Dodaj do ulubionych

poradzcie danie wielkanocne

25.03.13, 13:47
ide na sniadanie do tesciowej i chce zabrac ze soba potrawe
ktora musi byc
a) wielkanocna
b) efektowna
c) skladac sie z warzyw i jajek ewentualnie chudego miesa (ryby?)
bez cukru, bialej maki nabialu
d) łatwa w przygotowaniu - to juz byloby w ogole idealnie
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 13:50
      warzywa i jajka to salatka tradycyjna z majonezem
    • imasumak Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 13:54
      Szuba.
      • an_ni Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:01
        a co to jest szuba?
      • moofka Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:04
        big_grin
        Um, szuba odpada,
        szube robiona jest co roku z roznych skutkiem
        dlatego wole isc ze swoim wink
        • eliszka25 Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:19
          ja robie jajka nadziewane, ktore zawsze sa hitem i znikaja w okamgnieniu. robi sie latwo:

ugotowac jajka na twardo, przeciac na pol wzdluz, wyjac zoltka i wrzucic je do miski, rozgniesc widelcem. do tego dodac lyzke posiekanej natki pietruszki, lyzke posiekanego szczypiorku i lyzke posiekanego koperku. wymieszac z lyzka miekkiego masla, dodac majonez i sol i pieprz do smaku. mozna dodac tez lyzeczke chrzanu lub mustardy. majonezu dodac tyle, zeby mialo konsystencje gestego smarowidla. wypelnic miejsca po zoltkach, ukladac na talerzu i gotowe. jesli chcesz, zeby bylo naprawde efektowne, to mozesz nadziane juz jajka zwilzyc leciutko woda i obtoczyc od spodu (bialka) w posiekanym drobniutko koperku. wygladaja bardzo ladnie, ale sporo z tym babrania, wiec ja zwykle juz tego nie robie.
          • dzoaann Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 15:16
            ja robie podobnie w wersji z drobno posiekana szyneczkasmile
            teraz w ogole mam zagwozdke co wymyslic na Wielkanoc, bo mam gosci wybrednych i marudzacych, gardzacych masy rzeczy...
            taka na przyklad wspaniala galaretka z kurczaka i warzyw to dla nich mega fuj... i majonez, i ogorki, i groszek, i pieczarki, i duzo rzeczy jest dla nich niejadalne....
            • imasumak Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 15:30
              Są granice gościnności - w Twojej sytuacji zrobiłabym jedno danie pod wybrzydzaczy i to tylko dlatego, że są gośćmi. Resztę robiłabym pod domowników i siebie, za każdym razem udając nieszczerze zdziwienie faktem, że komuś to nie smakuje tongue_out
              • dzoaann Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 21:05
                latwo pisacsmile przerabialam to...
                spedzilam juz jedna Wigilie i kilka innych okazji z ta osoba, ktora jadla tylko suchy chleb. I wiem, ze robila to specjalnie, strojac focha, bo czesc potraw byla tak zrobionych specjalnie by mogla zjesc.
                Przeszlam juz faze buntu i wdupiemania tych fochow, teraz chce zalagodzic sytuacje i pokombinowac tak, by wiecej rzeczy bylo zjadliwych dla nich.
                Wiem, ze wtedy jakos to bedzie. W innym przypadku kwas na calego. A nie chce kwasow, bo to nasza jedyna rodzina na Wyspie i glupio o zarcie robic afere. Zreszta o naszych jedzeniowo-swiatecznych akcjach moglabym napisac epopeje.
                • e-milia1 nie zapraszalabym nawet gdyby byli ostatnimi 25.03.13, 21:18
                  na tej planecie. dla mnie to jakas masakra o czym piszesz.
                • imasumak Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 21:58
                  To jeśli tak, powiedziałabym: moi kochani, ponieważ ciężko mi sprostać Waszym wymaganiom kulinarnym, proponuję święta składkowe - Wy przywozicie ze sobą to, co chętnie jecie, ja gotuję dla reszty. smile
                  • e-milia1 tez wyjscie 25.03.13, 22:06
                    niektorzy zachowuja sie jak barany a inni chca im jeszcze dogodzic. tez mialam tu kiedys jedynych znajomych. zaprosilam ich na urodziny w piatek i powiedzieli, ze w piatki to oni nigdzie nie bywaja bo w piatki nie jedza miesa. he?
            • gwen_s Re: poradzcie danie wielkanocne 26.03.13, 12:47
              zrób kurczaka w piekarniku wink ja jestem mega niejadkiem i wszelkie pasty itd nie przejdą u mnie. Tak jak pisze imasumak, jeżeli większość gości i domowników zje to co planujesz przygotować to rób to śmiało, jedną potrawę w większej ilości zrób pod niejadków i będzie git. Ja nigdy nie oczekuje od kogoś by gotował pode mnie bo ja akurat czegoś tam nie jem....
    • default Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:17
      Zrób galaretkę z kurczaka. Najlepiej nie w jednej foremce/salaterce, ale w małych kubeczkach, takie jednoporcjowe babeczki, kolorowe - na spód połóż plasterek jajka, na to groszek, troszkę posiekanej marchewki, natkę i kawałki kurzego mięsa. Może być pierś, ale z nogi lepsze, nie takie suche. Zabierz w tych kubeczkach (foremkach), a na miejscu wyłóż ładnie na półmisek, np. na liściach sałaty.
      • moofka Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:23
        a wiesz, ze nigdy nie robilam galaretki?
        sprobuje moze
        jak robisz?
        • imasumak Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:45
          A ode mnie przepis może być? wink
          Ja robię z całego kurczaka plus około kg kurzych łapek (pazury oczywiście obcinam wink)
          Gotuję po prostu rosół z dużą ilością włoszczyzny (bez kapusty) do czasu aż mięso zacznie odchodzić od kości.
          Potem wywar przelewam przez gazę, łapki dostaje do delektowania się pies, mięso z kurczaka kroję w drobne kawałki, marchew w plasterki, to wszystko rozdzielam do małych miseczek, dodaję trochę posiekanej pietruszki, po plasterku jajka, czasem trochę groszku, a nawet kawałki ananasa, zalewam wywarem i po wystygnięciu wkładam do lodówki. Po 1-2 godziny jest gotowe, ale ja robię przeważnie dzień przed podaniem, żeby na 100% się ścięło.
          • default Re: poradzcie danie wielkanocne 26.03.13, 09:09
            imasumak napisała:

> A ode mnie przepis może być? wink
            > Ja robię z całego kurczaka plus około kg kurzych łapek (pazury oczywiście obcin
            > am wink)

Co by się nie pie.. ić wink z łapkami (które dla mnie są obrzydliwe nieco), można wzmocnić galaretę "sztucznie" czyli żelatyną. Po prostu rozpuścić w rosole wg proporcji podanej na opakowaniu, czy nawet mniej trochę, bo schłodzony rosół, nawet bez łapek, galaretowacieje nieco, choć zbyt mało by utrzymać formę poza lodówką.
            • imasumak Re: poradzcie danie wielkanocne 26.03.13, 10:54
              Ale bez żelatyny jest dużo lepsza smile
              A pieprzenia z łapkami żadnego nie ma wink
      • myga Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 15:27
        Zabierz w tych kubeczk
        > ach (foremkach), a na miejscu wyłóż ładnie na półmisek, np. na liściach sałaty.
        ---------
        Swietny pomysl, mozna zrobic w silikonowych foremkach do muffinek!
        • imasumak Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 15:31
          NO i do tego można podać sos chrzanowy albo kawałki cytryny, albo to i to wink
          • nanuk24 Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 21:24
            I wodkewink
    • zona_mi Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:17
      Jajka faszerowane wątróbką albo sardynkami. Pycha i piękne.
      Wieczorem mogę Ci podesłać przepis.
      • moofka Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:22
        tak tak, chce przepis na jajka smile
      • imasumak Re: poradzcie danie wielkanocne 25.03.13, 14:38
        Ja też poproszę. Zwłaszcza te z von turpką mnie zaintrygowały. smile
        • zona_mi wysłałam b/t 25.03.13, 20:54
          • moofka Re: wysłałam b/t 25.03.13, 21:27
            dziękuje kiss
          • bramanka Re: wysłałam b/t 25.03.13, 23:22
            ej- napisz a nie wysyłaj wink
            • zona_mi bramanka 25.03.13, 23:28
              Ale to są zdjęcia - skany z książki kucharskiej smile
              Chcesz?
              Na gazetowy?
              • goere Re: bramanka 26.03.13, 09:22
                Ja tez poprosze na gazetowy. =)
    • sinusoidaa sałatka 26.03.13, 09:04
      rukola, kiełki rzodkiewki, sałata lodowa, jajka na twardo pokrojone w ósemki, pomidory, ogórki, papryka (wszystko świeże), łosoś wędzony: wrzucić do miski
      sos: oliwa+czosnek+łyżeczka miodu, sól do smaku: wymieszać
      polać sałatkę, delikatnie wymieszać
    • adwarp Re: poradzcie danie wielkanocne 26.03.13, 12:40
      może roladę zrób smile
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54660782,54660782.html
      • chlodne_dlonie Re: poradzcie danie wielkanocne 26.03.13, 13:11
        Oo, bardzo fajny link - a przede wszystkim potrawa zapowiada się i smacznie, i ciekawie.
        Dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka