Dodaj do ulubionych

Jak zapamiętać?

21.03.13, 09:34
W jaki sposób zapamiętujecie to, co macie zrobić? Ja praktycznie wszystko ładuję do kalandarza w komórce albo do terminarza w komputerze. I do tego stopnia się od tego uzależniłam, że jak mi całkowicie padła komórka i dostałam zastępczą, to zawaliłam mnóstwo spraw albo zrobiłam je z opóźnieniem, bo o nich zapomniałam i przypomniałam sobie po czasie.
Moja mama twierdzi, że nie powinnam tak robić, bo w ten sposób moja pamięć się rozleniwia. A ja niedługo będę sobie zapisywać, że mam zjeść obiad i się umyć wink Pewnie ma trochę racji, ale nie jestem w stanie zapamiętać tylu spraw, zwłaszcza, gdy domowe mieszają się z zawodowymi oraz towarzyskimi. Czasem w ciągu jednego dnia mam 10 brzęczących przypominajek (opłaty za media, odebrać przesyłkę z Empiku, spisać licznik, zamówić żarcie dla kotów, przelać kasę za angielski, zamówić prezenty dla dzieci, wysłać paczkę, zadzwonić do Kowalskiego, zebranie wspólnoty itd) A to dopiero dom. W firmie drugie albo i trzecie tyle sad
Kiedyś nasi rodzice żyli bez takich udogodnień i jakoś nie ginęli w natłoku spraw. Pewnie było ich mniej, ale czy tylko dlatego?
A Wy dajecie radę wszystko zapamiętać czy też posiłkujecie się kalendarzami, terminarzami, karteczkami itp.? Czy uważacie, że to naprawdę takie zgubne dla pamięci zapisywanie sobie dla ułatwienia praktycznie wszystkiego, co ma się zrobić?
Obserwuj wątek
    • pszczolaasia Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 09:37
      jak najwiecej staram sie zapamietac procz dat wizyt u lekarza bo te sa z 3miesiecznym prawie terminem wiec na pewno ich nie zapamietam. jak zaczelam swego czasu sobie zapisywac wszystko to zorientowalam sie po czasie ze normalnie nic nie bylam w stanie zapamietac. jak nie zapisalam to nie zapamietalam i koniec. wiec teraz znow cwicze pamiec.
    • kawad Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 09:50
      Kalendarz jest moim przyjacielem smile Staram się pamiętać co mam do załatwienia ale na wszelki wypadek wszystko zapisuję w kalendarzu.
    • joxanna Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 09:52
      Służbowe rzeczy mam w służbowym kalendarzu, a prywatne w prywatnym. Ale mam też ściśle podzielony czas na służbowy i prywatny i jeśli np dziś wiem, że za tydzień pracuję wieczorem, to wpisuję to do kalendarza prywatnego. Kalendarz prywatny prowadzę książkowy, lubię to, mam kalendarze sprzed 20 lat - kontakty z tamtych czasów, różne urodziny, różne rzeczy. nie jest to pamiętnik, ale też fajnesmile

Poza tym system karteczek na lodówce, drzwiach itp. Najlepiej jednak działa natychmiastowe delegowanie na kogoś - np na pocztę pójdzie mąż itp, zakupy przywiezie kurier. I planowane zapominanie rzeczy nieistotnych.

Ja zawsze miałam kiepską pamięć, więc mam nawyk zapisywania od razu w odpowiednim miejscu i sprawdzania codziennie co się ma dziać. Inaczej bym kompletnie o wszystkim zapomniała.
    • cma_welma Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 10:15
      Od jakiegoś czasu używam kalendarza. Do niedawna nie był mi potrzebny, ale ze względu na fakt, iż obowiązków mi przybywa to zapisuje i mi bardzo to pasuje.
      Nie wyobrażam sobie już funkcjonowania bez kalendarzy(pracowego i prywatnego).

Czy uważacie, że to naprawdę takie zgubne dla pam
      > ięci zapisywanie sobie dla ułatwienia praktycznie wszystkiego, co ma się zrobić

E tam, jeszcze sobie zaprzątać głowę że jutro na 15 45 mam kosmetyczkę, w sobotę o 8 egzamin z logistyki, a we wtorek o 17 moje dziecko wizytę u logopedy.Zapisuje, codziennie rano sprawdzam i z głowy.
    • martishia7 Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 10:27
      Kalendarza używam. Takiego papierowego, z kartkami. Jak skomentował ten fakt mój kolega: "Fajny iPad, taki vintage".
    • estragonka Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 10:32
      wszystko zapisuję w kalendarzu. takim normalnym książkowym papierowym kalendarzu. WSZYSTKO. że mam skręcić aparat szczękowy dziecku, że mam kupić koci żwirek, że dziecko ma przełożone zajęcia z 16 na 17, że mam zaliczenie z czegośtam, że córka zaprosiła koleżankę na noc, że mam zadzwonić do dentysty, że umówiłam się do fryzjera, że dziecko ma przyjęcie urodzinowe koleżanki itede itepe. Bez tego nie mam szans na normalne funkcjonowanie bez zapominania o wszystkim. Mam za dużo rozbieżnych zajęć na głowie i nie mam szans na zapamiętanie tego, dodając do tego moje roztrzepanie to już w ogóle..

pamięć ćwiczę na studiach i w pracy, wystarczy smile
    • to_ja_tola Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 11:01
      po prostu pamietam.Ale pewnie nie mam aż tylu rzeczy na głowie co prawdziwa ematkasmile
    • an_ni Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 11:07
      od czasu urodzenia dziecka a konkretniej od czasu nabycia anemii i stanu permanentego niewyspania mam dziurawa pamiec, minelo 7 lat a dziury zostaly ...
      wczesniej mialam rewelacyjna pamiec
      a moze to tylko starosc wink
      wszystko zapisuje w komorce i a sluzbowo w kalendarzu na mailu i wlaczam przypomnienia
    • szironna Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 13:48
      w kalendarzu zapisuję wizyty lekarskie dziecka. terminy pamiętam, niemniej zapisuję razem z nazwiskiem lekarza i namiarami na niego.
      plan dnia pamiętam, rano robię go w głowie i na razie działa.
      swoją drogą ja mam dziwną pamięć wink wchodzą mi do głowy wszelkie dziwne nazwy, cyferki typu pin, nip itp. (nie tylko moje). za to nazwiska wpadają mi do głowy i zaraz z niej wypadają. ale to pewnie dlatego, że mam kontakt z dużą liczbą osób i nie sposób każdego zapamiętać (tak sobie tłumaczę wink)
      moim zdaniem pamięć należy ćwiczyć (fajnie się tu sprawdzają krzyżówki, sudoku itp), inaczej faktycznie z wiekiem może być coraz gorzej wink
      myślę że Ty po prostu przyzwyczaiłaś się do tego, że kartka za Ciebie pamięta, zatem nie zapamiętujesz tego, co piszesz. spróbuj zapisać, ale i zapamiętać. może się okazać, że terminarz nie jest Ci potrzebny.
      pozdrawiam smile
    • jak.z.nut Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 14:07
      Pracę i firmę mam w kalendarzu w kompie, właściwie tylko do sprawdzenia, zazwyczaj pamiętam terminy. Przypomnienia w komórce dotyczą tylko urodzin, imienin bliskichwink
      I nie jestem samotna, w sprawach domowych uczestniczy również chłop, więc i liczba rzeczy do zapamiętania mniejsza.
    • karra-mia Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 14:09
      po prostu pamiętam, ale wizyty do lekarza zapisuję, bo terminy są na za kilka miesięcy, więc może mi wypaść z głowy że jedn syn ma okulistę w kwietniu, a drugi laryngologa na początku majabig_grin
    • joanna_poz Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 14:30
      kalendarz w torebce (mały) zazwyczaj mam pusty. w telefonie raz na ruski rok wstawię sobie jakieś przypomnienie.
      w komputerze w pracy notuję praktycznie tylko terminy kończących się umów o pracę pracowników.
      całą resztę typu:

> opłaty za media, odebrać przesyłkę
      > z Empiku, spisać licznik, zamówić żarcie dla kotów, przelać kasę za angielski,
      > zamówić prezenty dla dzieci, wysłać paczkę, zadzwonić do Kowalskiego, zebranie
      > wspólnoty

mam w głowie i ogarniam.
    • kamunyak Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 14:43
      w kuchni, na widoku, stoi kalendarz biurkowy i tam każdy zapisuje jakieś swoje terminy ale w kontekście rodziny, np. zebranie w szkole, umówiona wizyta u lekarza tp.
      Sama mam kalendarz książkowy i tam zapisuję wszystko, terminy, wydatki i jadłospis na tydzień. rano otwieram i WIEM WSZYSTKO. Kalendarz leży sobie na moim biurku w domu.
      Telefon nie jest tak fajny bo
      -moze sie rozładować
      -czasami wyciszam, na spotkaniach
      -czasami w ogóle zapominam zabrać ze soba
      -wrzucam gdzieś na dno torebki, kieszeni, nie wiem gdzie jest
      Kiedys pamiętałam ale liczba pinów, haseł przeróżniastych oraz terminów, juz dawno mnie przerosła.
      Kalendarz the best!
    • cherry.coke Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 14:50
      Musze miec kalendarz. Tez mam w telefonie, z kolorami, obrazkami do zadan itp. Przed smartfonami przez lata uzywalam palmtopow. Ale synchronizuje sie z siecia, wiec gdyby komorke szlag trafil to musze tylko wydrukowac.
    • morgen_stern Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 14:53
      Używałam kiedyś kalendarzy kieszonkowych, ale to było do bani, bo nie miałam nawyku codziennego zaglądania tam i nigdy nie udało mi się go wyrobić. W związku z tym zapisywałam i.. ginęło w kosmosie.
      Zapisuję wszystko w telefonie lub w kalendarzu google, mam ustawione przypomnienia, z gugla także na telefon.
    • swiecaca Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 14:56
      kalendarz papierowy, tam mam WSZYSTKO, przerażająca jest myśl że mogłabym go zgubic. jak mam coś zrobić o dokładnie określonej godzinie to dodatkowo w komórce przypomnienie albo alarm. spotkania pracowe w pracowym outlooku.
    • kozica111 Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 15:55
      Pamiętam wszystko, ale nie jest to jakieś zamierzone pamiętanie, ot mam to w głowie i tyle.
    • guderianka Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 17:37
      Zapisuję na ściennym kalendarzu zebrania w szkole, wizyty dzieci u lekarzy. I..to wszystko-o jakie konkretnie czynności Ci chodzi, o jakie sprawy ?
    • eliszka25 Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 17:59
      nie zapisuje wszystkiego. w sprawach drobnych i mniej waznych, czyli takich, ktore nie musza byc zrobione na konkretny termin, licze na swoja pamiec. sprawy, ktorych absolutnie zawalic mi nie wolno, wpisuje do kalendarza w komorce, zeby mi przypomniala oraz zapisuje na kalendarzu "rodzinnym" wiszacym przy kuchni. tam zapisujemy wazne terminy calej rodziny i dzieki temu latwiej jest cos zaplanowac czy nie zapomniec, ze starszak ma basen, a mlodszak muzyke itp.

nasi rodzice sobie radzili, bo musieli, choc w rzeczach naprawe waznych moi rodzice posilkowali sie kalendarzem. w kuchni zawsze wisial duzy kalendarz, w ktorym zapisywane byly rozne terminy, a i tak czasem slyszalam przerazony glos mamy czy taty "o jezu, zapomnialam/lem o...".

czy moja pamiec sie przez to rozleniwia? chyba nie bardzo, bo zwykle o tych rzeczach i tak pamietam, ale dla pewnosci zapisuje. poza tym zapisywanie zaczelam stosowac, kiedy od natloku spraw zaczelam zapominac, ze cos tam mam zrobic, gdzies isc itd. w zwiazku z tym kalendarz byl skutkiem, a nie przyczyna mojej sklerozy wink
      • verdana Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 18:07
        Niestety, mnie zapisywanie wykasouje automatycznie z pamieci to, co mam zrobić. Więc z konieczności muszę pamiętać - jakoś zwykle mi się udaje, zapominam tylko niestety o rocznicach - ostatnio o 30 rocznicy ślubu.
    • inguszetia_2006 Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 18:16
      Witam,
      Nie wiem, jak? Jakoś zapamietuję, ale mam pamięć ćwiczoną systematycznie, bo gram w karty i muszę dużo zliczać w pamięci i szybko raczej. Bo dane są zmienne. Tylko numerów telefonów komórkowych nie pamietam, bo mi się te ciągi z niczym nie kojarzą.
      Pzdr.
      Ing
    • klubgogo Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 20:13
      Pamiętam wszystko, zarówno to, co mam zrobić w domu, jak i to, co w pracy. Mam to w głowie, robię, wyrzucam i mam miejsce na nowe.
    • mynia_pynia Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 20:22
      Mam zapisane tylko wizyty u lekarza, albo kończące się aukcje. Cała reszt w głowie, oczywiście listę zakupów mam na kartce ale żeby na nie pójść to już pamiętam .... he he ha.
      Czasami jak przychodzę do pracy a mam jakąś drobnostkę zrobić to piszę ją na karteczce i wciskam w klawiaturę o ważnych rzeczach pamiętam.
    • kerri31 Re: Jak zapamiętać? 21.03.13, 20:28
      Do komórki wpisuję najważniejsze rzeczy typu wizyta u lekarza, urodziny kogoś z rodziny .
      Resztę zapamiętuję i uwzględniam w harmonogramie dnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka