Gość: QQQ IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 01:06 Czy posiadacie przepis na takie śledzie, jadłam kiedyś dawno u znajomej.Zrobiła je sama ze świeżych śledzi.Wiem, że musiały leżeć w takiej zalewie a potem do oleju. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: QQQ Re: ZALEWA-MARYNATA do śledzi.... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 22:11 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betek Re: ZALEWA-MARYNATA do śledzi.... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 11.12.02, 19:21 Chodzi o śledzie w zalewie octowej czy w oleju? Ja podaję przepis na śledzie marynowane. A więc: 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. octu, kilka ziarnek pieprzu i ziela angielskiego, 1 listek bobkowy, łyżeczka cukru, 1 cebula. Ocet mieszamy z wodą, dodajemy przyprawy, cukier i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy cebulę pokrojoną w plasterki. Śledzie układamy w słoiku, zalewamy ostudzoną zalewą, zakręcamy i po 2 dniach już możemy zaczynać jeść! Wcześniej należy śledzie wymoczyć w wodzie,żeby nie były za słone(ja robię z matijasów, które moczę w wodzie ok. 30 min. , całe śledzie z beczki moczymy dłużej - w przepisie było 12-15 godzin). Słoiki najlepiej odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Przepis prosty jak drut, a śledzie pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQQ Re: ZALEWA-MARYNATA do śledzi.... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 21:50 O ile pamietam to był śledzie świeże , takie do smażenia. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: ZALEWA-MARYNATA do śledzi.... 11.12.02, 21:59 Czy chodzi o przepis na sledzie opiekane w zalewie? Odpowiedz Link Zgłoś