Dodaj do ulubionych

odkurzacz z filtrem wodnym

10.04.13, 10:17
Ponieważ ilości kurzu przyprawiają mnie o palpitacje serca wymyśliłam, że kupię odkurzacz z filtrem wodnym. I wszyscy mówią mi, że to zły pomysł bo odkurzacz trzeba myć, po każdym użyciu.

Z jednej strony wiem, że to więcej roboty niż wsadzić do szafy, ale:
- doradzający opierają swoje przekonanie na jakimś odkurzaczu zakupionym na prezentacji lat temu 15
- trafiłam w internecie na filmik reklamowy odkurzacza PewnejFirmy i kurcze nie wygląda żeby mycia było więcej niż przy mopie z wiadrem
- ponieważ mam duże pomieszczenie gospodarcze zakładam, że nie będę wycierała odkurzacza tylko ładnie ułożę żeby wszystko wyschło - można tak?

Jak to więc jest? Przeklnę dzień w którym kupiłam odkurzacz z filtrem wodnym? Naprawdę tak dużo mycia jest?

A może istnieje model idealny?

ps. nie zależy mi na funkcji prania - chce tylko filtr
Obserwuj wątek
    • a-ronka mam taki 10.04.13, 10:25
      allegro.pl/mpm-mod-07-odkurzacz-wodny-bora-turboszczotka-hepa-i3129399738.html
      Ja kocham puchate dywany i wykładziny więc kupiłąm to cudo (dobra mąz kupił) .Odkurzyłam i szok, czystko, pachnie, i nie ma kłaków wirujących wokoło.
      Po odkurzeniu wylewasz wodę, opłukujesz 2 filterki i tyle.
      Jak dodasz do wody płynu do zmiękczania tkanin to w czasie i po odkurzaniu masz miły zapach.
      Naprawdę super odkurzacz i teraz nie mam dywanów ale drewno i mimo to czyści bez tych kłaków.
      Nad ranem puszczam roombę a raz na tydzień jezdzę tym kolosem.
      Najważniejsze--
    • mama766 Re: odkurzacz z filtrem wodnym 10.04.13, 10:53
      my mamy rainbow i jestem zadowolona, ale uważam, że warto mieć też zwykły mały odkurzacz dodatkowo, bo gdy już wylejemy tą wodę i chcemy jeszcze coś odkurzyć to nalewanie jej na nowo dla 2 min roboty bywa upierdliwesmile Dużą zaletą jest dla mnie świeżość, którą czuje po odkurzaniu, jak ktoś wchodzi do domu, a ja odkurzałam chwile wcześniej to też to wyczuwa. Wadą rainbow jest jego wielkość i ciężar, ale z powodu jego innych zalet jestem w stanie się z tym pogodzić. Plusem nowego modelu jest tylko jedna rura, w starym były dwie i nie wyobrażam sobie ich co chwile wymieniać.
    • lisciasty_pl Re: odkurzacz z filtrem wodnym 10.04.13, 11:14
      Ja mam taki prostacki odkurzacz w formie wiadra, gdzie silnik jest w klapie zapinany od góry. Za filtr hepa robi pocięta ścierka kuchenna, złożona w kilka warstw (od czasu do czasu jest płukana). Kurz ładnie łyka, na zewnątrz nic nie ucieka, mycie jest szybkie (najpierw do kibelka grubszy syf, potem płukanie całości pod prysznicem). Schnie tam, gdzie go porzucę (zwykle pod prysznicem albo gdzieś na podłodze w łazience). Jakbym miał kupować nowy (ten ma parę lat i póki co działa), to bym wziął taki sam albo mniejszy gabarytowo, ale nie wiem jak te mniejsze mają filtr rozwiązany. Tutaj jest wiadro z wodą, powietrze z rury wpada w taki mini-syfon z rozszerzeniem i tyle, żadnych magicznych patentów tam nie ma suspicious
    • damajah Re: odkurzacz z filtrem wodnym 10.04.13, 11:19
      Ja mam zelmera Aquos (czy jakoś tak) i jestem bardzo zadowolona. Głównie z tego że wygodnie się go czyści po odkurzaniu (cały filtr się wyciąga jednym ruchem a pojemnik to po ptostu wiaderko, czyszczenie zajmuje 3 min.) Dawniej miałam jakiś stary typ, pojemnik na wodę był słaby - pełno zakamarków, mały otwór więc ciężko to wymyć, trzeba było rękę wciskać, patyczkiem do uszu doczyszczać...
      Odkurzacz z filtrem wodnym (o ile jest ergonomicznie w miarę zaprojektowany) naprawdę odkurza lepiej i skuteczniej moim zdaniem (mam dzieci alergiczne w tym jedno z astmą delikatną a do tego dużego kudłatego psa i dwa koty)
    • gandzia4 Re: odkurzacz z filtrem wodnym 10.04.13, 12:45
      Nie właduj się tylko w Roboclean, niby niemiecka podróba amerykańskiego Rainbow, ale jakościowo to szajs jakich mało. Po 3 latach użytkowania w mieszkaniu 60 metrowym padł silnik, wcześniej pękł pojemnik na wodę i padła pompa z pralki po 3 praniach tapicerki krzeseł, ani jednego dywanu nie prałam.
      • saszanasza Re: odkurzacz z filtrem wodnym 10.04.13, 19:33
        przecież roboclean to następca rainbowa produkowany przez tą samą firmę.
        przynajmniej tak tłumaczył mi na prezentacji koleś, który usiłował mi ten sprzęt sprzedać.
        przeglądalam wiele marek odkurzaczy, uważam że roboclean jest naprawdę dobrym sprzętem, ale....nie za takie pieniądze, no chyba że kogoś na niego stać. mnie nie.
    • anika772 Re: odkurzacz z filtrem wodnym 10.04.13, 13:50
      Ja mam, od paru lat, Karchera. Świetny jest, wciąga doskonale, a "wydychanego" powietrza nie czuć kurzem, jak to bywa przy workowych odkurzaczach.
      Wady ma- ciężki jest; po schodach z tym biegać nie jest miło. Trzeba wylać tę breję z wiadra i je umyć (jasne że można odstawić do wyschnięcia, tak właśnie robimy), oraz zmontować ustrojstwo.
      Idealnie jest wtedy, kiedy masz jeden z wodnym, a drugi- mały i poręczny- do niekłopotliwego posprzątania wysypanego cukru.
    • shellerka Re: odkurzacz z filtrem wodnym 10.04.13, 19:44
      daj sobie spokój bo będziesz klnąć jak szewc.

chyba że lubisz patrzeć na nie chcące się spłukać w kiblu osady z piasku i kurzu, bawić się w mycie pojemnika po tym błocie i wymienianie filtrów heppa, a w międzyczasie ich czyszczenia.

odkurzacz z filtrem wodnym to był największy błąd zakupowy w naszym życiu.

i tez mąż się uparł pod wpływem odkurzacza swojej babci. babcia ma rainbow, a my mamy karcher. oba to wielkie krowy i przysięgam że za każdym razem jak go włączam mam nadzieję, ze przestanie działać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka