Dodaj do ulubionych

a odkrycie kulinarne?

03.04.13, 15:19
co to?
powiem wam, że odkąd w gupiej gazecie znalazłam przepis na twarożek z dodatkiem skórki cyttrynowej, to zaczęłam inaczej patrzeć na cytrynę
stałą sie ona teraz ważnym składnikiem sosów sałatkowych, zup, dipów, etc
a już w momencie, gdy masło paryskie (skłądniki: masło, oliwa, sól, pieprze, tymianek, sok z polowy cytryny, skorka z cytryny, z skorka z pomaranczy, czosnek, dymka, brandy, opcjonalnie anchois) wywindowało się na szczyt hitów jedzeniowych na wielkanocnym stole, upewniłam się, że cytrusowe skórki som fporzo
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:25
      sushi
      pierwszy raz sprobowalam na gwiazdke ( siostra zrobila)
      potem zamowilam i sie zakochalam
      a dokladnie zakochalam sie w glonach tongue_out
    • adwarp Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:26
      "masło paryskie"

a skąd ta nazwa?
      • konwalka Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:35
        nazwa ?
        jakoś tak wyszło
        nie pamiętam długiej nazwy tego masła z Paryżem w tle, wiec tak o nim móię
    • aneta-skarpeta Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:38
      masz konkretny, dokładny przepis na to masło paryskie?
      • konwalka Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:43
        masz
        ale przepis długi jak wuj Murzyna big_grin
        teatrgotowania.blox.pl/2013/02/Zupa-krem-z-papryki-i-grzanka-z-maslem-cafe-de.html
        • solejrolia Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:57
          ojacie, ale litania....big_grin
          • aneta-skarpeta Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 16:07
            masakra
            tyle artykułów, ze chyba po prostu wrzuce po łyzce wszystkiego co mam w domubig_grin
            • imasumak Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 12:04
              big_grin
      • triismegistos Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 15:59
        Majeranek z koperkiem? Keczup? Dziękuję, postoję.
    • solejrolia Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:55
      moim odkryciem jest czosnek.
      w moim rodzinnym domu nie jadało się czosnku WCALE
      (no chyba, że mleko z masłem i czosnkiem- RZYG)

w jakiejś knajpce u ormian do pieroga był dodawany sos czosnkowy.
      tak mi zasmakował, że dziś mogę jeść wszystko doprawione czosnkiem.
      dipu czosnkowego robię całkiem sporą miseczkę i zjadamy po trochu do śniadania, obiadu, kolacji- zamiast keczupu, majonezu i musztardytongue_out
      i właściwie wszystko mogę doprawiać czosnkiem (co nie jest ciastem lub na słodko)

podobnie ma się z cynamonem.
      w domu nigdy nie był używany, i np. szarlotka z cukierni ze śladową ilością cynamonu lądowała od razuw koszu. a ja lubię, i gdzie mogę, to dodaję- nie tylko do wypieków z dodatkiem jabłka, bo np doprawiam cynamonem powidła śliwkowe, kompoty owocowe, albo twaróg, którym nadziewam pierogi, naleśniki. itp.
      • joxanna Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 14:39
        hehe, my nawet do święconki daliśmy czosneksmile
    • adwarp Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 15:56
      o w mordę, to masło ma aż 25 składników !
      • konwalka Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 16:24
        no ma skłądników
        ja dałam z 12-13 i wiem, że warto się pomeczyc
        rewelacja
    • lola211 Re: a odkrycie kulinarne? 03.04.13, 19:23
      Ostatnimi czasy -jogurt grecki.
      Nakladam do pucharka, skrapiam miodem, posypuje mielonymi orzechami,dekoruję czastkami pomaranczy.Moglabym na sniadanie obiad i kolacje.Przerzucilam sie na light w koncu, bo dzien w dzien ten 10% mogloby sie zle skonczyc.
    • barbaraonly Masło paryskie. 04.04.13, 01:13
      Zaintrygował mnie ten przepis na masło paryskie. Większość składników mam w domu.
      Do czego to dodajesz?
      • konwalka Re: Masło paryskie. 04.04.13, 13:25
        > Do czego to dodajesz?

dodaje, pszepani, do chleba
        zamiast masła normalnego
        i nikt już na ów chleb nie kładzie niczego
        ja zapiekam na ppkrojonej bagietce (4 min w halogenie)- tysz piknie
        mozna tez machnąć jako ostatni składnik na pieczone mięso- na kilak minut przed wyjeciem z piekarnika, żeby sie pieknie rozpusciło i rozłało

ps (mój teść chciał jeść to masło bez niczego)
        • barbaraonly Re: Masło paryskie. 04.04.13, 22:13
          Dzieki!
    • lonely.stoner Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 11:54
      ja lubie cytryne dodawac do risotto- i miazsz i skorke, robie risotto z krewetkami i cukinia- dodaje do tego tez starta skorke cytryny i caly miazsz, pyszne danie!!!
      • chipsi Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 12:17
        Ty się nie chwal tylko walnij przepisem tongue_out
    • sarabis Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 12:23
      Ja ostatnio wpadłam po uszy w pesto pietruszkowe. robię na okrągło, używam głównie do smarowania pieczywa, ale można też jako pasta do makaronów.
      Szukałam czegoś czym mogłabym zastąpić margarynę, a nie byłoby to masło i to jest mój strzał w dziesiątkę, właściwie to smakuje mi najlepiej z samym ciemnym chlebem , mniam.

Przepis:
      dwa pęczki natki pietruszki
      2 łyżki słonecznika
      2 łyżki pestek dyni
      2 łyżki parmezanu
      2 ząbki czosnku
      w blendder - bziuuuut i dolewamy oliwy z oliwek, bziuuut, patrzymy czy konsystencja odpowiada, nie? to dalej oliwy i bziuuut i zajadamy. Pycha
      • sarabis Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 12:26
        pasta pomidorowo-fasolowa te z dobra

puszka białej fasoli
        6-7 pomidorów suszonych
        można kapary, czosnek
        oliwa, właściwie wystarczy ta z pomidorów
        bziuuut i pyszna pasta na kanapki
        • morgen_stern Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:33
          O, to dobre! Mam kapary w domu, pomidory suszone (własnoręcznie ususzone), czosnek, tylko fasolę zanabędę... Mówisz, że zdanża?
          • sarabis Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:40
            Zdanża, zdanża...
            Chociaż miałam etap kiedy się przejadłam i odpocząć musiałam, w rodzince tylko ja to jadam, niestety, bo fajne.
            A z tymi pomidorami, to szalejesz, nie ma co! wink
            • morgen_stern Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:44
              Ale więcej tego nie zrobię, do tego jednak trzeba mieć osobną kuchnię... uchylony i buczący przez 8 godzin piekarnik doprowadził mnie niemal do migreny.
              • sarabis Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:46
                I dlatego odpadam ze wszelkimi suszonkami, też mam aneks
      • chipsi Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 12:28
        Ja smaruję kanapki (zamiast masła własnie) pesto alla genovese, czyli z bazylią. Mogę to to jeść w kółko i na okrągło ze wszystkim big_grin
        Co do ostatnich odkryć to przyprawy kuchni indyjskiej i wszelakie masale. Butter chicken jest przepyszne, nigdy przedtem nie używałam takiego zestawu przypraw. Ostatnio zrobiław w ersji "light", bez masła, to co trzeba usmażyłam na niewielkiej ilości oliwy, do tego jogurt i też było pycha.
        • zuzann-a Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:11
          To mówicie, że pesto można z chlebkiem zjeść? To dobre jest? Jakiś czas temu kupiłam słoiczek zielonego pesto i tak sobie stoi w lodówce bo nie mam pomysłu z czym to się jesmile
          • chipsi Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:27
            Z makaronem jest boskie. Czasem to to posypuje tuńczykiem z puchy i parmezanem. Do chlebka polecam zamiast masełka, do tego szyneczka... mmmm
            • mirmunn Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:44
              ja smaruję chlebek pesto i podgrzewam chwilę w piekarniku- super grzanki wychodząsmile
            • zuzann-a Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:44
              Spróbuję zatem jeśli się jeszcze nie przeterminowało.
    • bri Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:36
      Gałka muszkatołowa - dodaję do coraz większej ilości potraw i moim zdaniem wspaniale wzbogaca smak wielu potraw.
    • marghe_72 Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 13:54
      bez cytryny (skórki i soku) w kuchni ani rusz. TZn w mojej kuchni big_grin uzależnionam i pcham gdzie się da. Dlatego ciesze się, że w sklepie na L można nabyć cytryny eko
    • nenia1 Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 14:01
      ser mascarpone - pyszny jako dodatek do deserów i sosów.

Latem robimy przeciery z pomidorów, które w połączeniu z mascarpone, zeszkloną cebulą i czosnkiem tworzą przepyszny sos do makaronów czy ryżu.

Bardzo cenię sobie również świeżo starty imbir - można dodawać do herbaty, zup, ryb, marynat mięsnych, grzańca.
      • marghe_72 Re: pasty wszelakie: 04.04.13, 14:05
        dla lubiących pasty ( i NIE mam tu na myśli makaronu wink )
        tyńczykowa Małej_mi
        miszmasz-marghe.blogspot.com/2013/03/pasta-z-tunczyka-i-fety-maejmi.html
        fasolowa Kermidt
        miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/08/jakim-cudem-jeszcze-nie-podzieliam-sie.html
        humus z suszonymi pomidorami
        miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/06/po-prostu-humus.html
    • male_a_cieszy Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 14:52
      Masło klarowane - nie mam pojęcia jak to się stało, że tak późno je odkryłam, ale teraz mieć je muszę
    • madame_edith Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 22:34
      Może nie tyle kulinarne, bo ja dopiero na początku drogi, ale też odkrycie. Znalazłam przypadkiem ebooka polskiej książki kucharskiej z 1932 roku. 1635 przepisów dań i ani jednego gotowego składnika. Jestem szczerze zafascynowana. Poza tym to taki też poradnik gospodyni, niektóre rady bezcenne (np. te na temat służby)
      • gaga-sie Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 23:38
        A jaki tytuł? Bo ja mam wersję papierową Idy Plucińskiej i zaczytywałam się w niej z powodu takich opisów. O przepisach typu: "nogi obmyć z brudu i ugotować", albo pieczone bekasy nie wspomnę.
        • madame_edith Re: a odkrycie kulinarne? 05.04.13, 08:51
          No tu też mnie własnie rozwalają podobne teksty.
          Kucharz polski - Marja Śleżańska
    • jak_matrioszka Re: a odkrycie kulinarne? 04.04.13, 22:54
      Moje kulinarne odkrycie to takie, ze jak juz sobie wymysle potrawe, tzn skladniki i sposob przyrzadzenia, to na 100% w internecie jest przepis, zebym sie nie musiala glowic nad czasem albo dodatkami.
      Mloda uwielbia ziemniaki i cytryne, "wymyslilam" jej ziemniaki cytrynowe, wpisalam w google i okazalo sie ze nie jestem pierwsza.
      W czasie fazy na kokosa wymyslilam ryz kokosowy, tez nie ja pierwsza.
      Sosu z winogron musialam chwile szukac, ale tez jest.
      Cokolwiek sobie nie wykombinuje to sie okazuje ze malo ze istnieje, to jeszcze czesto ma nazwe jakas!

Odkryciem smakowym byl dla mnie kurczak z tymiankiem (w sklepie ktos mi do koszyka dorzucil, dopiero w domu sie dopatrzylam, malzonek placil i nie zareagowal), a Mlodsza z kolei zasmakowala w kurczaku w cytrynie z oregano.

Powiedzcie, jak robicie pesto to wrzucacie cale zielsko (pietruszke i bazylie tu wspominano), czy tylko listki? Bo mam bazylie w doniczce i moglabym poeksperymentowac smile
      • ala67 Re: a odkrycie kulinarne? 05.04.13, 00:20
        A ten przepis na risotto z cukinią i krewetkami? Gdzie?
      • sarabis Re: a odkrycie kulinarne? 05.04.13, 08:31
        pietruszkę siekam do blendera w całości, no, dolne gołe łodygi pomijam, nie bawię się w odrywanie listków
    • bombastycznie Re: a odkrycie kulinarne? 05.04.13, 00:42
      suszone ziarna kolendry - dodaję je do rosołu, bardzo fajnie wzbogacają smak, bez nich czegoś mi brakuje w tej zupie
    • lechasia Re: a odkrycie kulinarne? 05.04.13, 14:19
      U mnie masło klarowane, smażone śledzie i makrela, sypana szarlotka (ciasto bez ciasta) i owsianka, którą jadłam pierwszy raz w życiu w grudniu zeszłego roku (wiem - dziwne).
      • chipsi Re: a odkrycie kulinarne? 05.04.13, 14:32
        O tak, sypaną szarlotkę odkryłam niedawno. Podałam na ciepło z lodami i sosem cynamonowym... cała forma idzie za jednym strzałem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka