03.13, 14:06
                      Nie - odeślijmy go przede wszystkim kraju pochodzenia. I tam niech go leczą. Tak postąpi wobec ciebie każdy europejski ubezpieczyciel gdy ulegniesz chorobie czy wypadkowi. Zapewniają wtedy transport sanitarny do kraju pochodzenia udzieliwszy tylko niezbędnej pomocy medycznej i tylko do jakiejś kwoty.
                      • hippo55 Re: zle myslenie 18.03.13, 14:12
                        Za transport też musisz sobie sama zapłacić o ile wiem i nikt ci niczego nie zapewnia za darmo. Ni nie nie odsyłajmy go - w ogóle go nie wpuszczajmy/deportujmy...
                        • woman_in_love Re: zle myslenie 18.03.13, 14:16
                          To źle wiesz, każde ubezpiecznie zawiera ten transport. Wpuścić musimy bo to obywatele UE. Leczyć już jednak nie musimy - niech Rumunia sama leczy swoich obywateli. Biorąc pod uwagę koszty opieki zdrowotnej, najczęściej taniej będzie nawet wykupic im bilet lotniczy niż leczyć na miejscu.
                          • hippo55 Re: zle myslenie 18.03.13, 14:21
                            Ale chcesz odsyłać tylko chorych czy wszystkich?
                            • woman_in_love Re: zle myslenie 18.03.13, 14:53
                              Ale o co ci chodzi. Wiesz dobrze, że nie można obywatela UE odesłać. Jeśli popełniają przestępstwa można ich wydalić. Jeśli są chorzy i nie mają stosownego ubezpieczenia, można im co najwyżej pomóc w zorganizowaniu transportu do kraju pochodzenia, gdzie taką pomoc uzyskają. A jeśli nie chca skorzystać z takiej pomocy, to ich sprawa. Jehowych do transfuzji również się już nie zmusza.
                              • riki_i Re: zle myslenie 18.03.13, 14:59
                                Francja za Sarko odsyłała wszystkich. Ciupasem do Rumunii. Jakoś świat się nie zawalił, choć hippo55 pewnie dostał(a) rozstroju nerwowego z tego powodu.
                                • hippo55 Re: zle myslenie 18.03.13, 15:43
                                  napisałabym coś dosadnie tylko słów mi szkoda ....
                              • hippo55 Re: zle myslenie 18.03.13, 15:05
                                O nic mi nie chodzi. Tak z ciekawości pytam. Czasem trzeba popatrzeć na konkretną sytuację a nie na ogół.
                      • sabciasal Re: zle myslenie 18.03.13, 17:19
                        nie - odeślijmy go przede wszystkim kraju pochodzenia. I tam niech go leczą. Tak postąpi wobec ciebie każdy europejski ubezpieczyciel gdy ulegniesz chorobie czy wypadkowi. Zapewniają wtedy transport sanitarny do kraju pochodzenia udzieliwszy tylko niezbędnej pomocy medycznej i tylko do jakiejś kwoty.

bzdury. nikt nie ma prawa odesłać cię do kraju pochodzenia bez twojej zgody pisemnej. to ty wnioskujesz o transport - i dostaniesz go pod warunkiem, że przewidywane leczenie w polsce jest tańsze. zupełnie inna sprawą natomiast jest, czy polacy chcą leczyć się w systemach opieki zdrowotnej, które nie zapewniają jak w polsce wszystkiego dla wszystkich i na dodatek za darmochę.
                        argumenty przez ciebie przedstawiane są fałszywe.

a odsyłanie ludzi chorych do miejsca, gdzie umrą z powodu braku opieki medycznej świadczy wprost o człowieczeństwie. Proponuję tego wcześniaka do granicy tylko, po co to mityczne
                        społeczeństwo ma koszt ponosić. i bez pieluszek na zapas.
                        • woman_in_love ty widzę najwięcej wiesz 18.03.13, 21:19
                          Nikt w UE nie da ci darmowego leczenia jeśli nie masz ubezpieczenia - również w PL. Pomoc ratunkowa obcokrajowcowi z UE w tym PL (nawet operacja) zostanie udzielona, ale każda inna będzie się wiązała już z wyłożeniem własnej kasy i ewentualną refundacją przez krajowego ubezpieczyciela lub ubezpieczyciela prywatnego. I to samo dotyczy Polaka czy Brytyjczyka.

Są jeszcze dodatkowe ubezpieczenia, jednak i one są zazwyczaj do pewnej sumy oraz mają swoje obwarowania. Nie ma czegoś takiego jak występowanie ze zgodą pisemną. Chcesz się leczyć to musisz przedstawić prawo do ubezpieczenia i wtedy ubezpieczyciel w porozumieniu z opinią miejscowego lekarza decydują czy można cię przewieźć do kraju na leczenie czy też jeszcze nie. Zgoda pacjenta musi być, ale jej brak skutkuje tylko i wyłącznie tym, że pacjent musi zapłacić z własnej kieszeni.

A jeśli sądzisz, że jest inaczej to przedstaw nam tu linki do innych interpretacji.
      • nangaparbat3 Re: Tu są dwie różne sprawy 18.03.13, 19:21
        echtom napisała:

>
        > 2. Jak zaadaptować do społeczeństwa kompletnie nierokującą grupę etniczną?
        >

Przestac mysleć o niej jako o "nierokujacej".
    • aagnes Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 13:37
      Zdecydowanie wole, zeby moje pieniadze jednak szly na dzieci romskie niz jakakolwiek nagrode dla urzednika.
      ten watek to jakis koszmar, po prostu az trudno mi uwierzyc, ze to nie jakas prowokacja.

Moge sie zalozyc natomiast, ze jakby obok byl watek, ze ktos chce - no nie wiem - oddac psa, bo go nie ogarnia to bylby lament i histeria, ze co za czlowiek itd itp.
      • wioskowy_glupek Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:04
        "Zdecydowanie wole, zeby moje pieniadze jednak szly na dzieci romskie niz jakakolwiek nagrode dla urzednika."

Też tak uważam, skoro już tu są, w końcu co dziecko jest winne. Natomiast powinno się tak jak we Francji większość tej hołoty deportować. To niestety w większości jest dzicz, która nijak nie chce się asymilować z resztą obywateli.
      • riki_i Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 14:57
        aagnes napisał:

> Moge sie zalozyc natomiast, ze jakby obok byl watek, ze ktos chce - no nie wiem
        > - oddac psa, bo go nie ogarnia to bylby lament i histeria, ze co za czlowiek i
        > td itp.

Mam propozycję. Weź sobie Roma do swojego domu, a najlepiej całą romską rodzinkę. W ramach swego humanitaryzmu i umiłowania całej ludzkości. Zamiast pieska.

> ten watek to jakis koszmar, po prostu az trudno mi uwierzyc, ze to nie jakas pr
        > owokacja.

Życie to nie je bajka.
      • woman_in_love koszmar to są twoje poglądy 18.03.13, 15:12
        Każdy inny obywatel UE (gdyby nie miał odpowiedniego ubezpieczenia), to by został odesłany do kraju pochodzenia na leczenie, tylko z Cyganów się robi jakieś święte krowy. Od tego humanizmu i polit-poprawności w głowach się wam poprzewracało. Niemcy nawet obłożnie chorych i pacjentów w śpiączce eksportują na Ukrainę (bo tam ich taniej utrzymać) - na takie standardy jakoś nie protestujecie.
        • sabciasal Re: koszmar to są twoje poglądy 18.03.13, 17:23
          "Każdy inny obywatel UE (gdyby nie miał odpowiedniego ubezpieczenia), to by został odesłany do kraju pochodzenia na leczenie,"

bzdura, bzdura, bzdura.

co do pozostałych "argumentów" nie mam nawet ochoty się wypowiadać.
          • woman_in_love Re: koszmar to są twoje poglądy 18.03.13, 21:22
            Dawaj linki z innymi interpretacjami.
    • woman_in_love o tych Cyganach z WROC były już wcześniej artykuły 18.03.13, 14:01
      i generalnie to cwani cwani ludzie. Już wam darmową opiekę zdrowotną z gardeł wyrwali. Jednocześnie na drogie samochody (konieczny wyznacznik hierarchii w grupie cygańskiej ich stać). Zatem Cyganie jak to Cyganie, nadwyżki finansowe pakują w luksusy i zabawę - za resztę płacicie wy.
    • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 15:25
      > Służba zdrowia wpakuje setki tysięcy w ratowani
      > e nieubezpieczonych dzieci, którymi najbliżsi tak naprawdę niewiele się przejmu
      > ją.

Gdyby się nie przejmowała to by nie rodziła w szpitalu. Ciekawe ile Polek zostawiłoby dzieci gdyby musiały tak w jak Czechach płacić za każdy dzień w szpitalu właśnie 15 złotych. Stać was na to?

Zawsze opłaca się leczyć i edukować. To nawet za twoje pieniądze się opłaca.
      • latarnia_umarlych Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:15
        Oczywiście stać i dlatego mogą patrzeć z góry na mniej przystosowanych, niewyedukowanych i uboższych. Popijając kawkę w fotelu i jedząc ciasto w ogrzewanym domu. Żal.
    • asia_i_p Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 16:42
      Ale masz jakieś konkretne propozycje?
      Bo rozumiem irytację, ale tu chyba trzeba się pogodzić, że świat jest, jaki jest, te środowiska będą się edukowały powoli, a my będziemy za to płacić - bo nie widzę żadnej innego przyzwoitego rozwiązania.
      • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:15
        > te środowiska będą się edukowały powoli, a my będziemy za to płacić

Wiem, Asiu - rzecz w tym, że "dobre panie" uważają edukację za brak poszanowania dla ich kultury. My musimy dla nich wszystko - oni dla nas nic. Czemu nikt nie dyskutuje nad problemem edukacji i integracji imigrantów z Azji?
        • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:42
          Czemu zaraz uderzasz w tony: my- oni? Imigranci z Azji też wielu przeszkadzają. Zapewniam cię.
          • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:47

tak, ale to jest inny problem.
            Azjatka nie będzie wyklęta przez rodzine, gdy będzie chciala sie uczyć i pracować.
            • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:52
              Będzie wyklęta z innych powodów. Nadal nie rozumiem czemu ma służyć to my- oni?
              • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:01

ale nie widzisz, kto dokonuje takiego podziału?

Romowie sami, czemu odcinają sie od spoleczenstwa, w ktorym mieszkają ? "wasze przepisy, wasze prawo, nas ono nie dotyczy, bo my nie jesteśmy obywatelami tego kraju".
                • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:07
                  Nie wszyscy Romowie. Ja wiem, to trudno pojąć jak jedyny Rom, którego się spotkało to ta pani co chciała powróżyć.
                • nabakier Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 20:04
                  To samo zarzucano Żydom- że się nie asymilują.
                  • wtopek Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 20:58
                    brednie, znaczna cześć się asymilowała, zwłaszcza w zachodniej Europie, wschodnie sztetle i chasydzi to zupełnie inna sprawa
                    • zawsze-w-drodze Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 21:04
                      Nawet najbardziej niezasymilowani Żydzi nie żebrali, nie budowali slumsów, nie kradli, nie wymagali wiecznej państwowej kroplówki. Byli (na własne życzenie) osobno - mieli do tego pełne prawo.
            • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:25
              > Azjatka nie będzie wyklęta przez rodzine, gdy będzie chciala sie uczyć i pracować.

Mniemam, że będzie przez tę rodzinę zachęcana - tak to działa np. w USA. W Polsce pierwsze pokolenie wietnamskich dzieci jest na etapie szkoły średniej - za kilka lat się okaże, czy rodziny inwestują po równo w edukacje wyższą synów i córek. Tak czy inaczej, specjalnie się o przyszłość tych dziewczyn nie martwię.
          • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:18
            > Imigranci z Azji też wielu przeszkadzają.

Nie zauważyłam - a mam paru w sąsiedztwie.
            • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:19
              Bo tobie akurat nie przeszkadzają.
              • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:29
                Dla mnie jest właśnie miarodajne, na ile kto przeszkadza lub nie zwykłym ludziom - za poglądy prymitywnych dresów nie odpowiadam.
                • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:32
                  Zwykli ludzie? Czyli jacy?
                  • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:37
                    Tacy, którzy nie mają irracjonalnych uprzedzeń.
                    • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:41
                      Ta? A co świadczy o racjonalności twoich uprzedzeń? Jaki masz problem z tym wcześniakiem na przykład. Bo o tym w końcu jest wątek o jego leczeniu, które kosztuje.
        • nangaparbat3 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 19:26
          echtom napisała:

- rzecz w tym, że "dobre panie" uważają edukację za brak poszanowani
          > a dla ich kultury.

O czym mowisz?
      • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:42

pierwsza i najwazniejsza propozycja - to wydaje mi sie wszelkie dzialania zmierzające do pewnych zmian wśrod samych Romów, a bierność i przyzwolenie na stan obecny temu nie sluży.
        Wymagania np. co to konieczności edukacji, konieczności szczepień itp.

jak to zrobić? na pewno są możliwości, najwazniejsze, żeby chcieli te propozycje przyjąć. Wystarczyłoby, aby przyjeli obywatelstwo kraju, w ktorym mieszkają, a wladze traktowalyby ich jak swoich obywateli, z przywilejami, ale także z wymaganiami i obowiązkami.
        • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:51
          Po pierwsze, artykuł jest o konkretnych Romach. Są też Romowie w pełni zasymilowani i z polskim obywatelstwem. Po drogie, żądanie nagle tu i teraz, jak najszybciej aby się zmieniło w tym konkretnym przypadku to jak tupanie przedszkolaka nóżką. Ktoś się zainteresował i chce coś zrobić, a ematki już szukają ubytku w swoich przepastnych kieszeniach.
          • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:06

jakie nagle tu i teraz?
            przecież to problem od wielu, wielu lat !
            i nie tylko dotyczy Polski przecież.

A nowe pokolenia rosną i powielaja schemat zycia ojcow, dziadkow, pradziadkow, prapra...
            • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:10
              Po pierwsze w Polsce de facto nie ma problemu Romskiego. ilu ich jest? Ilu jest w pełni zasymilowanych? Ilu przyjechało z Rumunii w ciągu ostatnich lat? To, ci ostatni tworzą pewien problem, ale skala też nadal nie jest wielka.
              • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:20
                > To ci ostatni tworzą pewien problem, ale skala też nadal nie jest wielka.

To czemu się o tym pisze?
                • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:23
                  Bo ludzie chcą o tym czytać. Zobacz na ten wątek ile ma postów.
                  • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:37

uważasz, że najlepiej zostawić stan rzeczy taki, jak jest obecnie ?
                    • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:42
                      Nie, ale wszelkie działania będą trwały i kosztowały. Muszą być systemowe.
                      • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:44
                        No i muszą być prowadzone indywidualnie, bo Romowie też są różni.
              • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:28

Kropka, nieprawda.
                Pracowalam dwadzieścia lat temu w szkole, która w swoim rejonie miala dzielnicę "cygańską".
                Do 8 klasy dotrwała 1 - slownie jedna dziewczynka. Reszta zakonczyla edukację dużo wcześniej. Smutne sad
                • echtom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:32
                  Czemu smutne? Ot, taki urok unikatowej kultury.
                • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:38
                  A ja chodziłam wtedy do szkoły i w okolicy nie było żadnych Romów.
                  • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:46

no ale co chcesz przez to powiedzieć?
                    Że ja sobie cos wymyślilam, bo w Polsce nie bylo wtedy Romow, bo do twojej szkoły nie chodzili ?
                    • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:52
                      Byli, ale nie w takim stopniu aby to było dla przeciętnej forumki problemem. W mojej szkole też "pewne" dzieci nie dotrwały do końca.
                      • iwles Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 18:59

no więc mówię ci, że wówczas też bylo problemem.
                        I mowisz, że wielu twoich kolegów zakończylo edukację w wieku 11-13 lat ? dziwne... ja nie znałam takich, obowiązek szkolny był zawsze do pewnego wieku (kiedys 16 lat, teraz 18 lat).
            • nangaparbat3 Iwles! 18.03.13, 19:28
              Czy Ty w ogole przeczytalaś artykuł?
              • iwles Re: Iwles! 18.03.13, 19:50

ale dyskusja się rozszerzyła i nie dotyczy tylko tego, co w artykule.
                • nangaparbat3 Re: Iwles! 18.03.13, 20:29
                  Ale w artykule są konkrety.
                  Watek po prostu peka od uprzedzen i czystych fantazji.
        • cersei8 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:56
          Tylko jak kogos zobowiazac do pracy? Nie udaje sie to nawet z Polakami, ktorym sie nie chce pracowac, a Ty chcialbys rozdawac obywatelstwo Romom?
          To oznaczaloby jedynie dodatkowe lapki wyciagniete po zasilki, zapomogi, ubezpieczenia zdrowotne takze na niezliczona ilosc dzieciakow.
          Nie slyszalam zeby w jakimkolwiek kraju udal sie eksperyment z egzekwowaniem wymgan i obowiazkow wobec ludnosci romskiej. Niestety.
          Jedyne wyjscie pozbywac sie jak najszybciej problemu - vide prezydent Sarkozy.
          Jesli chodzi o kwestie opieki zdrowotnej to juz zalezy od tego czy Rumunia pokrywa koszty leczenia swych obywateli, jesli tak to leczyc.
          Jesli nie, to odsylac, trudno, ale uwazam, ze sa wazniejsze wydatki.
          • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 18.03.13, 17:57
            Tego wcześniaka tez byś odesłała?
            • woman_in_love wcześniaka nie da się odesłać bo zbyt duże ryzyko 18.03.13, 21:05
              takiego pod respiratorem również nie, jednak jest cała masa sytuacji gdy można to zrobić
              • kropkacom Re: wcześniaka nie da się odesłać bo zbyt duże ry 19.03.13, 06:49
                Poważnie? Byś zostawiła tego wcześniaka, ale on cię konkretną kasę kosztuje. Ciebie konkretnie. Twój portfel ogołaca. Bo jest co ogołacać, tak?
                • woman_in_love stosujesz retorykę, którą dało się obronić jeszcze 19.03.13, 13:04
                  w latach 90-tych. I wtedy rzeczywiście lepiej się było nie wychylać z moimi poglądami. Jednak nastąpiła na nasze nieszczęście zmiana. Twoje poglądy i tobie podobnych kosztują i to kosztują krocie. Utrzymywanie tego "humanitarnego" systemu socjalnego i litowanie się nad wszystkimi "słabymi" odbiło się już bokiem całej Europie i Polsce też. Pogorszenie systemu opieki zdrowotnej występuje już wszędzie - w Irlandii, UK, Francji czy Niemczech (o nas nie mówiąc). To już jest fakt a nie prognoza. To oczywiste, im więcej przyjmujemy imigrantów i uchodźców i im mniej pracy jest w samej Europie, tym jest coraz miej pieniędzy przypadających na jednego pacjenta. Siłą rzeczy trzeba albo obniżać standardy medyczne albo po prostu ograniczać dostęp do usług medycznych albo podnosić podatki. I robi się to wszystko na raz i to nadal nie działa. I już nie zadziała.
                  • kropkacom Re: stosujesz retorykę, którą dało się obronić je 19.03.13, 13:36
                    Wszystko kosztuje. Nawet nie wiesz jak bardzo wszystko big_grin
    • iwles przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 18:10

Romowie - do oburzonych
      Autor: zawsze-w-drodze 18.03.13, 18:05

Poprzedni wątek rozrósł się niesamowicie - więc dla przejrzystości - zakładam nowy.
      Drogie Panie - nadal uważam, że topienie setek tysięcy złotych w środowiska, które nie rokują to marnotrawienie publicznych środków. Żaden budżet tego nie udźwignie, żaden też nie jest z gumy. Komuś trzeba zabrać, żeby innym dać. Uważam, że są całe zastępy ludzi bardziej zasługujących na wsparcie. Nie podoba mi się pompowanie wspólnej kasy w Romów. Lata doświadczeń w Polsce i Europie pokazuje, że są praktycznie niereformowalni i żaden program ich tak naprawdę nie zmienia. Należy przestrzegać prawa - rozbierać samowolnie budowane baraki, deportować nielegalnych imigrantów, odbierać dzieci jeśli warunki urągają ich bezpieczeństwu, egzekwować obowiązek szkolny.
      Jeśli ktoś ma inne pomysły i wrażliwe serduszko - od tego są prywatnie fundacje - proszę założyć i pomagać - z WŁASNYCH a nie publicznych środków.
      Mam do was jeszcze kilka pytań - odpowiedzcie szczerze jeśli was na to stać-
      1.Wynajęłybyście tej rodzinie mieszkanie?
      2.Przypuśćmy, że każda wspólnota, w ramach pomocy, ofiarowuje lokal romskiej rodzinie - chciałybyście ich za sąsiadów?
      3. Cieszyłby was ich obóz na waszym osiedlu/ w bezpośrednim sąsiedztwie waszego domu - jaka okazja do integracji i pomocy...
      4. Przypuśćmy, że mały Rom/Romka z tego obozowiska chodzą do klasy z waszym dzieckiem - przyjęłybyście zaproszenie na wspólną zabawę u tego dziecka w miejscu zamieszkania? Puściłybyście tam swoje dzieci?
      • nabakier Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:14
        Wstyd! Te same pytania zadawano kiedyś w stosunku do Żydów, Murzynów, Indian i innych autochtonów. proponujesz segregację? Getta? A może powrót: Nur für Polen?
        To już przeginka.
        • zawsze-w-drodze Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:20
          Odpowiedz szczerze na pytania. Głośno, bez hipokryzji i egzaltacji.
          Ja mogę odpowiedzieć - na wszystkie- nie.
          • nabakier Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:25
            TY głośno powiedz o sobie: jestem ksenofobką.
            • zawsze-w-drodze Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:37
              Jestem ksenofobką? Nie sądzę. Mam przyjaciółkę- rdzenną Jamajkę, moje dzieci przyjaźnią się z Wietnamczykami, z którymi chodzą do szkoły, odwiedzają sie w domach, nocują u siebie,moim lekarzem okulistą, któremu wierzę bezgranicznie jest Irańczyk, moja kuzynka wyszła w Wielkiej Brytanii za Hindusa, byliśmy razem na wakacjach- uroczy człowiek, polubilam go. A Ciebie proszę o odpowiedź na pytania- wynajęłabys TYM KONKRETNYM ludziom- temu środowisku - mieszkanie? Chciałabyś och obozu w swoim bezpośrednim sąsiedztwie? Porzuć ogólne hasła i idee- proszę o konkret.
              • wtopek Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:45
                nie odpowie, albo odpowie napuszonym pseudonaukawym slangiem wink

tolerancyjne i multikulti są wszystkie...byle to był hinduski architekt, arabski lekarz i nigeryjski adwokat....

oczywiście zauroipeizowani i niewierzący big_grin
                • triss_merigold6 Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:47
                  Jasne, jasne. Bo żadna nosa poza grajdoł nie wychyliła i nie widziała problemów etnicznych na skalę nieco większą niż kilka rodzin nawet wieloosobowych.
                  • kropkacom Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:51
                    Piszesz o sobie?
              • triss_merigold6 Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:45
                Ja od razu mogę powiedzieć, że nie.
                Wynajmowałam kiedyś stare mieszkanie po to, żeby mieć z tego kasę, a nie problemy.
                Wspólnota nie zgodziłaby się na udostępnienie lokalu nieodpłatnie, uff moja część osiedla nie leży na gruntach gminy tylko dewelopera.
                Obozu w sąsiedztwie też bym nie chciała, na szczęście w okolicy nie ma slumsów.
                Dziecka w odwiedziny do takiego obozu bym nie puściła, to niebezpieczne, zresztą po co?
                • wtopek Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 21:00
                  no jato po co, aby dziecko chłonęło alternatywną kulturę i uczyło się tolerancji i miłości do braci i sióstr z taboru big_grin
                  • triss_merigold6 Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 21:04
                    Tolerancji uczę. Krzywdzić, bić, wyklinać, atakować fizycznie, wyrzucać ze szkoły (jak już jakimś cudem do niej trafi) nie wolno. To właśnie tolerancja - znoszenie zgodnie z prawem, aczkolwiek bez entuzjazmu.
                    Akceptować nie ma potrzeby.
                    • wtopek Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 21:10
                      no to jesteś ksenofobką, bo naszych braci z III-go świata należy kochać i podziwiać smile))
                      • sen.bon Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 21:13
                        Oraz przede wszystkim, z hymnem na ustach, zapewniać dostatnie warunki bytowania: mieszkanie oraz pieniądze za sam fakt zaszczycenia swoją obecnością naszego skromnego kraju. wink
            • crises Re: przyklejone przez moderatora: 19.03.13, 16:58
              To ja też jestem ksenofobką, bo na wszystkie pytania odpowiedziałabym przecząco. No, co do ostatniego mogłabym się ewentualnie zastanowić - gdyby to dziecko mieszkało w bloku albo w domu, a nie szałasie z dykty, gdyby matka nie przypominała typowej Cyganichy w 5 brudnych spódnicach, to może.

Miałam nieprzyjemność mieszkać obok romskiej rodziny - jakiś kretyn wynajął im mieszkanie w bloku obok, ale spotkała go zasłużona kara - zdewastowali, płacli tylko na samym początku i z trudem ich się pozbył. Ale ani trochę mi kolesia nie żal, ma za swoje.

Największy problem z nimi polega na tym, że są okropnie głośni. Każde ich pojawienie się na zewnątrz albo na balkonie oznaczało wrzask słyszany w promieniu kilometra.

Pan domu lubił siadywać na balkonie i słuchać jakiegoś umcy-umcy w typie discopolo. Pani domu darła się z tegoż balkonu na młodsze dzieci.

Pani domu chadzała ze starszymi dziećmi na zakupy do osiedlowego sklepu - wlekli ukradziony z IKEI wózek wypełniony wszelkim dobrem, wrzeszcząc na siebie.

Do nastoletniego synalka ściągali współplemieńcy z połowy miasta i całe to towarzycho, drąc się, a jakże, wysiadywało na podwórku. Piwko, papieroski, tłum rozwrzeszczanych wyrostków - baliśmy się chodzić przez podwórko, chodziliśmy na parking okrężną drogą, wychodząc na ulicę i dookoła całego bloku.

Jako bonus - pan i pani czasem podczas awantur ganiali się po podwórku, raz z siekierą albo czymś podobnym. Dzielnicowy bezradnie wzruszał ramionami - "on tak po prostu ze sobą rozmawiają".

I nie było tak, że sobie żyją zasadniczo bez interakcji z otoczeniem, o, nie. Ciągle wszczynali awantury. A to jakoby ktoś pani o mało nie przejechał samochodem, jak wlokła ten wózek ze sklepu. A to ktoś zwrócił uwagę młodszym dzieciom, żeby nie niszczyły roślin na trawniku. Ciągle wrzask, wrzask, wrzask, awantura ich między sobą, awantura ich z kimś z mieszkańców, policja.

Tak, jestem ksenofobką, nie chcę ich koło siebie. Gdyby w mojej okolicy pojawiła się taka powtórka z rozrywki - ucieknę się do KAŻDYCH środków, żeby się tego pozbyć.
          • nangaparbat3 Re: przyklejone przez moderatora: 18.03.13, 20:34
            Ja odpowiem na pytania, ktorych nie zadalaś: nie chcialabym, zebys byla moją sąsiadką. Ciebie mogę co najwyżej tolerować.
            A co do Twoich pytan to tak, nie widzę problemu.
            I mam bardzo wyksztalconych przyjaciol, ktorzy od wielu lat mieszkają na jednym pietrze z romską rodziną. Pomagaja im nawet dość często - Romowie są niepismienni. Chwalą sobie.
            • anulka.p Żeby trochę rozjaśnić obraz 18.03.13, 20:42
              Tu więcej o tym obozowisku, na które ma trafić po leczeniu ten dzieciaczek:
              wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12118857,Wroclawscy_Romowie__Ludzie_tu_dobrzy__policja_nie.html
              • verdana Re: Żeby trochę rozjaśnić obraz 18.03.13, 22:48
                Mieszkałam na wakacjach u Romów. Na pewno bylo u nich czyściej, niż u mnie w domu.
                Problem z tym, ze mogę zrozumieć, ze ktoś sobie nie życzy brudnych sasiadów. Tymczasem wiele osób nie życzy sobie Romów, zadnych Romów. I nie przychodzi im do głowy, ze dostrzegają tylko żebraków, a wykształconego Roma nie poznają, choćby się o niego potknęłi - więc po prostu nie wiedza, ze tacy są i nie dopuszczają do siebie takiej myśli.
                Przypomina mi to książkę o Romach, teoretycznie szalenie tolerancyjną, jaką czytałam. Autor z oburzeniem pisał o nauczycielu wf-u, który pomstował, ze niektóre romskie dzieci nie mają strojów i czasdem są niedomyte. I twierdził, ze rasizm kwitnie. Biedak, nie dostrzegł drobiazgu - nauczyciel, którego poznałam kiedyś, był też Romem. Po studiach. Tyle, ze tolerancyjnemu badaczowi do głowy nie przyszło,że rozmawiajac z wykształconym factem, rozmawia z Romem. On tez widział tylko te niedomyte dzieci....
                • iwles Re: Żeby trochę rozjaśnić obraz 19.03.13, 08:31

a wykształconego Roma nie poznają, choćb
                  > y się o niego potknęłi - więc po prostu nie wiedza, ze tacy są i nie dopuszczaj
                  > ą do siebie takiej myśli.

Oczywiście, że są, choć to jednostki, a świadczy to tylko o tym, że jak się chce, to jednak można, prawda ?
                  • nangaparbat3 Re: Żeby trochę rozjaśnić obraz 19.03.13, 12:41
                    Nie, nieprawda.
                    Nie wystarczy chcieć i starac sie nawet najbardziej jak tylko mozna - trzeba jeszcze spotkac na swojej drodze ludzi, którzy pomogą. Czasem wystarczy niewiele, ale bez tego "niewiele" sie nie da.
    • adellante12 Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 19.03.13, 00:14
      Zawsze mówiłem o sobie ze mojemu światopogladowi chyba najblizej do faszyzmu..
      Ja myslałem że mam faszyzujace poglady...
      o zesz... Po tym watku stwierdzam ze ja nawet kiepsko do Zuchów sie nadaje w porownaniu z Jematka....
      • kropkacom Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 19.03.13, 06:50
        Kochany, poczekaj na święta BN big_grin
    • prophetess.pl Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 19.03.13, 07:15
      Kolejny flame war z d...
      Twoje podatki idą na takie g... jakie się nie śniło filozofom, a ta się rumunów uczepiła.
      • ceide.fields Re: niepoprawnie politycznie - nie chcę za to pła 19.03.13, 08:44
        Cyganie to nie Rumuni. Mają co najwyżej rumuńskie obywatelstwo.
    • adellante12 Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskiego wat 19.03.13, 13:23
      Kolejne tysiące złotych ze wspólnej kasy lądują - często dosłownie - w błocie.
      Kolejna nieletnia, zaniedbana i olewająca wszystkourodzi kolejne dziecko z deficytami, wymagające wieloletniej, kosztownej opieki. Zapłacimy my.
      Między innymi kosztem innych POLSKICH i UBEZPIECZONYCH dzieci, które nie doczekają się leków

Jako ojciec dwójki zdrowych, prawidłowo rozwijajacych sie dzieci, nie posiadających żadnych niepełnosprawnosci jestem zmeczony tym ze kolejne miliony sa wywalane na dzieci które bardzo często żadnego przychodu dla społeczeństwa nie wygeneruja zamiast zainwestowac te środki w jak najlepsza opieke dla dzici prawidłowo rozwijajacych się.
      One przynajmniej w przyszłości będą generowały PKB w przeciwieństwie do dzieci wymagajacych dozywotnich świadczeń socjalnych...

TAK TEŻ MOZNA!!!! TYLKO JAK TRZEBA BYC ODHUMANIZOWANYM?????

Czym się różni mój wpis od autorki watku?
      niczym .
      Jedyna drobna różnica - nie potrafięniczym dr Mengele podzielić dzieci na te które maja prawo do zycia i na te których tego prawa należy pozbawić....
      • iwles Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 13:27

no widzisz, jak ty nic nie zrozumiałeś o czym jest tutaj dyskusja.
        • kropkacom Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 13:37
          To mu wytłumacz.
        • adellante12 Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 13:52

> no widzisz, jak ty nic nie zrozumiałeś o czym jest tutaj dyskusja.

nadal uważam, że topienie setek tysięcy złotych w środowiska, które nie rokują to marnotrawienie publicznych środków. Żaden budżet tego nie udźwignie, żaden też nie jest z gumy. Komuś trzeba zabrać, żeby innym dać. Uważam, że są całe zastępy ludzi bardziej zasługujących na wsparcie.

Podpinam się pod twoje słowa. Topienie milionów w niepełnosprawne dzieci nie rokujących na podjecie pracy zawodowej i samodzielność to jak to nazwałaś? Marnotrawienie publicznych środków...
          Komuś trzeba zabrać by dac innym które rokuja
          Tak są całe zastepy ludzi bardziej zasługujących na wsparcie z ekonomicznego punktu widzenia...

To nie tylko faszyzm to również rasizm.
          • adellante12 Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 13:53
            Na tym kończę bo sam się brzydzę tych bzdur...
            • zawsze-w-drodze Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 14:35
              To jeszcze raz- spróbuję prościej, żeby dostosować się do Twoich możliwości intelektualnych: pieniądze wydane na to konkretne, opisane w artykule, środowisko zostaną tak naprawdę wyrzucone. Znikną w czarnej dziurze. To tak jakbyśmy wrzucili je do ogniska. Przeczytaj artykuł. Jedna urodziła 10 dzieci w tym CZWORO wcześniaków poniżej kilograma (ciekawe ile nas kosztowało ich leczenie, ile ubezpieczonych dzieci nie dostało przez to dostatecznie szybko pomocy neurologa, ortopedy, ile czekało miesiącami na zabiegi- a może po prostu ich rodzice zapłacili za dodatkową wizytę), druga jest ewidentne ociężała umysłowo, ma 17 lat i dopiero zaczyna przygodę z macierzyństwem (odmówiła zresztą pobytu z dzieckiem w szpitalu mimo, że jakaś dobra duszyczka chciała za ten pobyt zapłacić), obie panie- a pewnie większość obozu- to analfabetki, nikt nie pracuje, nie uczy się. Raduje się całe to towarzystwo, że polska policja ich tylko spisuje (w przeciwieństwie do Niemców na przykład, którzy bezwzględnie egzekwują prawo i nie pozwalają na slumsy). Uważam, że są niereformowalni, a my jako społwczeństwo za biedni, żeby ich finansować. Dzieci powinno się w takich sytuacjach odbierać, a jeśli mają obywatelstwo innego kraju UE - odsyłać na leczenie do kraju pochodzenia. Naturalnie nikt nie broni prywatnym osobom, z prywatnych środków, kupować im willi z basenem i cygar. W tej chwili NFZ nie refunduje leczenia hormonem wzrostu, leków na SM, najnowszej chemioterapii- z braku środków- między innymi z powodu takich środowisk.
              No i nie odpowiedziałeś na pytania - znów wzniosłe frazesy. Brak konkretów.
              • kropkacom Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 14:53
                Leczenie hormonem wzrostu jest refundowane u dzieci, które chorują na somatotropinową niedoczynnością przysadki, od ok. 1998 roku niskorosłe dzieci z przewlekłą niewydolnością nerek, od listopada 1999 roku dziewczęta z zespołem Turnera, a od stosunkowo niedawna dzieci z zespołem Prader-Willego.
                • kropkacom Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 14:56
                  Bogatsze państwa też nie refundują hormonu wzrostu zawsze.
                  • kropkacom Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 14:59
                    I dalej: prawo.rp.pl/artykul/963555.html
              • cersei8 Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 16:26
                zawsze-w-drodze masz zupelna racje. A te wszystkie dobre duszyczki jesli tak bardzo chca sie dzielic, to niech zaloza jakis fundusz leczenia tych Romow, wplacaja skladki i finansuja im chocby zlote zeby.
                W tym momencie nasze panstwo ma nawet za malo srodkow zeby leczyc osoby ubezpieczone, dodatkowych nam nie potrzeba.

Mysle, ze ja i jak wszyscy na tym forum w tym okresie dostaje wiele prosb o 1% od znajomych i znajomych znajomych. Ja ostatnio mialam od matki dwoch dziewczynek, lat 35, chorej na SM, bo nasz NFZ nie pokrywa jej terapii drogim lekiem.
                Sa tez apele od rodzicow dzieci, pracujacych i placacych skladki, a pomimo tego zmuszonych do proszenia obcych ludzi o wpalty na leczenie i rehabilitacje ich dzieci.

To niby jest w porzadku???

Tak w ogole gdyby polskie urzednicy zlikwidowali te slumsy odpowiednio wczesniej, a ich mieszkancow deportowali do domu, to calego problemu w ogole by nie bylo.
      • nangaparbat3 Re: Refleksja po przeczytaniu tego faszystowskieg 19.03.13, 14:12
        Dziurki nie zrobi a krwi upusci?
      • woman_in_love bycie humanistą jest bardzo łatwe,proste i przyjem 19.03.13, 15:59
        ne. Nie dość, że możemy potem wykazać swoją wyższość nad rasistkami i faszystkami z forum, to jeszcze ogromnie podbudowujemy swoje ego a także sumienie. No i mamy tą świadomość tego, że jesteśmy tacy godni i fajni.

No a w tym czasie... Po co powstał elektroniczny system ewidencji pacjentów? A no to proste. System opieki zdrowotnej jest bardzo obciążający i nie da się go finansować w tym kształcie jaki jest, nawet w bogatych Niemczech. Każdy bezrobotny (wy też) nie uświadamiacie sobie ile musi płacić co miesiąc państwo (podatnik) na opiekę zdrowotną bezrobotnego i jego rodziny. Ba! Wielu bezrobotnych to zwykli "oszuści", którzy są zarejestrowani tylko dla tego darmowego ubezpieczenia zdrowotnego.

Tusk i Vincent już zatem pracują nad zmianą systemu. Chodzi o to, by duża część tych ludzi musiała teraz zapłacić sama sobie za ubezpieczenie zdrowotne. Dobrowolne ubezpieczenie w ZUS (są tacy którzy sobie płacą sami już teraz !!!) to tylko 348,98 / miesiąc. Czy to dużo? Trudno powiedzieć. Na pewno część tych 2 milionów siedzących poza granicami i tam nieubezpieczonych będą musiały teraz zapłacić. Rodzimi bezrobotni uchylający się przed pracą pewnie też.

Czy to słuszne? Może i tak. Pozostaje jednak niesmak, że w imię chorej poprawności politycznej za 5 lat Cygan z Rumunii będzie miał większe prawa do ubezpieczenia zdrowotnego niż Polak z UK transferujący co miesiąc do PL godziwe pieniądze. Ale za tymi ludźmi tylko ja się ujmę, bo dla prawdziwego humanisty oni nie są "słabi" i niegodni uwagi. No przecież dają sobie radę!
        • woman_in_love dodam jeszcze, że ta humanistyczna wrażliwość 19.03.13, 16:23
          kończy się potem tak: bogaci i humanistyczni Niemcy, Francuzi itd., pod wpływem poglądów socjaldemokratycznych i antyfaszystowskich oraz w imię słusznych idei o konieczności dzielenie się z bogactwem sami poszli na emerytury w godziwym wieku. A swoim dzieciom i wnukom zafundowali podwyższenie wieku emerytalnego bo ktoś za ich poglądy musi przecież zapłacić.

I dokładnie to samo zafundujesz swoim dzieciom w imię wyznawanych poglądów humanistycznych. Na leczenie i zasiłki Cyganów może by i byłoby (i zaraz najechałoby się ich milion), ale na leczenie twoich dzieci dziś czy za 20 lat to już niekoniecznie starczy.
          • cersei8 Re: dodam jeszcze, że ta humanistyczna wrażliwość 19.03.13, 16:40
            Swoja droga ciekawi mnie jedno, czy chociaz jedna z wypowiadajacych sie tu gornolotnie osob nie zmienilaby zdania gdyby w tym szpitalu znalalazloby sie jej dziecko.
            Dziecko mogloby wyzdrowiec ale niezbedny lek jest drogi np. kilkanascie-kilkadziesiat tysiacy, szpitala nie ma niego pieniedzy... Ale ta sama placowka wywala dziennie ogromne pieniadze na leczenie Romow.
            Pisze wywala bo szanse na odzyskanie ich od Rumunii sa raczej nikle...
            • pitahaya1 Re: dodam jeszcze, że ta humanistyczna wrażliwość 19.03.13, 16:54
              Czytam, czytam i myślę sobie, że z jakiegoś powodu tę Rumunię do UE przyjęliśmy.
              Ze wszystkimi dobrodziejstwami.
              Czyli jakis powód był.
              Wiedzieliśmy co nas czeka, jakie będą problemy.

Tym samym należą im się takie same prawa jak innym członkom unii. Co się dzieje, gdy w podobnej sytuacji znajdzie się obywatel Polski? Jestem za granicą, nie jestem ubezpieczona i trafiam do szpitala. Szpital mnie przyjmuje a rachunek wysyla do Polski. No tak, Polska pewnie placi za moje leczenie. A może nie zapłacić? Co wtedy?
              Dlaczego nie ma sposobu, żeby od Rumunii te środki wyegzekwować? Brak środków? Wiedzieliśmy, że tak będzie przyjmując Rumunię do UE?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka