Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn po cc

23.07.04, 19:38
cześć dziewczyny!!!!

Chciałabym sie dowiedzieć jak u was wyglada lub wygladało wracanie do formy
z przed ciązy. Dzisiaj mija 4 tygodnie od cc a wygladam nienajlepiejsad(( Mam
strasznie duży brzuch / dosłownie kawał galaretowatego ciala/ ruszajacy sie
na wszystkie strony. Wygladam jak w 7 miesiącu ciązy. Wszystkie ubrania
sprzed ciązy sa małe sad( Dodam że synek urodził sie dośc duży - 4150 g i
długi na 62 cm.Rana po ciąciu zagoiła sie ładnie. Prosze napiszcie mi co
robić z tym brzuszkiem żeby sie cofną. Zaczełabym ćwiczyć ale nie wiem czy
juz można. Bardzo prosze o rade!!!!

Monika
Obserwuj wątek
    • sakada Re: Do dziewczyn po cc 23.07.04, 19:45
      Wiesz... to trwa. Oskar ma już 2 miesiące a ja nadal łażę z brzuchem na oko z około 4 miesiąca. Ćwicz brzuszki. Tylko się nie forsuj za bardzo. Ta skóra przecież nie zniknie nagle, to wymaga czasu. Sama się zastanawiam kiedy wrócę do "formy". Ale mam nadzieję, że to nastąpi wkrótce (ostatnio usłyszłam od pani w sklepie: "Może panie wjedzie bez kolejki, widzę, że pani przy nadziei...")
    • beat8 Re: Do dziewczyn po cc 23.07.04, 19:50
      Ja też miałam 29.05.04 robione cestarskie cięcie co prawda mój maluszek był
      mniejszy. Na poczatku brzuch wyglądał jak garaleta ale szybko zaczęło się to
      zmianiac co tydzień zaczynałam się mieścić w coraz wiecej swoich starych
      rzeczy. Myślałam nawet o kupieniu pasa poporodowego ale i połozna i moja poani
      ginekolog mi szybko to wybiła z głowy. Pas jest dobry żeby dobrze wygląać ale
      nie pobudza mięśni brzucha .Mówiła że łagodne ćwiczenia brzucha mozna wykonywać
      dopiero po kontroli czyli po czasie polougu 6 tygodni. Myslę że wielkości
      brzucha zależy indywidualnie od wielu czynników np. tuszy. Myślę że nie ma się
      co martwić bo przecież to dopiero 4 tygodnie więc brzuch ma prawo być nadal
      widoczny. Myślę jednak że troszkę za wcześnie zaczęłaś z tymi ćwiczeniami.
      Pamiętaj że rana na zewnątrz ładnie wygląda ale w środku są też szwy i poszyta
      cała powłoka wewnętrzna brzucha i macicy. Życzę powodzenia w dochodzeniu do
      formy i tobie i sobie. smile)) PS. Na pocieszenia powiem że ja też ni emieszcze
      sięw wiele swoich ubrań sprzed ciązy smile)
      pozdrawiam
    • ptakun Re: Do dziewczyn po cc 23.07.04, 19:54
      Moja dobra rada, a wiem co mówię bo miałam dwie cesarki! Karmić jak najdłużej,
      chodzić na wciągniętym brzuchu i czekać. Ja czekałam na powrót do formy około
      roku, nie mam ani deka za dużo! Pozdrawiam.
      • jasmina251 Re: Do dziewczyn po cc 23.07.04, 20:03
        a ja jestem po cc juz 3,5 roku i mam wstrętny fałd brzucha wiszący nad
        raną.Nawet kiedy ważę mniej to on i tak wisi sobie nad ranąsad(((((((((((((
        • driadea Re: Do dziewczyn po cc 23.07.04, 21:00
          To, jaki jest brzuch, raczej nie ma znaczenia od drogi porodu. Ja też miaam cc,
          9 miesięcy temu, a brzuch mi nie wisi. A przytyłam w ciąży makabrycznie, bo aż
          34 kilogramy! Potrzeba czasu. Z tymi brzuszkami też byłabym ostrożna, skoro od
          operacji minął miesiąc...
          Pozdrawiam, Aga
          • utalia Re: Do dziewczyn po cc 23.07.04, 23:22
            Dobrze jest jeszcze jakis czas po porodzie smarowac brzuch tym samym preparatem
            co uzywalas przeciwko rozstepom. Ja uzywalam Gerbera, bardzo sobie ten krem
            chwale. Procz wlasciwosci anty rozstepowych (ktorej skutecznosc trudno
            sprawdzic) maja ptrzede wszystkim dzialanie ujedrniajace, odzywiajace
            nawilzajace itd. Po prostu pomagaja tej rozciagnietej skorze sie wchlonac.
            Owszem mozna cwiczyc ale to nie w tym do konca problem, bo mozna miec miesnie
            jak stal ale rozciagnieta skore, ktora bedzie i tak wisiala. Moze pomysl, (choc
            zgadzam sie z poprzedniczkami, ze miesiac to krotki okres, macica ma prawo
            zwijac sie do 6 tygodni) jesli juz po kilku miesiacach nie bedzie poprawy o
            jakims zabiegu w gabinecie kosmetycznym np. guam? A ostatnio jedna emama na
            forum pisala o preperacie tolpy tzw. masce do ciala borowinowej. Kosztuje ona
            ok. 40 zl i mozna sie nia wysmarowac, owinac folia i ponoc ma podobne dzialanie
            co bardzo drogi guam. Pozdrawaim Utalia
          • r345 Re: Do dziewczyn po cc 25.07.04, 12:58
            Czesc, Ja przytylam 30kg.A normlanie waze ok 50kg.Wygladalam rewelacyjnie...
            Po cc nie ma sladu( no może gdyby się przyjrzeć mocno)ale zrobili mi ją bardzo
            nisko więc mogę nawet nosic kostium 2 czesciowy.
            Minelo juz 2,5 roczku prawie.
            Na poczatku strasznie bolalo a do starej figury wrocilam po ok. 6 miesiecach
            bez cwiczen.
            Bo ogolnie straszny ze mnie len.
            Szybkiego powrotu do formy,Pozdrawiam
    • marta_km Re: Do dziewczyn po cc 24.07.04, 00:51
      jestem 8 tygodni po cięciu. Od kilku dni intensywnie ćwiczę brzuszki- ale górne
      mm. brzucha idą mi lepiej, ćwiczenia na te dolne (np nożyce) ciągle ciężko,
      ufffsad Do niedawna nic nie mogłam jeszcze robić, bo mnie ciągnęły jakieś szwy w
      środku.
      Mam nadzieję, że efekt będzie. Tyle, że teraz zamiast poćwiczyć (dziś jeszcze
      nie ćwiczyłam) wiszę na forumwink
    • szirin2 Re: Do dziewczyn po cc 24.07.04, 17:45
      Ja co prawda nie byłam po cc, ale też naciągnięty brzuszek znikał mi dość
      długo. A swoją drogą rzeczywiście pokażnych rozmiarów ten twój maluszek.Jesteś
      dzielna dziewczyno!
    • wife77 Re: Do dziewczyn po cc 25.07.04, 08:56
      witam serdecznie!Dziś mija dokładnie 2 m-ce po cc,maleństwo miało 4500,bunio
      był spory,jeszcze trochę zostało,ostrzeżono mnie że tradycyjne brzuszki długo
      nie wchodzą w gre bo można sobie zaszkodzić.To moja druga cesarka po 7-u
      latach.po pierwszej jakoś sobie poradziłam.Bardzo pomaga smarowanie balsamami
      które-redukują tkankę tłuszczowa,uelastycznia i ujędrnia.Polecam Bielende tą
      droższa,sprawdziłam.Położna zalecila lekko ściągające majtki i wciągnięty
      brzuch.Od dwóch dni próbuje polecanego Miraculum-body expert.Powodzenia smile
    • setia Re: Do dziewczyn po cc 25.07.04, 22:37
      Jeśli za powrót do formy można uznać powrót do figury sprzed ciąży to
      osiągnęłam go w 3 tyg. po urodzeniu dziecka (15 kg. gdzieś się ulotniło). Teraz
      ( 6 m-cy po) jestem 4 kg. pod kreską i wyglądem bardziej przypominam wieszak
      niż matkę karmiącą.
      Mój sekret? Karmienie piersią + kilometry codziennie wydreptane po mieszkaniu z
      marudzącym maluchem na rękach + dieta cud, zwana też eliminacyjną (patrz forum
      alergie dziecięce). Nie miałam czasu nawet pomyśleć o tym, żeby ćwiczyć lub
      smarować się balsamami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka