Dodaj do ulubionych

czy mozna dac psu

19.03.13, 20:18
stoperan?
Ma lekka sraczkę.
Obserwuj wątek
    • bombastycznie Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 20:20
      nie można, ale można i trzeba udostępnić świeżą wodę, dużo wody i głodówka, jeśli to lekka sraczka to powinna sama przejść, jeśli nie, udaj się to weta, a teraz pytanie ode mnie - czy i kiedy pies był odrobaczany?
      • nangaparbat3 Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 20:30
        Byla odrobaczana w zeszlym roku, po wakacjach.
        Rzeczywiście mozna powtorzyc, chociaz ona zjada absolutnie wszystko na co sie natknie.
        Dzieki.
        • bombastycznie Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 20:36
          warto powtórzyć odrobaczanie, tym bardziej że jak piszesz lubi jeść wszystko, obserwuj psa, jeśli sytuacja się uspokoi to nic jej nie będzie, jeśli jednak nadal będzie srała na rzadko to zabierz ją do weta, ale głodówka i woda przynajmniej do jutra powinny pomóc
          • czar_bajry Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 20:37
            dałam yorkowi ćwiartkę
            • bombastycznie Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 20:40
              a wiesz jakie są dawki dla tak małego psa? pewnie nie, dlatego nie ma sensu ryzykować, tym bardziej przy słabej sraczce.
    • estragonka Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 20:40
      węgiel można dać
      • nangaparbat3 Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 20:57
        Kiedys dalam w podobnej sytuacji i poszlam do pracy.
        Po powrocie przepuszczony przez psa wegiel zdobil kremowy welniany dywan - to ja juz wole zwyklą srakę sad
        • morekac Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 21:30
          Gotowany ryż z gotowaną marchewką i kurczaczkiem...
          • maggi9 Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 13:51
            Akurat kurczak wzmaga sraczkę więc nie radzę.
            Wszystkie mi znajome psy miały srakę albo lekko luźne kupy po kurczaku.

Daj węgiel.Nie rozumiem w ogóle idei stoperanów i innych skoro pod reką jest całkowicie naturalny węgiel.
    • iwles Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 21:24

na rozwolnienie mój pies dostal specjalną karmę, ale kurcze, zapomniałam jak się nazywała.
      • verdana Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 21:39
        Psom podaje sie nitrofurazon.
    • gemmavera Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 21:39
      Ja kotu dawałam smectę. wink
    • thea19 Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 21:51
      ja piesu srajacemu wodniscie regularnie swego czasu dawalam nifuroksazyd bananowy strzykawka do paszczy. sraczka minela z wiekiem (czyt. przestala zrec smieci i znaleziska)
    • zdzisnadzis Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 22:09
      MOja pani wet radzi dawac w takiej sytuacji węgiel, podobno ładnie "wiąże' ;]
      • nangaparbat3 Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 22:20
        Dziekuje, Dziewczyny, poki co spi, postanowiłam glodzić.
        • 5kocur Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 15:31
          węgiel. Stosowałem u swego psa na zlecenie weterynarki.. Działa przeciw biegunkowo i usuwa toksyny z organizmu. Psu nie zaszkodzi
      • noname2002 Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 22:39
        Moja weterynarz tak samo. Ale nie probowalam, na razie wystarczalo przeglodzenie.
    • marghe_72 Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 22:39
      Nie podałabym ŻADNEGO lekarstwa bez konsultacji.
    • marghe_72 Re: czy mozna dac psu 19.03.13, 22:42
      sorry, za szybko kliknęłam
      w naszym przypadku dieta niewiele dała - konieczny okazał się antybiotyk + jakieś specyfiki dla zwierząt - nazwy nie pamiętam.
      Poobserwuj, podawaj rozgotowany ryż a jak nie przejdzie idź do lekarza
    • default Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 08:33
      Żadnego ludzkiego leku nie podaje się psu samodzielnie, bez konsultacji z lekarzem. Fakt, że u psów stosuje się bardzo dużo leków dla ludzi - ale to lekarz musi wskazać jaki to ma być lek i w jakiej dawce.
      Na sraczkę mój wet zaleca głodówkę, ew. ryż z marchewką, dużo wody i pół nospy (na średniego psa).
    • dzoaann Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 11:59
      zdaje sie, ze sa rasy, u ktorych substancja czynna stoperanu pokonuje bariere krew-mozg i psu moze zaszkodzic. Spotkalam sie z roznymi opiniami w necie, a nawet znalazlam dawke, ktora podawal jakis wterynarz na stronie- byla bardzo mala na kg psa.
      Generalnie ja bym nie dala- lepsza glodowka, woda, ewentualnie smecta, wegiel.
      Jesli to jednorazowa biegunka to samo przejdzie, a gdybys miala dluzej problemy z psem to polecam paste Sanofor, do kupienia w zooplus.pl.
      Ja mialam koszmarne problemy z psem- krwiste i sluzowate przewlekle biegunki, kupa(nomen omensmile) kasy u weta, masa lekow, a pomoglo dopiero to.
      l
    • ulas123 Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 12:55
      Ludzkie leki się nie nadają, bo dawki na kg są tak kompletnie różne dla zwierząt i dla ludzi, w niektórych lekarz to jakiś promil dawki ludzkiej. Moja ciotka kiedyś swojego ukochanego psiaka zabiła dając mu jakiś nieszkodliwy, bez recepty lek dla ludzi. A weterynarz opowiadał, że nie udało mu się odratować psa po ibuprofenie, który ktoś dał psu przeliczając na kg jak dla niemowlaka.
    • nangaparbat3 Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 15:26
      Juz chyba OK, na oko ma sie dobrze, w nocy ani dzisiaj zadnych akcji nie bylo.
    • iin-ess Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 15:45
      Ja szprycowałam kota smektąsmile
      • igge Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 16:16
        pies niezależny i kochający wolność nie podda się żadnej kuracji, nawet jak osłabnie z głodu. Umrze nawet ale właściciela nie posłucha. Niektóre rady doprowadzą psa do śmierci smile) Mam husky, dwa, im tylko pomaga życzliwość i zrozumienie i akceptacja wszystkiego co robią. Nawet jak warczą - to głaszczę. Pomaga choć nie jest to podręcznikowe i niektórzy myślą, że "nagradza" agresję. Husky to wlaściwie nie psy, zachowują się jak koty i są bardzo intelektualnie stymulujące. Trzeba tylko poczytać wcześniej dużo o tej rasie i wiedzieć na co się decydujesz, żeby zwierzaka nie wyrzucić na ulicę jak dostanie rozwolnienia po zjedzeniu kanapy i samochodu. najlepiej zająć się pracą nad sobą i swoim stosunkiem do zwierząt.
        Trzeba powtórzyć za Epiktetem:" wszystko cokolwiek może mi się przydarzyć, ja uczynię błogosławionym, radosnym, godnym czci i zazdrości " smile))) Sraczka minie. MOże? a może nie?
        czasami intuicją musi wykazać się nie tylko weterynarz. Psa znasz najlepiej jako wlaścicielka i do ciebie należy decyzja. Życzę wielu umocnień, cokolwiek to znaczy i właściwej decyzji co do psiaka. Serdecznie pozdrawiam smile)))
        • nangaparbat3 Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 20:17
          Też czasem glaszczę jak warczy, chociaz to nie husky, ani nie york, tylko kundel-przybłeda. Ma sie juz nieźle, gloduje. Podobno psu to nie szkodzi.
    • pola_lawendowe Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 17:11
      Na rozstrój psiego żołądka i gastronomiczny i ten spowodowany pomieszaniem emocjonalnym, weterynarz kazał podawać Loperamid ( tabletki, 2mg). W sytuacjach podbramkowych 3 tabletki na dobę ( masa psa: 45 kg)
      Działa jak złoto.
    • nerri Re: czy mozna dac psu 20.03.13, 20:27
      Lepiej chyba z wetem skonsultować ludzkie leki dla psawink

Ja moim szylom dawałam surowy ryż, ale na psa to raczej nie podziaławink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka