Dodaj do ulubionych

Język rosyjski - stare dokumenty

14.04.13, 12:17
Dziewczyny, mam akt małżeństwa z 1885 r. Niestety po rosyjsku, a ja tego języka ni w ząb. Najgorsze jest to, że pismem pisanym wiec ciężko rozszyfrować litery ( dla mnie ).
Czy któraś z dziewczyn biegle znających rosyjski byłaby tak uprzejma i zerknęła na dokument? Może udałby sie jej go odczytać.
Obserwuj wątek
    • stuletnia_stokrotka Re: Język rosyjski - stare dokumenty 14.04.13, 12:19
      wyślij mi-może się uda smile
      • arwena_11 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 14.04.13, 12:44
        Wysyłam, na gazetową?
        • arwena_11 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 14.04.13, 12:47
          Nie masz aktywnego profilu, gdzie wysłac?
          • stuletnia_stokrotka Re: Język rosyjski - stare dokumenty 14.04.13, 13:03
            możesz na gazetową,możesz na lukrecja_pl@interia.pl
    • kol.3 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 14.04.13, 20:36
      W tych dokumentach najgorsze jest to że są pisane ręcznie.
      • arwena_11 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 14.04.13, 23:01
        dokładnie, inaczej z googlem bym sobie poradziła. Ale abstrakcją jest dla mnie to, że pisane litery wyglądają inaczej niż te na klawiaturze. Trzeba mieć alfabet pisany, drukowany i dopiero coś wpisywać. Nie mówiąc o tym, że odczytać te pismo to bardzo ciężka sprawasad
        • kol.3 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 15.04.13, 17:46
          W XIX wieku była stosowana inna pisownia niż dzisiaj, wiele słów kończyło się dzisiejszymi twardymi znakami.
    • volta2 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 15.04.13, 01:25
      jak chcesz i masz czas, możemy się umówić w pobliżu i mogłabym spróbować odczytać - cyrylica pisana nie jest mi po emigracji takaż znowu obca.

jesteśmy sąsiadkami, wystarczy wybrać okoliczne caffe i jużsmile
      • kocianna Re: Język rosyjski - stare dokumenty 15.04.13, 07:00
        Volta, podziel się, jak sobie Twoje dzieciaki radzą w nowej rzeczywistości, możesz na gazetową pocztę, jeśli chcesz...
      • arwena_11 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 15.04.13, 16:10
        volta supersmile
        pracujesz czy siedzisz w domu?
        Bo się zastanawiam, czy nie lepiej na kompie ( można powiększyć literki ).
        Teraz jestem zawalona, bo nadrabiam dwutygodniowe zaległości po chorobie, ale w maju po długim weekendzie chętnie się z tobą spotkamsmile W ciągu dnia możemy u mnie, a wieczorem w jakiejś kafejce. Bo u mnie to się zaczyna od 15-16 sajgon z dodatkowymi zajęciami dziecismile
    • kocianna Re: Język rosyjski - stare dokumenty 15.04.13, 06:59
      Kiedyś się w tym specjalizowałam, tłumaczyłam akty notarialne z zaboru rosyjskiego w dość dużych ilościach. Dorewolucyjna ortografia z błędami polskiego urzędnika o aptekarskim piśmie - bezcenne. I jeszcze pręty jako jednostka miary...
      Dobry skan mogę spróbować odczytać smile
      • arwena_11 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 15.04.13, 22:32
        wysłałamsmile
        • kocianna Re: Język rosyjski - stare dokumenty 16.04.13, 07:49
          odpowiedziałam smile
    • klubgogo Re: Język rosyjski - stare dokumenty 15.04.13, 17:58
      Częściowo zawodowo zajmuję się tłumaczeniami aktów, 95% jest do odczytania, ale przy nazwiskach i imionach trzeba trochę pogłówkować, co autor miał na myśli.
    • kotek-3 Re: Język rosyjski - stare dokumenty 16.04.13, 08:28
      Nie wiem czy jeszcze aktualne jest ta prosba ale mozesz wyslac do mnie na gazetowy mail. Pisze i rozmawiam po rosyjsku bardzo dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka