kobieta306306 13.05.13, 13:29 mam pytanie - czy w ogordzie przydomowym (środkowy szeregowiec) można palić ognisko - w przystosowanym do tego stalowym pojemniku na nóżkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oqoq74 Re: ognisko 13.05.13, 13:56 Sprawdź sobie regulamin utrzymania czystości w gminie, w której mieszkasz. Powinna być taka uchwała i regulamin opublikowana na stronach bip urzędu miasta czy gminy. Generalnie, raczej nie można palić ognisk w gęstych skupiskach domów. Pytanie, jak wygląda ten pojemnik, o którym piszesz. Czy to przypomina grilla, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: ognisko 13.05.13, 14:06 Dobre wychowanie nakazywałoby raczej nie No i ktoś tu pisał o gęstej zabudowie - trudno o gęstszą niż szeregowce z symbolicznymi ogródkami. Pomyśl, czy tys chciała, żeby twoi sąsiedzi palili ogniska i będziesz miała odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta306306 Re: ognisko 13.05.13, 14:08 właśnie chciałam uniknąć informacji kto pali, aby teraz nie posypały sie posty, że przecież co to takiego i że się czepiam Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: ognisko 13.05.13, 14:24 Ludzie bardzo często nie wiedzą, że czegoś nie wolno robić. Z tego co wiem, zakazane jest palenie gałęzi i odpadów zielonych na działkach, często zakazy te zostały wprowadzone w gminach przy okazji wprowadzania opłat za śmieci. Wymogi nowej ustawy. Tutaj rodzaj pojemnika w którym dokonuje się spalania nie gra roli. Na pewno w bliskim sąsiedztwie innych domostw to niebezpieczne. Tym bardziej, że nie wiadomo, czy osoby, które czuwają nad ogniem będą umiały w razie co odpowiednio zareagować. Tak samo nie wolno myć samochodu na ogrodzie, jeśli nie ma odprowadzenia brudnej wody do specjalnych zbiorników, chodzi o zanieczyszczenia chemiczne. A kto o tym wie i tego przestrzega? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: ognisko 13.05.13, 15:41 moge tylko podac trop, bo ja z innej rzeczywistosci prawnej: jesli teren osiedla jest deklarowany przez gmine w planie zagospodarowania jako "mieszkalny" to ognisk palic nie wolno. tereny podmiejskie (nawet jesli sa to osiedla domkow) moga byc formalnie deklarowane jako "zabudowa mieszana". ma to umozliowc prowadzenie tam jakiejs niewielkiej dzialanosci gospodarczej (warszat) i pozwala rowniez np. na palenie ogniska. sprawdzalam bo mam dom na takim terenie - dzialalnosci zadnej, ale ognisko mozemy palic. na szczecsie u nas niezbyt gesto, a i dzieci sasiadow z tego gniska korzystaja, jak sie pali. Odpowiedz Link Zgłoś