Dodaj do ulubionych

Wiersz interpretacja

27.04.13, 20:16
Znalazłam taki wiersz w moich klamotach. I tak sobie go czytam... Kiedyś lubiłam interpretować wiersze, ale przy tym - istna tabula rasa. Może Wy mi coś podpowiecie?

Niestety nie znam autora..

"Wytrwać, nie zginąć
iść przed siebie
minąć życie
poznać życie
i... żyć.
Odejść, nie wrócić
pójść w światło nadziei
i zginąć w ciemnościach."
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Wiersz interpretacja 27.04.13, 21:31
      podmiot liryczny urżnął się na smutno i tak sobie rozważa, czy można jednocześnie i carpe diem i memento mori
      • guderianka Re: Wiersz interpretacja 27.04.13, 21:38
        Podmiot liryczny to nastolatek/nastolatka przeżywająca bunt istnienia. Żadnych metafor, środków stylistycznych, -ot, proza zrobiona na wierszwink Moof ma rację- po pijaku wink
    • rhaenyra Re: Wiersz interpretacja 27.04.13, 21:40
      jest pozno a bohater jest juz pozadnie nawalony
      ledwo sie utrzymuje na nogach ale dzielnie idzie po kolejna flaszke
      mija zamkniete sklepy i idzie dalej
      dochodzi do meliny i w koncu kupuje upragniona flaszke
      wypija ja o wschodzie slonca
      ale okazuje sie ze to byl metanol
      slepnie i umiera
      • demonii.larua Re: Wiersz interpretacja 27.04.13, 21:46
        big_grin
      • totorotot Re: Wiersz interpretacja 29.04.13, 07:31
        kwik smile
    • croyance Re: Wiersz interpretacja 27.04.13, 22:03
      Podmiot liryczny doszedl do wniosku, ze bohaterska walka o zycie ('wytrwac, nie zginac') i nie poddawanie sie i tak zle sie skonczy, mianowicie smiercia. O jaki bol co za Weltschmerz big_grin
    • atteilow Re: Wiersz interpretacja 27.04.13, 22:10
      Cos jak "byc, albo nie byc" Autor rozwaza po swojemu mozliwosc samobojstwa
    • anel_ma Re: Wiersz interpretacja 27.04.13, 22:14
      rozterka umęczonej matki między tym co musi na co dzień, a tym czego by czasem chciała wink
    • gazeta_mi_placi Re: Wiersz interpretacja 28.04.13, 11:33
      Powstanie Warszawskie.
    • kerri31 Re: Wiersz interpretacja 28.04.13, 13:32
      To wiersz o ematce a dokładniej ....pierwszy wers mówi wszystko.
      • nil.la Re: Wiersz interpretacja 28.04.13, 15:33
        iść i nie iść, i światło nadziei i mroki, i mieć ciastko i go nie mieć,.
        Albo ktoś zdrowo popił, albo liczysz, że za ten wybitny utwór zostaniesz ogłoszona wieszczem forumowym i narodowym
    • morgen_stern Re: Wiersz interpretacja 28.04.13, 15:35
      To bełkot.
    • koronka2012 Re: Wiersz interpretacja 28.04.13, 17:47
      Interpretacja optymistyczna:
      robić swoje, smakując życie na co dzień, na przekór przeciwnościom losu, nie oglądając się za siebie. Patrzeć w przyszłość, przeszłość (ciemność) zostawając w tyle.

Interpretacja pesymistyczna- żyjemy walcząc z każdym dniem, odchodzimy i nic po nas nie zostaje.
    • peggy_su Re: Wiersz interpretacja 28.04.13, 18:51
      Lubię poezję i rzadko mam problem z interpretacją, ale to to to jakieś p....lenie po pijaku tongue_out
    • w.matni Re: Wiersz interpretacja 29.04.13, 00:08
      izabela1976 napisała:

Niestety nie znam autora..

Ja też, ale kryje się pod pseudo - izabela1976
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wiersz interpretacja 29.04.13, 00:36
        czym sie rozni dobry wiersz od zlego ? pytam powaznie bo dla mnie wiekszosc to belkot.
        • morgen_stern Re: Wiersz interpretacja 29.04.13, 09:06
          To trudne pytanie smile ale coś ci podpowiem. Współczesny dobry wiersz nie powinien zawierać wyświechtanych klisz językowych, wielkich słów typu "samotność", "miłość", "tęsknota", albo dawkować je oszczędnie. Dobry wiersz o samotności może ani razu tego słowa nie zawierać, a będziesz wiedziała, że o tym właśnie jest.
          No i wykrzykniki, inwokacje... Młoda Polska była dawno temu wink w dobrym wierszu trzeba ciąć, ciąć, ciąć bez litości, aż zostanie sama esencja, a każde słowo będzie jak wystrzał armatni. Choć nie będzie potrzebować wykrzykników smile
        • morgen_stern Re: Wiersz interpretacja 29.04.13, 09:09
          A teraz przeczytaj jeszcze raz ten "wiersz" - przecież to koszmarny bełkot wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka