mamaemmy 09.04.13, 20:43 Przyjęcie w domu,będzie kucharz i kelnerzy,ale w sumie brak pomyslów,co do menu. Może ktoś doradzić dania,desery-jakie wy macie? dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubona Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 20:55 u nas będzie to, co syn lubi, bo je niewiele rzeczy dla dzieci rosół, dorośli żurek w chlebie. drugie danie, na pewno pierś z kurczaka lub pieczony kurczak z frytkami dla dzieci, dorośli może schab z kurkami. deser, ciasta, tort, lody, kawa i do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:11 u nas byl na pierwsze: rosol - norma na drugie: pieczen wieprzowa w sosie, udka faszerowane brokulem/szpinakiem i trzecie zapomnialam, ziemniaki i frytki do wyboru, trzy surowki plus jedna na cieplo, tort, maliny z lodami, kawa, herbata, soki, ciasto i adios kompadres Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 04.05.13, 17:49 Kubona, ale banał. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:10 z deserami to latwizna: kup( lub upiecz) tort i podaj tez lody z owocami i bita smietana (dla doroslych moze byc z adwokatem). Zrob kilka salatek (2-3) bezmiesnych najlepiej (kukurydza, pieczarki, rukola), jakis polmisek wedlin, faszerowane warzywa. Zupa to u mnie rosol z makaronem, na drugie jakies faszerowane kurcze/indyk/szynka do tego pieczone ziemniaki i sezonowe surowki. A kto bedzie kucharzem? moze jego podpytaj? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:11 madrze sie bo ja robie w knajpie Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:14 aurita napisała: > madrze sie bo ja robie w knajpie aaaaa ja sie tez wymadrzylam, bo robilam w knajpie ale kucharz ma byc, tak w pierwszym poscie jest napisane, to niech se kucharzy Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:20 niutaki napisała: > aurita napisała: > > > madrze sie bo ja robie w knajpie > aaaaa ja sie tez wymadrzylam, bo robilam w knajpie ale kucharz ma byc, tak w > pierwszym poscie jest napisane, to niech se kucharzy dokładnie-kasa nie gra roli,więc jak cos to pliss podawajcie menu nawet z knajp-nawet lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:22 To popros aby Ci zaproponowali 2-3 menu na te uroczystosc! Ja tak zrobilam w "mojej" knajpie a potem juz tylko dopracowalismy szczegoly. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:28 Emki komunia za rok Chodzi o komunię mojej chrzesnicy,moja siostra (cioteczna) wierzy w moja wyrocznie EMAMĘ,ktora ma odpowiedz na kazde pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:51 na obiad "komunijny" podawałam: dwie zupy do wyboru: rosół z makaronem (głównie dla dzieci) i zupę cebulową z białym winem zapiekaną z mozzarellą pod ciastem francuskim (fantastyczna!) drugie do wyboru: pierś kurza w panierce faszerowana kurkami z cebulką i natką oraz pieczony łosoś w kolorowym pieprzu. do tego ratatouille i pieczone ziemniaki z tymiankiem. na deser do wyboru: tort (przygotowany przez matkę chrzestną) i/lub szarlotka z bitą śmietaną plus lody waniliowe. ponieważ biesiada trwała bardzo długo (imprezę wyprawiałam u rodziców na 30 sztuk dorosłych plus gromada dzieciaków) na stole były 3 rodzaje sałatek bezmięsnych, dziczyzna i pasztet podane z żurawiną, domowe marynowane grzyby i pikle, "swojska" wędlina wyrobu mojego taty. w międzyczasie podałam barszczyk z kołdunami a na końcu pieczony bigos. ze słodkości 3 domowe ciasta pieczone przez kuzynki. nie miałam kelnerów ani kucharzy - całą imprezę przygotowałam (nic kupnego z gorących potraw) przy olbrzymim wsparciu mamy, siostry, szwagierki i cioci . super było i baardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwielitka3 Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 21:39 jak masz kucharza to zaszlalabym z roladami ślaskimi z mięsa wołowego, w środku ogorek, boczek musztarda..., kluski ślaskie z sosem. Z tym jest dużó roboty ale jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 22:27 ja też głosuję na rolady śląskie Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 22:13 skoro będzie kucharz, to może jego się spytaj co proponuje Odpowiedz Link Zgłoś
rozwielitka3 Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 09.04.13, 22:41 lepiej nie, zaproponuje to co mu będzie wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 10.04.13, 07:38 może nie co mu będzie wygodnie ale co najlepiej potrafi. Może nie każdy kucharz potrafi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
praleczka_live Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 10.04.13, 08:17 My mieliśmy Komunię w drugiej połowie maja, więc postawiłam na "letnie" menu. I dobrze, bo było bardzo gorąco. Więc przede wszystkim kilka rodzajów sałatek. Sprawdziły się też bardzo drobne przekąski, takie "na kęs" : deska wędlin, pieczonych mięs i serów, roladki z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i bazylią, roladki z łososiem z serem i szpinakiem. Wszystko miałam robione na zamówienie. Na obiad była zupa krem z brokułów - zazwyczaj wszystkim smakuje i do wyboru bitki wołowe z sosem (chciałam koniecznie jakieś mięso z sosem, a nie np. kotlety itp.) i zapiekany łosoś. Z deserem lekko zaryzykowałam, ale sprawdził się jak najbardziej. Postawiłam na tort i lody z owocami, super sprawa, bo było naprawdę gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 10.04.13, 08:23 ja ci tylko moge doradzić - nie szlej. Ja głupia zaszalałam, wydawało mi się że musi być dużo, że muszą być dwa ciepłe posiłki i w rezultacie żarcia zostało od groma, kasy wydałam od groma. nie opłaca się. Dzisiaj juz wiem że zrobiłabym po prostu wystawniejszy obiad czyli JEDEN ciepły posiłek a nie dwa. Zwyczajnie - jakas zupa którą wszyscy zjedzą, ze dwa, góra trzy rodzaje mięs. Jak wiesz ze jacyś bezmięsni to daj bezmięsną wersję drugiego dania. Ze dwie surówki, dwie sałatki, ciasto, owoce. KONIEC. a i tak się wszyscy najedzą do WYPĘKU. Odpowiedz Link Zgłoś
moguer Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 10.04.13, 10:02 Komunia to bardzo ważne wydarzenie w życiu dziecka i oczywiście nas rodziców, dlatego menu też powinno byc inne a nie rosół z makaronem i schabowy. My teraz mielismy tez uroczystosc nie komunie(u nas była pare lat temu) ale tez cos waznego w resteuracji podali nam : przystawka- tatar z polędwicy wołowej w oprawie szalotki i korniszonów Krewetki grillowane z masłem czosnkowo - pietruszkowym (moja córka uwielbia) Zupa - Francuski krem cebulowy z grzanką serową Żurek śląski w chlebie (do wyboru oczywiscie kto co chciał) Główne danie : 3 do wyboru Stek z turbota z anchois, kaparami i rozmarynem, podany z ziemniakami i brukselką Rolada wołowa podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą Comber jagnięcy w sosie własnym, podany na ziemniakach i puree marchewkowym Deser Szarlotka serwowana na ciepło z sosem waniliowym Cytrynowy sernik mascarpone z glazurą z owoców leśnych Ciepłe czekoladowe ciastko brownie z sosem toffi i lodami miętowymi Menu pycha Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 04.05.13, 18:25 moguer napisała: > Komunia to bardzo ważne wydarzenie w życiu dziecka i oczywiście nas rodziców, d > latego menu też powinno byc inne a nie rosół z makaronem i schabowy. bo???? u mnie żadne krewetki, kapary ani anszuła nie miałyby wzięcia a za rosół z makaronem i schabowy daliby się pokroić...... co kto lubi panie.... co kto lubi rosół nie jest w niczym gorszy od brokułowej więc bez takich mi tu tekstów proszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 10.04.13, 18:27 Polecam ugotuj.to/ugotuj/5408568/makaron+z+warzywami+ii/p/ Bardzo efektowne kolorystycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wendd Re: Menu na przyjęcie komunijne-help 10.04.13, 19:09 Kasa nie gra roli? - jak napisała autorka wątku i pomysłów na uroczystość szuka się na forum gazety? Dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 dekoracje 10.04.13, 20:55 a ja tak przy okazji spytam: jak udekorowaliście stół? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Najlepiej podpytać kucharza co jest jego 04.05.13, 17:11 specjalnością i z tego wybrać. Z deserów u nas był tort cytrynowy z bita śmietaną, ciasta i drobne ciasteczka dla dzieci, oraz lody płonące. Ciast sporo zostało, więc każdy gość dostawał paczuszkę do domu Odpowiedz Link Zgłoś